Sveža "kretanja" u vezi sa atestiranjem

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • speedplus
    RIP Bio nam je drug!
    • 15.01.2007
    • 2419
    • LAZAREVAC

Originally posted by zeljko.puhaca View Post
    ko kaze da ce biti 20 000 din po autu?
    ja koliko znam bice 20000 po tipu automobila,što znači ako dobar servis ugradi 500 automobila u jednoj godini,i ima oko 40tipova
    automobila,a poveća cenu za 2000 dinara po automobilu ostvariće zaradu u odnosu na ranije.
    Jedini uslov za to je da ima registrovanu firmu i potreban sitniš da izfinansira odobrenja.
    o tome,kao sto pise,u Pantinom izlaganju,bice pregovora, tokom godine,sa ABS-om.Zasad jr pravilnik dovoljno jasan do 31.12.2013.Sad ko ce koliko naplacivati,videcemo.Bice onih koji ce raditi nogama za 30eu i onih koji za rad koriste ruke i mozak,ali ce to kostati bar 150eu.Isto kao i dosad

Comment

• Eon
      Moderator
      • 10.03.2005
      • 4225
      • Beograd-NBG-44
      • Superb 2.0 4x4 DSG

Zakone i uredbe kod nas predlažu teoretičari, usvajaju mediokriteti, a pre svega javnu raspravu vode svi. Ako se sve ovo pokaže pogrešnim, proći će teških par meseci, ali će opet novim uredbama (privremeno) olakšati do daljnjeg.

Nažalost, nije lak put za one koji ugrađuju gas, a još teži je put za one kojima je to osnovna delatnost.

Bunite se javno, pa će rezultata i biti.

LPG će uvek ostati ekonomski isplativo gorivo (koliko država dozvoli). CNG još više.

Čitajući jednu veliku studiju, shvatio sam da dominantno gorivo u potrošačkim društvima (USA-jeftino gorivo, niži standard, veliki potrošači, Nemačka-skupo gorivo, visok standard, veliki potrošači) će uvek biti dizel ili benzin (pa čak i u Japanu-benzin dominantan), a u ostalim alternative kao alkohol, LPG, CNG i sl....
      Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
      Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• sergejlakic
        CBC Član
        • 05.11.2010
        • 33
        • novi sad

Juce izdate prve (nove) potvrde/uverenja u AMSS-CMV. Koliko cujem i na FTN, Vinca...

Comment

• veljko
          CBC Senator XXL
          • 30.01.2006
          • 476
          • Backi Jarak, NS
          • Volvo V50 DRIVe

i, kako izgledaju, u dinarima naravno
          Bolje biti sretan nego pametan

Comment

• chobo13
            CBC Senator XXL
            • 01.05.2009
            • 1274
            • pozega,srbija
            • AUDI,VW

9400 plus tehn pregled koji je obavezan u celoj prici...

Comment

• midan
              CBC Početnik
              • 27.10.2010
              • 9
              • serbia

Jutros sam zvao masinski fakultet i rekli su mi da je sada obavezna izjava ovlastenog servisera sa kompletnim opisom ugradnje,papir od boce,isparivaca i multiventila i da sada atest izadđe oko 11500din...Ja sam na to ostao sokiran,za promenu propisa sam cuo jos odavno ali bas i nisam za povecanje(uduplavanje cene).Mislim da ce sada biti jos manje ugradnje plina a i atestiranja sto znaci da cemo svi imati manje posla a i para a i nezaposlenih u drzavi a oni samo podizu cene svega...Uzas. Ova Evropa i evropska pravila nam nikako nisu trebala...A Evropa ni na vidiku! Mozda za 15,20 godina!A dotle cemo propasti totalno...

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

A Evropa ni na vidiku! Mozda za 15,20 godina!A dotle cemo propasti totalno...
                Naravno, to je cilj... Isto kao u Kragujevcu, Kraljevu itd... 50 nemaca strelja 10.000 naroda a svi ćute i idu na streljanje kao ovce...
                Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• tomamega
                  CBC Senator XXL
                  • 19.03.2009
                  • 715
                  • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                  • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Originally posted by midan View Post
                  JUzas. Ova Evropa i evropska pravila nam nikako nisu trebala...A Evropa ni na vidiku! Mozda za 15,20 godina!A dotle cemo propasti totalno...
                  Nije naš problem Evropa i njihova pravila. Pravila su sasvim na mestu, i treba da postoje. Naš problem su "domaći" znalci, kojima nije cilj unapređenje kvaliteta života, već uzimanje para od naroda. Nisu čuli da suva drenovina ne može da se cedi. Ili možda je u Srbiji i to moguće

A pasivnost naših građana im samo ide na ruku...

Comment

• Pantah
                    CBC Veteran
                    • 25.03.2007
                    • 159
                    • Beograd

Samo mi nije jasno ko je prvi u priču uvukao da se radi o poskupljenju zbog nekih "Evropskih pravila".

Pravila postoje u ovoj zemlji već pet godina i poštuju se manje ili više (sad malo više).

Povećanje troškova je isključivo zbog uključivanja Agencije za bezbednost saobraćaja koja naplaćuje recimo: 1 papir 300 dinara, izdavanje uverenja (isti takav papir sa drugim naslovom) 3.000 dinara (nije ručno - kaligrafski ispisan), i još pride administrativne taksa po 250 dinara za svaku komunikaciju (najmanje 2 puta za atest gasa).

Kada se radi o nekoj drugoj vrsti prepravke na to ide još najmanje 3.300 dinara troškova manipulacije dokumentacijom. A od nove godine još po 20.000 dinara za overavanje tipskog projekta prepravke.

