ATEST

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Timothy Leary
    CBC Senator XXL
    • 23.04.2006
    • 439
    • Beograd

da ne ispadne reklama, ja pricam za amss, to znam iz prve ruke

Comment

• gorky
      CBC Senator XXL
      • 08.06.2007
      • 860
      • Vojvodina,Kikinda

može se uraditi atest ako nemaš papir od boce,i lična karta i pasoš se mogu izgubiti pa se reši bitno je ono što piše na boci

Comment

• Ladislav
        CBC Senator
        • 14.12.2004
        • 223
        • Kragujevac
        • Lada Niva 1.7i

@Dranix: Ne nego mislim ovde
        Neko mi rece pre godinu i kusur da je nova boca 80 EUR (cilindricna), ali nisam proverav'o.

Ja sam pitao licno coveka koga poznajem a radi na atestu na Masinskom (tada pre godinu i kusur) i on mi rece da boca ne sme da bude starija od dve godine. Isto su mi tada rekli i na tehnickom pregledu kad sam ih pitao kakva je procedura ako 'ocu atest. To mi je rekao i drugar iz Paracina koji je uradio atest "da mu ne isteknu one dve godine".

Ja sam to tada uzeo zdravo za gotovo jer mi je boca bila starija i nisam hteo da se zezam sa time dok ne pocnu panduri da dr*aju. E sad su poceli pa mi se opet mota po glavi ideja o atestu.

Comment

• antap
          CBC Član
          • 28.07.2006
          • 62
          • Beograd

Ja krenuo u postupak atestiranja stare instalacije. Ugradjena 1998, a boca iz '97 godine, pa mora da se ponovo atestira. Po ranijem dogovoru, bio kod Ivana, skinuli mi bocu i ja je odneo na Institut M. Pupin. Tamo jos jedan auto ceka na isti postupak. Dodje covek iz Instituta - Vucko da proveri obe boce i pazi sad ovo: konstatuje da je u onom drugom autu toro boca, kojoj bi se prilikom vadjenja napolje polomio ventil i mrtav 'ladan uradi coveku atest od oka (doduse isao je oko auta da meri da li negde curi gas) i kaze: 'ako te neko pita ti kazi da smo je punili vodom i uradili sve kako treba. Covek plati 1600 din i ode - niti je iskljucivao instalaciju, niti vadio bocu - nista.
          A ja ******, otisao da mi izvade bocu, dovezao je gore, a majstor Vucko odsrafljuje sve sa nje i usput prica da je super ako se nista ne polomi. Posle toga napunio je vodom, nadruko rucnom pumpom pritisak na 30 bara, zavrsio papirologiju, ispustio vodu i vratio mi sve delove od boce u plasticnoj kesi - kaze neka ti to majstori sto su skidali bocu, sve vrate. Hteo sam jos istog dana da mi momci iz servisa vrate bocu nazad, ali ne moze - sada iz boce treba izbaciti svu vodu, da se osusi skroz, da ne bi zaledila kasnije voda u njoj.
          Pa recite vi meni sada ko je ovde lud? Skidaj bocu, nosi gore, cimaj se, dobijes gomilu delova u kesi, izgubis pola dana, jos izdangubis oko postavljanja boce, + da nije mozda stvarno priliom demontaze ostecen neki navoj ili tako nesto - neverovatno. Kad ono, moze i od oka.
          Srbija!!!
          vlasnik Xsare Picasso 1.8 + plin

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141
            • Beograd, barajevo-zemun
            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

@pantah,
            evo kako bi izgledala tipi?na procedura ugradnje auto gas uredjaja, koju treba predložiti i vršiti pritisak na nadležne da prihvate kao osnovu

A sto se tice atesta ovde nije potrebno da radim , jer onaj koji ima dozvolu za ugradnju je isto kao i da mi je uradjen atest
            Instaliranje za gas sam zakazao pre mesec dana i danas stigao na red za ugradnju, Majstor mi samo trazio broj sasije i motora , jer je to morao da ukuca u plocicu koju je negde okacio u motorni prostor . Sve sto moram je da prijavim mom osiguranju da sam ugradio gas i da popunim formular koji cu da posaljem drzavi , a ona meni cek na iznos od $2000

tako bi moralo i kod nas sli?no da se uvede pod hitno ako je cilj uredjenje trenutnog stanja a ne uzimanje hara?a uputima po svaku cenu.

a kako se vidi uopšte nije komplikovano po vlasnika a ni država ne troši šalterske resurse na privremene papiri?e (upute).[/quote]
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• Pantah
              CBC Veteran
              • 25.03.2007
              • 159
              • Beograd

Slažem se.
              A, možda mi ne?eš verovati ali se slažu i u tehni?kom delu MUPa.

