Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • legenda
    CBC Senator XXL
    • 28.03.2009
    • 1345
    • Beograd

Da li neko ima iskustva sa ovim uljem

Vidim da se preporucuje za GM vozila,a cena je u AP sportu vise nego povoljna,2765 din za 4l...jos ako ima bilo kakve veze sa Mercedes-Benz AMG-om i formulom 1,trebalo bi da je odlicno

Comment

• DS9
      CBC Senator
      • 27.10.2011
      • 280
      • Beograd

Selenia, u suštini.

Izgleda mi da su mu osobine vrlo dobre i ja bih ga upotrebio i u svom C3 (1,4 hdi), a za GM bez mnogo premišljanja.
      Last edited by DS9; 05.12.2014, 19:40.

Comment

• legenda
        CBC Senator XXL
        • 28.03.2009
        • 1345
        • Beograd

Slodes trade je uvoznik i za njega i za Seleniu...Na tehnickom pregledu U Borskoj rade maloprodaju i cena za Syntium 5000xs je 560 din,za kanticu od 4l,a litarsko pakovanje je 610 dinara...Selenia u Kit Komercu slicnih karakteristika je gotovo duplo skuplja...o cemu se tu radi nemam pojma...

Comment

• DS9
          CBC Senator
          • 27.10.2011
          • 280
          • Beograd

Pa, Selenia je (još od onivanja od strane fiata pre 100 godina) proizvođač i brend vezan za FIAT i zbog toga što pod haubama fiata piše da ona treba da se upotrebljava - cena je jača. To mu otprilike dođe najkraće jednostavno objašnjenje.

Mislim da je na našem tržištu zbog tradicionalo značajnog prisustva fiata to još dodatno pojačano.

Selenia je u poslednjih petnaestak godina pokupovala nekoliko većih kompanija da bi 2007. nju kupila nacionalna naftna kompanija malezijske države - Petronas. Ako se isprate istorije obe kompanije mogu se saznati zanimljive stvari o naftnim industrijama..

Pošto je Petronas ozbiljno ime u poslu nema tu neke sumnje. Ako piše da je Made in Italy - zakleo bih se da je ulje proizvedeno na istom mestu gde se štancuje i Selenia

Za one manje upućene koji ovo čitaju - recimo da je stvar otprilike slična kao kod British Petrol (BP) koji raspolaže sa onim što je poznato pod imenom - Castrol

Ipak (osim castrola), BP proizvodi motorna ulja (za tržišta izvan UK) pod nazivom brenda - Visco
          Visco Engine Oil | Synthetic Oil | Synthetic Engine Lubricant | BP Visco

Sasvim lično, na nekoj BP pumpi ili u prodavnici - bih se pre uhvatio za pakovanje Visco (nego za Castrol), al` iz inata.
          Pa identičnu stvar mogu da kažem i u ovom slučaju da bih pre manje istaknut petronasoov brend Syntium, nego Seleniu koja je sa druge strane stogodišnjom tradicijom vezana za Fiat.

Kažem iz inata - najpre zbog one gore formule tj. objašnjenja kojeg je sjajno dao moderator Eon.

Ukratko - ako je ulje potpisao Petronas, i ako se pominje u speceiikaciji da je pogodno za Opel, mislim da nema greške. Još je i dobra cena, a osobine sasvim korektne i pogodne.
          Last edited by DS9; 06.12.2014, 02:59.

Comment

• Novi81
            CBC Član
            • 13.09.2013
            • 39
            • Prijedor, BiH
            • Mondeo mk3

To ti je kao Castrol 5w-30 a1 za Ford. I Ford formula f 5w-30 koji radi BP sto i piše

Comment

• legenda
              CBC Senator XXL
              • 28.03.2009
              • 1345
              • Beograd

Znam da sam naporan,ali ako bi mogao neko da mi izanalizira sledeca ulja...

