ATEST

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Saša
    CBC Senator
    • 05.11.2006
    • 277
    • NS

Može jedno pitanje za vas majstore koji ugra?ujete gasne ure?aje?

Kako mi kukavci koji smo kupili neke krševe sa ve? ugra?enim gasnim ure?ajima (naravno, neatestiranim) i pritom nismo dobili nikakve "papire" niti se njima više može u?i u trag, a kao savesni gra?ani želimo da izvršimo i tu "dužnost, osposobimo vozilo da pro?e taj nesre?ni atest?

Da li ?uvate kopije atesta i ostalog delova ure?aja koji ste ugradili (duplikati, fotokopije i sl)? Vodite li kakvu evidenciju o tome? Obavezuje li vas možda neki ?lan zakona na tako nešto? Pretpostavljam ne?

Šta mora da se promeni u instalaciji da bi se dobili traženi dokumenti? Boca i ispariva??

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Postoji kvaka 22... Atest ku?a ?e ti pro?itati sa plo?ice na boci potrebne podatke i na osnovu toga ?eš dobiti atest na odredjeno vreme po zakonu, nova boca 10 godina.
      Da bi to uradio treba ti uput os SUP-a za atest bez koga atest ku?a više ne sme da radi atest.
      Za uput ti je potreban papir od atesta boce koji nemaš...
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Saša
        CBC Senator
        • 05.11.2006
        • 277
        • NS

A da recimo odem po taj uput sa papirima od druge boce, isti proizvo?a?, ista veli?ina i tip boce? Proverava li neko te brojeve?

Neko je pomenuo i "papire" za ispariva?? Koliko oni igraju ulogu u svemu tome?

E koliko muke kada želiš da budeš "ispravan", umesto da "ko sav svet" lepo voziš bez atesta, pa dokle "potraje"...

Comment

• Timothy Leary
          CBC Senator XXL
          • 23.04.2006
          • 439
          • Beograd

To je jedna od najzanimljivijih stvari, zavisi iskljucivo od supa do supa...na primer u Beogradu ne traze....tako da je ovde moguce dobiti atest i bez pratece dokumentacije, a ima bisera(Sabac jedno vreme) gde u supu uzmu originalne papire i onda svi dolaze na atest bez dokumentacije
          @Zeljko
          Zakon kaze da si svaku promenu na vozilu duzan da prijavis u roku od (15 ili 30 dana, da me ubijes ne mogu da se setim tacno), to podrazumeva celu proceduru, znaci da odradis tehnicki, uradis atest, zavrsis tehnicki i to odneses u sup.E sad kao i sve ostalo u ovoj zemlji, ni taj zakon se ne postuje ne znam kako, pa se sve svede na licnu odluku vlasnika auta kad ce sve odraditi

Comment

• Pantah
            CBC Veteran
            • 25.03.2007
            • 159
            • Beograd

Za izmene na vozilu nema roka - zna?i odmah. Ima to i svoje logi?no objašnjenje, ko bi dozvolio da se potencijalo opasno vozilo kre?e u saobra?aju n dana?
            Money for nothin' and chicks for free

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Hrvati tako rade, prazan na ovlaš?enu to?ionicu pa tamo napune i pregledaju nepropusnost pa tek onda ide na štelbanje i ostale dorade ako treba

Usput, ovo izgleda da ima atest ali pošto sam držao fotoaparat nije priznato Rad servisa zi NS-a koji se dosta reklamira

https.autogas.rs

Comment

• Zeljko
                CBC Veteran
                • 22.05.2006
                • 115
                • Kać
                • Fiat Bravo

@Pantah
                Mislim da nisi razumeo na sta se rok odnosi, znaci ako je uradjen atest (znaci sve je bezbedno) koliki je rok za upis izmene u saobracajnu?

@Sasa_NS
                Bio sam prisutan na masinskom institutu kada je isto pitanje postavljeno nadleznom koji preuzima dokumentaciju. Odgovor je: "Ako nemas atest od boce, za nas je to kao da nemas bocu, trazi od proizvodjaca da ti posalje (internet, telefon, licno, ...)".

A da recimo odem po taj uput sa papirima od druge boce, isti proizvo?a?, ista veli?ina i tip boce? Proverava li neko te brojeve?
                Ne secam se da li u SUP-u na uput upisuju serijski broj boce, ali sigurno na fakultetu obracaju paznju na brojeve. Serijski brojevi isparivaca i boce se upisuju i u uverenje i potvrdu o atestu, i u napomeni pise da ne vaze u slucaju da se menja bilo sta od gasne instalacije.

Neko je pomenuo i "papire" za ispariva?? Koliko oni igraju ulogu u svemu tome?
                U SUP-u ne trebaju, na fakultetu traze. Mislim da su za isparivac liberalniji, mozda i moze bez tog papirica da se prodje.

Comment

• prolupator
                  CBC Senator XXL
                  • 02.09.2005
                  • 3968
                  • Zemun

Atest kod nas vazi samo uz papire od boce i isparivaca, tacnije ne moze se dobiti bez toga. Atest vazi koliko i boca, dakle 10 god. Ako se menja isparivac, mora i drugi atest (zvanicno).

Moj slucaj: Otisao u Ljermontovu, platio taxu, dobio neki papiric (uput), dovezao auto u (Landi-Renzo) servis na pregled (Lovato uredjaj ) dao sve papire, mlada popunila dokumenta, platio jos ali se ne secam koliko, dosao za 5 dana po atest.
                  Atest se dobija u dva primerka na A4, jedan sa SUP, drugi za vas i dobije se zelena knjizica koja se uvek nosi uz sebe, mada ne znam zasto?!
                  Promena saobracajne je obavezna, mada se to moze odraditi i sa sledecom registracijom, obavili ste atest, dakle, auto je bezbedan. Ja sam sacekao registraciju ali i nosio atest sa sobom.
                  Na tehnickom se u list upisuje nova tezina automobila (koja pise i na papiru s atesta i nemojte da tehnicki izmislja toplu vodu, kako pise na atestu tako da pise i u tehnickom) i napomena da je auto na TNG.
                  Dobijete novu saobracajnu u kojoj je napomena da je auto na TNG i to je to.

