Fora sa hladnijim svecicama je da navodno ne dolazi do samodetonacija sto je veoma moguce kod upotrebe CNG ali kod LPG to nije toliko opasno jer se on teze pali nego cak i sam benzin. Nego postoji jos jedna dosta vazna funkcija svecice koja nema veze sa paljenjem a to je da sama masa svecice odvodi toplotu iz komore za sagorevanje sto je pozeljno posebno kod manjih motora.Sasvim normarlna pojava kod koriscenja LPG-a je da je temperatura sagorevanja veca jer je smesa nesto siromasnija a to nije zdravo za motor pa je u tom slucaju ustvari mozda i bolje da se koriste cak toplije svecice (sa vecom bakarnom masom) zbog odvodjenja temperature.U svakom slucaju se uopste ne preporucuje koriscenje nekih drugacijih svecica nego sto su fabricki za benzin predvidjene a sve ovo po pitanju toplotne vrednosti. Druga a najvaznija stvar kod paljenja gasa je ta sto smesa gasa i vazduha ima manju provodljivost nego benzinska pa je varnici teze da preskoci. E tu su sada razne teorije o tome da se ne koristi platinijumska legura jer slabije provodi struju (a bolja je i trajnija sto se temperature tice) itd. Ja razliku nisam primetio ali je nauka, nauka pa treba verovati u teorije. Bilo kako bilo jedno je sigurno tacno da standardna svecica ima previse debelu elektrodu (oko 2,5 mm) sto nije najbolje jer dolazi do "rasipanja" i fokus za ionizaciju je slabiji sto znaci da jedna svecica sa tanjim elektrodom moze da se razmakne vise i da opet sigurno pali.Zasto vise? Pa zato da vreme varnice bude sto duze da bi sagorelo visokooktansko gorivo koje gori SPORIJE i ravnomernije.Ovo je posebno vazno za LPG. Na trzistu postoje resenja za sve ali su uvek prilicno skupa a od jevtinih je kao sto smo vec rekli tzv. V-groove od NGK koja je nazalost sto se tice materijala standardna. Verujem da nije u pitanju sto je platina losa vec da se svecice nekada i menjaju. Ja vam svima preporucujem da malo procesljate internet po pitanju svecica koga bas interesuje vise. Ustvari cilj bi bio da anoda svecice bude kao vrh od igle (ali nije trajna onda). Do danasnjeg dana se stiglo do FI 0,4 mm i od IRIDIJUMA je vrh a proizvodi DENSO ona od NGK isto iridujum je FI 0,6 mm. Znaci, da se ne topi lako, provodi solidno, ne oksidira, ima veliku tvrdocu. Jedino sto kosta od 15 evrica na gore po komadu. Realno, potrebe za tom ezoterijom uglavnom nema. Iz svega ovoga sta bi recimo moglo da bude pametno kad je u pitanju LPG kao osnovno gorivo. Kablovi moraju da budu ispravni i CISTI da ne "cure". Preporucuje se sa jedne strane da zazor bude veci da bolje sagoreva a sa druge strane je pitanje da nece bas svaki put da pali cak i kad je zazor normalan a nesto u sistemu za paljenje nije kako treba (makar i malo). Dve potpuno suprotne stvari ! ! ! Sta je bolje? Da pali SIGURNO (svaki put) i da eventualno malo losije sagoreva ili da se rizikuje da po neki put omane varnica? U slucaju kad se hoce sigurnost preporucuju da se SMANJI zazor za 0,20 od normalnog i to vazi za standardnu svecicu od 2,5 mm. Sa druge strane niko nigde od proizvodjaca nije napisao da ako je svecica sa tankim elektrodom da moze da se stavi veci zazor od normalnog. Pitanje je zasto je tako kad bi po teoriji moglo da se zazor poveca bez rizika. Za koliko i zasto? Potpuno sam siguran da je bas taj model od NGK sa V zarezom na anodi NAJBOLJI kompromis cena - kvalitet. Ja sam licno ispostovao da smanjim zazor za 0,20 ali sam zato pomerio pretpaljenje za 50%.Kad bi imao auto koji se "ne podesava" rucno stavio bi iste svecice sa originalnim zazorom za benzin i nista vise od toga. Kad bi zaista imao dobar friziran auto stavio bi bobinu velicine cigle (ako bi bila samo jedna). Necu da reklamiram firme ali postoje sjajni proizvodi kao i sarene laze posebno na americkom trzistu. Da ne bude da opet nesto navijam ali SAAB ima bobinu za svaku svecicu posebno i NEMA kablove i to vec odavno a postalo je i moda koliko vidim i kod drugih i serijskih a posebno "sredjenih" auta. Na kraju racunajte da jedna "cifra" sto se temperaturne vrednosti svecice tice vredi oko 100°C pa bas i nije toliko opasno ako je za stepen hladnija ili toplija posebno kod CHAMPION gde je "broj" manji nego kod drugih proizvodjaca. Jedino sto smatram da je lose shvaceno od strane pojedinih korisnika su visekrake svecice koje ne bi koristio ni u ludilu osim kad bi mi paljenje bilo kao aparat za zavarivanje a i u tom slucaju kraci zaklanjaju masu smese i to nikako nije dobro ali sta cemo kad se Bosch-u veruje u sve a za svecice je TRUBA broj jedan u svetu. Cudno, zar ne? Pozdrav drugari
Svećice
Collapse
X
-
dranix eto naucio sam od tebe sada nesto sto nisam do sada pronasao tako jednostavno objasnjeno.
