Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • DS9
    CBC Senator
    • 27.10.2011
    • 280
    • Beograd

Originally posted by sErGiO View Post
    Citroen C4 1.6 HDI, 92 KS, 2011 godiše...čitao sam negde da u njega ide Total Quarz 5W-30. Šta je generalna preporuka za ove motore? Nisam nikada imao dodira sa dizelom, naročito ne sa ovim modernijim pa me zanima šta sve dolazi u obzir od ulja za ovakav motor.

EDIT: sad videh da se preporučuje i Total QUARTZ INEO ECS 5W-30 kao i Total QUARTZ INEO FIRST 0W30...Šta je najpametnije i da li ima da se kupi kod nas?
    Osim što je sambol već istakao suštinu, dodaću još par informacija.

Sticajem okolnosti, pošto se ne može doći lako do zvaničnih citroenovih preporuka od npr. 2010. godine (kao što može za ranije jer je po neka servisna uputstva citroen učinio slobodnim), za zvanične preporuke PSA motora mislim da se sasvim regularno može upotrebiti korisnička knjižica od Peugeot-a. Suština je na 20. strani i tu se potvrđuje da je Ineo ECS ulje izbora za većinu HDi sa FAP.

U godištiima od pre 2009-2010. PSA nije bila toliko striktna u preporukama za upotrebom mid/low SAPS ulja za HDi sa FAP (i zbog toga se njeni navodi umeli da budu zbunjujući, odnosno kontradiktorni), ali je to ispravljeno u kasnijim godištima. Možda bi neko istakao da je vremenom sasvim postalo jasno koliki su benefiti kada se upotrebljavaju ulja sa sniženim sadržajem SAPS.

just for the record
    Last edited by DS9; 10.05.2015, 07:50.

Comment

• sambol
      CBC Veteran
      • 30.12.2014
      • 126
      • BL
      • T9

Konkretan slučaj, kolega vozi 407 1.6 HDi i sipao je Total Quartz 9000 5W-40, te mu se redovno javljala greška Depolution System Faulty​. Na moju preporuku je sipao INEO ECS 5W-30 i već dve godine vozi bez greške.

Comment

• sErGiO
        Moderator
        • 30.01.2007
        • 2769
        • Neko selo pored Beogr
        • Alfa Romeo 156SW

Pretpostavljam da Motul u toj priči može samo da bude plus, naročito što znam ko je direktni uvoznik i što sam već kupovao neke stvari od njih.

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Originally posted by LordRaceR View Post
          može jedno rekreativno pitanje, uglavnom diskusije radi ?

u pitanju je popularna 5W40 opcija, u par ekonomičnijih varijanti koje su trenutno aktuelne na tržištu. dakle..
          imamo Shell Helix Ultra koji je trenutno oko 700din za litar, što deluje kao dosta dobra cena ali uz razlog za sumnju. prodavcu kažu da je "neka akcija u pitanju, pa je zato jeftinije". na ambalaži stoji "made in EU", a to sam čitajući blog, našao kao solidan upitnik na poreklo ulja. pored toga, nalepnica "piše" na svim "kstan" jezicima plus naš plus bugarski, albanski i tako dalje...
          tu je Mobil 3000 X1 sa cenom oko 800din za litar, ali mislim da to ulje nije više tog kvaliteta kao i ranije. promenjena mu je nalepnica i sad piše "HC SYNTHESE", a "full sintetika" ne piše više nigde. ili je samo promenjena nalepica, a ulje je isto ??
          Eneos Premium Hyper se isto vrti između 700-800din, na ambalaži ne stoji gde je proizvedeno a na deklaraciji stoji holandija kao zemlja porekla. e sad, zemlja porekla uvoza je jedno, a mesto prozvodnje drugo...
          da, tu je i Petronas Syntium 3000 kao jos malojeftinija opcija, ali se tu bar proizvodnja može videti.
          na kraju, aj kao i ovo "domace" G-Energy F Synth 5W-40, kako se drzi u poredjenju sa ovim vec poznatim

naravno, svi zadovoljavaju uglavnom iste moderne standarde, ali šta bi ovde bilo "najbolje za te pare", po pitanju kvaliteta baznih ulja, da specifikacija bude što bliža klasičnom "full sintetika" terminu, bolje aditive i tako to ...