Samo jedna od nelogicnosti je da u saobracajnoj imate napomenu da je auto na TNG, dakle atest je u dosijeu automobila, ali morate i zeleno kartonce da nosite sa sobom ?! Doduse, u kartoncetu su svi podatci o boci, isparivacu... Kartonce je zapravo bitno za tehnicki, prilikom redovnog pregleda, inace se i ne secam da ga je neko trazio..

Sva prica krece od boce i zato smatram da ce se jako tesko dobiti atest ako se nema papir od boce....

Inace, kazna je 2000 din za nemanje atesta, platio moj drugar pre neki dan...
                  OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Zeljko
                    CBC Veteran
                    • 22.05.2006
                    • 115
                    • Kać
                    • Fiat Bravo

Atest se dobija u dva primerka na A4, jedan sa SUP, drugi za vas i dobije se zelena knjizica koja se uvek nosi uz sebe, mada ne znam zasto?!
                    U Novom Sadu se dobija uverenje-jedan primerak (A4) i potvrda-jedan primerak (beli "masni" tanak papircic formata saobracajne - valjda to treba da predstavlja knjizicu)

Comment

• Pantah
                      CBC Veteran
                      • 25.03.2007
                      • 159
                      • Beograd

Originally posted by Zeljko
                      @Pantah
                      Mislim da nisi razumeo na sta se rok odnosi, znaci ako je uradjen atest (znaci sve je bezbedno) koliki je rok za upis izmene u saobracajnu?
                      Mislim da vi ne razumete da je jedini organ odgovoran za ispravnost vozila u saobra?aju: mi... mi... miiiiii... policija! Zna?i u roku od odmah.

Zna?i sve dok organi ne udare pe?at na saobra?ajnu vozilo nije bezbedno za saobra?aj. Svi mi drugi imamo odre?ena ograni?ena ovlaš?enja data od policije (mi koji radimo ateste i od ministarstva privrede i ministarstva energetike) i obavljamo tehni?ki posao umesto policije ali njihova je zadnja.

Bar za sada.
                      Money for nothin' and chicks for free

Comment

• Saša
                        CBC Senator
                        • 05.11.2006
                        • 277
                        • NS

Originally posted by Zeljko
                        "Ako nemas atest od boce, za nas je to kao da nemas bocu, trazi od proizvodjaca da ti posalje (internet, telefon, licno, ...)".
                        Ovo možda i nije loša ideja jer je proizvo?a? moje boce Lifam iz Stare Pazove. Ne znam koliko ?e biti voljni da mi iza?u u susret, ali vredi pokušati. U svakom slu?aju, sigurno je jeftinije oti?i do Pazove nego kupovati i stavljati novu bocu. Novi ispariva? ?u ve? nekako "preživeti"...

Mada, sve se više razmišljam da ?e biti brže i bolje da taj atest rešim na na?in na koji se u zemljici Srbiji rešava ve?ina takvih stvari...

Edit: tragam upravo po Internetu za nekim kontaktom sa pomenutom fabrikom i na moju veliku žalost saznam da su rastureni "k'o bugarska skupština". U ste?aju su, tri najve?a pogona/dela fabrike preuzele su tri privatne firme, a dužni su i Bogu i narodu, banke im vise za vratom... Baš im je do traganja za atestom moje boce. Sve mi se ?ini da ne?e biti ništa od "papira"...

Comment

• Zeljko
                          CBC Veteran
                          • 22.05.2006
                          • 115
                          • Kać
                          • Fiat Bravo

@Sasa_NS

Pokusaj, to sto su u stecaju ne znaci da im administrativne sluzbe ne rade. Cini mi se da su na institutu bas kao primer davali da nije problem doci do papira ako si kupio Lifamovu bocu.

Inace, posto ne volim slobodno sudijsko (policijsko) uverenje-tumacenje, juce u saobracajnu upisano "pogon na gas".

Comment

• chips
                            CBC Član
                            • 11.09.2006
                            • 24
                            • Novi Becej

Originally posted by Dora
                            Postoji kvaka 22... Atest ku?a ?e ti pro?itati sa plo?ice na boci potrebne podatke i na osnovu toga ?eš dobiti atest na odredjeno vreme po zakonu, nova boca 10 godina.
                            Da bi to uradio treba ti uput os SUP-a za atest bez koga atest ku?a više ne sme da radi atest.
                            Za uput ti je potreban papir od atesta boce koji nemaš...
                            Po uput u sup se ide sa fotokopijom atesta boce?

Šta se nosi na sam atest? Samo uput?

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Iste fotokopije kao za uput.

https.autogas.rs

Comment

• chips
                                CBC Član
                                • 11.09.2006
                                • 24
                                • Novi Becej

A uuu Dora, pa ti spavaš na ovom forumu svaka ?ast.

Ako je tako, pa foto shop, corel kojekavih verzija ovo rešava, malo skeniranja bilo ?ijih papira i onda prepišeš adekvatno sve tvoje podatke sa boce i onda lepo fotokopiraš sve to i kreneš po uput.

Niko netraži orginal, a inetresuje me recimo od proizvodja?a GYWM S.A. kada dobiješ onaj atestni papir uz bocu je ništa drugo nego njihov memorandum sa potpisima i pe?atima i onda na nekom laseru su samo dodali podatke od boce. NE?

Comment

Working...
                                X