moje iskustvo je da NGK V uticala na smanjenje potrosnje od oko 2 litra LPG u odnosu na ranije koriscenu Bos WR6DC. sve ostalo na motoru i oko njega je isto, iste gume isto ulje u motoru, isti filter vazduha tako da razliku pripisujem dobrobiti V svecice po sagorevanje.
inace sistem paljenja je sa ECU koji iz polozaja radilice, temperature motora i broja obrtaja odredjuje jacinu i trenutak paljenja varnice,. bobina je klasicna niskoomska. sistem se sam podesava i mozda i to ima uticaja pri saradnji sa NGK. ah da, zazor je fabricki predvidjenih 0,8.
primetio sam da se svecice gotovo ne trose, zazor je isti ( u okviru desetinke) i posle 16.000km prema "spijunu" a svecice su izgleda samocistece. nema ni traga od taloga, bukvalno kao nove vizuelno.
nema lambda sonde pa mi je jos teze da poverujem u tako dobro sagorevanja ali eto praksa me ubedjuje.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
-
-
Eto vidis Brick. Svi koji hvale te svecice pisu isto sto i ti. Nemam razloga da ne verujem a ja ih vozim tek nesto manje od 2000km a nema sanse da odredim tacno koliko trosim jer je haos u saobracaju. Kad sam ih ja video uzivo prvi put onakve shugave i nikakve pomislih da jos jednom bacam pare ni za sta ali ne bi bilo ni prvi ni poslednji put.To sto kazes da se ne trose je niska temperatura u tvom motoru a to je zdravo kao i da nema nista na njima znaci ne trosis ulje.S obzirom na kilometrazu tvog auta to je vise nego dobro. Nikako mi nije jasno otkud da ta fora kod "V" svecica tako pozitivno funkcionise. To ne znaci nista drugo nego da normalno imamo i pored tzv. sofisticiranih paljenja ipak dosta promasaja varnice. Ne bi znao kako drugacije da objasnim fenomen. Sve u svemu izgleda da nas NGK nije slagao a i cena je veoma pristupacna, pa ko voli nek' izvoli.Nego posto smo ovo zavrsili voleo bi da neko pokusa da mi objasni teoriju ili praksu zvanu GOLDEN LODGE. Prica se da je to ono pravo za Alfu a ja opet znam za "bolje" plative svecice. Ja na slici ne uocavam to cudo od tehnike a nema bas ni tekstova koji nesto posebno objasnjavaju.Nikako necu da tvrdim da ne valjaju jer praksa pokazuje da su super ali se pitam da li bi i neke druge bile bar toliko dobre ako ne i bolje s obzirom na danasnju tehnologiju.Posto Alfu smatram da plemenitu rasnu firmu zasto ne bi bilo sve jos bolje ako vec moze...ili, vezi konja kako gazda kaze pa makar i crk'o .... Pozdravljam drustvo
Comment
-
-
Originally posted by dranixEto vidis Brick. Svi koji hvale te svecice pisu isto sto i ti. Nemam razloga da ne verujem a ja ih vozim tek nesto manje od 2000km a nema sanse da odredim tacno koliko trosim jer je haos u saobracaju.Toyota Avensis 2.0 D-4D (2007)
Comment
-
-
Heinz, Da ne bi morao da svrljas po netu i trazis sta je sta, te tzv. V - groove ili V-power kako ih zove NGK su obicne svecice kojima je napravljen zljeb na anodi pa ima dva "roga".To je sve.Inace ime im je recimo za moj auto BPR6EY-11.Prednost je navodno da je sigurnija varnica a jos kazu da smanjuje potrosnju goriva odn. povecava snagu.Ko ce ga znati. Nisu toliko skuplje da se ne bi probalo i to cudo. Jedino sto je sigurno to je da varnica voli da preskace sa vrha na vrh a ne sa velike povrsine na istu takvu.Otprilike bi to bio sistem kod njih. Pozdrav svima
Comment
-
-
