Pitanje u vezi izbora ulja
Collapse
X
-
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
-
-
Pitanje u vezi izbora ulja za Hondu Jazz 2008. iDsi, 8 ventila i 8 svecica. Presla je 70000km i kod mene je od pre par meseci. Doslo je vreme za zamenu ulja i sad me interesuje sta je dobar izbor za ovaj motor. Konkretno se dvoumim izmedue Eneos ili Motul ulja a bogami i izmedju gradacije 5w30 i 5w40.
Sta bi bila preporuka od ova dva ili nesto sasvim trece?
Comment
-
-
Ako cena nije problem, 0W-40. Praktično bilo koje (npr. Motul X-Max ili Edge ili M1 NL, ...). Ili (čak) 0W-30. U oba slučaja prednost za Full SAPS ulja (bez ACEA C#).
Može i 5W-30/40 ... svakako. E to je tek impozantna lista ...Last edited by expendable; 16.03.2015, 13:10.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Evo apdejta sa stanjem i potrosnjom ulja od pre par desetina strana a u vezi Mazde 2 1.3 2009 god. U motoru je Mobil 1 5w30 Esp formula.
Od zamene ulja predjeno je 5500km i motor je srknuo solidno ulja.
Zateceno je ovakvo stanje posle oko pola sata cekanja posle gasenja motora.
Dakle skoro na minimumu. Krenem da dolivam ulje lagano, pri cemu mi udar kosave pomogne da malo ispolivam i okolo po motoru i doteram ga na oprilike 1-2 mm ispod maximuma. Cekao sam na posle zadnje ture dolivanja oko 10-tak min, moguce je da bi, da sam sacekao jos malo otislo skroz na maksimum. E sad ono sto je zanimljivo je kolicina dolivenog ulja. A to pokazuje slika.
Nesto mi je sumnjivo da je u ovom slucaju raspon iznedju minimuma i maximuma 1 litar, kao sto pise i u uputstvu za auto. Jer bi se reklo da sam sipao nesto manje od 650ml. Napominjem da je u kantici bio pun litar, tek otvorena.
Mislim da cu definitivno pri sledecoj zameni da predjem na neko 5w40 ulje, da bi pokusao da smanjim potrosnju. Tu mi trebate vi sa vasim predlozima i savetima.Last edited by Misha; 16.03.2015, 20:21.
Comment
-
-
Pomoglo bi ako me podsetite na slučaj ... jedva da se sećam (detalja uopšte).
Ne bih tako žurio sa zaključcima i )odmah) menjao "default" viskoznu gradaciju (možda i da), na osnovu navedenog.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Ukratko, Mazda 2 1.3 2009 sa pravih 38000km (prvi vlasnik), troskari ulje. Koristi se skoro iskljucivo u gradskoj voznji, i godisnje prelazi 6-7000km. Dok je auto bio u garanciji sipana Dexelia, posle toga Mobil 1 Esp formula 5w30. Koliko trosi ulja pokusao sam da utvrdim sto tacnije i izneo zapazanja i fotke u prethodnom postu. Zanima me da li treba nesto preduzimati povodom ulja i sta?
Comment
-
-
Možda je jednostavno takav motor. Nije nešto strašno (1-2 dl na 1000km). Obzirom na korišćenje, treba proveriti nivo 1-2 puta godišnje (na cca. 2500km) i po potrebi doliti par dl.
Da li da menjate ulje ili ne, vrlo je pitanje. Kod promene ulja (makar sličnih specifikacija), motor hoće malo da srkne (više) ulje, često i dvostruko od uobičajenog.
Možda da još jednom probate sa istim (pa ako potrošnja ne pređe 5dl ostati na istom, mada i ovako vam je litar dovoljan za celu godinu što je taman dobro i da Vam ne zaostaju neke (male) količine ulja).
Eventualno da probate neko 0W-40 ulje (praktično bilo koje) pa i 5W-40 ukoliko Vam ovo smeta (a ne bi trebalo).