Konkretno kod ovog Delphia me brine viscosity index na 100 i 40 C,kao i index viskoznosti...Da li neko zna kojoj grupi ulja pripada ovo ulje po API-u...
              Mene licno podseca na cist HC,a po vrednostima na odlicnu polusintetiku...
              Posto ne mogu da nadjem Total ineo mc3 5w40,a Castrol obozavam,svratio sam do Euroauta,jer oni uzimaju od Seclube,kao jedinog ovlascenog dilera za Castrol...Decko mi otvoreno kaze da necu nista dobiti sa Castrolom(edge),vec da kupim navedeni Delphi...nema razloga da me laze jer njemu je u interesu da proda skuplje ulje...
              E sad ove specifikacije su iz 2007-me,verovatno ne-azurirane,pa sam nasao na netu da ovo ulje ispunjava C3 standard...
              Na dnu strane technical data,pise da je 76.5%sintetika a 23.5 %aditivi...
              Za moju astru konkretno ispunjava A3/B4 standarde,kao i GM-LL-B-025 standarde,sto smatram da bi bilo OK...Cena od 3500 din za 5l je vise nego korektna...Sta mislite o ovom ulju,ne bih ga ja mnogo vrteo u motoru,7-8k km...
              Drugo ulje bi bilo

Cena je 990 dinara po litru,a kao i prethodno nema sumnje u originalnost...smatram da je ovo pravo 5w30 ulje,ali mi po technical data deluje dosta "redje" od prethodnog...Sta je bolji izbor od ova dva ulja...
              Inace,GM original se dosta kopira,tako da Cirkom Zrenjanin,sem ovlascenih servisa ne preporucuje nijednu radnju u Bg-u...
              Takodje na pumpi sam nasao neko akcijsko ulje G-energu 5w30,5l za 2800dinara...pakovanje je prelepo,ima opel odobrenje...Sto vise trazim manje znam,i plasim se da ne pazarim neki krs od ulja...

Comment

• Zikki
                CBC Član
                • 15.01.2007
                • 52
                • Beograd

To što ti u euroauto preporučuju jeftinije ulje ne znači da na njemu imaju manju zaradu, možda baš naprotiv imaju bolju maržu. Ne vidim zašto je Castrol loš, pročitaj prethodne post-ove i videćeš da sam dobio preporuku između ostalog baš i za Castrol. Naravno za svako ulje je bitno da znaš od koga da nabavljaš.

Comment

• legenda
                  CBC Senator XXL
                  • 28.03.2009
                  • 1345
                  • Beograd

Druze,nisam rekao da je Castrol los- naprotiv...jednostavno,ne znam da li je Castrol rumunski,italijanski ili vec ciji...drugo,gledam malo odnos cena/kvalitet...serviserima,ne verujem nista...da li ti serviser cedi ulje 30 min,ili ga zasafljava,cim mlaz utanji...meni konkretno je stalo 4.5l ulja umesto 5l,i pocrnelo je za 500km(zift crno posle 5000km)...serviserima je u interesu da imaju sto vise posla(cast izuzecima)...zato sad trazim garazu sa dizalicom,da bih sam zamenio ulje i filtere...jos jedna stvar,tacka paljenja na Castrol Magnatecu C3 je 208 c i tako....

Comment

• DS9
                    CBC Senator
                    • 27.10.2011
                    • 280
                    • Beograd

Expandable će objasniti razlike (inače za magnatec c3 5w-40 vidim da je flash point 200 C, 5W-30 C3 je 207 C,) al` meni lično to nema neki presudan značaj, mislim za konkretan izbor. Renomirani su svi pomenuti proizvođači/brendovi, ulja sadrže potrebna odobrenja i norme koje traži motor te astre - pa mu onda ovo više dođe k`o gatanje.

Castrol je legendaran, al šta ću kad ih ne volim. A ne volim ih između ostallog i jer imaju fantastične advokate. Sintetička ulje su devalvirali (doduše u korist generalnog pojeftinjenja ulja, ali i smanjenja kvaliteta). Lepo pišu u specifikaciji svakog svog ulja (a drugi prepisuju) da oni sami veruju da su podaci tačni na dan štampanja specifikacije.

"This data sheet and the information it contains is believed to be accurate as of the date of printing. However, no warranty or representation, express or implied, is made as to its accuracy or completeness"

Pa kad oni samo veruju, kako mi onda da budemo u nešto sigurni. Onaj gaspromov g-energy f synth sam opisao kako sam kupio na nisovoj pumpi

ali sam pogrešno naveo da je kantica od 5L, jer takve i nema, nego je od 4 L. Tako da po toj akcijskoj ceni od 2800 din daju spakovano u najlon 4L+1L.

