Moze li gas - plin u ovaj auto i koji?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • srdjanissan
    CBC Senator XXL
    • 20.11.2008
    • 720
    • beograd

Re: Da li plin-gas može u baš ovaj auto

interesuje me infiniti fx35 model za 2009godinu sa 305ks v6,da li je problem zato sto bi bio sa USA trzista i kako se ponasa,koliku potrosnju da ocekujem,ima 7stepeni menjac prosecna fabricka potrosnja od 11-17l,koliko je to u plinu?
    kad koči,cepa gume i prevrće se!
    papiri cisti ko suza ,oprani sa farmerkama 2 puta

Comment

• Srdjan
      CBC Senator XXL
      • 30.09.2004
      • 2416
      • Bajina Basta/Beograd

To je fabricka potrosnja, a koliko je tvoja stvarna? Po ovoj fabrickoj mozes da ocekujes 12-20litara kao nesto normalno.
      Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• sdned
        CBC Početnik
        • 29.07.2009
        • 8
        • Bačka Palanka

Dora, hvala na odgovoru.
        Bitno mi je da znam da se i twinport motori rade i da to "šljaka". Zadnje što mi treba su problemi sa novim autom.
        Inače, vozio sam 11 god. Zastavinu Floridu na plin (Lovato - karburator) i prezadovoljan sam . Nikad nikakav problem sa plinom nisam imao. E sad, ovi novi motori su nešto sasvim drugo...
        Ostaje mi da se nadam da će mi na forumu neko ko ima takav motor reći sopstveno iskustvo.

Pozdrav!

p.s. pitanje za Doru - u slučaju problematičnog rada plinske instalacije, jel' može instalacija da se demontira i "puj-pike ne važi" ili je to problem?

Comment

• slavko_bgd
          CBC Senator XXL
          • 24.03.2009
          • 771
          • Batajnica
          • Stilo 1.6 16V MW

ASTRA 1,4 Z14XEP motor i GM uopšte:

Motori sa oznakom XEP su specifični zbog postojanja tzv "portova" u usisnoj grani i nekih specifičnosti kompresionog prostora i glave motora.
          Svojevremeno, BRC je zabranio ugradnju gasa u sve motore sa oznakom XEP, odbijajući odgovornost za bilo kakvu štetu koja može nastati na motoru. Kao problem su bili navedeni ventili.Imam kod sebe dokument koji to potvrđuje.
          Vremenom, potražnja za vozilima na TNG/KPG je porasla i fabrika je bila prinuđena da prihvati konverziju svojih motora da bi opstali na tržištima.Sledeći korak je bio izbor snabdevača, testiranje gasne opreme i motora do postizanja traženih rezultata.
          Landirenzo(ne LANDI!) uređaji su testirani i odobreni od strane GM-a za ugradnju u vozila u garantnom roku.
          Trenutno, u toku je potpisivanje pojedinačnih ugovora između dilera GM i uvoznika Landirenzo opreme iz Kragujevca.Ukoliko se prijavi dovoljan broj dilera, oni će biti edukovani od strane Landirenza i vršiti ugradnju gasa u vozila. U suprotnom slučaju, posao konverzije GM-ovih vozila nastaviće ovlašćeni servisi EKOLUKA-KEY.
          Formalno-pravno, savetujem da sačekate još malo da se reši pravni status ovog posla, kojim će biti regulisani svi detalji.
          Zbog inercije GM-ovih dilera i raznih interesnih grupa, najviše trpite Vi koji ste kupili nova vozila i želite TNG.
          Ideja je baš to da nemate problema sa vozilom,da svako novo vozilo na gas zadrži garanciju na svakoj tački Zemljine kugle a ne samo u svom selu i da kad imate problem znate ko ima obavezu da ga reši.
          Lepo zvuči, videćemo hoće li tako i biti.

Motori XEP van garantnog roka mogu se konvertovati bez problema i sa drugim uređajima.
          Širok je izbor kvalitetne opreme i dobrih servisera.
          Lično,moje iskustvo sa ovim motorima na gas je krajnje pozitivno.

Pozdrav,
          Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...

Comment

• sdned
            CBC Početnik
            • 29.07.2009
            • 8
            • Bačka Palanka

E Slavko, baš ti hvala.
            Kod mene je upravo taj 1.4 XEP motor. Kao što rekoh, naišao sam na inf. da su problematični ali nikako da naiđem i na objašnjenje zašto je tako, i da li je problem rešen u međuvremenu. Zato sam i ovde, da ne bih "slušao" paušalne procene sveznalica, već da me posavetuju ljudi koji su kompetentni. Auto je koštao 11kEUR, nije mi do zezanja sa tom cifrom, a navikao sam na gas i njegovu ekonomičnost pa bez njega ne želim da vozim.
            Razmišljam da u garantnom roku vozim na benzin a da nakon toga ugradim dobar uređaj a da me niko ne uslovljava koje će marke biti i sl. Slažem se 100% sa Dorom, važno je odabrati dobar servis, a ne birati uređaj. A ne mogu birati uređaj ja koji u suštini - pojma nemam o njima.

