a tu si da pratis eto nama Jugo koji sa manje od 5,5 sek do stotke dere i tvog Saaba samo tako, a tek one silne skupe masine...ma cudo je to sta sve moze SF
Upravo cena je tu problem, jer da se posao obavi kako treba, valjalo bi uloziti nekih 6-7.000 evra u atmosfersku varijantu, plus oko 2.000 evra u turbo varijantu.
Za te pare cemo mi da napravimo SAAB-a sa 500-600 KS
Egone, ovde se prica o CELOM autu, a ne samo o motoru. Naime, mislim da si to i licno cuo od mene onomad u "Polimlju", ja se nikada ne bavim samo motorom, za mene jak motor nema smisla u okruzenju u kome ne mogu da iskoristim raspolozivu snagu.
Drugo, ja UVEK pricam iskljucivo o novim delovima, za razliku od dosta sveta kod nas, za koje je buvljak zakon. Nemam nista protiv, to je njihov izbor, i sigurno ce ih kostati manje pri solarnom placanju, ali za mene to jednostavno nije opcija.
Dakle, ono sto ja navodim kao cenu nekima ovde deluje sumanuto - zasto, cuo si.
Najzad, ovde se prica o vrlo subjektivnim stvarima. Ja radim Yuga, ti bi radije radio Saaba - ko je u pravu, ko u krivu? Svi su u pravu, niko nije u krivu, jer niti tebi, niti meni TREBA takvo vozilo, mi ih hocemo jer volimo takve stvari, zanima nas da se bavimo time, to nam je hobi u krajnjoj liniji. Samim tim, stvar je od samog pocetka subjektivna i podlozna licnom ukusu i zeljama, a o tome nema smisla diskutovati.
Ja recimo nikada ne bih tjunovao Saab; rado bih ga imao kao ono drugo, "normalno" vozilo, to da, ali za tjuning, i Saab i sve slicno od 4,5 metara nagore je za mene jednostavno preglomazno i pretesko. Ocigledno, ja sam orijentisan ka manjim vozilima, idealno do 4 metra i svakako ispod tone mase (koliko se secam, Saab u najboljem slucaju ima 1,45 tona). Ti i Boost volite veca - no problemo, neka svako radi svoje.
Ali, neka mi niko ne kaze da se iz malih vozila, pa i tog skromnog Yuga, koji jeste mali, jeste uzan, jeste neudoban i po meni, ni najmanje lep, ne moze izvuci cudo ako se hoce. To nece biti jeftino, ali moze. Sa druge strane, dobro obavljen posao NIKADA nije jeftin, ako se koriste top delovi. A ako neko pristaje da zarad cene koristi polovno i jeftino, to je njegova licna stvar, ali to nikada nece ici kao ono sa dobrim i novim delovima.
OK, prihvatam, ja Saaba uopste ne poznajem kao vozilo, sem vizuelno.
Pokloni se i pocni.
Samo izvedi racunicu za celinu, dakle za osnovni auto plus tjuning, jer to je ono sto svaki korisnik na kraju mora da plati.
Uzgred, ako si voljan da se odreknes EFI, a radis sa karb verzijom motora, cena sredjivanja Yuga sa dva dvogrla karba pada za 1.700-2.000 evra. To sam zaboravio da pomenem u prethodnom postu.
neka mi niko ne kaze da se iz malih vozila, pa i tog skromnog Yuga, koji jeste mali, jeste uzan, jeste neudoban i po meni, ni najmanje lep, ne moze izvuci cudo ako se hoce
sto, boli istina
sto u svetu tjuneri ne uzimaju Jugo ili tako nesto za top tjuning, za to cudo nevidjeno, koje postoji samo u masti
nikada i ni sa kakvim parama Jugo nece postati stabilan, pouzdan, bezbedan, udoban, izdrzljiv, jeftin auto sportsih osobina- sve dok ima osnovu u karoseriji, vesanju, koncepciji baziranu na Fiatu 127/ Zastavi Jugo 55.
moderan svet je daleko otisao u zahtevima sta se podrazumeva na jednom autu od spratanske imitacije kartinga
a Jugo niti moze da se vozi 250+ km/h niti je okretan koliko je minimum za naznaku reci sport, o bezbednosti i udobnosti tek da ne pricamo.
pouzdanost se moze donekle popraviti i tu je kraj...
to su objektivne cinjenice koje su merljive i lako uporedive sa jednim Saabom, Volvom, Mercedesom, Alfom, BMWom, ALfom, Subarouom, dodati po zelji bilo koji moderno konstruisan auto koji razbija svaki Jugo u svakom pogledu svakoga dana...a kako se cini i za manje para.