hvala, Poz.
          Hvala za "oživljavanje" teme, ali ja lično nisam u stanju da se uključim u (neku dužu) diskusiju.
          Naravno, svako mišljenje je značajno pa bih ohrabrio članove da (slobodno) komentarišu.
          U poslednjih 10-15 ali naročito 5-6 god. trendovi su takvi da su ulja iste kategorije sve sličnija.
          Za kvalitetnu diskusiju nam nedostaju (prave) informacije, u smislu ko koje bazno ulje koristi za koje ulje, a to "veliki" čuvaju kao poslovne tajne.
          Ipak, bio bih obazriv prema Mejdžorsima u smislu da su "Ultra-Mega-Giga" kvaliteta pogotovu što imaju pogone širom sveta i veoma teško da su iz svih pogona ulja identična (u principu ne bi trebale da su velike razlike, kako kod npr. Coca-Cola "šećerne vodice" ali zašto ne bi bilo "šišanje ovaca" a tu su tržišta kao što je naše i zvanično postavljena kao takva).
          G-energy ne zaostaje za drugim svetskim imenima. Mobil je npr. u Nemačkoj jedno od jefinijih ulja, a kod nas je još uvek malo skuplji od proseka.
          Iskreno, treba postaviti stvari "trust no one" ali ne paranoično. Čak i Total ili Shell iz Poljske sigurno ispunjavaju sve što je napisano (iako nije baš isto, slično kao što gume iz Poljske istog brenda nisu identične kao one sa Zapada, iako jesu "približne" i imaju bolji odnos kvalitet/cena).
          Dakle, dovoljno je kupiti ORIGINALNO ULJE koje ispunjava zahteve za vaše vozilo. Ostalo su (naravno) finese!
          Eto, pojava Wolf-a je meni lično zanimljiva jer "kvalitetno a jeftino" je jako blizu onome što se od njih dobija (verovatno najisplatljivije sa Zapada). Elf ulja su takođe isplativa. Domaća (ili 30% domaća ili Gazdina) nisu za podcenjivanje (obično na žalost jestu) i trebaju se uzeti u ozbiljno razmatranje. Lotos je takođe povoljan ali ga treba i naći. Cyclon je za domaće tržište izgubljen ali je neopravdano podcenjen (jesu recilirana bazna ulja (nisu i 100% kod svih ulja) ali je kvalitet, zapravo solidan). I to je, otprilike, to.
          Motul jeste nešto skuplji ali (kao i Kroon) je ulje proizvedeno za Zapadu za Zapadno tržište.
          Da ponovim, 10€ (ili kod novijih vozila nešto više) gore-dole, ne bi trebalo da bude primarno pri izboru. Jeste nam standard nizak ali maziva (pa eto i dva skuplja brenda) nisu toliko skupa i obično (čak i kad ne žalite pare za njih) ne prelaze 5% ukupnih troškova za vozilo (naravno sa gorivom). 1-2% nikad nije za bacanje a i nije svejedno dati 3000 ili 5000 odjednom za zamenu, pa ostaje da će svako postupiti po svojim prioritetima.
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Turbo 3
            CBC Početnik
            • 07.01.2015
            • 9
            • Beograd
            • Dacia Sandero 1.5dci

Evo ja sam kupio Mobil 3000 x1 5w-40 u Metrou.
            Na kantici pise "full synthetic" i made in Italy.
            Kostalo je 925din po litru,dok na drugim mestima je oko 750-800din. ali svuda pise "hc synthese" i made in EU.
            E sad dal ima razlike ili je samo marketinski trik ko ce ga znati.

Comment

• LordRaceR
              CBC Veteran
              • 01.04.2008
              • 124
              • Beograd

odavno sam primetio tu razliku, a postoji par mogucih objasnjenja. mislim da je "full synthetic" stara zaliha i da je nalepnica promenjena u "hc synthese" jel mozda hoce da budu "posteniji", uz dodatnu realnu mogucnost da to ulje vec odavno nije na nivou kvaliteta kada se 3000X1 pojavio. druga opcija, malo verovatna, da je to ulje pravljeno za nemacko trziste, a jedino tamo ne smeju da pisu gluposti, jer se samo tamo tacno zna sta je "synthetic" i "full synthetic". ali sta ce kod nas ulje za nemacko trziste, nije realno ... opcija manjeg kvaliteta uz promenu oznake zvuci najrealnije, narocito uz informacije koji se mogu naci, da Exxon ni kod svih Mobil1 ulja ne koristi vise iskljucivo grupu IV, vec se III ili III+ sada mnogo vise koriste i kod ovih ulja.
              "ja inace privatno vozim polo gti, ali ovo je vrh"

