Putovanje u Sengensku zonu - iskustva, saveti itd...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Franjo
    Banovan
    • 14.08.2009
    • 2831
    • Inđija - Beograd
    • Renault megan II res

Re: Putovanje u Sengensku zonu - iskustva, saveti itd...

To je bilo nekad u viznom režimu. 1989. sam imao vizu za U.S.A sa važnošću šest meseci. Na ulasku su me pitali koliko ostajemo (putovao sam sa suprugom i kćerkom), rekao sam tri meseca, pa su nam u pasoše udarili pečate "permit to stay" i tačan datum do kada.

Sada niko ne pita, jer nigde ne piše da ćeš ostati dva, deset ili više dana. Imaš pravo da boraviš dva puta po 90 dana godišnje, s tim da između dva puta prođe najmanje 90 dana. Jedini uslov je, da poštuješ zakone zemlje u kojoj boraviš, pod čime se podrazumeva da si egzistencijalno obezbeđen, jer je spavanje po parkovima, klupama, čekaonicama i prosjačenje zabranjeno! Zato onih 70 evra dnevno, iako se može proći i jeftinije.

Comment

• gaudiosus
      CBC Početnik
      • 25.01.2010
      • 5
      • Beograd

Izvini, nije mi jasno jos...godisnje 90 dana s tim da ako odem sada i ostanem 5 dana da bih otisao ponovo moram cekati 90 dana?

Ako hocu da ostanem 30 dana, moram nositi sa sobom 30x70e aaaaaa?

TX

Comment

• Cherokee_NS
        CBC Senator XXL
        • 08.02.2009
        • 802
        • Novi Sad

mozes da unutar Sengenske zone budes sveukupno 90 dana....

Znaci mozes da npr svaki dan prelazis granicu sa Madjarskom, narednih 90 dana..... Kada nakupis tih 90 dana boravka u Sengenskom prostoru, onda valjda ne smes u Sengenski prostor 3 ili 6 meseca, zaboravio sam tacno... Nakon toga mozes Jovo nanovo

Sto se tice provere novca itd..... Procitaj sta je Cika Kure napisao.... Sve zavisi od carinika, tj ako proceni jel nesto ne stima sa tobom ili ne, on ce te isproveravati, ili ne.

Sto se tice novca - svaka drzava drugacije svira.... Madjari npr kazu da treba 40 eura dnevno, Slovenci 70... Najbolje da nazoves ambasadu/konzulat drzave u koju planiras ici, i pitati ih kakve propise moramo mi ispunjavati da bi usli u njihovu zemlju....

Npr na sajtu Nemacke ambasade su stojali neki nizovi uslova itd... Mada kazu ljudi da niko im nije nista trazio od toga (osim pasosa), ali ipak, za ne daj Boze
        Mesto za vasu reklamu, za samo 100 eura mesecno!

Comment

• Mirror
          CBC Senator
          • 29.01.2009
          • 206
          • Novi Sad

Zar je moguce da traze da imas 40-70e (zavisno od drzave) po danu...kod sebe u keshu. Ako je na zapadu dosta rasprostranjen plasticni novac, odnosno platna kartica?

Pretpostavljam da trebas da imas potvrdu stanja racuna ili?
          "Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?" G. Carlin

Comment

• 206
            Admin od ispočetka :)
            • 09.12.2004
            • 9548
            • Beograd
            • 206

Ma dajte ne komplikujte toliko, svi se istripovali da su se provere i dokumenta za vize iz Ambasada odjednom preselili na granicne prelaze

U 90% slucajeva nece vas pitati ama bas nista osim kuda idete i koliko ostajete - cisto da vam vide reakciju. Ako im se ucinite sumnjivi priupitace eventualno kod koga ostajete ili koliko novca nosite, ali generalno ako idete u posetu, poslom ili iz bilo kog drugog normalnog razloga, prolazite dalje i bez veze razmisljate o tome. Ako idete tamo sa sumnjivim razlogom, procitace vas iz nacina na koji odgovarate, i ne znam koliko para da nosite necete proci dalje.