Poz.

Comment

• sdned
              CBC Početnik
              • 29.07.2009
              • 8
              • Bačka Palanka

Novi info:

Juče sam zvao dilera kod koga je Astra kupljena (MVM u NS) i potvrdili su mi da vode pregovore sa servisima o ugradnji plinske instalacije u nove Opele, međutim ništa preciznije nisu znali da kažu. Navodno znaće se u jesen.
              Nakon toga zvao sam predstavništvo BRC i rekoše da oni vode pregovore sa dilerima Opela i da očekuju da dogovor bude sklopljen u septembru/oktobru. Pitao sam ih i šta bi sa njihovom odlukom da u twinport motore (XEP) ne ugrađuju instalacije i rekoše da je to bila BRC-ova preporuka koja se odnosila na lica koja samostalno ugrađuju TNG u vozila (valja misle na "nezavisne" servisere) i da to nije važilo za njihove servise. Navodno u njihovim servisima su radili velik broj takvih motora i nije bilo problema. Čak rekoše kao Opel nije zadovoljan sa LandiRenzo-m i kako Nacionalnom taksiju stoje u kvaru stotine taksija (Opela) jer imaju LandiRenzo instalacije. Sekvencijalni uređaj je kod njih oko 1100EUR (tu cenu očekuju), moram primetiti da je to poskupo u odnosu na alternative.
              A šta je od svega ovoga što sam čuo tačno ... Kao što reče Đ.Balašević: "Ako su lagali mene i ja lažem Vas".

Pozdrav!

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Od svega je tačno da je velik ulog u pitanju i da svako gleda svoje interese pri čemu su interesi mušterije na poslednjem mestu.
                Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• sdned
                  CBC Početnik
                  • 29.07.2009
                  • 8
                  • Bačka Palanka

Krstarim net-om već nedeljama vezano za ovu temu. Moram priznati da sam naišao na nekolicinu negativnih iskustava ljudi koji su na Opelove twinport motore ugradili plin. Gotovo svi su nakon više ili manje vremena imali veće ili manje probleme.
                  Manje problema su imali oni koji su koristili razne aditive.

Dora, ja ću najverovatnije sačekati neko vreme da se motor razradi, pa ću plin ugrađivati kod tebe. Šta mi savetuješ?
                  Imaš li mušterije koje barem 2-3 godine voze sa ovakvim motorima na plin?

Comment

• Dora
                    Nadzornik!!!
                    • 24.10.2004
                    • 17451
                    • Novi Sad
                    • FIAT

Najviše je oko godinu i nešto i ne buni se za sada....
                    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• slavko_bgd
                      CBC Senator XXL
                      • 24.03.2009
                      • 771
                      • Batajnica
                      • Stilo 1.6 16V MW

@sdned:

Vozila Nacionalnog taksija stoje zato što nema taksista da ih voze. U Beogradu je već 1,5 godinu na ulicama oko 110 vozila, u Novom Sadu je od pre nekoliko meseci tačno 75 vozila. Ostatak stoji parkiran na livadi u Zemunu i čeka ili taksiste ili kupce(vozila su na prodaju). Od 250 vozila, NIJEDNO nema problem sa motorom (motori su Z16XEP i Z18XER).Prosek kilometraže ovih vozila u Julu je bio oko 60.000 km. Održava ih AUTO TREND iz Zemuna sa samo 3 čoveka obučena za taj posao.Dakle,lagali su vas.

Novost je to da NEĆE SVI GM DILERI ugrađivati Landirenzo opremu. To je stvar izbora dilera i niko ih ne obavezuje da moraju da uopšte ugrađuju gas. Ali, vozila u garantnom roku koja budu konvertovana PROTIVNO propisima koje određuje GM SEE, AUTOMATSKI ĆE BITI ISKLJUČIVANA IZ GARANCIJE. Dakle, ne radi se samo o izboru gasne opreme već posebno o načinu ugradnje i održavanju vozila.
                      Na kraju krajeva,na ovaj način već više od 2 godine funkcioniše DACIA i RENAULT-NISSAN Srbija i niko nema nikakvih problema.
                      Dakle, sačekajte još malo da se stvari raščiste,pa kako god da GM odluči, bićete obavešteni.I to ne preko foruma i "rekla-kazala" već kod svog Dilera.

