HHO - znamo li nesto o tome ?

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • angelss
    CBC Član
    • 03.09.2011
    • 16
    • Belgrade

Odg: HHO - znamo li nesto o tome ?

@Scopul
    Sve elektrode su dobro okrenute...

Pjacavam rastvor ovih dana pa javljam sta se zbiva, a oko ugradnje cu videti sta cu kada dodje vrema, jeste tacno da vec ima raznorazna crevca koja ulaze u karb ali nemam pojma sta mi je ciniti, videcu sa majstorom

Comment

• Raca962
      CBC Početnik
      • 06.12.2011
      • 9
      • beograd

Napajanje za kompjuter a i punjač akumulatora ti daju malu amperažu i imaš malo hho-a.Probaj ti to na kolima da vidiš kako brboće!
      Obrati pažnju da ti slučajno uvodnici nisu nalegli na ploče!
      Moj generator pravi 0,6L na oko 8A sa 2 kašičice NaOH na litar.Sa 4 kašičice na litar, pravi 0,8l/min a vuče oko 10A.
      Kažeš ima raznih creva koja ulaze u karburator! Da ali ti ulaz gasa nameštaš na poklopac filtera za karburator, možeš da gurneš crevo i tamo gde ti ulazi iberlauf(oduška za gasove iz motora)
      Srećno!
      Last edited by Raca962; 15.12.2011, 11:10.

Comment

• tasinee
        CBC Početnik
        • 28.04.2011
        • 7
        • Novi Sad

Poštovani učesnici u ovoj temi,

Da li je iko od vas probao ili možda zna šta bi se desilo, ako bih povezao: PWM > Bobina > Ćelija?

Ako se ne varam, Stanley Mayer se 'igrao' sa vrlo visokom voltažom, a malom amperažom. Razmišljam da probam isto, ali iskreno rečeno, cifra od 15000V me odmah asocira na "Tesla Coil", i ne bih baš da budem blizu nečeg sličnog.
        Last edited by tasinee; 15.12.2011, 17:05.

Comment

• tasinee
          CBC Početnik
          • 28.04.2011
          • 7
          • Novi Sad

Originally posted by mvujanovic View Post
          Evo jedno pitanje za Expendablea, pokušao sam uporediti masene vrednosti vodonika, benzina i LPG.
          Dakle ovako: benzin: 750g / l
          LPG: 570g / l
          vodonik: 89g / l
          kada izračunam ispada da je dovoljno 8,42 litara vodonika da zameni jedan litar benzina ne računajući energetsku vrednost, e sada ako uzmemo potrošnju napr. 10l benzina na 100km pri brzini od 100km/h ispada da je potrebno za tu istu kilometražu 84.2 l vodonika. Ako negde nisam pogrešio a mislim da jesam onda ispada da mi možemo da vozimo maltene samo na vodonik ili da smanjimo potrošnju više od 50% uzimajući u obzir da nam elektrolizeri proizvode oko 1lpm, i kad odbijemo kiseonik dobiven sa vodonikom blizu smo ekvivalentu jedne litre benzina.
          I još jedno pitanje da li slučajno imaš podatak koliko se potroši aluminijuma u reakciji sa 10% NAOH da bi se dobila jedna litra vodonika, ovo pitam jer sam napravio jedan reaktor od plastičnih cevi za probu, oduševio sam se koliko sam vodonika dobio sa malo aluminijuma. Uspeo sam da taj vodonik zapalim u plinskoj peći na zemni gas i gorelo je veoma lepo, nažalost plastične cevi su se zagrejale od reakcije i nisam stigao sve to slikati.
          Pre svega, greška u proračunu je ta što je napisana masa za čist vodonik u tečnom stanju, koja zapravo iznosi 0.07099kg/l (izvor-wikipedia). Mi dobijamo gas koji merimo isto u litrama, ali je mnogo, mnogo manje gustoće, a osim toga, samo dve trećine zapremine jedne litre HHO gasa čini vodonik, ostalo je kiseonik i koješta. Druga stvar, prisutni stručnjaci će bolje reći, ono što mi merimo kao potrošnju na 100km je samo prosečna potrošnja. Dok se vozite 100km/h, vi zapravo trošite možda svega 2-3 litre na 100km, dok se pri većem broju obrtaja potrošnja desetostruko povećava. Da bi se to rešilo, mora ili postojati neki rezervoar sa HHO gasom koji će se skupljati dok se brzina održava, a prazniti kada je potrebno ubrzanje. Skupljati taj gas, još pod pritiskom... c, c, c.

