Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kovle
    CBC Početnik
    • 28.03.2012
    • 5
    • Beograd

GM

Astra H 1.6 77kW 2004. Godinama unazad sipano GM 5w30, jednom prilikom Mobil 1 ESP 5w30, simptomaticno ili ne, te godine su poceli neki semerinzi i dihtunzi da slinave. Mozda je samo slucajnost. Posto sada poslednji put menjam skoro sve zaptivke (sem one na glavi motora) sipao bih kvalitetno ulje. Auto ima 280k km.
    Glava me boli od citanja i uporedjivanja. Motul, Mobil, Shell ili cak Valvoline za motore sa velikom kilometrazom.
    Misljenja majstora su raznovrsna. Jedan cak sipa samo Eneos.
    Da li ima zdravog razuma sipati Mobil 1 ESP 5w30 u ovakav motor? I da li ostati na ovoj gradaciji ulja. Odgovor na pitanje da li trosi ulje i koliko ne mogu da dam, jer mi mesecima curi ulje na karteru koji nije bio dobro zadihtovan.

Comment

• macaneli
      CBC Senator XXL
      • 04.08.2008
      • 327
      • sremska mitrovica - Genova
      • S-max

Sipas što sto je fabrika preporucila
      ima se,moze se-nema se,mora se

Comment

• DS9
        CBC Senator
        • 27.10.2011
        • 280
        • Beograd

Fabrika je propisala GM LL B 025, samo što je tu normu zamenila Dexos 2 norma.

To znači ** bilo koje ulje sa zvaničnae Dexos 2 liste, odnosno ove https://www.gmdexos.com/brands/dexos2/index.html

Kao što se može videti (sa liste), suštinska dilema je da li upotrebiti ulje po Dexos2 ** u 5W**30 ili u 5W**40 gradaciji.

Mobil1 ESP 5W**30 je by the book ** što će reći da teško može da se ospori taj izbor, a pogotovo ne može da se ospori ako se i ne zna da li motor sagoreva ulje ili fali više zato što curi na dihtungu kartera.

Odgovor na k**kretno pitanje je ** da, tj. (vrlo) ima zdravog razuma sipati i Mobil1 5W**30, kao i bilo koje drugo ulje sa dexos2 liste u 5W**30 gradaciji. Jedino što može takođe imati vrlo zdravog razuma sipati i ulja u 5W**40 gradacije sa pomenute liste.

Ukratko ** ne dolivaj do maximuma (jer tako verovatno više odliva zbog problematične zadihtovanosti kartera). U vezi izbora gradacije ** šta god izabereš ima rez**a, pa **da gledaj da nekako ipak saznaš koliko to ulja treba dodlivaš između zamene ulja. Recimo da ako je to manje od npr. 1,5 L sa gradacijom 5W**30 ostani na njoj u suprotnom probaj 5W**40 po Dexos 2.

Nezvanična alternativa (tj. **o što bih ja probao da je to moj auto) je bilo koja varijanta po ACEA C3 (bez obzira da li mu stoji dexos2 ili ne). U tom smislu ** bilo koja varijanta Nisotec 5W**30 ili 5W**40. Ovo poslednje je dakle čisto lično.

Srećno

P. s.
        Potpuno mi je nejasno zašto forum umeto crtica stavlja zvezdice, a to čini i na nekim slovima.
        Last edited by DS9; 29.01.2023, 16:52.

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Ja sam kriv, ubacio sam frazu za zabranjene reči zbog ovih telegram (nesvesnih) reklamera ali je to očigledno prekomplikovano za cenzuru pa sam ukinuo. Neće više a neću više ništa ni da diram...
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• kovle
            CBC Početnik
            • 28.03.2012
            • 5
            • Beograd

Re

Uh, malo su me omele ove zvezdice u shvatanju teksta, ali uspeo sam da shvatim sta si hteo da kazes.
            Pogledao sam listu. Ono sto mi npr nije jasno je da nema od Motula Specific Dexos2 ili se vise ne proizvodi?
            Posto cu ici da se predihtuje karter kod majstora, sipao bih nesto bolje od GM-a 5w30, ali bih ostao na toj gradaciji da vidim koliko ce zaista da trosi ulje.
            Moje pitanje je vise bilo da li bas treba uzeti Mobil 1 ESP ili mozda Mobil Super 3000 ili neko jeftinije ulje, posto to nije nikakav specijalan motor (nema turbine, nema 200plus KS itd).
            Hvala ti na odgovori i predlogu za Nisotec.

Comment

• DS9
              CBC Senator
              • 27.10.2011
              • 280
              • Beograd

Hvala ti na odgovoru (a hvala i Dori, sada je jasno).

Kažeš da taj motor nema turbinu.