Uput, još pogotovu takav koji se pla?a, je totalna glupost. Ali Mup je podeljen i postoji i njihov admisnistrativni deo. Prema njihovom na?elniku nema šanse da se rešimo bilo koje birokratske gluposti uz njihovu pomo?. Zna?i mora sve uzvodno i kontra dlake, a to zna?i veliku potrošnju vremena.

Postojao je jedan kratak period kada se uput nije tražio, iako je bio obavezan, na osnovu usmenog dogovora sa ljudima koji kontrolišu nas u ku?ama koje se bave pregledom. Na žalost sve je palo u vodu zbog brlja?ine koju je napravio tadašnji direktor Vin?e - tražio ?ovek da mu se to da "napismeno".

Prema predlogu nove metodologije pregleda vozila (koja stoji prili?no gotova i nepotpisana ve? skoro dve godine) Uput je izba?en, a definisani su slu?ajevi kada mora a kada ne mora da se radi ispitivanje.
              Money for nothin' and chicks for free

Comment

• skymobile
                CBC Član
                • 13.08.2005
                • 97
                • Sibir u Srbiji
                • C5 2.0HDi i Ibiza 1.9TDi

Imam jednu STAKO bocu,a nemam papire, mogu li se za nju naci papiri?
                When things look bad, I just remember that I've got a real big dick and things seem much better...

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Jedno vreme je to uvozio juvaks a i BRC zastupnik tako da se sigurno može dobiti papir. Poljaci izdaju duplikate. Imaš oba sajta na netu pa nazovi.
                  Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• b_samardzic
                    CBC Senator XXL
                    • 02.04.2005
                    • 1557
                    • Smederevo

Evo kako sam ja krenuo u pokusaj atestiranja ugradjene opreme!

Odem u cetvrtak 28.06. u AMSS da mi daju uput za atest.

Posto mi registracija istice 05.07. oni mi predlozise da ujedno i registrujem auto.

Nemam para kod sebe al imam na racunu u banci nije problem otici cu.

Uplatim ja lepo 12330 din. Odrade mi tehnicki pregled i daju mi 2x po 2 papira za registraciju.

Gde sad ovo nosim pitam ja njih?

Ma predaj prvo ove papire za plin i u obican SUP i popuni molbu rece mi covek, sacekaj pa onda odnesi zajedno da ti ne rade dva puta.

Medjutim zana koja radi na salteru kaze pa reko si mi da mu pisem prvo ove na benzin pa onda ove za plin.

Nosi ti ovo u obican sup predaj pa odi do saobracajne predaj ove papire.

Dobro reko vazi cao.

Odem ja u obican sup i predam te papire. Treba da napises molbu i uplatis 1210din na ziro racun.

A sta da napisem u molbi? Covek sleze ramenima! Dobro snaci cu se.

Odem uplatim 1210 din i predam to oni overe i daju mi papire da ih sam ponesem u saobracajni sup.

Odem u saobracajni sup i predam prvo papire za registraciju. Sve OK udare mi oni pecat u saobracajnu.

Ja onda predajem papire za atest i tu pocinje zabuna.

Pitaju me kako sam proso tehnicki kad imam plin?

Ja im objasnim da sam ja doso da uradim atest za plin i da su mi predlozili da ujednu i registrujem auto.

Dobro dodji sutra rekose oni!

Odem ja sutra dan i zena cim me vide a ti za onaj atest povukli su papire!?

Kazu dosli su iz AMSS i uzeli papire i odneli. Moras ponovo da ides na tehnicki.

Odem ja u AMSS kad oni jao sto si nas zzeznuo?

Zena na salteru mi objasnjava da sam trebao da odem drugi dan a ne isti dan da nosim papire i za plin i za benzin.