Ipak, toplotna vrednost kilograma benzina je više nego duplo manja nego od vodonika. Preciznije, merenja kažu:
          Benzin: 47 MJ/kg
          Vodonik (H2): 119.9 MJ/kg

Zapravo nije problem ni u ceni benzina, ni u korišćenju boljeg goriva - problem je u načinu kako se to gorivo koristi, jer je trenutno iskorišćenost našeg goriva na vrlo niskom postotku u SUS motorima. Tu pomaže ubrizgavanje čak i svega 1l/min HHO gasa radi poboljšanja sagorevanja, kako ja shvatam.

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Poštovani g. Vujanović,
            Samo malo koncentracije. Znate vi to dobro ali ste (želeći da rešite problem) malko ispustili činjenice.
            Jeste 90g ali ne po litru nego po metru kubnom (i nekih 14x manje od vazduha).
            tasinee, za ostali deo ste u pravu ali onih 71g/l u tečnom stanju ništa ne znači u praksi jer je vodonik pri normalnom pritisku tečan tek na -253 cel.
            Ovo je zapravo pravilnost, da element ili jedinjenje, u tečnom stanju ima tri reda veličine veću gustinu (cca. hiljadu puta) pri istom pritisku i temperaturi (skoro istim, jer treba neka razlika da se izvrši fazna transformacija, ili drugačije rečeno na temp. ključanja i istom pritisku).
            Litar benzina vam maseno menja nekih 8 do 8,5 kubika vodonika. U energetskom smislu to je zapravo cca. 3 kubika.
            Ukoliko trošite blizu 7 litara benzina na 100km pri 100km/h, za toliko energije treba znači 20 kubika vodonika (20 hiljada litara).
            Naravno vodonik se bolje iskorišćava pa je prava računica verovatno negde oko 15 kubika vodonika.
            Za ovo vam treba produkcija od 250 litara u minuti. A i sami znate da nije lako (ali ne i nemoguće) proizvesti ni 100 puta manje.
            Kako god i 2-3 litara u minuti omogućava bolje sagorevanje benzina pa može da uštedi i svih 10% (uzmimo malo uzdržaniji stav) i oko toga i ide cela priča o HHO generatoru kod motora SUS.

Što se tiče reakcije aluminijuma i NaOH, ona se odigrava po sledećoj jednačini (da ne idem sa jonskim jednačinama koje su bliže istini, nego da uprostim):
            2Al(s)+ 2NaOH(aq)+ 6H2O(l) --> 2NaAl(OH)4(aq)+3H2(g)
            Pri manjim pH vrednostima (ispod 13) reakcija ide do Al(OH)3, međutim 10% NaOH ima pH veći i od 14 pa je prethodna reakcija istinita (dok pH ne padne ako se ne dodaje novi NaOH).
            Dakle 2 mola Al daje 3 mola H2 ili 54g daje 6g vodonika (54kg za 6kg vodonika). Za litar vodonika (0,09g) treba 0,81g Al ili da bude lakše za kubik vodonika potrebno je nekih 80 grama aluminijuma.

Reakcija je egzotermna ... burna mada ne previše ... ipak, pazite oči i koristite zaštitne naočare (plus rukavice i mantil) jer je NaOH izuzetno opasan ako prsne u oko!
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• angelss
              CBC Član
              • 03.09.2011
              • 16
              • Belgrade

@Raca962

-Punjac je dovoljan da izgura 5A koliko gura kada puni akumulator, narucito napajanje od kompa koje bi moralo da izgura bar 10A, a ako bi doslo do preopterecenja automatski bi se iskljucilo tako da nije to u pitanju;
              -Razlika u proizvodnji gasa za ova 2 napajanja se javlja zbog razlicitog napona po celiji (punjac ~2V, komp. napajanje ~1.6A);
              -Tvoj generator verovatno ima 6 celija kada toliko proizvodi sa tako malo elektrolita;

To je neki zakljucak iz saveta koje sam ranije dobio, jos nisam stigao da isprobam ali verujem da ce se to i potvrditi

I da, nisam zacepio celiju uvodnicama...