Doduše ne treba očekivati čuda, jer ako motor troškari, troškariće manje ali potrošnja ulja neće biti "nula" (niti je to bitno).
Obzirom da se uglavnom koristi u gradu, nije teško držati pod kontrolom (malo bi bilo nezgodno za česta duža putovanja).
Motor je (zaista) predviđen za 0/5W-30 te ako sa viskoznijim uljima ne padne potrošnja (bitno) vratio bih se na ista.
Više je dizelaša (modernih) koji "srču" ulje ali ima i benzinaca. Ne znam za Vaš ali možda je jednostavno takav i to je tako.
Najvažnije da tu ništa nije kritično (bar tako izgleda).Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Pa ovo je bio prvi pokusaj da sto preciznije odredim koliko ulja trosi. Pri ranijim kontrolama delovalo je da je potrosnja veca. Interesantno mi je i to sto mi sada ne izgleda kao da je raspon na sipki 1 litar od min do max. Da li imate jos neki predlog ulja u ovoj gradaciji 5w30? Da li je ovaj Mobil adekvatno ulje za taj motor?
Comment
-
-
Onda je sve o.k.
Nastavite sa ovim izvanrednim Mobil uljem.
Sasvim je (i više od toga) adekvatno za Vaš motor.
Lično mislim da su ACEA C2/C3 ulja najbolja za Vas (imaju ih osim Mobil-a i Shell, Motul i Fuchs).
Dobra su i Dexos2 i/ili VW 504/507 ulja.
Bitnije je da ulje bude originalno nego sam brend.
I domaća ulja su visokog kvaliteta:
Npr. Fam Fenix Premium 5W-30 (API SN i ACEA C3-08), kao dokaz kvaliteta tu je i zvanično aktuelno (važeće) MB 229.51 odobrenje.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Nije mnogo preporučljivo ali nije ni previše loše. Ako ulje ispunjava ACEA C3 ne bi trebalo da bude problema.
Ipak, VW 504/507 ima veće zahteve (makar (po)malo za mnoge osobine) i svakako je kvalitetnije rešenje.
Nije samo duži vek upotrebe (505.01 mora da se menja na 15000km) nego je i skoro u svakom segmentu makar u nijansama bolje.
E sad, ako motor troškari ulje, ili je stariji od 10 god. ovo može biti i veoma razumno (racionalno) rešenje!
Upravo je (mislim da sam više puta i pominjao) ovo (skoro) i jedino rešenje za troškarenje ulja kod motora koji imaju 504/507 zahteve (u smislu viskoznijeg ulja).
Čisto "onako" ... ne bih (posebno) preporučio ALI jeste opcija (uz kraći interval zamene). U privih 100 hiljada km ne bih nikako jer je motor (ipak) nešto bolje zaštićen sa 504/507 (u svakom pogledu). Posle 200 hiljada km je od manjeg značaja (i svakako mnogostruko bolje od "klasičnog" rešenja, kada se čak i 10W-40 ulja koriste a ona nisu ni blizu ispunjenja zahteva ... 5W-40 C3 je već (jako) blizu). Između 100 i 200 hiljada bih se držao 5W-30 504/507 osim navedenih razloga.
(naravno i posle 200 hiljada preporučujem ali je zaista navedena opcija mnogo realnija).Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Pitanje je bilo više teoretsko nego praktično, pošto se navedeni motor veselo vrti sa 5W-30 i ne troši ulje. Očigledno je da taj motor može raditi sa VW 505.01 uljem (i fiksnim intervalom zamjena ulja), samo je pitanje DPF-a, koji bez problema radi sa ACEA C3 uljima. Hvala na odgovoru!
Comment
-
-
Originally posted by expendable View PostOnda je sve o.k.
Nastavite sa ovim izvanrednim Mobil uljem.
Sasvim je (i više od toga) adekvatno za Vaš motor.
Lično mislim da su ACEA C2/C3 ulja najbolja za Vas (imaju ih osim Mobil-a i Shell, Motul i Fuchs).