Nisam hteo da se raspravljam!

Ajde da odradimo tehnicki da mi date papire pa da idem.

Vidi ti to sa kolegom koji ti je to radio on radi u ponedeljak ja ne smem da ti uradim tehnicki!

Dajte mi telefon tog coveka. Odem juce i nadjem coveka u gradu.

Cim me video pita ti si onaj za plin jel da pa sto si odneo to isti dan i opet ista prica.

Ja sam samo doso da odradim atest i nosio papire kako ste mi i rekli.

Znam ali znas sta su mi napravili ovi iz saobrecajne mogo sam da izgubim poso.

Dobro a gde su moji papiri pitam ja! U ja sam otiso uzeo te papire i pocepo ih.

Gledam coveka i ne mogu da verujem kao da pricam sa detetom !!!

A moje uplatnice? Ma sve sam pocepao! Cetri puta sam iso u saobracajnu mogo sam poso da izgubim.

Razmisljam dok razgovaram sa njim i shvatim da sa pravne strane covek

nije kriv za papire. Krivi su ovi iz saobracajne koji su mu dozvolili pristup njihovoj papirologiji.

Dobro i sta ja da radim?

Najbolje da sacekas malo da se slegne sve ovo pa posle dodji.

I sta da radimo tad? kaze da ponovo radimo papire.

Nisam vise imao zivaca da pricam sa njim. Otici cu sutra u saobracajnu da

vidim ko je lud a ko nije.

Comment

• veljko
                      CBC Senator XXL
                      • 30.01.2006
                      • 476
                      • Backi Jarak, NS
                      • Volvo V50 DRIVe

ako sam dobro shvatio ti si registrovao auto

odlicno
                      znaci pare nisu "propale"

ja sam imao slicnu situaciju
                      meni isticala registracija 15.04

i ja uradim atest par dana ranije , al ima caka, cekas papir od atesta 7 dana, al meni tada istice registracija
                      i odem na tehnicki, za registraciju, i pitaju me za plin, a ja , pa cekam par dana jos da bude gotov papir

a oni - onda nemoze , sacekaj papir
                      i ja onda lepo u drugu firmu na tehnicki
                      imas atest - nemam

ok
                      i registrujem auto
                      i nakon toga jedno par dana dobijem atest, i odem u sup , upisem u saobracajnu

i sta jos, ma niko nije ni pitao preklapanje datuma ili tome slicno

savet:
                      boli te uvo za njegov posao, samo teraj svoje, ko im kriv kad zive u polupravnoj drzavi, mozes da registrujes al ako nikom ne govoris -
                      bitno je da platis
                      Bolje biti sretan nego pametan

Comment

• b_samardzic
                        CBC Senator XXL
                        • 02.04.2005
                        • 1557
                        • Smederevo

Registrovao sam auto ali na benzin. Papiri za atest tj lista sa tehnickog

pregleda za promenu pogonskog goriva i uplatnica takse za plin su nestale.

Imam samo trecu kopiju uplatnice.

Comment

• sw.brick
                          CBC Senator XXL
                          • 09.10.2004
                          • 8141
                          • Beograd, barajevo-zemun
                          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Slažem se.
                          A, možda mi ne?eš verovati ali se slažu i u tehni?kom delu MUPa
                          evo verujem ti jer nemam razloga za druga?ije.
                          i šta onda se ?eka u MUP-u, limunadu da od tehnike stigne do administracije kako se to radi i kako mora/ treba na kraju da se radi ako se želi iskreno napredak.

da je nešto skupo i komplikovano za primenu, da treba neke velike reforme ili pare pa ajde, ali radi se o jednostavnoj proceduri za koju treba 24 sata rada da se može primeniti u realnosti.

o?ito nedostaje iskrena dobra volja, i tu se vra?amo na po?etak- kampanja radi novca samog po sebi.
                          danas auto gas, sutra prljave tablice, prekosutra šarene lampice, pojas, itd...
                          e meni to smeta kao princip iako se ne ose?am direktno posebno ugroženim.
                          volvo
                          945 SE turbo lpg
                          344 GL lpg

Comment

• Heinz
                            CBC Senator XXL
                            • 30.09.2004
                            • 1027
                            • Beograd, Voždovac
                            • Avensis 2.0 D4D