Comment

• Raca962
                CBC Početnik
                • 06.12.2011
                • 9
                • beograd

Angelss, evo da ti kažem šta sam juče i danas radio pa ti vidi dalje:
                Juče uveče sam sastavio generator od 11 ploča, 10x10 cm(nov plexi i uvodnici), -nnnn+nnnn- pa sam probao na punjaču(pušta do 5A)
                a) 1 kašičica Naoh na 1L destilovane: vukao je 0,5A i nije ni bablao
                b) 4 kašičice Naoh na 1L : vukao je oko 2A i slabo bablao
                c) 12 kaš Naoh : vukao je 4A i bablao ali slabo

Danas popodne sam varijantu c) samo spustio do auta i priključio na akumulator od Corse(36Ah).
                Rezultat: Vukao je 12A i bablao kao lud, najbolje do sada.Iako nisam merio jer je bio mrak, garantujem da je bilo dosta preko 1L/min.Palio sam gas upaljačem, puca kao lud a plamen je dug oko 15cm.
                Prethodni HHO mi je slabije radio(oko 0,8L/min) jer sam imao uvodnik-izvodnik od mesinga, manjeg prečnika(sada je 15mm) i sada su mi u liniji sve rupe na pločama i na izvodu za gas.Raniji rezultati su svi sa probe na akumulatoru sa upaljenim motorom, a isto sve mi je na punjaču davalo polovične rezultate.
                I da budem iskren, kad god nešto promenim dobijam drugačije rezultate.Sada tek sledi spajanje na bubler koji je ujedno i rezervoar za elektrolit.
                Ja ću štelovati elektrolit tako da uređaj vuče max 10A.
                Srećno!

Srećno!
                Last edited by Raca962; 16.12.2011, 20:46.

Comment

• Pdeedy
                  CBC Početnik
                  • 09.11.2011
                  • 4
                  • Nis

Sanirani problemi na celiji i sada je u fazi kondicioniranja. Povezana na akumulator daje 1l na 1 min. a na atx napajanje 1l na 1.20 min. Nisam merio koliko vuce ampera a koncetracija NaOH je 100g na 1l destilovane vode. Inace celija se sastoji od 16 ploca dimenzija 8x14 cm.
                  Sta mislite da li je bolje povecati povrsinu ploca ili broj ploca da bi celija davala vise gasa? Sve mi se cini da su ove moje ploce male a potrebno mi je da celija proizvodi min 1.5l na 1min. Rastvor ne bih dirao zbog ogranicenosti amperaze koju daje napajanje a i nije mi cilj da celija guta ampere.

Comment

• Raca962
                    CBC Početnik
                    • 06.12.2011
                    • 9
                    • beograd

Ljudi,
                    jedno pitanje: Da li OBD II kontroler(svetlo plave boje, ima ga na raznim sajtovima), konstruisan za kola koja koriste HHO generator kontroliše komplet struju i senzore, tj. da li ako njega ugradim ne treba da stavljam PWM i MAP/MAF exchangere??
                    (Na Alfi 159 jtdm imam OBD II konekciju).
                    Zadnji rezultati mog HHO-a (11 ploča, -nnnn+nnnn- : oko 1L/min, 9A, sa 8 kašičica NaOH u 1L dest.vode

Da li je neko od vas pravio neki jači HHO? Treba mi za grejanje kuće i za čišćenje karbonskih naslaga u motorima.
                    Pogledajte sajt EPOCH oxy-hydrogen, original je Taiwanski, ima i američki.Tamo prave monstrume, pisao sam im, tražio uslove saradnje da vidim cene....Preskupi su, npr HHO za kola (1l/min) košta 1900$ !!!

Pozdrav,
                    Raca

Comment

• Zarko007
                      CBC Član
                      • 28.01.2011
                      • 17
                      • N/A

Originally posted by Raca962 View Post
                      Ljudi,
                      jedno pitanje: Da li OBD II kontroler(svetlo plave boje, ima ga na raznim sajtovima), konstruisan za kola koja koriste HHO generator kontroliše komplet struju i senzore, tj. da li ako njega ugradim ne treba da stavljam PWM i MAP/MAF exchangere??
                      (Na Alfi 159 jtdm imam OBD II konekciju).
                      Zadnji rezultati mog HHO-a (11 ploča, -nnnn+nnnn- : oko 1L/min, 9A, sa 8 kašičica NaOH u 1L dest.vode

Da li je neko od vas pravio neki jači HHO? Treba mi za grejanje kuće i za čišćenje karbonskih naslaga u motorima.
                      Pogledajte sajt EPOCH oxy-hydrogen, original je Taiwanski, ima i američki.Tamo prave monstrume, pisao sam im, tražio uslove saradnje da vidim cene....Preskupi su, npr HHO za kola (1l/min) košta 1900$ !!!