Dakle, brinete se bez veze i razmisljate o necemu sto recimo ja konkretno apsolutno NIKAD nisam cuo kao pitanje za sve ove godine koliko putujem.
            The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• djukic
              CBC Senator XXL
              • 27.03.2005
              • 2526
              • Beograd

Putujes licnim automobilom i u 99.99% slucajeva nece nista pitati ko sto rece 206. Stvar se malo komplikuje ako putujes autobusom ili vozom ili kombijem.. Onda ima sanse i da vas pitaju gde idete i kada se vracate.
              https://t.me/pump_upp

Comment

• rajmax63
                CBC Prijatelj
                • 02.04.2005
                • 1415
                • Bačka Palanka
                • AUDI A6 2.0TDI 170KS

e drugari što reče 206 baš ste se istripovali
                prelazak preko granice vam je kao da idete kod rođaka u susedno mesto i normalno treba vam para za put tj gorivo i poklone
                jednom kada pređete granicu u Mađarskoj ili Sloveniji vi ste u Evropi i niko vas vise ne gleda jer nema granica

ja bar 10 puta godišnje idem preko i to godinama i nikada ali nikada mi niko nije zezao
                blago onom ko rano poludi pa mu zivot prodje u radosti i veselju
                Audi ima crveno T

Comment

• ToNcA
                  CBC Senator XXL
                  • 31.01.2006
                  • 868
                  • Klagenfurt am Wörthersee / Beograd
                  • Mazda 6 2.0d

Ja sam se prekjuce vratio i mogu da potvrdim da niko nista ne pita. Na ulazu u SLO su samo pogledali pasose i "skenirali ih"- nisu pitali ni zasto idemo, ni ciji je auto niti da pokzemo dokumenta automobila. Sutradan u povratku - ista prica, niko nista ne pita - kazu dobar dan i retko dovidjenja. A sto se para tice - i ranije sam za vizu navodio da nosim karticu a ne kesh. Sada ako neko bas zapne moze da trazi sve zivo tako da je dobro imati bar putno osiguranje (koje imam reseno na godisnjem nivou tako da nosim karticu sa sobom).

Jel ima neko mozda losa iskustva sa kaznama iz SLO i A jer znam da imaju kamere na putevima pa me interesuje da li jure za mala prekoracenja (max 20km/h) jer smo malo zurili .

Na plin se kuva, na dizel se greje a na benzin se vozi - a ja krenuh da se bavim grejanjem...

Comment

• frrka
                    CBC Član
                    • 30.08.2009
                    • 22
                    • Belgrade
                    • Astra G 2.0 DTI

Zdravo..

Najverovatnije ce mo pocetkom marta nas dvoje ici kolima sledecom trasom:

Beograd - Celje (spavamo kod rodjaka), Celje - Alpi (skijanje 4-5 dana), Alpi - Pariz (2-3 dana + diznilend), Pariz - Cirih (1-2 dana), Cirih - Milano (setnja) - Modena (fabrika ferarija) - Rim (spavamo u Rimu 2-3 dana), Rim - Venecija (1-2 dana), venecija - Beograd

Zanima me sledece:

1.Da li znate neki pouzdan sajt za rezervaciju hostela i iskustvo sa hostelima u navedenim gradovima?
                    Gledao sam na http://www.hosteleurope.com/
                    U Rimu je oko 20e spavanje po osobi u hostelima u sobi za dvoje. Da li je to ok cena ili moze jeftinjie da se prodje?

2.Koje delove gradova treba izbegavati (Pariz, Rim)?

3.Planiramo da nas kosta oko 2000e sve. Da li je to realno?

4.Idemo kolima na plin, da li treba nesto osim atesta u saobracajnoj i onog zelenog papira is AMSS?

5.Da li moze jos nekako da se osigura auto osim AMSS "clanarina solidarnosti"? Imam triglav obavezno osiguranje.
                    Tehničke i druge pogodnosti u inostranstvu:

- Uštede i pogodnosti u sistemu "POKAŽI SVOJU KARTICU - Show your card" (na našem sajtu potražite spisak partnera u celoj Evropi, kod kojih naši članovi mogu ostvariti uštede i pogodnosti). Pravna lica ne ostvaruju popuste u sistemu ,,POKAŽI SVOJU KARTICU - Show your card,,)
                    - Besplatan pravni savet u korespodentnom klubu, do 50 evra.
                    - Usluga putne pomoći u sistemu "ZMIJA" – jednom godišnje - popravka vozila i/ili šlepanje do najbližeg servisa.
                    - Prevoz vozila oštećenog u saobraćajnoj nezgodi, do prebivališta člana - jednom u toku trajanja članstva (važi za kontinentalni deo Evrope).
                    - Hotelski smeštaj, zbog popravke vozila oštećenog u saobraćajnoj nezgodi, do 300 evra.
                    - Kredit za popravku, prevoz vozila ili prevoz članova porodice, po osnovu garancije, do 1000 evra ( uz obavezan depozit).
                    6.Koliko se u ovim zemljama prica engleski?

