sad lijepo izbaci smeće od sode van,rasklopi generator i očisti ploče-operi benzinom za čišćenje i poplakni destiliranom vodom
-donje rupe pokrpaj gumicama koje imaju rupe 4mm kroz sredinu-lijepo epoxyjem poljepi zakrpe da se ne pomakne kod sklapanja-sklopi generator,ubaci 15% NaOH i struju pwm-om smanji na max 6A-i vozi
-ćelija će se još čistiti u autu i navući željezno oksidni sloj-prljavu vodu izbaciš,natočiš u spremnik toplu destiliranu i pod pritiskom je izbaciš van da povuče još prljavštine zaostale u generatoru-napraviš novi elektrolit ubaciš i vozi.
-donja rupa je velika,struja ide prema jačem polaritetu direktno i dijelom zaobilazi neutralne elektrode,tako da su + i - elektrode pod prevelikim naponom a svaki napon viši od podnošljivih 2.4V po ploči stvara grijanje i paru...možeš i ovako ostavit,ali ne struju drukat preko 5A i obavezna regulacija pwm-om...ta ćelija radi na 200W otprilike,svaki porast napona ruši uštedu radi sve nekvalitetnijeg hho plina i nepoželjne pare u kompresijskom prostoru-na 5A koliko napravi to je gotovo...
-malo,ali vrlo kvalitetnog plina,jačeg nego na 9A...uz to ćeš dobiti solidnu cirkulaciju,odlično ispiranje ploča i provociranje veće proizvodnje hho plina-vozit do prvih rezultata 1000km dok se očisti kompresijski prostor od čađe i karbonskih deponija koji su smetnja termodinamičkom procesu u motoru-naime,hho izgori prije gmt i spali čađu i karbonske deponije,uleti nafta ili mješavina zraka i benzina kojima je nemoguće rastrgat molekularne lance produktima izgaranja čađe i deponija...kad se komp.prostor očisti na gorivo je direktan utjecaj izgaranja hho plina i počinje ušteda-manja potrošnja goriva i povećanje snage automobila-sve ostalo je gubitak novaca,vremena i veliko razočaranje
Hvala, uradicu tako kako si reko ocisticu ploce, i samnjicu rupe, samo jos nesto da pitam, da li moze da se peru eko klinom (odmascivacem) ili da uzmem alkohol i da li da predjem preko ploca sitnom smirglicom,
a sto se tice potrosnje struje, jel mora pwm-om ili mogu da ubacim manje NaOH, da li se postize isti rezultat?
dali ima razlike ako se uvodnice rade od mesinga ili se stave plasticne pg uvodnice u generator.
Nikako od mesinga, pojesce ih NaOH vrlo brzo. Ili plasticne ili od inoxa. Ja sam kupio plasticne u Merkuru na Karaburmi na odeljenju za baste. Par je u pakovanju i kostaju malo preko 100 din
na autu sam ugradio mali uredjaj za pomeranje pred paljenja tako da imam mogucnost da pomeram paljenje kako hocu na koliko da ga postavim kad ugradim hho generator.
Danek reci mi po tvom mislemju koliko ima uticaja frekvencija na pobolsanje rada celije jer sam dosta gledao da ljudi traze rezonantnu frekvenciju ploca na kojoj one osciliraju(vibriraju). Neznam koliko to ima efekta u dry sellu posto su ploce fiksirane.
Gldao sam jedan video zappis gde su testirali tvrdnje bob boyce. I sa plilicno jakom opremo eksperimentisali sa razlicitim frekvencijama i sa frekvencijama za koje je bob boyce tvrdijo da rade ali nisu imali razlike u proizvodnji hho-a sa frekvencijom i bez.
Meni je trenutno na 1.9d generator od 11 ploca, -nnnn+nnnn-. Auto bolje povlaci i pala je potrosnja za litar gradske voznje, a nesto vise na otvorenom. Pouzdana informacija od mnogo iskusnijeg clana Daneka je da za obicne dizele najbolje 16 ili 19 ploca, tako da kad malo otopli ide nova celija u kola. Zadovoljan sam i sa ovom od 11, a mogu da zamislim kako radi malo veca. Daneku verujem, tako da sigurno za desetak dana pravim od 19.
I da ne zaboravim, nema potrebe za diranjem bosch pumpe, pomeranjem paljenja ili siromasenjem smese... samo ubacis celiju i povezes na usisno crevo sto blize usisnoj grani (bar sam ja stavio blizu, na oko 10cm od same usisne grane). Za ovu hladnocu bi bilo dobro da imas i PWM, pa mozes da napravis jaku koncentraciju NaOH da ne mrzne, a sa PWM-om regulises struju. Kad otopli ide blaga koncentracija i ne treba PWM. Sada mi je koncentracija takva da povuce 26A bez PWM, a celo leto i jesen sam vozio sa 2 kafene kasicice NaOH na 2 l destilovane vode i radilo je na malo manje od 6A
19 plt 5n je od Chvaleta...razvaljuje..moram jednu sklopit po njegovim uputstvima-on je sklopio moj gen 16 plt i nešto još prepravio tako da je opet idealne cirkulacije,potopljenosti...ubacio u svoj auto i radi ko zmaj...jbg dopunjavamo se non stop,ja trenutno imam jednog TDI za riješiti i onda opet na benzinca bez utjecaja na senzore..
Comment