Originally posted by Dora
Kolika vam je potrošnja plina
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
-
Originally posted by HermesOriginally posted by DoraAuto najmanje troši kod najvećeg obrtnog momenta..
Comment
-
-
pa onda sta se bunish na visoku potrosnju
recimo probas tako u nizem prenosu stisni kvacilo i obrati paznju na obrtaje koliko se popnu u odnosu na visi prenos i istu akciju. Ako obrtaji odu vise nego pri nizem prenosu, znachi da vise gasa ide u motor
otud i visa potrosnja
recimo
Comment
-
-
Ne secam se da sam ranije pisao u ovoj temi,a ako jesam,evo opet cu.
Kadet 1.3 sa karburatorom mi trosi negde oko 11L u gradu,mozda i malo vise.Sada od kad je zahladilo potrosnja je skocila sigurno preko 12-13L..Ne znam dali je to mnogo,ali je opet jeftinije od benzina
Comment
-
-
onda 80 vozi u trecoj, Jugo nema motor i prenos pogodan za male obrtaje motora, dakle kako je Dora napisao potpisujem od reci do reci.
u okolini najveceg momenta najmanja je specificna potrosnja po kWh proizvedene (naravno i potrosene) energije.
moze i u petoj 80 ali da se jako pazljivo vozi na nacin da se ne pritiska pedala gasa sto znaci samo idealno ravno i potpuno prazan auto.
obilazenje naravno otpada...
posto motor nece raditi uoptimalnom rezimu i potrosnja se povecava (specificna) na tako malim obrtajima (za Juga konkretno) a motor se vise muci jer nema momenta (onoga sto pokrece tockove zapravo).
za Jugo, treca za tih 80 a peta tek pri 120+ i to po ravnom.
ako ima 2 ili vise osoba i po ravnom 4ta, tipicno po autoputu.
potrosnju ne odredjuju obrtaji motora (samo obrtaji).volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Originally posted by Don063Originally posted by HermesOriginally posted by DoraAuto najmanje troši kod najvećeg obrtnog momenta..
To što ne razumeš o čemu pričamo nije bitno ali tako kako voziš samo više troši, to jest baca kroz auspuh....
Motor i menajč su kompleksna sprave i teško jeza objasniti medjusobnu zavisnost nekom ko ne razume o čemu se radi. Dobar motor lako se upropasti sa lošim menjačkim prenosom i obrnuto.
Dobar motor i dobar menjač se lako upropaste lošom vožnjom. Mislim na potrošnju.... Jugo ne spada u tu kategoriju pa se mora paziti još više.
Comment
-
-
e nije tako!
neslazem se
ako mu je najveci obrtni moment na jugu,naprimer pri 3000 obrtaja.
u cetvrtoj brzini ce pri 3000rpm ici 80 kmh,a u petoj ce pri 2500rpm ici isto 80kmh .. .ako treba da predje put od 80 kilometara u petoj ce manje potrositi.
poenta je ne ici u extreme ( voziti u 1300rpm u petoj i tako to),a inace uvek treba voziti u sto vecem stepenu prenosa pri sto nizem broju obrtaja.
ako je POTROSNJA prioritet,inace u normalnoj voznji da bi se imala rezerva snage ispod pedale gasa uvek je najbolje voziti u obrtajima bliskim mestu najveceg obrtnog momenta,a i bolje je za trajnost motora
ja mislim da je kod yuga to negde oko 3300rpmLakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
Comment
-
-
Pa što onda ne bi stavili i sedmu brzinu pa na 800 obrtaja lagacko
Ako bi stavil i šesnaestu recimo, išao bi za džabe, to jest doplaćivali bi mu
Karikiram ali istina je negde izmedju, specifična za svako vozilo i vozača. Za objašnjenje bi trebalo dva toma napisati a nije toliko bitno...
