Garmin ili Mio

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Gazda Milutin
    CBC Senator
    • 31.01.2008
    • 267
    • Pancevo

Pozdrav svima !

Neshto sam rondao po forumu i naletim na ovu temu pa, rekoh, da vam se prikljucim.

Ja sam manijak za GADGETE i posedujem NUVI 200 W-ide od kako se pojavio kod nas na trzistu.

Uzeo sam WIDE jer je vetji ekran i mapa bolje "lezi" na istom.

Moja iskustva su sledeca:

Odlican je u pokazivanju marshrute i vreme odziva na odstupanje sa iste je minimalno. Dakle, ako se fizicki naidje na prepreku (radovi i sl.) i promeni se pravac kretanja, tj odstupi od zadate putanje od strane Garmina on odmah pristupa "preracunavanju" alternativne nove rute.

E sad, to je odlicno za nekoga ko ni od prilike ne poznaje grad kojim se kretje.

Malo je "tvrd" sa logikom kao i svaki PC. Ni jedan navigacioni uredjaj, pa ni Garmin, "ne osetja" prostor oko sebe. Ukucam adresu i broj objekta do kojeg zelim da stignem u gradu koji relativno poznajem i on preracuna njemu najlogicniji put sto u praksi ne mora biti tako. U gradu koji delimicno poznajesh uvidish da si mogao i pametnije da se snadjesh ali te GPS nepogresivo dovede do kutjnog broja po marshruti koju je on odabrao ili ako si ti izvrshio neke izmene a on preracunavao dobijash isti rezultat STIGAO SI NA TACNU ADRESU.

Poenta svog pisanija je u tome da meni, koji mnogo putujem sluzbeno, uredjaj mnogo pomaze da nadjem tacnu adresu u gradovima koje ne poznajem ili vrlo malo poznajem ( Nish je za mene uvek bio KATASTROFA za snalazenje). Ukucash samo tacnu adresu i on sljaka od kutje do odredista.

Hotju retji da ako kupujesh GPS "da bi lepo izgledao" u kolima, sto ne sporim, i da se mahom vozikash putevima koje poznajesh bitjesh malko razocaran "neinvetivnoscu" uredjaja kako GARMINA tako i bilo kog drugog do pojave prave vestacke inteligencije. Ali, sa druge strane, ako cesto "putujesh u nepoznato" ljubitjes ga ko' rod rodjeni jer netjesh znati " da li je moglo ovom precicom brze" a nema ni gledanja u kartu non-stop kao ni discipline "PITAJ SELJAKA ZA PUT".

U svakom slucaju glasam za GARMIN, ne zato sto ga imam vetj zato sto je najbolji odnos novac-kvalitet. UPDATE karte SCG je cest kao i update raznih simpaticnih download-ova sa samog GARMIN sajta tako da tvoje vozilo na ekranu moze biti npr. IRVAS u vreme zimskih praznika ili TENK ako to vise volish itd. Moze biti cak i vozilo iz nekog popularnog filma...
    Ja sam trenutno pandurski auto u virtalnom GARMIN svetu...

Eto, nadam se da sam bar malo pomogao da odlucish.

A, opet, mozda je Mio bolji...
    - Govori tiho i vodi psa sa sobom! -

Comment

• Gazda Milutin
      CBC Senator
      • 31.01.2008
      • 267
      • Pancevo

Lezo,

vidim da si iz Bg. Ako zelish mogu ti demonstrirati " in vivo " ovo sto sam piso'.

Javi ako zelish test voznju mojim ili tvojim kolima sve jedno.

Tako tjesh naj bolje osetiti "pamet" ali i "glupost" uredjaja zvanog GPS GARMIN il' bilo kog drugog...

Ah da, TRIP KOMPJUTER je stvarno dobar trip. Sve ti kazuje u momentu i izracunava tacno u minut u odnosu na tvoje prosecno kretanje kada stizes na odrediste, koliko si brzo vozio, koliko dugo si stojao po semaforima itd...

Ako su ti ti podaci zbog necega vazni... Kako ono kaze Djuricko:"NEPOTREBNO ZNANJE!"

Comment

• Gazda Milutin
        CBC Senator
        • 31.01.2008
        • 267
        • Pancevo

Sada videh da ti treba isklucivo za Bgd...

Bacen novac po meni za bilo koji GPS jer k'o sto sam pricao pametniji si u nekoj situaciji od njega i to tje te dovesti do ludila. Ja ga konkretno po Bgd-u retko koristim jer znam " da je pametnije da zbog guzve u onoj ulici levo idem ovom ulicom desno iako GARMIN kaze "PRAVO PA LEVO NA SLEDETJEM SKRETANJU" umilnim zenskim glasom". Tada ga ukljucim da spika danski ili svedski i sit se iskidam od smeha...

A, opet me dovede do kutjnog broja u Br. Jerkovitja i to u delu naselja u koji sam prvi put krocio. Ali opet do Jerkovitja...smejurija.