Jugov osnovni problem nije motor jer se on lako promeni i moze da se stavi ako treba i onaj od 200 konjica...problem je osnovna konstrukcija pocevsi od karoserije, sistema upravljanja, torzione krutosti, koncepcije vesanja sa lisnatim gibnjem kao kod kocija a sve dok se to ne odradi i nanovo napravi kako treba Jugo se bitno ne menja, niti nestaju njegove mane.
sve i da ima 750kg mase koliko ima VW GOlf iz tog doba ako je samo masa kriterijum kojim se mase
Jugo ima problema vec sa prenosom 50 konja na asfalt, propinje se prednji pogon uz slajfovanje tako da price o 5,5 sek do sto nekog tamo Juga ( a koliko je 0-200 ?) mogu da prodju za specificne novine kao senzacionalna prica.
subjektivni utisak mozda i vara usled silne buke, vibracija, i karting osecaja
Koliko si ti Yuga sredio? I kako? Hajde baci par slicica da i mi vidimo.
Sta si do sada postigao sa njima, mislim na najbolje rezultate? Ako ima i nekih merenja, utoliko bolje, ako nema - zasto nema?
Samo konkretno molim, taj model uzet, nastalo to i to, kostalo toliko i toliko, poredi se (subjektivno, nema problema) sa necim drugim tako i tako.
Dok ne vidim KONKRETNE projekte Yuga na kojima si radio, a za koji se pretstavljas kao vrhunski ekspert, necu vise odgovarati na tvoje postove. Mene zanima KONKRETNA prica u vezi KONKRETNIH resenja, pa ako nemas konkretnih projekata iza sebe, onda nisi sagovornik, vec sobni filozof. A kao takav, meni nisi sagovornik, takvih ima bar 8 miliona u ovoj zemlji, tih sto sve znaju ali onako, na papiru.
E da, koje boje ti je taj Volvo iz 1888. godine, da znam na koga da obratim paznju u mom vozilu koje se u stvari uopste ni ne krece? Da spakujem i dzezvu, pa da skuvamo kaficu na tvom plinu ...
Interesantno je sto Yuga uvek pljuje onaj ko ga ne vozi ili ga cak nikada nije ni vozio .Moze se ovde pljuvati koliko ocete,ali realno kada se gleda Yugo je jos uvek najjeftiniji auto kod nas i sto se tice cene i sto se tice odrzavanja. (pricam iskljucivo o polovnom Yugu).
@Brick
Citam tvoje postove i smejem se .Pises kako Yugo ima jako lose drzanje i jako lose kocnice,itd.Pa ti ako se razumes u mehaniku,a citajuci ovde po forumu se razumes (ili se pravis da se razume) zasto jednostavno nisi resio te probleme na Yugicu.Za sve ima leka samo je pitanje koliko ko ima znanja i volje da sredi neki auto (u ovom slucaju Yuga).Zasto nisi probao da stavis vece kocnice od fiata i dobre plococe,ako ti smeta kako se ponasa rep auta zasto nisi stavljao unibol ili nosio ramena kod strugara da ti pravi tesnije caure u silenima,tvdji gibanj.ako ti i to nije dovoljno napravi pozadi balans stanglu,tvrdji amorti,ima dosta caka za poboljsanje njegove stabilnosti.Pa kada odradis ovo odes pa probas auto kako drzi,ako nisi zadovoljan doradis jos sto treba dogod nisi zadovoljan sa drzanjem i kocenjem.Za motor necu nista ni da ti pisem jer kazes i sam da je to najlakse,samo spakujes motor i vozi.
Dok ne vidim KONKRETNE projekte Yuga na kojima si radio, a za koji se pretstavljas kao vrhunski ekspert, necu vise odgovarati na tvoje postove. Mene zanima KONKRETNA prica u vezi KONKRETNIH resenja, pa ako nemas konkretnih projekata iza sebe, onda nisi sagovornik, vec sobni filozof. A kao takav, meni nisi sagovornik, takvih ima bar 8 miliona u ovoj zemlji, tih sto sve znaju ali onako, na papiru.