Raca
                      Nema šanse da s četiri neutrale i tolikim brojem ploča dobiješ 1L/min pri 9A, pogledaj malo na autodijagnostika.biz forumu što se priča o tome. U toj konfiguraciji to ti je najvećim dijelom para. Napravi generator s 5 neutrala, 19 ploča, recimo 120x100mm, dihtung 3mm (-NNNNN+NNNNN-NNNNN+) i onda se može govoriti o količini plina.
                      A što se tiče tih američkih proizvoda i njihovih cijena o tome ne treba trošiti previše riječi. Generator kakav sam možeš napravit će te koštati max 100$, a biti najvjerojatnije i bolji od toga njihovog shita. Eto toliko. Pozdrav

Comment

• tasinee
                        CBC Početnik
                        • 28.04.2011
                        • 7
                        • Novi Sad

Ja sam napravio jednog monstruma +(99n)-, od limova 15x15cm 1mm 316L i razmakom od 3mm izmedju.. Terao sam ga 4-5 sati na 160V 10A, i sa time je proizvodio samo 6l/min, a radna temperatura mu je bila 63C. Kad bih ga poterao na 180V 15A, proizvodnja bi se duplirala, ali se nenormalno grejao.

Moj zakljucak je da je najbolje spajati nekoliko manjih generatora, tada se najpreciznije moze regulisati odnos potrosnja/proizvodnja. Osim toga, cuo sam da neki pregrevanje regulisu razmakom izmedju elektroda, idu cak dotle da izmedju limova bude manje od 1mm prostora. To pomalo negativno utice na proizvodnju, ali moze da podnese mnogo vecu amperazu bez dodatnog pregrevanja. Ono sto zagreva vodu jesu elektroni koji prolaze kroz nju. Sto kracom putanjom idu da bi stigli do elektrode, manje se zagreva voda.

Comment

• Zarko007
                          CBC Član
                          • 28.01.2011
                          • 17
                          • N/A

Manji razmak od 3 mm se ne preporuča jer se stvara para i uzrokuje samo veće grijanje, nikako manje. I ja sam na svojoj čeliji imao razmak od 1 mm i maglica na izlazu iz cijevi je bila primjetno izraženija nego u slučaju kad sam složio istu čeliju s razmakom od 3 mm. Tako mali razmaci se mogu naći kod amera i njihovih ćelija. S manjim razmakom i istim elektrolitom imat ćeš jaču struju i jače grijanje.

Comment

• painter
                            Banovan
                            • 04.03.2010
                            • 738
                            • beograd,m.mostanica

Originally posted by tasinee View Post
                            Ja sam napravio jednog monstruma +(99n)-, od limova 15x15cm 1mm 316L i razmakom od 3mm izmedju.. Terao sam ga 4-5 sati na 160V 10A, i sa time je proizvodio samo 6l/min, a radna temperatura mu je bila 63C. Kad bih ga poterao na 180V 15A, proizvodnja bi se duplirala, ali se nenormalno grejao.

Moj zakljucak je da je najbolje spajati nekoliko manjih generatora, tada se najpreciznije moze regulisati odnos potrosnja/proizvodnja. Osim toga, cuo sam da neki pregrevanje regulisu razmakom izmedju elektroda, idu cak dotle da izmedju limova bude manje od 1mm prostora. To pomalo negativno utice na proizvodnju, ali moze da podnese mnogo vecu amperazu bez dodatnog pregrevanja. Ono sto zagreva vodu jesu elektroni koji prolaze kroz nju. Sto kracom putanjom idu da bi stigli do elektrode, manje se zagreva voda.
                            A moj zakljucak ( i ako nisi napisao naj bitnije informacije) je da imas previse rupa na elektrodama. Zato je tako velika struja na svega 160V, i zato se greje! Ako smanjis razmak bice jos (mnogo) gore! Ko li samo smislja takve ideje... Kako regulises napon?

Comment

• tasinee
                              CBC Početnik
                              • 28.04.2011
                              • 7
                              • Novi Sad

Imam po jednu rupu (6mm) dole, ali svaku sledecu u suprotnom uglu limova, i po jednu rupu gore (8mm) na sredini limova.