Najlepše od svega je da je Agencija na budžetu i da ne bi smeli da naplaćuju više od materijalnih troškova, jer smo njihov rad već platili kroz porez (mislim, bar oni koji plaćaju porez).

Možete da pljujete Juropu koliko god hoćete ali ni na jednom papiru ni u jednoj "beloj knjizi" nema propisanih troškova. U stvari kada bi radili po tim preporučenim pravilima sigurno ne bi došlo do povećanja birokratskog postupka koji sada prati atestiranje.
                    Ne mogu da se setim koji je to političar skoro pričao o smanjenju bespotrebne birokratije i olakšanju svih postupaka koji se vode pred državom, ali taj sigurno ne zna šta mu se radi iza leđa.
                    Money for nothin' and chicks for free

Comment

• speedplus
                      RIP Bio nam je drug!
                      • 15.01.2007
                      • 2419
                      • LAZAREVAC

Originally posted by Pantah View Post
                      Najlepše od svega je da je Agencija na budžetu i da ne bi smeli da naplaćuju više od materijalnih troškova, jer smo njihov rad već platili kroz porez (mislim, bar oni koji plaćaju porez).
                      Sve je to normalno,za drzavljane Srbije i niko se nece zbog toga buniti.Takvo je moralno vaspitanje,i kod onih sto trpe ,i kod onih koji ih natezu.A sumnjam da ce se u skorije vreme ista promeniti,na bolje.U Italiji sam kod notara placao overu ugovora za auto 12eu,a kod nas u opstini 1800rsd.Stim da mi je Italijan sastavljao ugovor,a kod nas rade samo overu vec donesenog ugovora.Ali,kod mene je gradic od 30.000 stanovnika i imamo opstinu sa 3 sprata 40X15m sa najmanje 200 zaposlenih.U Italiji,Udine opstina oko 200.000 stanovnika,zgrada na dva sprata 20X10m i jedva prelazi pedeset zaposljenih,sa sve komunalnim policajcima.

Comment

• tomamega
                        CBC Senator XXL
                        • 19.03.2009
                        • 715
                        • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                        • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Ja nisam pljuvao "Juropu", nego sam naveo kako se mnoge stvari iz inostranstva samo "preslikaju" u Srbiju, bez neophodnog prilagođavanja našem zakonodavnom i društvenom okviru.

Agencija za bezbednost saobraćaja je i uvedena jer je to "dobra evropska praksa". Koliko ja znam, ABS je članica European Transport Safety Council-a. A Agencija za bezbednost saobraćaja kod nas služi da bi se uhlebili partijski ljudi i ponovo živeli na našoj grbači. Bio je tekst pre par meseci, gde se vidi na šta su zaposleni u Agenciji trošili novac. Umesto da rade svoj posao i poboljšaju bezbednost saobraćaja, oni kupuju besne automobile i troše veliki novac na tekuće troškove (mobilni, gorivo itd.). To je bila poenta mog prethodnog posta, nikakvo pljuvanje "Jurope".

Comment

• URKE 80
                          CBC Veteran
                          • 02.01.2013
                          • 102
                          • Požarevac
                          • Renault Clio mk3 1.2

Originally posted by midan View Post
                          Jutros sam zvao masinski fakultet i rekli su mi da je sada obavezna izjava ovlastenog servisera sa kompletnim opisom ugradnje,papir od boce,isparivaca i multiventila i da sada atest izadđe oko 11500din...Ja sam na to ostao sokiran,za promenu propisa sam cuo jos odavno ali bas i nisam za povecanje(uduplavanje cene).Mislim da ce sada biti jos manje ugradnje plina a i atestiranja sto znaci da cemo svi imati manje posla a i para a i nezaposlenih u drzavi a oni samo podizu cene svega...Uzas. Ova Evropa i evropska pravila nam nikako nisu trebala...A Evropa ni na vidiku! Mozda za 15,20 godina!A dotle cemo propasti totalno...
                          A kako ćemo da atestiramo mi koji smo uvezli kola sa ugrađenim plinom bez i jednog papira od multi ventila,reduktora,boce i bez problema atestirali na mašinskom pre tri,četri godine a sada traže te papire? Nama će cena izgleda da bude najmanji problem!

Comment

• steins
                            CBC Početnik
                            • 01.03.2013
                            • 3
                            • Kragujevac
                            • Golf 4

ja sam danas čuo nešto sasvim drugo - da je trenutno svako atestiranje obustavljeno i da se ne zna kada će ponovo krenuti.(izgleda kad se razmrse ova najnovija pravila).

Ne znam koliko je to tačno, ali meni nikako ne odgovara pošto me čeka mnogo putovanja a bez atesta ne smem ni da pomislim da predjem granicu.

plus, uopšte mi se ne dopada ova promena cena pošto ispada da mi sada za atestiranje treba gotovo 13000 dinara.....

Comment

• Sasasta
                              CBC Član
                              • 26.11.2012
                              • 47
                              • smederevska palanka

to je jedan od nasih problema sto cekamo da nesto poskupi pa onda trcimo da to kupimo.sad bi trebalo da niko ne atestira plin mesec dva *pa bi spustili cenu ,tako je i sa bojkotom benzina kad neko poziva na to nego narod bas tada mora da kupuje kao da ne moze da kupi dan pre i da ispostuje bojkot.

Comment

• steins
                                CBC Početnik
                                • 01.03.2013
                                • 3
                                • Kragujevac
                                • Golf 4

danas se informisao na Mašinskom Fakultetu - cena atesta je oko 12000 dinara /plus tehnički pregled/ a očekuju da će ponovo krenuti sa radom iduće nedelje - ovo je naravno nezvanično.

Comment

Working...
                                X