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Samo da "uskočim". Mobil 1 (pa već duže a sad sigurno) nije 100% sintetika ("full" odavno ne znači i 100%, što Motul naglašava), čisto PAO ulja nisu odavno.
                PAO se koristi jednim delom pre svega kod 0W-xx ulja (i zato što ih Mobil proizvodi inače verovantno ni toga ne bi bilo).
                5W-40 ulja NISU sintetička u pravom smislu te reči (strogo gledavši i uzimajući da III grupa to nije, pa ni III+).
                Bliže čistoj sintetici u 5W-40 su (od Mejdžorsa) samo Shell Ultra ... i ... pa i nema više. Ova serija se pravi od ulja VI grupe (GTL ulja, nije bolje od PAO ili estara nego nije bilo celih brojeva, uzeti kao "3.9") po ATIEL specifikaciji istih.
                5W-40 ima nešto delimično sintetičkih ALI pravih sintetičkih (u široj prodaji u Evropi) su samo:
                Motul 300V (estarska sintetika) i Wolf VialTech 5W-40 PAO.
                Sve ostalo su ili delimično (i toga ima jako malo) ili su od III bazne grupe ... do skora 80-90% a sada i manje jer su sve više II/III ili čista II+ ili neka od kombinacija II(+)/III(+), neka jeftinija i čista II (HC) a Mobil bi čak mogao da bude II+ (pošto toga Mobil ima u višku) ... bar onaj što je "HC Synthese" a "Full Synthetic" bi mogao biti "full III bazna grupa".
                Naravno da postoji mogućnost da se za Nemačko tržište posebno obeležavaju ulja, ali naravno nikad kod nas ne bi stiglo "lošije" (makar bilo isto).
                Dakle, Mobil Super 3000 je verovatno isto ulje pa različito obeleženo ili bi eventualno za Istočnu Evropu i uopšte "pasivna tržišta" išlo HC ulje (II+ BG).
                Kod nas doduše (bar bi trebalo) od ovlašćenog distributera stiže iz Italije i trebalo bi da je bar "3.0".
                Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Keketarac
                  CBC Senator XXL
                  • 01.09.2007
                  • 588
                  • Novi Sad
                  • Seat Ibiza 1.2 TSI

Laicki smatram da je trenutno Elf Evolution NF 5W40 po ceni od 525 din za litar (Kemoimpex) odlicna ponuda po pitanju odnosa cena/kvalitet.

Comment

• sambol
                    CBC Veteran
                    • 30.12.2014
                    • 126
                    • BL
                    • T9

Kakva je situacija sa Ravenol VMO SAE 5W-40?

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Svakako jedno od boljih ulja u 5W-40 u Evropi. Verovatno ispred izvikanih (Mejdžorsa), makar nije gore (ukupno) i svakako bolje po osnovi.
                      Ipak, mislim da nije 100% PAO već delimično što opet nije loše (možda je i većinski PAO, verovatno). Ne isključujem* da je i potpuno PAO (osim naravno "rastvarača" za aditive, jer PAO ulja nisu baš neki rastvarači, tačnije: nisu nikakvi).
                      Da ... malo sam preterao ... (ograničivši broj sintetičkih ulja) ... Liqui Moly takođe ima PAO 5W-40 ulje (većinski bar) ... uf, morao bih da listam po njihovom sajtu, ne mogu se setiti napamet. Verovatno ima još par, ali svakako su u pitanju manji (makar srednje i relativno velike kompanije) proizvođači (od međunarodnih "javnih" firmi). Fuchs koristi GTL ulja ... malo je teže doći do pouzdanih podataka ali činjenica je da najveći brendovi nisu i najbolji (odavno, zapravo).

* mada je zbog tačke stinjavanja to zapravo veoma malo verovatno (prosto neverovatno je da ulje ima samo -39 a da je PAO, kao i da bi proizvođač smanjio za 10-tak u svoju štetu).

P.S.
                      Hvala za dopunu! (iliti, zajedno smo jači i bolji ... i svakako više znamo ... )
                      Last edited by expendable; 12.05.2015, 20:51.

Comment

• sambol
                        CBC Veteran
                        • 30.12.2014
                        • 126
                        • BL
                        • T9

Može još jedno pitanje, diskusije radi Čitajući po Internetu (znam, izvor dosta netačnih podataka), amerikanci uglavnom u motor kao moj (koji je očigledno dosta popularan kod njih) sipaju ulja za teretni program. Teoretski, da li postoji ikakva prednost upotrebe ovakvog ulja u light duty​ dizel motorima?

