Nemoj samo ko ona studenska "od sutra pocinjem da ucim" bas nas zanima kako ide to mapiranje, el imas neku osnovnu mapu zadatu po parametrima motora ili sve iz pocetka koji software je doso uz vems (mislim za mape)
Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
- Kako to misliš, kočim?
Nemoj samo ko ona studenska "od sutra pocinjem da ucim" bas nas zanima kako ide to mapiranje, el imas neku osnovnu mapu zadatu po parametrima motora ili sve iz pocetka koji software je doso uz vems (mislim za mape)
Imam neke otprilike mape,ali to i nije toliko problem posto imam WBO2 i EGT ,najbitnija ja Lambda mapa u kojoj zadajes lamda target pa onda priblizavas stvarnu lambda lambda targetu,ima tu dosta i pomocnih opcija EGO Correction,Auto Tune,ali ja idem OpenLoop tako da mi je to sve iskljuceno.
Pa to mogu i ja da napisem, onako otprilike, interesuje me sta vam je tu bila vodilja, koji parametar da odredite bas toliko i toliko stepeni za te obrtaje i to opterecenje?
The difference between men and boys is the price of their toys
Pa to mogu i ja da napisem, onako otprilike, interesuje me sta vam je tu bila vodilja, koji parametar da odredite bas toliko i toliko stepeni za te obrtaje i to opterecenje?
Pa to nisam ja napisao To je sa M20 motora koji radi,znaci treba samo da se koriguje prema mom motoru.
Ovo ide prema pritisku ne na opterecenje....
Log...tune...log...tune...log...tune,kad budem bio zadovoljan kako ide "na putu" ici cu na dyno da vidimo sta sam uradio i da korigujemo sta bude potrebno.
Evo klasican primer gde se vidi da je siromasna smesha...1600RPM,45kPa
targetLamda mu je 0.90 a lamda 4.11 to je i vise nego siromasno....
Projekat je uspesno priveden kraju pre par dana.Auto je jos uvek u fazi mapiranja...Postavicu danas neke slike i updateovati temu (trenutno nisam za svojim racunarom)
Otvorio sam ovu temu da bi se moglo diskutovati o navedenom ECU-u njegovim prednostima,manama itd.
Za sada je auto "vozljiv" kao i pre sto je bio sa fabrickim motronic-om,ima mnogo lepsi odziv na gas nego na motronicu...ide osetno bolje....videcu kad uhvatim vremena da odem na dyno pa cemo znati tacne razlike.
Sto se tice ostalih stvari,odusevljen sam sa VEMS-om u svakom pogledu.Nije jednostavan,a nije ni komplikovan.Ja sam se prvi put sreo sa ovakvim tipom elektronike,tj. sa elektronikom u opste,a pogotovo sa nekim programibilnim ECU-om.Imao sam nekih problemcica ali to je uglavnom zbog neiskustva,manjka slobodnog vremena,umor-a itd.Naime imao sam okrenut polaritet na VR sensoru pa motor nije hteo da upali,to se moglo lako otkriti da sam samo uzeo unimer i pozabavio se problem,ali....bitno je da je reseno
Integrisan WideBand kontroler je jedna od prednosti ovog ECU-a u odnosu na vecinu drugih,a pritom i usteti sigurno 100-tinak eura.EGT sam takodje instalirao.
Motor je pre imao batch ubrizgavanje,a sad ima,kako neki zovu,semi-sequential posto nemam hall sensor,ali posto ovaj 60-2 multitooth i VR rade perfektno i bez greske,mislim da nikad necu ni razmisljati o hall sensoru
Mnogo sam se razmisljao izmedju MegaSquirt-a i VEMS-a i odlucio sam se za VEMS,sada mi je jako drago zbog toga.Prednost konektora iz automobilske industrije u odnosu na MS koji ima konektore iz racunarske industrije nije zanemarljiva.
Jedino sto je malo nezgodno je sto nema kompletan User Manual (jos uvek je u izradi) ali mislim da nikakav problem nije napraviti mini home page sa opisom vase instalacije i sa problemima kojima se susrecete i ubrzo dobijete odgovor,naravno potrebno je ipak neko malo opsirnije znanje o samom motoru koji radite i "how the thinks work".
Ovim zavrsetkom radova sam na pola puta u stvari,posto su moji planovi bili da vems prvo instaliram na N/A motor pa onda na turbo motor,tako da cu uskoro da pocnem sa sklapanjem turbo motora i radim jos neke stvari na autu koje sam planirao
Ukoliko bude nekog interesovanja za ovaj ECU,update-ovacu ovu temu malo opsirinije u zavisnosti od toga sta koga bude zanimalo
Mozda ne bi bilo lose da se naziv topic-a prepravi posto ja imam svoju temu u drugom subforum-u....
Posto nikako da se stignem da otrcim na dyno...ako to ne uradim u narednih par dana,auto ide kod limara i pocinjemo polako sa farbanjem i sklapanjem turbo motora.Auto je izmapiran poprilicno dobro,ide bolje nego sto je isao sa motronicom,posto nema IAC malo ga zeza hladan start,moram da drzim gas 30ak sekundi i onda hoce da radi na leru...kad je vruc pali odlicno.
Kupio sam Schwitzer S3A turbinu....ona ce ici umesto ove t04e...
Comment