Znam da ni sa Delphi ne bi bilo greške, ali ne mili mi se da kupujem ulje koga proizvodi neko drugi pa štancuje za određeni brend i pri tome nije baš nešto specijalno povoljna cena. Ipak, za poštovanje je da im je specifikacija najpotpunija. Inače navodiš "stara astra" pa mislim da si već dobio preporuku da se ipak držiš 5W-40 gradacije. Ja bih lično 5W-30 za tu astru, ali to je zato što volim da se igram
                    ,

Last edited by DS9; 11.12.2014, 09:08.

Comment

• Zikki
                      CBC Član
                      • 15.01.2007
                      • 52
                      • Beograd

Ja dok sam vozio opel vectru 1.7 TD, sipao sam ili shell ili mobil tako da ukoliko je ulje po navedenim normama, možeš sipati koje god. Ne znam stav DS9 i Expendable ali možda možeš da probaš i sa Liqui Moly, Mobil, Total... kao što su naveli, to su renomirani brendovi.

Comment

• legenda
                        CBC Senator XXL
                        • 28.03.2009
                        • 1345
                        • Beograd

Pre svega da Vam se zahvalim...malo sam fanatican po pitanju automobila,pa i ulja izmedju ostalog...zvao sam ljude iz Plattnera,inace imaju predstavnistvo negde na autoputu...na pitanje gde da kupim original ulje uputili su me da narucim ulje preko njihovog sajta...kad ono medjutim naime moze da se naruci i Nisotec ulje preko njihovog sajta...sto burad,sto kantice ,sto flasice...ko meni garantuje sta je u Mobilovoj ambalazi...neka,hvala
                        Neki generalni zakljucak,ako cu original,mogu da uzmem samo rusko ulje,pa zvalo se ono Nisotec,Lukoil ili G-energy...
                        5w40 gradaciju trazim iskljucivo zbog Stevinog saveta,jer zna covek sta prica,a ne zbog toga sto je astra "stara"...koliko sam video i mercedes benz trazi malo visi hths i malo gusca ulja,na granici 5w30 i 5w40,sto bi Steva rekao 5w35(mol dynamic gold)...takodje za vozila preko 100k km,trebalo bi da je bolje 5w40,uostalom to i Mobil kaze,ulje New life ow40,koje je dosta slicno sa 5w40...
                        Mol dynamic essence 5w30 je bar meni po technical data dosta slicno sa LM TopTec 4600 ili 4605,ima neke dodatne aditive za antioxidativna svojstva,pa me je iskreno privuklo...mol dynamic gold je preskupo 1265din-1l...
                        E sad,licno bih pre uzeo Delphi 5w40,made in UK i mahle filtere,nego li neko skuplje ulje i Filtron...konkretno filter ulja Filtron je ukrivljen prilikom zamene,kao da ga nesto sa gornje strane pritiska...izgleda da mu je struktura metalna iznutra kao i onaj izliveni deo tanji nego sto bi trebalo...
                        Kvalitet nafte je ocajan...mogu i o tome,ali nije tema...smorih,ali sta da radim...pozz

Comment

• DS9
                          CBC Senator
                          • 27.10.2011
                          • 280
                          • Beograd

Originally posted by legenda View Post
                          Delphi 5w40,made in UK
                          Pa, trebalo bi da ga pravi BP, (odnosno verovatno tamo gde se nekada ili se još uvek pravi Castrol) - znači (verovatno) odlično.

