Ovako, imam pitanje za Vas koji ste se bavili problematikom geometrije vesanja. Prvo interesuje me koliki vam je nagib tocka kada je auto stacionaran i kada se njemu nalaze vozac i suvozac. Takodje interesuje me koliko vam se nagib tocka menja prilikom rada vesanja. Znaci kolika je promena nagiba ako tocak ode npr 3cm na gore prilikom "bump-a" i koje su neke okvirne vrednosti unutar kojih bi nagib tocka trebao da se krece na jednom S7
Promenu nagiba točka definisu dužine donje i gornje viljuške , ugao pod kojim stoje ,tj. oslonjačke tačke .
Promena nagiba točka je u funkciji naginjanja šasije . Napamet ne znam vrednosti za s7 , kako je uradjeno kod mene ,jer je to crtano pre 4 godine . Ima negde u kompu ...
Statički nagib točka ide od 0 pa do -2.5 , ali je neka optimalna vrednost od -0.5 do -1.5 , i ona zavisi od toga kakve vozne karakteristike hoćeš i na kojim gumam i po kakvom putu . Nema idealnog setapa za sve uslove puta i sve brzine ... Moraš da praviš kompromis izmedju lakoće upravljanja , ležanja pri ekstremnim brzinama , i držanja pravca po neravnom putu ...
Moj auto još nije išao na reglažu trapa , i uglovi su podešeni pomoću štapa i kanapa , za sada radi , ali je potrebno napraviti ispitaivanje koji je setup najbolji , mislim na nagim i pravac točkova
Van upravo zbog uglova viljuski me ovo interesuje. Ja koristim ladine viljuske, tako das u mi dimenzije viljuski vec odredjene.
Promena nagiba upravo sluzi da kompenzuje naginjanje karoserije u krivinama ali i nije bas pozeljna pri radu vesanja usled prelaska preko neravnina na putu pri pravolinijskoj voznji – znaci terba naci kompromis izmedju ova dva, kako ja to vidim… Kako s7 ima jako malu masu a I nisko teziste naginjanje nije veliko, al ipak postoji. Veoma me iritira jer nigde nisam uspeo da nadjem podatak kolika bi ta promena trabala da bude, a ne bih da radim metodom otprilike.
Jel si se nekada vozio u s7 ? Taj auto se ne naginje ni kada točkovi proklizavaju .Stavi nagib prednjih točkova na -1, viljuške da budu paralelne ili da oslonci budu 1 cm kraći po visini od rastojanja izmedju centara kugli ....
Nije baš prosta ugradnja ladinog prednjeg vešanja ,šasija mora dosta da se promeni napred . Ja sma komšiji mom , radio šasiju sa prednjim ladinim vešanjem i u startu smo pravili šasiju preko vešanja ( samo viljuške , bez traverzne ) ... I sada imamo problem , oko opruga , ako idu neke sličene fabričkim , nema mesta za letvu ... Mora coilover
Nisam se nikad vozio al gledajuci kojekakve klipove stekao sam utisak da se ipak naginje - ne mnogo al da naginjanje ipak postoji.
Sto se tice vesanja ja sam prednji kraj sasije modifikovao prema vesanju, sasija je zavrsena, donji deo je znatno prosiren jer su donje ladine viljuske dosta krace...
Comment