Pozdrav.

Comment

• sdned
                        CBC Početnik
                        • 29.07.2009
                        • 8
                        • Bačka Palanka

Pozdrav.
                        Hvala na informacijama.
                        Pa, kako se situacija razvija svakako ću sačekati sa plinom.
                        Dosta sam u ovih par nedelja čitao, tražio,... i naišao na poveći broj ljudi koji su koristeći plin na ovakvom motoru imali neprijatnosti, većih ili manjih. Ako bih nešto i ugrađivao jednog dana, ili bih sačekao da Opelova garancija prođe pa išao u servis u koji imam poverenja, ili u suprotnom sačekao zvaničnu preporuku Opela šta da se radi.
                        Juče sam autu malo testirao potrošnju i - prijatno se iznanadio. Na 100km, od toga 70km međugradska vožnja, 30km gradska u NS (semafori, gužva i sl.) auto je potrošio tačno 5.25l/100km. Moram priznati da mi to delom oduzima motivaciju da experimentišem sa plinom, jer to podrazumeva lep keš u startu, keš za redovno održavanje plinske instalacije, keš za aditive, skraćuje period redovnog održavanja sa 15.000km na 10.000km, a pri tom uvek postoji bojazan: "...oće li izgoreti ventili, oće li... ovo ... ono".
                        Moram da razmislim dobro, sve sračunam na papiru, sačekam zvanične informacije i kad se sve sklopi da odlučim.

Comment

• uglavnom.bezopasni
                          - 42 -
                          • 03.02.2005
                          • 2235
                          • Novi Sad

Originally posted by sdned
                          30km gradska u NS (semafori, gužva i sl.)...
                          Kako pređe 30km po NS, jedino u cik-cak
                          Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                          11.04. 0:12 #2
                          Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• slavko_bgd
                            CBC Senator XXL
                            • 24.03.2009
                            • 771
                            • Batajnica
                            • Stilo 1.6 16V MW

Originally posted by sdned
                            Pozdrav.
                            Hvala na informacijama.
                            Pa, kako se situacija razvija svakako ću sačekati sa plinom.
                            Dosta sam u ovih par nedelja čitao, tražio,... i naišao na poveći broj ljudi koji su koristeći plin na ovakvom motoru imali neprijatnosti, većih ili manjih. Ako bih nešto i ugrađivao jednog dana, ili bih sačekao da Opelova garancija prođe pa išao u servis u koji imam poverenja, ili u suprotnom sačekao zvaničnu preporuku Opela šta da se radi.
                            Nisu samo OPEL motori problematični. Problematičan je svaki motor koji se nestručno prepravi i koji se ne održava.
                            Opelova garancija važi 2 godine, Ševroletova 3 godine ili 100.000 km, i to nije za bacanje.
                            Kao što sam već pisao, očekujemo da ćemo vrlo brzo imati tačne informacije. Mislim da neće biti potrebe da čekate 2 godine da bi vozili na plin.

Do sledećih vesti ne menjajte kanal!

Comment

• sdned
                              CBC Početnik
                              • 29.07.2009
                              • 8
                              • Bačka Palanka

Hvala na informacijama i dobroj volji!
                              Meni sve to izgleda malo konfuzno u ovom momentu pa sam zato i stavio plin "na čekanje" a iskreno se nadam nekom "raspletu" uskoro.

Comment

• vrecko
                                CBC Početnik
                                • 17.08.2009
                                • 3
                                • Belgrade

Dragi svi na ovom forumu,
                                Potrebna mi je pomoc u vezi instalacije plina na Honda HRV 1,6 Hyper (vtec) D16W51400875 Godina 2004. automobil.
                                Naime imam oprecne informacije od nekoliko servisa koji se bave ugradnjom i imaju dobru reputaciju.
                                U BRC-u su mi rekli da nikako ne moze i da kao posledicu ima ostecenje izduvnih ventila.
                                U tri renomirana servisa su mi rekli da moze, ali su u dva rekli da ne mora sa Flash Lube-om a u jednom da mora.
                                Takodje tehnicka podrska Lovato-a (LovatoGas) i Tomasetto-a mi je odgovorila da mora FlashLube............................

Takodje sam sa jos nekih strana cuo da postoji velika opasnost za ventile, pa iako mislim da je plin dobro resenje ne bih bas ugradjivao po svaku cenu.........................

Pa ako neko ima iskustava sa ovakivim automobilom (motorom) vise vezano za to da li postoje posledice nego da li je fizicki moguce ugraditi plin zamolio bih za pomoc.

Comment

Working...
                                X