Originally posted by dranixNego posto smo ovo zavrsili voleo bi da neko pokusa da mi objasni teoriju ili praksu zvanu GOLDEN LODGE. Prica se da je to ono pravo za Alfu a ja opet znam za "bolje" plative svecice. Ja na slici ne uocavam to cudo od tehnike a nema bas ni tekstova koji nesto posebno objasnjavaju.Nikako necu da tvrdim da ne valjaju jer praksa pokazuje da su super ali se pitam da li bi i neke druge bile bar toliko dobre ako ne i bolje s obzirom na danasnju tehnologiju.Posto Alfu smatram da plemenitu rasnu firmu zasto ne bi bilo sve jos bolje ako vec moze...ili, vezi konja kako gazda kaze pa makar i crk'o .... Pozdravljam drustvo
Alfa je Golden Lodge preporucivala za boxer motore, i to ne sve. Npr. fabricka preporuka za boxer 1.7 16 V je opet NGK svecica. TwinSpark motori imaju NGK preporuku (bar koliko se secam).
Zasto je Golden Lodge za boxera nezamenljiv ne znam ni ja. Osim sto ima 4 zazora, ostalo je sve isto.
Ali eto, ja sam jednom (zbog nedostupnosti Golden Lodge svecica) morao da stavim bosh. Odabrao sam istu toplotnu vrednost (ne znam tacno naziv svecice, ali bila je sa samo jednim zazorom), i motor nije uopste licio na sebe. Nisam mogao da verujem - potrosnja je skocila za par litara, snaga se smanjila o max brzini da ne pricam - dobio sam skroz drugi motor.
E sada zasto je ovo ovako - nemam pojima, ali voleo bih da neko objasni ako zna..:Cuore Sportivo:.
Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 103HP 96`
Comment
-
-
Jasno je Nikola sad.Postoje i Bosch sa 4 katode.Nema to veze nego tamo gde sam ja video prakticno reklamu za Golden Lodge ima i nesto drugo a to je set paljenja koji je prilicno skup a verujem da moze da ubije dinosaurusa njegova iskra.U tom slucaju bi svecice sa 4 katode dosle posebno do izrazaja jer kod pojedinih paljenja ustvari nije iskra nego PLAMEN izmedju elektroda. Ako je vec tolika razlika u efikasnosti motora to znaci da je neko hteo takvu kombinaciju koja je dosta retka u automobilskoj industriji kad su u pitanju serijski motori.Ja cak i imam nekakvu elektricnu shemu nekog paljenja koje daje do 10 iskri i to do 10 000rpm sto je jako brzo za relativno jednostavnu koncepciju (ima samo brze prekidacke tranzistore) i nikakav kontroler ili slicno. Znam samo jedno da ne sme da se desi da iskra ne preskoci a to koliko je sagorevanje kvalitetno ne zavisi samo od iskre vec mnogo vise od vrtlozenja smese u cilindru sto je problem za sebe. Zato je za mene pravo cudo da Alfa radi MNOGO bolje sa visekrakim svecicama.Postoji sigurno neko sasvim drugo objasnjenje za to a verovatno se radi bas o kretanju smese.Moguce je da katoda od obicne svecice na neki nacin maskira iskru a ako je "zvezda" smesa juri pravo na nju.To bi mi bilo vec logicno.Samo 4 katode same po sebi ne znace NISTA jer iskra skoci samo na jednu od njih i gotovo bez nekog posebnog reda ( ako je jedna iskra u ciklusu).Iz konstrukcije portova na glavi tog motora se sve vidi a ja sad samo nagadjam jer nisam video nikada ni sliku od tog motora jer me do sada nije interesovala Alfa cak ni kao muzejski eksponat. Negde sam cuo pre neki dan da je luksuz i udobnost unistila automobile pa ako je to tacno evo razloga zbog koga je Alfa nazalost vec odavno mrtva. Vreme se promenilo i to je to. Fangio je jako daleka istorija pa jedino sto zaista vredi je da neko ima sada takve automobile u voznom stanju.To je cool a nova Alfa je danas "obican" auto i nista vise od toga. Ostalo je jos malo ime da se pripoveda sta je bilo dok se nismo vecina nas ni rodili. Trka za profitom je unistila mnoge vaznije stvari akamoli automobile koji su nekada zasluzivali da budu objekat obozavanja. Opet stoji ono da nema luksuza i udobnosti. Ko to hoce ustvari ne voli automobile ili mu automobili ne sluze za zabavu a to je velika razlika izmedju "sporta" i svakodnevne potrebe.