Dobra su i Dexos2 i/ili VW 504/507 ulja.
Bitnije je da ulje bude originalno nego sam brend.
I domaća ulja su visokog kvaliteta:
Npr. Fam Fenix Premium 5W-30 (API SN i ACEA C3-08), kao dokaz kvaliteta tu je i zvanično aktuelno (važeće) MB 229.51 odobrenje.
Ako bude nekih promena u potrosnji ulja, prijavicu ih ovde na forumu da vidimo da li zahteva neku akciju.
Comment
-
-
Pozdrav svim vrednim članovima foruma nesebičnim da podele svoje znanje i iskustvo o motornim uljima. Nakon višesatnog isčitavanja foruma uspešno ste razvejali veliki broj zabluda o motornim uljima sa kojima nas truju mehaničari koji očigledno i ne vladaju u potpunosti ovom tematikom (bar ne većina).
Iako se neki zaključak može izvući iz prethodnih 60-tak stranica postavio bih Vam pitanje radi provere da nisam nešto pogrešno razumeo.
U Mazdu 3 2007 god. motor 1.6 dizel 80kW (malo modifikovani PSA 1.6 hdi) do sada sam sipao Total Q9000 5w-40. Vozilo je prešlo oko 239 000 kilometara i ima DPF filter (nažalost). Nisam uočio značajnu potrošnju motornog ulja za poslednjih 19 000 km koliko je automobil kod mene. S obzirom na Vaša pozitivna iskustva sa uljima domačih proizvodjača izbor je pao na:
1. FAM fenix premium SAE 5w-40 - "favorit" ali gotovo nemoguće pronaći u Novom Sadu ili
2. NISOTEC autoline sint SAE 5W-40.
Odnos gradske i vangradske vožnje je oko 50/50 na 12 - 15 000 km godišnje. Prosečna brzina, prema kompjuteru, je 38kmh od poslednje zamene.
Da li da okušam sreću sa 5w-30 low SAPS uljima (fabrička preporuka ali 239 000 km ?) i kojim? Koji interval zamene preporučujete (10 000 ili jednom godišnje (12 - 15 000))?
Comment
-
-
Šta reći (pa ne poreći). Sve si sam sebi odgovorio, pa samo da "udarim pečat".
Tačno da je Total INEO ECS "default" za ovaj motor i da bi verovatno vredelo i pokušati sa istim (ili FAM alternativom, pisano naširoko o tome).
Ipak, mišljenja sam da bi (bar) High HTHS 5W-30 bilo korisnije ili pak 5W-40 ali uz ACEA C3. Dakle od Total-a INEO MC3.
Pozdravljam želju da se isprobaju i domaća ulja koja su uporedivog kvaliteta (o distinkcijama bi mogli "letnji dan do podne" ali nije od većeg značaja, više je stvar ukusa (i robovanja brendu)).
Oba (ulja) koja navodite su O.K.
Malo bih se potrudio (makar naručio direktno iz Kruševca) da nabavim Fenix Premium 5W-40.
Ovo nije iz nekog apstraktnog razloga ("navijačkog") nego zato što su se u FAM-u potrudili da ulje sertifikuju tako da ima važeće VW (koji pišu) i MB approval-e (čak sada i MB 229.51 a ne "samo" (kao da je samo, a nije) MB 229.31).
Jest' da u NIS-u navode ACEA C3-10 ali navode i A3/B4-10 što je već nemoguće (da bude i jedno i drugo) ... za razliku od FAM-a koji kaže A3/B4-04 i C3-08 što je već moguće i realno (i ispunjeno).
Ne želim da kažem da je Nisotec loše ulje (ili lošije), jer je zapravo ista klasa. Ipak, ako već nijanse odlučuju onda je sve na strani FAM-a (za cenu jedino nisam siguran, bilo je ali verovatno više nije).
Ulje menjajte jednom godišnje (taman 12 do 15 hiljada km) uz navedene uslove vožnje.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
Comment