7. Da li stvarno moram da bukiram hostele i da imam rezervaciju tj garantno pismo ili je dovoljno da samo pokazem pare na granici? Procitao sam da je preporuka da se ima na papiru gde ce te prenociti u toj zemlji.

8. da li su obavezne 4 zimske gume ili je kao kod nas?
                    Pod zimskom opremom motornih i priključnih vozila, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se pneumatici za zimsku upotrebu (M+C) na pogonskim točkovima, odnosno radijalni pneumatici na svim točkovima, ili pneumatici sa letnjim profilom ako vozilo u priboru ima lance za pogonske točkove, a pod zimskom opremom autobusa i teretnih vozila podrazumeva se još i lopata.
                    Na napred navedenim pneumaticima dubina šara gazećeg sloja, po obimu i širini, mora iznositi najanje 4 mm.
                    Na vozilima se ne smeju postavljati pneumatici sa ekserima.
                    Imam na pogonskim tockovima zimske gume a pozadi su neke letnje bi uzeo Tigar Hitris jer zima polako odlazi.

Po nasem zakonu mozete da vozite sa letnjim gumamm ako imate dubinu sare vecu od 4mm i lance u gepeku

Comment

• prolupator
                      CBC Senator XXL
                      • 02.09.2005
                      • 3968
                      • Zemun

Sto se jezika tice ... u Austriji ces po vecim centrima i naci nekog obrazovanijeg da prica engleski, ali ces pre naleteti na nekog naseg lika ... u FRA i ITA niko ne prica nista osim domacinskog jezika. Jedino u hostelima (valjda), hotelima i tur. agencijama pricaju eng. a i to jadno...
                      Ukoliko ti auto nije neki krs-raspad malo je verovatno da ce te iko ista pitati na granici, pokazes neke pare/kartice i peglas...
                      Zbog sebe bi trebao da imas neke rezervacije, mada nije neophodno. Moje drustvo je po AUS hvatalo smestaj po hostelima koji su im bili najblizi po GPS-u ...
                      Da li vam je 2000eur dovoljno - ne znam ...
                      E, da, ja se ne bih otisnuo na truli zapad s letnim gumama na autu u bilo kojoj varijanti ...
                      OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• gogi11
                        CBC Senator XXL
                        • 26.10.2009
                        • 790
                        • Sever Srbije - Novi Sad

Ako bi se neko uputio u EU sa autom na gas kakava je procedura?? Ja imam atestiran gas e sada gde isti i mogu da tocim ? cuo sam da nam se ne poklapaju ti prikljuchci za tocenje? pa me interesuje to a i ima li gasa na pumpama u Madjarskoj Austriji Nemackoj i mozda nesto oko cene ???

Comment

• frrka
                          CBC Član
                          • 30.08.2009
                          • 22
                          • Belgrade
                          • Astra G 2.0 DTI

mislim da na svim vecim pumpama za plin imas adaptere.
                          Mada cini mi se da sam negde procitao da prikljucke koje mi koristimo, se koriste i u ITA, FR, HUN...jedino ti mozda u nemackoj bude drugacije ali ne verujem. Pogledaj na "LPG filler adapters"

Comment

• CikaKure
                            CBC Senator XXL
                            • 14.08.2005
                            • 668
                            • Beograd

Dobro veče, Srblje vaskoliko!

@frrka: Za jeftinije od 20 eur u Rimu ne očekuj mnogo, mada ima lepih mostova da se drema ispod... Tek da ti kažem da ćeš u Rimu pivo u kafanici u centralnom delu lako platiti 7 do 8 eur, a ti proceni kako se spava za manje od 20...
                            Dobro je da na papiru napišeš i recitaciju da ćeš u Parizu videti i Monalizu, al to napiši na austrijskom jeziku, pa da to pokažeš graničnom policajcu na ulasku Sloveniju, siguran sam da će to biti prelomni trenutak da on donese odluku da te pusti u Jevropu.
                            Kakav bre papir?! Pročitaj još jednom lepo šta smo pisali...
                            Podatak u saobraćajnoj da je vozilo na TNG je upisan - ni jedan drugi papirić (opet papiriće spominjemo) nije relevantan, a vrlo verovatno ni da taj podatak iz saobraćajne neće značiti mnogo nekom graničnom policajcu koji ne govori(razume) srpski jezik.
                            Auto možeš da osiguraš i kasko, osim obaveznog osiguranja.
                            Kako ideš u Austriju, obavezne su ti sve četiri zimske gume. I nemoj da misliš da će na granici neko to da ti kontroliše, neće. Kontrolisaće te u slučaju (daleko bilo) nezgode ili ako te zaustavi patrola pa policajac bude nakrivo nasađen jer mu žena sinoć nije dala.