Ako je dizel, bez obzira mu sleduje navedena GM norma LL B 025 , a ukoliko je benzinac onda norma LL A 025 - a obe te norme su (svojevremeno) zamenjene normom Dexos2, tj. u svakom slučaju mu sleduje ulje po Dexos2.

Međutim, pošto nema turbinu - to znači da mu nije ultimativno ulje niže gradacije, nego će na našem klimatskom području sasvim biti ok bilo koja varijanta iz 5W-40 gradacije.

Sve u svemu - da, nije mu preko potrebno ulje kakvo je Mobil1 ESP, bez problema je regularno da se upotrebi neko jeftinije ulje sa dexos2 liste iz 5W-40 gradacije.

Mobil 3000 seriju bih izbegao, jer se mobil uzima najpre zbog Mobil1 serije, dok je 3000 serija najjednostavnije rečeno više cene od sličnijih ulja drugih proizvođača čija su ulja jeftinija. (Sad, neki umeju to da kažu i za Mobil1 seriju samo što je to poprilično diskutabilno, kada se govor o odnosu cene i nekakvog! kvaliteta)

Najkraće rečeno - sa Nisotec 5W-40 biće sasvim ok.

Ako želiš ulje koje ima zvaničnu licencu po Dexos2 prvo mi (od onih koja nisu preskupa) pada na pamet totalovo Quartz Ineo MC3 5W-40 (nije mi jasno zašto ga nema na listi iako ima dexos2 licencu) https://total-cdn-lmdb.afineo.io/tds..._201907_EN.pdf

a verujem da po prodavnicama može da se nađe i ono što se naziva originalno GM ulje (sa njihovim logom, na listi je obeleženo kao GM genuine oil).
              Obe te varijante su do skoro bile relativno jeftinije, a za sadašnji trenutak ne znam.

Ipak, da je moj auto - razmišljao bih samo o varijantama po ACEA C3 u 5W-40 gradaciji od Nisotec, Galax ili Optima, ostalo me ne bi zanimalo jer mislim da je i to sasvim korektno, a i odgovarajuće za (konkretni) motor.

Suština priče (za sasvim neupućene) je da je Dexos2 norma bazirana na ACEA C3 normi, kao i to da je GM praktično od norme Dexos2 napravio brend za prodaju licence pa to prodaje raznim proizvođačima ulja. Lično bih voleo da znam iz kojih blendara potiče ono ulje koje nosi GM logo, tj. koje nazivaju originalno GM ulje (jer GM ne proizvodi maziva).

Iz navedenih razloga izbor ulja koje je koncipirano po ACEA C3, a kome ne stoji da ima zvaničnu licencu (ili nije na listi) Dexos2 - se teško može osporiti za motor kome je propisano da može koristiti ulje po Dexos2.

Mislim, može se osporavati pravno/formalno, ali suštinski tj. sa tehničkih aspekata motor će raditi korektno i sa uljem identičnog viskoziteta koje je koncipirano po ACEA C3, iako proizvođač tog ulja nije hteo da ulazi u trošak licenciranja Dexos2.

Pogotovo za motor koji je prevalio 18 godina i gomilu kilometara.

Zbog toga, idi na pumpu ili prodavnicu i traži ulja koja su u 5W-40 gradaciji, a kojima stoji da zadovoljavaju ACEA C3. Neće biti greške sa bilo kojom krštenom varijantom.
              Last edited by DS9; 31.01.2023, 00:59.

Comment

• kovle
                CBC Početnik
                • 28.03.2012
                • 5
                • Beograd

Re

Kupio sam Mobil 1 ESP 5w30 na kraju. Piše da se pravi u Francuskoj.
                Hvala svima na pomoći

Comment

• megan82
                  CBC Član
                  • 03.01.2022
                  • 66
                  • Pirot
                  • Zlatno doba

Ulje za Stilo 1.2 16v 2004,Petronas,Shell,FAM,Galax,Selenia...bitno da je ok,original i da nije skupo.

Comment

• DS9
                    CBC Senator
                    • 27.10.2011
                    • 280
                    • Beograd

Ok, traži se primarno klasika po ACEA A3/B4, ali mislim/verujem da bi sasvim bilo ok i po ACEA C3 u gradaciji 5W-40.