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

I kako dođosmo do ovoga? Da za Opel (od tolikih) ne mož' naći odgovarajuće ulje?!
                            Šta beše sa Total-om? (nestao sa radarskih ekrana?).
                            Ako je cena bitna onda MOL Gold otpada (inače je odlično) kao i LM (inače odlično). Mol Essence izgleda povoljno kao i G-energy (još i bolje).
                            Oba su slična i O.K. (ako se odluči za 5W-30 što svakako nije bauk, 5W-40 sam preporučio više "za svaki slučaj" ("nismo mi (još) za 5W-30" što bi rekli ... čak i mnogi zvanični servisi, ne slažem se ali u kombinaciji sa svim ostalim nijansa prednosti za 5W-40 ... ah, možda sam malo i preoprezan).
                            Aha, sad ostaje šta od 5W-40 sa GM odobrenjem (LL-B-025), (a) da ne košta mnogo, da je original, itd.
                            Problem je (samo) u tome što većina velikih tretira GM kroz 5W-30 ali nije nepremostivo.
                            Texaco Havoline Ultra 5W-40? Ultra S (Dexos2 i 5W-30 i 5W-40)?!
                            LM High Tech 5W-40?
                            Mobil Super 3000 (... aha, to je "NIS" ... ne bih rekao ... ali sigurno ispada).
                            Modriča Magnum?!
                            Petronas ... ne mogu napamet da se setim koje ali neko sa GM-om (3000 ili 3000AV).
                            Kroon je skup (a valjda je 5W-30 orijentisan pa ispada po dve osnove).
                            ...
                            Delphi će odraditi posao (a možda je i odlično) ... jedino što ne volim te kombinacije (pazi, dovlače iz UK i ima povoljnu cenu, e jest' samo što nije).
                            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• legenda
                              CBC Senator XXL
                              • 28.03.2009
                              • 1345
                              • Beograd

E ovako...Total ineo mc3 5w40,nema kod nas da se nadje...ima samo 5w30,u Kit Komercu cena 800 din po litru,a u Lav autu 1120/l...koji je original,da li je, ili nije ne mogu da se smaram...
                              Hocu da isperem motor cescom zamenom ulja,da ne stavljam nikakave aditive,pa sam imao ideju da kupim neko iole pristojno ulje i da ga menjam do 7-8000km...smatram da je bolje da ulozim u odlicne filtere,tipa mahle,jer ce ulje biti totalno crno posle 5-6000km...znam da je dizel u pitanju,ali je nafta katastrofalna...
                              Pre 2 meseca kada se temperatura na Zlatiboru, jutarnja spustila oko nule,morao sam duze da verglam,upalio je auto,bez ukjucenih grejaca,ali je podrhtavao jedno 2sek...okrenem mehanicara,kaze covek lose gorivo,kupi Castrol TDS i sipaj...
                              Tako je i bilo...prilikom naglih ubrzanja,nema vise oblaka dima pozadi,pali i ispod nule bez grejaca,ne podrhtava...
                              Onda lepo kupim kantu plasticnu(plastika Nova Varos-bolje da je starom zovu) i naspem 20 l...boja nafte je zelenkasta...posle otprilike mesec dana stajanja,pojavilo se nesto u kanti kao sitne musice(musarci)... negde posle oko dva meseca stajanja pojavio se neki talog,kao neka paucina,nesto belo sluzavo,sto pliva po nafti...procedio sam to gorivo kroz gazu,i ostalo je nesto braonkasto,kao zemlja,rdja sve zajedno sa belim amebama...
                              E od tada sipam konstantno Castrol TDA,nema problema sa paljenjem niti baca bilo kakav dim...
                              Sto se ulja tice Mobil super 3000,e sad samo da li x1 5w40 ili xe 5w30...Ako znate ljude u Plattneru,neka povedu malo racuna o losim varovima na bocicama i nalepnicama koje se odlepljuju...licno video u Metrou,mogu i da slikam ako treba...to sto prodaju Nisova ulja i Fram filtere licno mi se ne svidja...hvala puno...pozz
                              Last edited by legenda; 11.12.2014, 18:14.

Comment

• DS9
                                CBC Senator
                                • 27.10.2011
                                • 280
                                • Beograd

Da sumnjam toliko, dileme bih rešio sa 8100 X-cess. Videh juče u kitkomercu, ne sećam se cene, ali svakako mislim da ga vredi platiti.

Ako nećeš taj motul, ono pomenuto G-energy F synth (pa još na akciji) će da bude dobro, pošto želiš da ispereš motor. Neće se uništiti ili pohabati motor kada mu se sipa fabrički preporučena gradacija, bez obzira što je prešao 100,000 km. Ako bi mu (odmah) smetalo - čulo bi se. A gotovo bih se kladio da neće. U poprilično para.
                                Osim ako se ima namera da se sa tom astrom izađe na reli.
                                Last edited by DS9; 11.12.2014, 22:38.

Comment

Working...
                                X