Auto u potpunosti izgleda kao original sve je od stakloplastike, cak odgovara i dimenzionalno
Shasija i upravljanje
Collapse
X
-
Originally posted by urosKontaktirao me je decko koji poseduje nacrte chasije na bazi lade.Chasija se sastoji od 2 kutije 40*80 i prima kompletnu mehaniku lade.Takodje ima kompletnu karoseriju od fibera.Kaze da su chasiju konstrujisali ing. iz NS i na koju su dobili atest i odobrenu proizvodnju od 25 kom godisnje.Originally posted by DoraBanovao me Goran
Comment
-
-
To je sasija koju je radio moj frend Milan Rajic pre skoro 20 godina. On, Misa Obradovic i Sale su osnovali firmu EXIN koja je homologirala saisije za Lotus LADU i Cobra Grandu, za maloserijsku proizvodnju. Cak je i fima dobila kvotu za godisnju proizvodnju kod Udruzenja proizvodjaca automobila bivse YU. Ako imas racun od Exina za homologiranu sasiju, atest prolazis bez greske, ali racun od Exina nemas, posto se firma raspala pre deset godina. Milan Rajic je u odavno u Canadi, Misa se bavi drugim biznisom, ostaci proizvodnje su raspordani a kalupe je zaplenio besni plasticar iz Titela, na ime duga.
Originalni plasticni delovi koje je Milan doneo iz engleske su na mom autu. I nacrti od JC Locust-a su kod mene, negde na tavanu.
Ja nisam ucestvovao u izradi Lade. Prvo, sve to je bilo postavljeno kao biznis, a ja nisam ni onda ni sada verovao u to da u bivsoj YU ili u Srbiji mozes napravis biznis od Super 7. U toku svih ovih godina, vise puta sam imao manje ili vise ozbiljne ponude da vodim SUPER 7 BIZNIS, ali nikada nisam na to pristajao.
Drugo, sa Rajom se nisam slagao oko ravne sasije i donora. Na kraju se i ispostavlo da je sasija vrlo niske torzione krutosti i Raja je napravio planove za novu, po principu X-sasije (kao sto je kod Lotusa Elana ili na primer kod Alpina A310). Takvu sam i ja, uostalom, napravio za Mocu.
Trece, plasticna karoserija na ravnoj sasiji: termicke karakteristike plastike i celika se veoma razlikuju, promenom temperatura, plastika napreze sasiju "et vice versa", spoj karoserije i plastike vise smeta nego sto pomaze ukrucenju karoserije.
Cetvrto, donor. Znam da je ova izjava protiv opsteg misljenja i da se mnogi nece sloziti, ali ja tvrdim da je Mocina mehanika 5 uglavu za Ladaru, i motor, i kocnice i vesanje.
Sa druge strane, Milan je morao voditi racuna o komercijalnog strani projekta, stoga je jeftina ravna sasija imala neke prednosti i on je uspeo da uradi ono sto niko od nas nije HOMOLOGACIJA!!! Nije mala stvar. Plasticna karoserija iz jednog komada je najjeftinije resenje za proizvodnju, a Ladu mozes da prodas, a Mocu ni na poklon...
Prodano je par kompleta sedmica, jedna je u Kopru, tip je sa nje skinuo kalupe i pravi plasiku za BUBINU ????? sasiju. Ostalima sam izgubio trag.
Prototip super 7 (za koji je Raja tvrdio da nece ici u prodaju, jer ima puno nedostataka) postoji i dan danas, registrovan je, u voznom stanju, i lepo usminkan. Vozi se po Novom Sadu.
Ja sam imao negde i ACAD crteze te sasije, ali su mi nepovratno nestali u jednom od pucanja hard diska. A sto se kalupa tice, treba prevrnuti Titel...
Toliko o istoriji Super 7 u Srbiji. Dakle, jos 1990 je slika Rajine sedmice bila objavljena u engleskom Kit Car magazinu, tek toliko da se zna.
Ali, sve je to davna proslost, momci. Ovo sto vi danas radite, ovo je drugi nivo. Navalite...
Comment
-
-
ravna sasija je jednostavno resenje , ali bezbednost je mrsava , a o torzionoj krutosti nema ni govora a samim tim ni dobrog ponasanja na putu tj u krivinama ........ko hoce jednostavnu sasiju onda uzmes sasiju komplet od varburga i zavrsis posao a za atest nemas onda problema .....ali ako to ikada budes prodavao to ce potrajati ..bas dugo
Comment
-
-
Originally posted by prolupatorPosto kosta cena?Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!
Comment
-
-
Postovanje svima!
Citam ovu temu od pocetka. S7 je i moj veliki san ali sam hteo da pre toga, treninga radi odradim neki bagy. O tome sam i otvorio neku temu, a onda mi je gospodin Slobodan " prijavio frku" u vezi sasije...
Sda kada sam i vase muke iscitao do kraja sve mi je jasno. Ili mozda bolje tek mi sada nista nije jasno.
Ipak ljudi ne odustajte ono sto ste odradili je DIVNO! I mnogo je teze ovako nesto napraviti u Srbiji nego u Engleskoj, zato samo napred. Mora se desiti nesto da preokrene stvar u nasu korist!
P.S ja pocinjem seckati i variti za koji dan!All men dream: but not equally. Those who dream by night in the dusty recesses of their minds, wake in the day to find that it is vanity; but the dreamers of the day are dangerous men, for they act their dream with open eyes, to make it possible.
Comment
-
-
Originally posted by SLOBODANPrototip super 7 (za koji je Raja tvrdio da nece ici u prodaju, jer ima puno nedostataka) postoji i dan danas, registrovan je, u voznom stanju, i lepo usminkan. Vozi se po Novom Sadu.
Comment
-
-
@ van
da stevane smesno ali prolazi jer je jednostavna a za tvoju sasiju bice povuci potegni iako je kostrukciono monogo bolja
......posto super seven nije jedino sto se preko radi ali je najpopularniji svakako .......
......varovatno mnogi znaju da se rade replike recimo hammera H1
......ili replike lemans automobila sa centralno smestenim motorom (cak sam imao nacrte za tako nesto za audijev motor smesten centralno)
......bilobi interesantno pojaviti se na aestu sa ovako necim ......to nebi proslo atest jer je verovatno preabiciozno bez obzira kako funkcionise (ili kao sto rece jedan moj drugar pre bih dobio ates za persing 54 nego za super 7)
ali jedostavno je jednostavno prema tome radite automobilcice kao za golf terene oni su kao stvoreni za ravne tj jenostavne sasije (a u srbiji je sve vise gof terena pa mozda nekome i prodate svoje delo )
......ravna sasija je sasija kao na auto prikolici manje vise......ko se odluci za ovo nacrti su mu suvisni ....jer ko nemoze sam da prilagodi mehaniku koju ima tom tipu sasije bolje da se ni ne upusta u sve ovo ......i kao sto je slobodan rekao to je za opustenu voznju
Comment
-
Comment