Postupak je bio pogrešan:

1. Tehnički se započne, da "pronađu" plin
                            2. Sa tim nalazom u Ljermontovu po uput
                            3. Sa uputom na atest
                            4. Sa atestom na tehnički, da ga završe, popune papire
                            5. U MUP po novu saobraćajnu (promena mase) i upiše se "vozilo na gas"

Tako sam još pre 2 godine uradio na starim kolima, sve za 1 dan.
                            Toyota Avensis 2.0 D-4D (2007)

Comment

• nikolapanic
                              CBC Senator XXL
                              • 16.10.2005
                              • 657
                              • Petrovac

Moj brat je radio atest prosle nedelje.Auto registrovan,samo je trebalo da uzme uput za atest iz OUP-a i da to odnese zajedno sa dokumentacijom od instalacije na atest.Kada je sve zavrsio,vratio se u OUP gde su mu napisali u saobracajnoj-vozilo na TNG i to je to.Kazu da po nekom novom ne znam ni ja cemu,ne treba tehnicki ako je vozilo vec registrovano.Meni je pre par godina trebao
                              Samo te slusam i pitam se dokle ces?

Comment

• antap
                                CBC Član
                                • 28.07.2006
                                • 62
                                • Beograd

Ja danas konacno zavrsio sve u vezi atesta. Jesam se iscimao oko svega toga - isao prvo u Ruzveltovu u AMSS, da proverim da li instalacija moze da prodje atest, vadio bocu, nosio na Institut M. Pupin, tamo je atestirao, posle mi u servisu jedva zadihtovali bocu, isao na tehnicki, tamo se smarao cekajuci u redu na salteru, posle se smarao u redu u Ljermontovoj, ali mislio sam da ce najvece cimanje biti sa ljudima koji rade atest.
                                Naslusao sam se ovde losih iskustava sa atestiranjem, tipa: ovo crevo nije dovoljno zakrivljeno, i tako neka cepidlacenja, pa sam se vec spremio na ubedjivanje sa majstorom - pregledachem, medjutim, nista od svega toga nije bilo potrebno. Kada sam konacno otisao na atest, momak je prepisao podatke sa boce, imao je problema da procita podatke sa isparivaca, pa sam mu ja dao jedino parce papira koje sam imao od cele stare instalacije - da je to sistem VIALLE, ugradjen tad i tad - i on je to uzeo, upisao u svoju dokumentaciju. Jos je prosao nekim elektricnim uredjajem oko boce i isparivaca, dok je auto radio na gas - ispitivao valjda da li curi negde gas (nema mazanja sapunicom - ovo je elegantnije), izmerio tezinu auta i to je sve. Moje pohvale za profesionalnost
                                Dobio sam papirce o zavrsenom atestu i miran sam sledecih 5 godina (tol'ko mi vazi atest boce).
                                Sve u svemu jedna briga manje. Ono sto je najgore u celoj prici je ogromna administracija i cimanje:
                                - tehnicki pregled u Ruzveltovoj (AMSS): ako je samo jedan ispred tebe u redu, spremi se na 45 minuta cekanja, jer zena koja radi papirologiju ne zna svoj posao, pa dvojica stoje iznad nje i pricaju joj sta da radi, cesto gresi i zbunjuje se
                                - Ljermontova - jedan jedini salter koji osim prijema molbi za uput na atest, radi jos 6 stvari i tu vecito ceka nekih 15ak ljudi
                                - Atest u Ruzveltovoj - ovo jos i ide brzo, rade od 07:30, a ja dosao oko 8 i bio treci
                                - Tehnicki pregled - opet, ali ovog puta jedan ispred mene i cekam samo pola sata - gospodja je usavrsila tehniku obrade zahteva i ubacivanja papira u stampac na ispravan nacin (napredak u samo dva dana)
                                Ono sto mi je ostalo nejasno je postojanje 'molbe za uput na atest' u LJermontovoj koja ne znam cemu sluzi, ali kosta 1210 din i jedno izgubljeno popodne (rade uvece do 20h - mada gospodja salterusa vec oko 19:15 postaje vidno nervozna)
                                Srecno na atestu
                                vlasnik Xsare Picasso 1.8 + plin

Comment

Working...
                                X