F1 2012

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Force India dobija finansijski dodatak od 50 miliona funti

Tim se nada da će sezonu završiti na sedmom mestu.

"Mi smo zabeležili više poena nego li u ranijim sezonama, što samo iz godine u godinu potrvdjuje naš napredak. Mislim da smo napravili značajne korake. Sa obzorom da nam je oprema stara još od kada se ovaj tim takmičio pod imenom Jordan, onda zapravo možete shvatiti koliko je naš uspeh veliki", izjavio je vlasnik tima Vijay Mallya.

Zato će tim sa bazom u Silverstonu dobiti novčanu injekciju od 50 miliona funti.
    "Imali smo sastanak upravnog odbora u Indiji i Abu Dabiju gde smo odlučili da uložimo još 50 miliona funti u tim. Taj novac biće upotrebljen za nabavku nove opreme kako bi naši inžinjeri imali bolje orudje za rad", dodao je on.
    You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Lotus jos nije isplatio tim i Raikonena

Priča se da je tim u finansijskim problemima.

Nemački list Auto Motor und Sport je naveo da Lotus još nije uspeo da isplati dodatne bonuse Raikkonenu koje je zaslužio za visoko mesto u plasmanu vozača.

"Ne znam odakle vam ove priče. Ja za sada ne mogu ništa da vam kažem", izjavio je Riku Kuvajan, PR Kimija Raikkonena.
      Isti izvor je dodao da tim takodje nije isplatio zarade svojim radnicima. Naime, tim čeka da razni sponzori uplate novac kako bi izmiraio svoja dugovanja.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Coca-Cola sledece godine sa Lotusom

Coca-Cola se udružuje sa Lotusom, od sledeće godine na Lotusovim bolidima logotip njihovog brenda "Burn".

Poslednjih nekoliko nedelja kruže glasine o dolasku Coca-Cole u Formulu 1. Očekivalo se da će sponzorski aranžman biti potpisan sa McLarenom, međutim kompanija je objavila da u saradnju ulaze sa Lotusom.

"Sa velikom časti objavljujemo da smo se pridružili Lotus F1 Teamu. Lotus je broj jedan u sportu i pokazao je izuzetnu kreativnost u pristupu Formuli 1", stoji u saopštenju na sajtu Burna.
        "Naša namera je da podstaknemo kreativnost, tako što ćemo razbiti izgled tradicionalnog F1 sponzorstva", dodaje se.
        Lotusov šef tima, Eric Boullier je pozdravio buduću višegodišnju saradnju sa Coca-Colinim energetskim brendom Burn.
        "Ponosni smo što je Coca-Cola izabrala Lotus F1 Team, kako bi predstavila svoj brend Burn", rekao je Boullier.
        "Uzbuđeni smo, jer ćemo sa Burnom predstaviti novi model sponzorstva, koji će biti kombinacija iskustva, kreiranja sadržaja i društvenih medija", dodaje on.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Sauber u Brazilu potvrdjuje vozacku postavu

Sauber će tokom vikenda u Brazilu objaviti ko će pored Nica Hulkenberga činiti njihovu vozačku postavu 2013. godine.

Već je objavljeno da Nico Hulkenberg dolazi u švajcarski tim, nakon što je Sergio Perez potpisao za McLaren.

Međutim, ostaje da se vidi da li će Sauber sledeće godine imati potpuno novu postavu ili će ipak zadržati Kamui Kobayashija.
          Japanski vozač želi da zadrži mesto u timu, ali se suočava sa oštrom konkurencijom u vidu Estebana Gutierreza, iza koga stoji TelMex.
          "Mi smo uvek govorili da ćemo do kraja sezone objaviti vozačku postavu. Dakle to će biti ili pre Brazila, tokom Brazila ili nekoliko sati nakon trke", rekla je šef tima, Monisha Kaltenborn.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Po treci put VN Koreje u gubicima

Organizatori VN Koreje su objavili da su izgubili 35 miliona dolara, nakon održavanja trke prošlog meseca.

Južna Koreja se pridružila karavanu Formule 1 2010. goidne, kada su izgubili 50 miliona dolara, a ove godine je gubitak 36,4 miliona dolara.

Prošle godine su šefovi VN Koreje tražili pregovore i izmene u njihovom ugovoru, kako bi spasili trku, nakon sumljive budućnosti te zemlje u Formuli 1.
            Južna Koreja ima sedmogodišnji ugovor i planirano je da bude domaćin 15. trke 2013. godine.
            Organizatori veruju da će događaj biti održiv na duži vremenski rok.
            "Teško je reći kakav će uticaj imati gubitak na sledeću godinu. I ako postoje mnogi problemi u vezi sa operativnim gubitkom, gubitak treću godinu za redom je samo kratkoročan", govore organizatori.
            "Dugoročno, trka Formule 1 će doneti više koristi zemlji. Ne samo da će trasirati put južnokorejskoj auto industriji u budućnosti, već će pomoći i novim granama industrije", dodaje se.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Jedna DRS zona u Brazilu

Pored toga staza će imati još neke male izmene.