Comment

• DS9
                          CBC Senator
                          • 27.10.2011
                          • 280
                          • Beograd

Radi (samo) diskusije, sledeće bih ulje (namenjeno i light duty dizelima) ja sipao u svoj dizel motor (PSA 1.4 HDi, bez FAP), iako recimo aktuelno sipam ulje koje je (primarno) namenjeno PSA dizelima sa FAP. Jer to omogućava specifikacija tog ulja koja osim "kamionskih" zadovoljava i ACEA A3/B4. Obaška što ima kamionske sertifikate volva, man, cuminsa i mb (u smislu kvaliteta).

fenix-superior-plus-sae-10w-40

A amerikanci, rade oni svašta, kako koji, i što je vrlo rezonski i što su gluposti. Hoću da kažem, za automobile - automobilske norme. Van toga, može svašta da se mulja, ali osim u svrhe eksperimenata nema potrebe za tim kada su odgovarajuća ulja sasvim dostupna.Po americi u nekim državama nema dostupnog ULSD (dizel sa vrlo niskim sadržajem sumpora) pa može da bude odgovarajuće ulje koje ima naglašen TBN i detergente (što je tipično za kamionska ulja), ali kod nas je značaj toga diskutabilan zbog upotrebe euro-dizela (koji ima vrlo nizak sadrćaj sumpora). Bez odgovarajuće API ili ACEA norme (koju zahteva motor u koji bi smo želeli da sipamo kamionsko ulje) - to ne bi trebalo činiti.
                          Last edited by DS9; 13.05.2015, 19:56.

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Skoro da nemam šta da dodam.
                            Ameri često ovakva ulja dodaju i u motocikle. Nekada to ima smisla ALI u principu je ovo lošije za motor automobila.
                            Nekada je bilo zasnovanije (tu i tamo u USA i danas) ali kako je već DS9 rekao:
                            Isključivo se mogu koristiti ulja ukoliko u svojim specifikacijama ispunjavaju i odgovarajuće API a NAROČITO ACEA specifikacije!!
                            U suprotnom je kontraproduktivno!
                            Mnoga ulja za teretni program imaju izuzetno visok TBN, količinu sulf. pepela, više detergenata a naročito disperzanata ... jednostavno NISU uravnotežena za primenu kod automobila. Neki proizvođači i izričito zabranjuju ulja API CH-4, CG-4 ili CI-4 ulja u svojim motorima (proverite u uputstvu!).
                            Čak i kad može treba imati razlog za to. Ulja za teretni program su obično viskoznija (unutar iste visk. grad.) pa u startu daju dobar utisak ali često mogu napraviti (dugoročno gledano) i određene probleme a kad ih i ne naprave JEDNOSTAVNO NISU IDEALNA. Jedino što su jeftinija. ZDDP je drugog tipa, za dizel motore niskih i srednjih obrtaja motora (alkil grupa je drugačija nego kod autobilskih).
                            Kod benzinaca naročito treba biti oprezan čak i uz API Sx (SJ; SL ili SM) specifikacije.
                            Postoje izuzeci ali po pravilu - NE!
                            Ameri, em imaju drugačija vozila, em drugačija ulja, em su skloniji eksperimentisanju ... često su u pravu ali često se na njihovim forumima mogu pročitati takvi biseri ... često lošiji savet ne mogu ni smisliti.

Comment

• sambol
                              CBC Veteran
                              • 30.12.2014
                              • 126
                              • BL
                              • T9

Hvala na odgovoru. I sam sam mislio vrlo slicno; mislim da motori novijih konstrukcija imaju malo toga zajednickog sa kamionskim, em sto su uslovi eksploatacije i opterecenja drasticno drugaciji.

Comment

• Siera
                                Cbc Senator
                                • 09.11.2009
                                • 1365
                                • Čačak
                                • Stralis

Imam jedno pitanje vezano za ovaj Divinol, ima li velikih razlika izmedju ova dva ulja odnosno jesu li da kažem kompatibilni jedno s drugim, prvo je u motoru a ovo drugo mi treba za dolivanje cca 5-8 lit

Hvala

Ovo sam danas kupio za dolivanje

Red Bull daje krila al zato rakija daje quatrro

Comment

Working...
                                X