Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Ma jasno! Ne samo da će biti dobro (5W-30) nego će za "ispiranje" biti i bolje.
    Uostalom, MOL mi je sasvim dobro rešenje po solidno(nisko)j ceni.
    A za 7-8 hiljada km bilo koje 5W-40 i High HTHS 5W-30 će biti dobro (ako sve drugo zanemarimo).
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• nele11
      Banovan
      • 23.09.2010
      • 47
      • https://t.me/pump_upp
      • RichardnugQZ

Imam nekih 20-tak litara dobijenih u kompenzaciji NIsotec ulja 5w-40..Da li mogu to da sipam u Dobla 1.9jtd,posto sam citao na netu da je ulje dobrog kvaliteta i plus bih mu menjao ulje na 10.000km,za svaki slucaj?

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Da, naravno. Ako vozite uglavnom u gradu (uz ipak malo stariji automobil) 10 ili 12 hiljada km može biti dobro odmereno.
        Ako je mešovita vožnja u pitanju ("lapo-lapo") onda "za svaki slučaj" menjajte na 15000km (ili godinu dana).
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• nele11
          Banovan
          • 23.09.2010
          • 47
          • https://t.me/pump_upp
          • RichardnugQZ

Hvala punoo

Comment

• nidzola
            CBC Početnik
            • 25.12.2014
            • 3
            • Nis
            • BMW e39

Ljudi da li moze savet, koje ulje za BMW e39 520i 110kw/150ks motor M52TU ? Auto ima pravih 180.000km.

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Bilo koje BMW LL-01 ... 0/5W-40. Na primer Shell Helix Ultra, Motul X-cess, Mobil 1 NL 0W-40, Mobil Super 3000 5W-40, Total Quartz 9000, itd. i sl.

Comment

• nidzola
                CBC Početnik
                • 25.12.2014
                • 3
                • Nis
                • BMW e39

Hvala na odgovoru

Comment

• sambol
                  CBC Veteran
                  • 30.12.2014
                  • 126
                  • BL
                  • T9

ALH motor (1.9 TDI, 66 kW) sa 267k km, do sad uvijek sipano 5W-40 (uprkos savjetima prodavača i majstora da sipam 10W-40 zarad pređenog broja kilometara) bez ikakvih problema sa potrošnjom i sl. Zadnjih nekoliko mjenjanja sipano Shell Helix Diesel Ultra, zadovoljan, ali sada razmišljam o Kroon-Oil Specialsynth MSP 5W-40 (čisto malo za promjenu ). Znam da su oba ulja i više nego dovoljno dobra za taj motor, ali me čisto zanima mišljnje nekog stručnijeg, tj. poređenje ova dva ulja... koje bi bilo "pametniji" izbor?

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Lepo ste rekli da su oba o.k.
                    Iako nema ničeg lošeg da se nastavi sa (izvandrednim) Helix-om (naprotiv), takođe ništa loše nije ni promeniti brend, dokle god je kvalitet sličan (a jeste). Jedino što moram da primetim a to je da bi Kroon Emperol 5W-40 verovatno bio bolji izbor (znam, znam ... njihov "finder" kaže drugačije ... e, pa još nije stiglo (kao u šahu) da mašina nadmaši čoveka ... ali sve su bliže ... neće mi biti krivo i Kasparov je izgubio meč a još nije bio ni (počeo) XXI vek sada je mašine praktično nemoguće pobediti ... ).
                    Probajte, oba su izbora su jednako "pametna" ... pa i MSP dolazi u obzir (naravno) ali tek pod tri.
                    Nije da ne mogu i 10W-40 ali onda bi morala biti što kvalitetnija (HX7 Shell, 6100 Motul i slično).
                    Ipak, mislim (kao i Vi) da je bolje nastaviti sa sintetičkim (sintetskim) 5W-40 uljima.

Comment

• sambol
                      CBC Veteran
                      • 30.12.2014
                      • 126
                      • BL
                      • T9

Hvala na odgovoru. Ja sam se vodio time da Specialsynth MSP zadovoljava 505.01, a Emperol "samo" 505.00, te da je stoga Specialsynth MSP bolje ulje (mada je 505.01 u mom slučaju nebitna stvar)... em još njihov finder izbacio isto

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Pošto motor nije PD (posle su bili) 505.01 nije obavezno. Ipak, jeste poželjno ali na kraju krajeva (sve ukupno uzevši, sa "kompatibilnošću") nijansa ide Emperol-u, uz 5% nižu cenu (nije zanemarljivo ali nije primarno, svakako). Možete probati i jedno i drugo ali počnite sa Emperol-om pa ćete verovatno i ostati na njemu ... možda neki Shell da razbije monotoniju.
                        Pozdrav, i srećna Nova godina!

Comment

• sambol
                          CBC Veteran
                          • 30.12.2014
                          • 126
                          • BL
                          • T9

Hvala na odgovoru. Cjena nije problem, ulje mjenjam uglavnom jednom godisnje (ili mjesec, dva ranije) i nije problem dati malo vise... pogotovo sto ne volim stedjeti na ulju. Kada dodje vrijeme za zamjenu, vjerovstno ide Emperol.
                          Jos jednom, srecna nova, sve najbolje!

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Ajd' i s ove strane (nove) godine da uzvratim čestitke!
                            Bićete zadovoljni Emperol-om.
                            Inače MSP je za nijansu boljeg (opšteg) kvaliteta, što kod novijih motora može biti mala prednost (uz neznatno veću cenu).
                            Ovo zbog drugih članova (i potvrda da ste dobro razmišljali ali ako smo već kod finesa za Vaš slučaj je obrnuto).

Comment

• Bossanac
                              Banovan
                              • 04.01.2015
                              • 94
                              • Tuzla, Bosna
                              • Golf 6

pozdrav
                              uskoro bi trebao da mijenjam ulje, do sada je sipan Castrol 5w30 Professional Lon Life III po VW spec 504
                              međutim, negdje sam pročitao da je u našim uslovima prljavog goriva bolje sipati ulja koja su po sepcifikaciji 502
                              a to bi u ovom slučaju bio "obični" ( a ne Profesional LL III) Castrol Edge

da li je ovo tačno, tj. da li je "bolje" sipat ulje vw specifikacije 502 od 504
                              hvala

inače auto je Golf 6 1.4 benzin

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Odgovor na blogu ... (ne stižem nije drugo) ... za koji minut.

Comment

Working...
                                X