Rasipanje voltaze je maksimalno 10%, mada po mom proracunu izlazi da je svega oko 3%. Ako mu pustim tacno 160V, i kada izmerim i pomnozim prosecnu voltazu izmedju svaka dva susedna lima sa brojem medjuprostora, dobijem 155V. Po tom proracunu, gubim svega 5V na 'curenju' voltaze. Taj odnos je sve do 200V, posle toga voltaza izmedju limova ostaje ista uprkos tome sto povecavam voltazu na ulazu.

Jos jedna stvar, da imam problema sa curenjem voltaze, onda bi vec sa 50V imao bar vidljiva desavanja sa amperazom. Probajte da ubacite samo dva lima u vodu i pustite 50V kroz njih, bice kuvalo. Medjutim, meni se amperaza ne mrda sve do 130-140V, a cak i onda raste eksponencijalno. Kad predjem 170V, dovoljno je da mu dam 3V vise a amperaza skace za 5 (otprilike, nisam zapisivao).

Napon regulisem autotransformatorom 0-250V 20A.

Ipak, nikako ne preporucujem da se ide sa tolikom voltazom. Stvari su dosta nestabilnije u tom slucaju. Mnogo je bolje ici sa 12V ili max 24V, a sa manjim brojem neutrala. Jedini je problem kako/gde nabaviti trafo od 12V 150A???

Inace, prvobitna namena ovog generatora je bila da zameni zemni gas u centralnom grejanju kuce. Po mom iskustvu, za jednospratnu kucu od 150m2, srednje dobro izolovanu, potrebno je bar 20 l/min gasa. Sa mojih 6 l/min proizvodnje, uspeva da zagreje odlaznu vodu za 1C, maksimalno 2C, sto prema proracunima nece u sistemu nagurati vecu temperaturu od 35-40C. Ako bi uspeo da temperaturu odlazne vode digne za 5C, onda bi mozda dogurao i do 50C. Gasna pec u startu dize duplo, sa 20C na 40C.

Comment

• painter
                                Banovan
                                • 04.03.2010
                                • 738
                                • beograd,m.mostanica

E onda je dobro, ucinilo mi se da si napisao da imas 110 celija, a imas 100. Mada me cudi da vec sa 180V postizes punu snagu (oko 15A). Mozda su neispravni instrumenti? Ili je elektromagnetno polje ucinilo svoje, veliki je taj elektrolizer... Znaci nemoj ici preko 15A ako je aktivna povrsina elektrode 14cmX14cm, i mislim (siguran sam) da je bolje tako nego obrnuto, na 12V vise pakovanja. Jedini je problem malo mesta za prolaz gasa, a to se resava pumpom ( nije neophodno). Hladjenje resi prohromskim rezervoarom, sto visljim (time se i voda bolje pumpa u krug), a mogu i creva (rebraste cevi za kupatila) da se stave umesto gumi- plasticnih. Normalno je da bude do max.70*C u rezervoaru. I gornja rupa se moze prosiriti na oko 12mm. Ako je sve tako kao sto kazes, dodaj jos ploca, deluje da bi moglo 122 celije da se ugradi sa 220V, pa ces imati vise gasa. 220V X 15A= 3300W, a to ce biti bar 12lpm HHO gasa, a moglo bi i vise, ne znam zasto nije bolja efikasnost, izgleda da ipak laze ampermetar... i na 122 celije nece pregrevati ( prohromski rezervoar ispusta visak toplote, sto je veci vise ce ispustati, i moze mu se dodati alu hladnjak spolja, kao za elektroniku ili kompjuter). Mozes kombinovati zemni gas i HHO. Ako koristis samo hho, veoma je bitan prenos toplote plamena na kotao. Trebas zatvoriti kotao, bez dimnjaka i bez u****, samo malo ostaviti otvoreno da izlazi vodena para. Plamen treba biti direktno usmeren na neki metal (kotao) ali probaj razlicite udaljenosti plamena dok ne nadjes najbolju. Takodje, jedan plamen je los izbor, treba vise manjih, ali to isto probaj, ne mora da znaci. Imas li kondenzatore ili samo Grecov spoj?
                                p.s. Jesi li smirglao elektrode? Sta je elektrolit?
                                Last edited by painter; 29.12.2011, 15:15.

Comment

Working...
                                X