Comment
-
-
OK.. da malo uletim, posto ste dotakli jednu temu i doticete je prilicno korektno.
Naime, kad ste usli u diskusiju oko svecica, stvari stoje ovako:
Kako rece dranix, izgled portova, sto podrazumeva neke segmente, kao swirl, i ram-air koji postaju jasni kad se vidi izgled sfere u glavi, i mesto gde je svecica postavljena.
Ovde je sada upravo vrtlozenje u pitanju, gde neki motori usled svoje bazne konstrukcije i pozicioniranja ispod haube dozivljavaju kompromise u vidu izbora postavljanja ventila pod razlicitim uglovima, (usis-izduv) mesta gde je svecica postavljena itd..
Sve ovo zna da utice na rasporedjivanje smese po cilindru do trenutka paljenja.
Ako uzmemo u obzir da je postavljena svecica na sredini sfere ekspanzionog prostora moze se racunati na sirenje plamena prilicno ravnomerno po cilindru od centra ka zidovima cilindra, odnosno ka klipu.
Pomeranjem svecice se desava da dolazi do problematike sirenja ekspanzije, gde bi proces sagorevanja krenuo od lakse zapaljivog dela smese , a to je deo blize zidovima, jer dolazi do izvesnog isparivanja smese, zbog kontakta sa toplim zidovima, i tu usled toplote dolazi do sirenja mase , tj. razredjenja smese. Te tampon zone su naprimer upravo te koje ce hteti da upale ranije nego deo smese gde se nalazi bogatija smesa.
Dakle opasnost da smesa krene da se pali od strana ka centru, cini da ce celokupno sagorevanje biti produzeno, jer deo smese gde je smesa bogatija ima problema sa brzinom sagorevanja.
Iz tog razloga se svecica pozicionira i postavlja pod masku, sa izvesnom masom koja je u stanju da prilikom zadnjeg usisnog dela posle 90-og stepena radilice (za taj cilindar) ,dolazi do ram-air efekta, gde gasovi ulaze preko ventila pred zatvaranje povecanom brzinom, i dolazi do blagog kondenza smese na elektrodama. E sad , tu je finta o kojoj se prica. Jer sad kad krenemo sa varnicom, ustvari stvaramo jedan interni proces "predpaljenja" koje u sebi sadrzi dovoljno energije da zapali obogaceni deo smese.
U pitanju je pokusaj kontrole i izmene tazke paljenja u odnosu na predpaljenje, ali ne mehanicki vec hemiskim procesima.
Na taj nacin se uspelo povecati brzinu ekspanzije i osmeriti je kroz centralni deo cilindra.
Sto brzi proces ekspanzije to bolje iskoriscenje bude.
Ali samo dok smo u stanju da kontrolisemo proces.
Da li sam uspeo da objasnim nacin na koji se sagorevanje krece i faktori koji so pozeljni/nepozeljni, neznam, ali bar sam pokusaoAtt mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
Pokusao, ja mislim da ni sam ne znas sta si napisao :lol: :lol: :lol: (shala
) Al neka, ide to tebi
p.s. A gde si to procitao (naucio)Ne bi bilo lose da se napravi neka Library (biblioteka) za razne pojmove, da znamo o cemu se radi, mislim na konkretne stvari tipa sta je swirl, ram-air, ...
SAAB 9000 CSE B234R MAPTUN AERO STEG 3+ powered by BOOST & Goran... Body Fat 98 Machine Fat 305 KS ... Lamela fact 490 Nm ...
Comment
-
-
Jel znas sta je aksnbolcna?SAAB 9000 CSE B234R MAPTUN AERO STEG 3+ powered by BOOST & Goran... Body Fat 98 Machine Fat 305 KS ... Lamela fact 490 Nm ...
Comment
-
-
Jedno vreme imao sam BOSCH svecice pa sam presao na ekvivalentnu irudijumsku NGK BPR6EIX i smanjile su se detonacije(odnosno pocinjale su kasnije).Onda sam stavio ladnije koje i sad imam NGK BPR7EIX(i opet su detonacije pocinjale jos kasnije).Da li mi trebaju jos ladnije s obzirom da su i ove ladnije nego sto fabrika preporucuje?Res non verba!
Comment
-
Comment