Koristim Auto gas za zagrevanje kuce (gasni kotao konvertovan za LPG gorivo).
Stalno sipam 2 velike boce (2x60l).
Kada ukljucim pune boce na kotao (gana rampa sa dva prikljucka) kotao posle dva do tri resetovanja (pokusaja paljenja) se upali i radi normalno.
Zadnji put kada sam sipao Gas u nedelju, kotao ni posle dvadesetak resetovanja nije hteo da se upali. Jedini nacin da upalim kotao bio je da prikljucim malu bocu (17l plina) koju sam sipao ranije i da s njom probam da upalim kotao. Boca je bila poluprazna ali kotao je odmah upalio. E sad kada se kotao zagrejao polako sam ukljucio i drugu novu bocu i ona je nastavila da radi.
Kvalitet gasa u tek napunjenim bocama je toliko los da nije mogao cak ni da startuje kotao za gas. Zamisli tek s kolima, kako se tek auto ponasa koliko on mora VISE da trosi sa toliko losim gasom.
Inace gas je kupljen kod jednog od najvecih distributera gasa, tako da nemogu da krivim prodavca.
Sipao juce ujutro kod Secerane. Katastrofa! Kako sam krenuo sa pumpe poceo je da cima, da pada ler, da ne prima gas.. I sta preostaje? Da trpim i potrosim i sipam negde drugde ili cak opet kod njih jer izgleda kvalitet varira od cisterne do cisterne....
Par puta su me ranije vec istripovali na mi nije nesto u redu sa autom pa onda pretresem sve od struje do stelovanja. Ali tada sam dopunjavao polupraznu bocu. Sad sam siguran da je uzrok mukama gas koji sam tamo natocio jer je boca bila skoro prazna.
Jel moguce da je gas toliko los da od auta koji radi ko satic pobrljavi nacisto??
Citam ove postove i ne mogu da se ne zapitam kako to da ja nikad nisam imao tolikih problema sa kvalitetom plina kao pojedini ovde Samo jednom sam osetio losiji plin i to u januaru 2005. kad mi je nakon sipanja potrosnja naglo porasla za oko 15% a auto poceo vidno losije da vuce na uzbrdicama. Drugo nista, cak ni tad nisam imao problema sa paljenjem iako je bila zima.
Nekako mi se kao logican namece zakljucak da je to zato sto vozim Ladu, koja ide "na sve sto gori", a da manifestacije problema sa losim plinom rastu sa rastom komplikovanosti automobila, tj. da hi-tech EFI automobili mnogo vise pate od navedenog problema.
I ja isto za za dve godine voznje i predjanih 50.000 km nisam primetio razliku u kvalitetu plina ,moja lada 1.5i je sve to gutala i isla.Prodao sam je a cak ni filter gasa nisam menjao.
Postoje filteri gasa i to vise vrsta. Onaj za tecnu fazu koji skoro svi imaju i plus onaj za gasovitu koju samo modernije instalacije imaju ispred samih brizgaca.
Djukicu. Da li postoji manometar na tom rail-u za prikljucenje boca? Trebalo bi.
Imam utisak da gas ima vise butana u mesavini a da je sada hladno i da nema dovoljno pritiska u boci i zato se javljaju problemi. Bez znanja koji je pritisak u sistemu nista ne moze pouzdano da se tvrdi.
Kad neko kaze "kvalitet" gasa to je suvise sirok pojam mada u principu problem postoji pa postoji.
Tacno. Kad kazem kvalitet gasa mislim na gas sa kojim ce auto ici normalno i normalno trositi. Sad, da li je u pitanju prljavstina ili los odnos propan-butan za ove hladne dane pa nema pritiska, problem je tu...
Oni koji nikad nisu imali problem su imali srece. Ili im, bez namere da uvredim, auto ne ide najbolje ni kad "ide normalno" pa ne primecuju razliku. Ni meni se to ne desava na svakom drugom punjenju, mesecima ide ko podmazano pa onda natrcim....
Inace, potrosio sam pola boce pa dosuo u Zelezniku i stanje se popravilo.. Bez ikakvih problema palim ujutro iako smo otisli u minus sa temperaturom. Nije jos kako treba ali ce biti OK posle sledeceg punjenja, nadam se. A krajnje je subjektivno ko koliko oseca nijanse kako auto ide...
I da, sledece godine moj ljubimac puni 20 godina pa se tesko moze podvesti pod hi-tech auto...
Ooo,
Pa njemu je proslo vreme i za "udaju".
Jel ti se desavalo da naletis leti kad je vrucina na takav gas? Verujem ja vama ali me zivo zanima sta je to u gasu. Koji drugi gas ili sta drugo ako nije gas, a gas je verovatno cim ispari i bude uvucen u motor ili mozda i nije gas je svasta isparava na radnoj temperaturi motora (isparivaca). Koliko to lose ide auto kad je sasvim vruc? U procentima recimo.
Kaze prijateljica prijateljici:
"Muz ti je ko stan, taman kad ga sredis, pozelis da se preselis!"
A ne, ne.... To ne vazi za mog Citroljuba. Nek potraje jos toliko... Ako bude para, idemo na bigamiju ali on ostaje u porodici.
Desavalo mi se i leti, mislim jednom ili dvaput da osetim da slabije vuce. Potrosnja vec cesce varira plus-minus litar dva, zavisi gde sipam.
Ovo sam juce pisao zato sto je bilo najdrasticnije, mislim da je gubitak snage bio cak 20-30%.
Probao sam da ga nakratko razvucem po auto putu, kad ubrzava lagano dosao sam do 140 bez problema, zato predpostavljam da filter nije zapusen. I broj obrtaja je OK, ter'o sam ga u cetvrtoj do 5000...
Problem je brzina kojom dize obrtaje, nema snage pa to ide sporije. A i zvuk je drugaciji, bucniji mi motor..
Sva sreca, stvari se lagano vracaju u normalu sa dosipanjem plina na drugom mestu...
Nekako mi se kao logican namece zakljucak da je to zato sto vozim Ladu, koja ide "na sve sto gori", a da manifestacije problema sa losim plinom rastu sa rastom komplikovanosti automobila, tj. da hi-tech EFI automobili mnogo vise pate od navedenog problema.
Mori, Lada je Lada
Paaaa, sta da ti kazem... Ja vozim, sto ti rece EFI, pa ni ja nikad nisam osetio neku veliku razliku u tome kako auto ide, a sigurno sam sipao sve i svashta... Mozda se to i odrazava na potrosnju, ali ko bi ga znao , kod mene 5 litra gore-dole na sto ama bas nista ne znaci...
navali narode novo pojeftinjenje na OMV(Ibarska,Petlovo Brdo)
.. 38.70 din pojeftinilo za citavih 10 para
@Ladislave .. nisi ti jos naleteo na STVARNO los gas..ko ja pre neku godinu na Univerzalu kod Plavog mosta..pa sam bukvalno jedva stigao do Krio Gasa na Pancevackom Putu..gde mi se auto "osevapio" cim sam mu sipao 15 litara normalnog gasa.Auto je bio Yugo 55 pre toga nije video benzin 2 godine
Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
Slazem se. Samo, mnogo konja je mnogo, samo kad poteras u crveno, pa vidis, aha, nije kako treba... Ali u kilavoj gradskoj voznji izmedju 1800 i 2500 obrtaja ne opaza se neka bitna razlika. A i verovatno jos nisam naletio na STVARNO toliko los gas... Vidim da svi kukate na tu seceranu, mora da su teshke lopurde...
Comment