Jugo, niti 1 (jedan), niti imam nameru da trosim vreme na tako nesto.
ako vec zelis da pricas konkretno- daj primerak koji si TI napravio i koji ide tih 5,50 sekundi od 0-100km/h.
gde je, jel postoji ?
da li si TI ikada ista konrektno resio i izvrsio neki projekat ?
do sada koliko si opisao samo si posmatrao tudji rad i kupovao tudje ideje+rad.
isravi ako gresim, sto se Juga tice na istom smo sa onih 8 miliona filozofa ja i ti.
najlakse je povuci se iz diskusije usled nedostatka argumenata, ono kao uvredjeni klinac...ja to ne ocekujem niti zelim da se tako postavljas vec fakte/argumente.
i slozices se, dosadasnja tudja saznanja, dosadasnja praksa stotina i hiljada tjuniranih Jugica i uopste Fiata sirom sveta moraju da se uklope u postojecu nauku, pa i tvoj Jugo i svaki sledeci auto bilo koje marke i modela.
magija ne postoji u mehanici, kao ni bajke a raznorazni prakticni limiti vrebaju na svakom cosku.
kao sto je osnovni- prenos obrtnog momenta na podlogu da bi se postiglo ubrzanje auta (tih 5,5 sekundi na Jugu prica).
Moj Yugo je parkiran ispred moje zgrade. Moze ga videti ko god prolazi tu. Video ga je poprilican broj ljudi sa ovog foruma, na primer kada smo slavili rodjendan.
Jos nije gotov iskljucivo zbog toga sto imam muka da nadjem bregastu kakvu ja hocu - no, nadam se da je i to zavrseno (trebalo bi da jeste), u kom slucaju ce i taj projekat biti gotov do Nove godine.
Ja dakle imam sta da pokazem, a ti nemas. I da dodam, ako treba, tu je i sinovljev Yugo koji se radi, vec podosta ugradjeno i izmenjeno.
Dakle, ja imam DVA projekta.
Ti nemas nista. Nista sem puno vremena.
Laka ti noc, u tvom tunelu nema svetlosti na kraju.
Interesantno je sto Yuga uvek pljuje onaj ko ga ne vozi ili ga cak nikada nije ni vozio
ako se misli na mene, razocaracu te. vozio sam (morao, visa sila) Jugo nekih 6 i po godina i to raznih modela ukupno 7 komada.
i prosao kroz praksu komplet skolu, tesku skolu non stop problema
Pises kako Yugo ima jako lose drzanje i jako lose kocnice,itd.Pa ti ako se razumes u mehaniku,a citajuci ovde po forumu se razumes (ili se pravis da se razume) zasto jednostavno nisi resio te probleme na Yugicu.Za sve ima leka samo je pitanje koliko ko ima znanja i volje da sredi neki auto (u ovom slucaju Yuga).Zasto nisi probao da stavis vece kocnice od fiata i dobre plococe,ako ti smeta kako se ponasa rep auta zasto nisi stavljao unibol ili nosio ramena kod strugara da ti pravi tesnije caure u silenima,tvdji gibanj.ako ti i to nije dovoljno napravi pozadi balans stanglu,tvrdji amorti,ima dosta caka za poboljsanje njegove stabilnosti.Pa kada odradis ovo odes pa probas auto kako drzi,ako nisi zadovoljan doradis jos sto treba dogod nisi zadovoljan sa drzanjem i kocenjem.
zato sto pod jedan nikada nisam imao niti cu imati svoj privatni Jugo a na tudjem takve stvari ne dozvoljavaju za igranje.
pod dva- tako bleskast nisam da od jako lose baze konstruisem novi auto i ulozim para kao za 5 novih aut (tih Juga) da bi na kraju stigao tek do proseka jednog obicnog serijskog uobicajenog auta koji stoji izlozen u radnji.
Jugo je vev ionako jako tvrd i neudoban a sa unibolom, tvrdim gibnjevima, i ostalo sto predlazes tek bi se jos pogorsala upotrebljivost vozila na putu- da na javnom nasem putu.
i opet takav Jugo ce biti losiji od jedne Alfe koja izadje iz radnje, Honde i da ne nabrajam dalje kao SERIJSKIH automobila bez ikakve dorade.
ako se ti nudis za finansijera svih resursa eto ja sam spreman da pokusam da primenim znanje ili neznanje koje posedujem na detaljnom slaganju novoga auta koji podesac na Jugo- ili ako nadjes takvoga.
ja ne poznajem nikoga ko bi odvojio par desetina hiljada evra za razvoj Juga do novog modela. sorry, nemam dovoljno takvih vestina.
Moze se ovde pljuvati koliko ocete,ali realno kada se gleda Yugo je jos uvek najjeftiniji auto kod nas i sto se tice cene i sto se tice odrzavanja. (pricam iskljucivo o polovnom Yugu).
i za tu namenu vrlo dobro resenje. ali i nista vise, nikakav sportski auto vrhunskih perfomasni, vrhunske udobnosti, pouzdanosti i sta vec se zeli porediti sa etabliranim i u svetu dokazanim i priznatim vrednostima u auto industriji.
upravo to realnost svrhe i namene Juga je ono sto nedostaje nekima kada odlutaju u svet vrhunskih tehnickih resenja i perfomansi.
Comment