Ja ebem 5 minuta pa ko se snašo, snašo
Comment
-
-
pa to i ja kazem... da nebi pisali enciklopediju ovdi...
kad izadje na auto put,cim pre u petu brzinu,pa isao 90 , 100 ili 110 nebitno .
pa nece valjda da vozi naprimer 100kmh... pola sata u cetvrtoj?
vozio sam gomilu "kilavih" automobila..ides u petoj ako treba neko preticanje,uspon ovo-ono vratis ga u cetvrtu..
ja i na magistralnim putevima ,ako nema cestih krivina vozim peta- cetvrta .. na ravnom..sve preko 60-70kmh je kod mene 5 brzina.
i da ne bude totalni OFF : sa takvim nacinom voznje imam potrosnju od 8 litara po gradu i oko 6 litara gasa na otvorenom.Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
Comment
-
-
A ja kao znam i teoretski i prakticno dobro da vozim....kad ono....trosi mi oko 16l u gradu
Comment
-
-
Ne mogu da odolim...
Svi ispustate veliki faktor potrosnje, a to je - otpor vazduha.
Znaci, gledaj da si iza nekog slepera, i eto tebi srece i radosti... To ce ti u isto vreme, pored prosecanja vazduha, garantovati da ne prebacujes 90 km/h, tako da ces stalno da budes u "zelenoj zoni" sto se tice potrosnje... Mozes to i empirijski da potvrdis, gledajuci u trenutnu potrosnju na tvom bord kompjuteru. Mislim, neko ti je vec preporucio da pratis obrtaje (na nepostojecem obrtomeru), pa sto ne bi u isti mah gled'o i bord kompjuter...
NHF, malo se zezam.
To jest za otpor vazduha se ne zezam, tu sam ozbiljan."Ja sam tamo bio, i opet cu da bijem."
Comment
-
-
Re: potrošnja YUGO 65
Originally posted by Don063Znači 1298 ccm, 48 kW (65 KS), dvogrli Weber karburator, LOVATO ugrađeno pre cca mesec dana, by DORA, a potrošnja evo ovde: http://www.spritmonitor.de/en/detail/156929.html
Da napomenem da je za ovih 800-900 km vožnje po otvorenom bilo 90% a ostalo grad. Iskreno očekivao sam da će potrošnja biti niža za 1-1,5l s obzirom da vodim računa o režimu vožnje (80 km/h u petoj)
Ako ima neko nešto da prokomentariše samo napred...
Comment
-
-
@ Duke:
Koliko brzo mozhe taj shleper da ide? Najcheshce se jedva "vuku" sa 60-70 km/h, na autoputu mozhda "dohvate" 80 km/h. Svako zdrav nece da vozi duzhe vremena "u repu" neke kamionchine pre svega zbog bezbednosti a isto tako i zbog "smrtonosnih" izduvnih gasova koji ostavljaju za sobom. Kako reche Dora: "na 50 metara ubijaju, na 200 ranjavaju"
Sa tolikom brzinom kretanja i distancom od 10, 15 ili 20 metara iza shlepera ne postoji efekat "zavetrine", ili su njegovi efekti na toj brzini zanemarljivo mali da bi moglo da se uzme kao ozbiljan faktor smanjenja otpora vazduha odnosno ushtede energije (goriva). Vrtlozhenje vazdushnih struja iza kamiona chak mozhe da bude i faktor nestabilnosti zbog turbulencija, i to upravo na deonici na kojoj se uglavnom drzhi odstojanje (pomenutih 15 ili 20 metara) iza kamiona.
To ochemu prichash postoji u F1 i auto-moto sportu, kad su brzine kretanja daleko iznad mogucnosti shlepera, a svaka milisekunda, pa makar i ona koja se mozhe "ushtedeti" vozhnjom u zavetrini vozila ispred tebe, mozhe odluchiti o pobedniku.
U realnom svetu i svakodnevnim uslovima saobracaja kao u ovde navedenom primeru pozitivan efekat takve vozhnje u smislu ushtede goriva je praktichno zanemarljiv, ako uopshte postoji.
Comment
-
Comment