Ja ga onda, iz iskustva, ukljucim na pocetku puta i vidim gde je konacno odrediste pa vozim do neke tacke koju poznajem kako ja hotju (i smejem se danskom...) i onda pri kraju obratim paznju kuda bi on isao.

Napominjem da je to za gradove koje relativno poznajem a za druge mu tepam ko' rodu rodjenom.

Kazem ti, zvrcni me da se provozamo i sve tje ti biti jasno...

Comment

• Raptor
          CBC Član
          • 11.09.2006
          • 97
          • LAS PALMAS (Jagodina)

Gazda Milutine, kakav je Garmin nuvi200w u odnosu na druge GPS navigacije koje koriste MioMap ili iGo (to je isto)?

Prodao sam Nokiu 330GPS, ona je koristila iGo (MioMap), i rešio sam da kupim Nuvi 200w (povoljna cena 143€). Interesuju me softverska rešenja, preglednost mape, upravljanje rutom, POI, naročito opcija izbegavanja putarine (iGo je očajno rešen po tom pitanju) i slično.

Probao sam i TomTom na telefonu i program je odličan, čini mi se bolji od iGo, ali su mape loše (demo).

Nažalost nisam imao prilike da koristim Garmin.
          .
          http://tabane-city.myminicity.com/
          .
          .
          .
          .

Comment

• Gazda Milutin
            CBC Senator
            • 31.01.2008
            • 267
            • Pancevo

Druze moj Raptor-e

Opet ponavljam da nemam ama bash nikakva iskustva sa ostalim GPS uredjajima niti drugim programima za iste.

Ja sam u gornjim postovima samo izneo svoja LICNA iskustva kao korisnika jednog od tih "malih vragova".

Licno smatram da je GARMIN trenutno najbolji odnos cena/kvalitet i da je mnogo "veselija" sprava od konkurencije ( koliko sam ja cuo jedini prikazuje 3D mapu i zumira istu pred svaku raskrsnicu da bi ti kao vozac bolje osmotrio situaciju npr. Ali, opet, to sam cuo i nije provereno, ima dosta "garnirunga" na displeju kojeg ti MOZES KONTROLISATI - setovanje detaljnosti mape-itd sto drugi, VALJDA, nemaju)

Jednostavno, ja u zivotu ne volim puno "da vagam". Ako mi se neshto svidi, kupujem odmah i ne raspitujem se posle "da li je moglo bolje?"
            Tako da ti ja i nisam neki merodavan koji je mnogo razmisljao pre kupovine.

Mene je kod GARMINA privukla reklama NUVI 200W kada se pojavila jer to je tada bio uredjaj sa najvetjim ekranom medju GPS (kada sam selja' sta tjesh) a i gospodin iz INFO TEAM-a koji mi je telefonski objashnjavao njegove prednosti je zvucao izuzetno ljubazno i... Eto!

Steta sto nisi blizu jer i tebi nudim probu GPS-a.

Ako si zainteresovan javi se...

A i 140 i + jevreja i nije neka cifra za , po meni, dobar uredjaj. Ja sam moj platio papreno pre skoro godinu il' vishe...

Comment

• Raptor
              CBC Član
              • 11.09.2006
              • 97
              • LAS PALMAS (Jagodina)

Mislio sam da imaš iskustva sa više modela, izvini.

Moje zamerke iGo (Mio) programu/ uređaju:

1. Leva strana ekrana prilikom navigacije je iskorišćena za informacije tipa: Sledeće skretanje, daljina do odredišta i slično i zaklanja dobar deo mape. kako mi se čini (video sam na slikama) kod Garmina je to bolje rešeno, razbacano po ćoškovima i bez pozadine.

2. Prilikom biranja rute, uređaj ne pita da li će te koristiti auto put ili ne, već morate da se vraćate u root meni i u podešavanjima da menjate kategorije puteva koje koristite. Na Garminu neznam kakoje ovo rešeno, ali na TomTom-u je po meni najbolje, uvek te pita da li ćeš da koristiš auto put ili ne (deluje banalno ali nije, naročito kako je poskupela putarina). Takođe biranje najbrže, najkraće rute je u root meni - poređavanja i ako vam ne odgovara ruta vraćanje u glavni meni je dosta zamorno, naročito u toku voženje. TomTom opet po meni ima najbolje rešenje, uvek vas pita pilikom preračunavanja rute kakvu rutu želite (najbržu, najkraću...) i opcija autoput.

3. Izbor Via tačke je na iGo/Mio jednostavan, bez ulaženja u meni određujete jednim pritiskom na ekran.

4. Izbor POI je dosta veliki za iGo/Mio, a kako vidim na MapSource i za Garmin je velik

5. mapa Srbije je bolje odrađena na Garminu (Map Source je program za PC koji čita Garmin mape). Manja mesta u Srbiji su bolje pokrivena garminom (npr. Ćuprija je na Garminu do detalja urađena, na iGo/Mio samo tri glavne ulice)

6. Desilo mi se da je iGo/Mio nekoliko puta u Beogradu, mnogo rano najavilo skretanje ili nije najavilo, tako da sam promašio skretanje, ili skrenuo pre vremena. Što se tiče smart zoom-a , zumiranja raskrsnice prilikom prolaska kroz nju to ima i iGo/Mio.