@frrka i gogi11: gas na pumpama u EU je kako gde, ali u Nemačkoj dosta skuplji nego kod nas. U Austriji je dosta redak, pretražite forum pisano je već. U Nemačkoj za točenje gasa treba adapter, ima ga svaka pumpa (ne jedan, nego ceo set adaptera) za koji se plaća kaucija 10 do 20 eur, i po obavljenom točenju i vraćanju adaptera se novac vraća.

@svi koji čitaju, a i frrka i gogi11: Kako ćete proći na granici, zavisi isključivo od toga koliko ste sumnjivi graničnoj policiji i carini. U najvećem broju slučajeva (koji konvergira ka svakom slučaju), ljudi koji poštuju zakon nemaju nikakvih problema i zadržavanja. Prelazak granice nije prijem u CIA ili MI5 (umalo da napisem KGB ili STASI)- to je jedna normalna radnja koju normalni ljudi čine godinama, negde sa manjim zadržavanjem ili u poslednje vreme, unutar šengenskog prostora bez zadržavanja.
                            Pitanja koja se postavljaju ovde su posledica vremena u kome smo živeli i u kome je moju sadašnju suprugu srpski granični policajac ispitivao "Oče naš" u "kancelariji" (metalni kontejner) sa smederevcem za grejanje, jednim stolom, 3 stolice i kalendarom na kome su naslikane gole žene, kako bi utvrdio podobnost za prelazak granice, jer se, zaboga, žena čudno zove. Bilo, ne ponovilo se. Pitam se, kako bi ste vi nekom ko je krenuo u Srbiju u to doba, objasnili iskustva putovanja u to što se tada nazivalo državom.

Zato, glavu gore, i putujte u Jevropu, ne ujedaju tamo... Vodite računa da put košta i da morate imati novac zbog sebe (gotovina ili na kreditnoj kartici), a ne zbog nekoga ko je zaposlen na graničnom prelazu.

Comment

• frrka
                              CBC Član
                              • 30.08.2009
                              • 22
                              • Belgrade
                              • Astra G 2.0 DTI

U Austriju ne idem, zanima me da li mi trebaju zimske gume u FR,ITA, SLO, SWISS.
                              Nije problem kupovina zimskih guma nego kupovina guma u ovom trenutnku tj kada je zimska sezona pri kraju.

Moze da bude i ok smestaj za 20e na periferiji grada a metroom ili kolima se skokne do centra. Nisam reko da mora da bude u strogom centru.

Kasko na 10 god star auto? Ne isplativo. I u slucaju stete pokriva se samo 50% a mozda i manje za to godiste.

Pitas me kako da objasnim nekome..... a kako objasniti da sam pre 3 godine morao da podnesem fotokopije zdravstvene knjizice (koja ne znam sta ce im), M1 i M3 obrazac od mojih roditelja, potrvrdu o primanjima oba roditelja, potvrdu da imam 500e na racunu, potvrdu sa fakulteta... za FR vizu, a isao sam preko agencije! Tako da meni se bas ne vraca sa neke granice jer nisam uzeo neki papir

P.S. Mogla bi ova tema da ode u lepljive jer ce znaciti mnogima koji hoce da se otisnu putem EU. Ne samo zbog granicnih prelaza.

Comment

• prolupator
                                CBC Senator XXL
                                • 02.09.2005
                                • 3968
                                • Zemun

Gledaj na to ovako: Sad smo u istom režimu kao Hrvatska ...
                                Ja s Putovnicom već x godina prelazim granice Evrope i niko me nikad ništa nije pitao...
                                Sednem čak u svoj auto na BG table i mašem Putovnicom graničarima i sve OK ...

Anegdota: Jednom žena i ja siđemo s aviona (Frankfurt) i prelazimo granicu... nije bila gužva na šalterima i svako ode na svoj šalter (ionako su radila smao dva). Mene graničar nije ni pogledao, bukvalno, a ona je morala da odgovara minuta na pitanja i da čeka proveru pasoša i vize iako je u pasošu imala već 10 šengen viza
                                OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

Working...
                                X