Famove varijante će se teško naći, pa sa Nisotec 10W-40 i 5W-40 (potonje je po ACEA C3) nema greške.
                    NISOTEC AUTOLINE PS SAE 10W-40 je univerzalno polusintetičko multigradno motorno ulje visokih performansi. Namenjeno je za podmazivanje motora putničkih i lakih dostavnih vozila. Posebno je prilagođeno zahtevima motora sa direktnim ubrizgavanjem. Preporučuje se za benzinske motore sa ili bez katalizatora i dizel motore sa direktnim ubrizgavanjem, sa ili bez turbopunjača i sa viševentilskim razvodom. Obezbeđuje efikasno podmazivanje u uslovima gradske i međugradske vožnje i vožnje po autoputevima.

https://www.nisotec.eu/sr-lat/nisotec-autoline-sint-sae-5w-40

Shell koji distribuira Orbico je original, ali ja bih najpre tražio Galax Racing 5W-40 ili 10W-40
                    http://www.rnb.rs/wp-content/uploads/2016/12/GALAX-RACING-5W40.pdf
                    https://galax.rs/shop/galax-racing-sae-5w-40/

Mislim da imaš dosta izbora, Galax ili Nisotec šta ti je lakše da nabaviš. Motor je takav da mu je vrlo širok izbor za ulje, ako se izuzmu monopolistički navodi iz korisičke knjižice da se mora koristiti isključivo Selenia/Petronas ulje.

Pošto je Nisotec najlakše i verovatno najjeftinije nabaviti računaj da je nisotecova varijanta 10W-40 sasvim ok. Menjaš na nekih npr. 300-350 sati rada motora tj. npr. oko 8000 km gradske vožnje, i to je to. Ulja iz 5W-40 gradacije bi nešto duže zadržala početne osobine, ali su i nešto skuplja pa vidi šta ti više odgovara.

Šta god nabaviš od pomenutog iz 10W-40 ili 5W-40 gradacije - računaj da si završio posao (a i da je original)

Srećno
                    Last edited by DS9; 14.04.2023, 10:02.

Comment

• megan82
                      CBC Član
                      • 03.01.2022
                      • 66
                      • Pirot
                      • Zlatno doba

Hvala puno,Nisotec pumpa je skoro pred vratima,kod njih se sipa benzin tako da je to resenje odlicno.
                      Nisam pitao,kakva su Lukoil ulja za fiat?
                      Petronas Syntium i Selenia je isto ulje?
                      Da li je Selenia 20k bolje?Cini mi se da je zvanicmi uvoznik Slobestrade?
                      Vidim ima Syntium 800 10w40 i Syntium 800 EU 10w40.
                      Zaboravio sam,koji antifriz je pogodan?
                      Last edited by megan82; 14.04.2023, 13:25.

Comment

• zoranbg
                        CBC Senator XXL
                        • 23.03.2005
                        • 4098
                        • Rooster's Hill , Beog
                        • Grande Punto 1.2

smesna je razlika izmedju 10w-40 i 5w-40 NISovih (oko 100 din) po litru.

ja sipam 5w-40 C3 NIS vec 6 godina,menjam na 10 000 km .( otprilike 1 godisnje).

isto stanje-ponasanje motora od kad sam ga uzeo pa do sad, potrosi oko 1 litar na 10 000 km.
                        i tako isto trosi svih 6 god.

mozda sipam Seleniu 5w-40 sledeci puta,ali je duplo skuplja od NISa.

onako radi fore ) . malo ide u ovaj motor od Grande putna 1,2 8 ventila .. 2.6 litra.

pa jednom godisnje nije neki trosak cak ni sa tom razlikom.

ako ti je 5w-40 fabricka preporuka,i ako ti auto ne trosi mnogo ulja-curi,ja ne bih prelazio na gusce.
                        Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• DS9
                          CBC Senator
                          • 27.10.2011
                          • 280
                          • Beograd

Originally posted by megan82 View Post
                          Hvala puno,Nisotec pumpa je skoro pred vratima,kod njih se sipa benzin tako da je to resenje odlicno.
                          Nisam pitao,kakva su Lukoil ulja za fiat?
                          Petronas Syntium i Selenia je isto ulje?
                          Da li je Selenia 20k bolje?Cini mi se da je zvanicmi uvoznik Slobestrade?
                          Vidim ima Syntium 800 10w40 i Syntium 800 EU 10w40.
                          Zaboravio sam,koji antifriz je pogodan?
                          Antifriz, suštinski (za taj motor) svejedno. radi se o tome da li ćeš izabrati onaj koji treba zameniti na do 2, 3 ili 5 godina - pa je zato najzgodnije uzeti ovaj poslednji. Da ne ulazim u detaje, Nisotec Long Life crveno-pink sasvim završava posao za do 5 godina.

Za pomenutu Selenia 20k 10W-40 se može reći da je donekle/neznatno bolje (bolja tačka stinjavanja tj. pour point i jedva nešto viši indeks viskoznosti) od obe pomenute varijante 800 od Petronasa (koje su međusobno praktično istovetne) ali je pitanje da li bi motor osetio razliku između petronas i selenia varijante.

Poslušaj zoranabg, pa najlakše i najelegantnije reši stvari sa NIS.
                          Last edited by DS9; 15.04.2023, 09:20.

Comment

Working...
                          X