7. Instalacija mape iGo/Mio je krajnje jednostavna, dok za Garmin koliko sam gledao zahteva malo više vremena.

Toliko od mene
              .
              .
              .
              .
              .

Comment

• LEZA
                CBC Senator
                • 10.08.2007
                • 280
                • Beograd

Izvinjavam se, nisam bio u Bg ovih dana, uzecu Garmina ovih dana najverovatnije, pa nije tu samo Bg u pitanju, voleo bih malo da proputujem po Srbiji ove godine i sve to, ali istina je, u glavnom je Bg u pitanju, uzecu garmina pa sta mi Bog da Hvala Gazda Milutinu na savetima kao i svima ostalima mnoo su mi koristili

Comment

• Gazda Milutin
                  CBC Senator
                  • 31.01.2008
                  • 267
                  • Pancevo

Sretjno u korishtjenju istog!

PS Setuj ga na danski il' norveshki i videtjes kol'ko gradska voznja moze biti zanimljiva!

Pozdrav!

Comment

• LEZA
                    CBC Senator
                    • 10.08.2007
                    • 280
                    • Beograd

I napokon uzeh NUVI 200 ispade jos i dobra kupovina, i dobar potez sto sam toliko cekao, jer sam ga platio 17 000 i nesto preko, proslog meseca je bio 19 somica tak oda sam sve u svemu zadovoljan. . . E sad, ima jedna caka, dobio sam disk i sve, ali nisam dobio USB kabl uz njega kako to da regulisem? Kako da skidam update-ove i tako dalje?

Comment

• Gazda Milutin
                      CBC Senator
                      • 31.01.2008
                      • 267
                      • Pancevo

Cestitke na kupovini!!!

Da, tako je, uz njega ne ide USB koji ce ti ljubazni ljudi iz INFO TEAM-a pokusati da prodaju za znacajnu kintu ali ti im odrecno reci NE! I...

... uzmi USB sa digitalnog foto-aparata ( ja koristim SONY-jev sa cyber shot-a ) i meni sve sljaka super!!!

Za sonitja mozes isti kupiti u bilo kojoj radnji jer ima standardni ( opet valjda ) port koji pashe za navigaciju.

A, opet, nemoj samo mene slusati jer ja, KONKRETNO, posedujem tog Sonitja mnogo pre navigacije i mozda se potrefilo da pase...

Eto, toliko!!!

Comment

• LEZA
                        CBC Senator
                        • 10.08.2007
                        • 280
                        • Beograd

Ha, meni su ljubazno ponudili, a ja jos ljubaznije odbio, jer mi se cini da mi pase usb od nokije 6120 ili kako vec, javljam da li pase e da, hvala na cestitkama

Comment

• nik2yu
                          CBC Senator
                          • 19.11.2007
                          • 298
                          • belgrade

jel zna neko koliko kosta ucitavanje mape na integrisani gps, i gde je najbolje to da se odradi? da budem precizniji u pitanju je volvo S80, i nemam pojima koja je navigacija u njemu al bih da ucitam mapu srbije, kako?
                          unapred hvala
                          Henry Ford used to doff his hat when he saw an Alfa Romeo pass by!

Comment

• nijebitno
                            CBC Senator XXL
                            • 14.03.2006
                            • 629
                            • Modrica

Imas na baneru gore telefon, a mozes kontaktirati i administratora ovog foruma Daniel 9k. Mada koliko mi je poznato da se vecina fabrickih navigacija ne moze reprogramirati.
                            Difference between man and boys is the price of their toys

Comment

• sw.brick
                              CBC Senator XXL
                              • 09.10.2004
                              • 8141
                              • Beograd, barajevo-zemun
                              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Grand Motors.

hardver u S80 je Garmin, mislim.
                              volvo
                              945 SE turbo lpg
                              344 GL lpg

Comment

• Cacanin
                                CBC Senator XXL
                                • 10.10.2005
                                • 343
                                • Cacak

Originally posted by LEZA
                                I napokon uzeh NUVI 200 ispade jos i dobra kupovina, i dobar potez sto sam toliko cekao, jer sam ga platio 17 000 i nesto preko, proslog meseca je bio 19 somica tak oda sam sve u svemu zadovoljan. . . E sad, ima jedna caka, dobio sam disk i sve, ali nisam dobio USB kabl uz njega kako to da regulisem? Kako da skidam update-ove i tako dalje?
                                E stvarno dobra kupovina, ja sam ga kupio pre 15 dana i platio 19300 e jesam baksuz

Comment

Working...
                                X