Kao i prošle godine, tako i ove na stazi u Brazilu biće postavljena samo jedna DRS zona. Ona će biti smeštena izmedju krivina Curva do Sol i Subida do Lago, odnosno na Reta Oposta pravcu.

"Biće samo jedna DRS zona. Mislimo da je ona dovoljna jer sama staza nudi još dosta mesta za preticanje", izjavio je direktor trke Charlie Whiting.

Staza će pretrpeti još neke manje izmene.
              "Bice nekih manjih izmena na stazi koje su u sklopu velikih promena za narednu sezonu. Izgradićemo novi pitlejn i veću zaustavnu zonu na zadnjoj krivini. Grad Sao Paulo podržava ovaj projekat", dodao je Whiting.

Comment

• Boki Ar
                CBC Senator XXL
                • 11.11.2004
                • 2827
                • Aranđelovac
                • Vektra

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Renault napravio novu verziju alternatora

Francuski proizvodjač motora dostaviće svim svojim timovima novu verziju alternatora.

Analiza posle trke u Ostinu je pokazala da je alternator bio krivac za odustajanje Marka Webbera a to se dva puta ranije desio i Sebastianu Vettelu. Iz tih razloga Renault je svojim timovima za ovu trku dostavio novu verziju alternatora.

Iako je promena alternatora za Red Bull dolazi u veoma nezgodnom trenutku, Renault misli da je to najbolje rešenje. Šef trkačkih operacija francuskog proizvodjača Remi Taffin je izjavio da su analize pokazale da je nova verzija ovog dela mnogo bolja pošto je baš nju koristio Roman Grosjean na trci u Ostinu.
                  "Sa njom nismo imali nikakvih problema. Grosjeanov alternator smo poslali nazad u Francusku na detaljne alalize. Rezltati su bili veoma dobri", izjavio je Taffin.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Sauber spreman da potvrdi Gutierreza za narednu sezonu

Izgleda da je Sergio Perez ranije potvrdio ko će ga zameniti u timu.

Šef tima Saubera Monisha Kaltenborn je izjavila da će tim posle trke u Brazilu potvrditi svoju vozačku postavu za narednu sezonu.

"Mi smo uvek želeli da svoje vozače potvrdimo u toku sezone", izjavila je ona.
                    Pošto je Nico Hulkenberg potvrdjen kao novi vozač tima, za drugo mesto borili su se Kamui Kobayashi i Esteban Gutierrez. Japanac se dosta mučio da nadje sponzore, dok je Meksikanac imao jaku podršku Telmexa.
                    Sa druge strane ovu neizvesnost je prekinuo Sergio Perez koji je otkrio da će ga u timu zameniti njegov zemljak.
                    "Sledeće godine tim će biti jak, jer će imati jednog dosta iskusnog vozača kao što je Nico i mladu nadu kao što je Esteban", izjavio je Perez.
                    Gutierrez je na pitanje novinara da prokomentariše ovu izjavu rekao: "Daj Bože da to bude potvrdjeno, ali to je stvar koju odlučuje tim. Teško mi je da pričam o tome ali mislim da sam sprema za to".

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Massa ide na trecu pobedu u Brazilu

Felipe Massa će juriti pobedu na predstojećoj VN Brazila, iako zna da ovog vikenda mora pomoći svom timskom kolegi.

Massina uloga drugog vozača je bila u fokusu na VN Amerike, kada je Ferrari namerno zamenio menjač na njegovom bolidu, kako bi on bio kažnjen, a Fernando Alonso startovao sa pozicije više.

Ali uprkos svojoj ulozi u timu, Massa je izjavio da će se u Brazilu boriti za treću pobedu pred domaćom publikom.
                      "Pre svega ću ovde pokušati da dođem do treće pobede. To je uvek moj pravac, uvek razmišljam o mogućnosti pobede", rekao je Massa.
                      "Ovo je posebno mesto za mene i naravno da ću pokušati da pobedim. Nadam se da će Fernando i sa drugim mestom moći da dođe do šampionske titule", dodao je on.
                      Gledajući ovu sezonu, koja nije počela sjajno i u kojoj do sada ima samo jedan podijum, Massa priznaje da je ovo bila teška godina.
                      "Ovo je bila teška godina, čak i u trkama kada sam vozio dobro, iz raznih razloga nije bilo rezultata. Ali posle avgusta sve je išlo bolje i poboljšavao sam rezultat na svakoj trci. Drugi deo sezone je bio dosta dobar i to je dobra priprema za sledeću godinu", rekao je Brazilac.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

VN Brazila ce mozda biti poslednja za HRT

Kako se špekuliše poslednji krug u Brazilu možda bude i poslednji za tim HRT-a.

Dok javnost nagadja ko bi mogao da bude novi vlasnik tima, čitavom osloblju su već uručena rešenja na kojima piše da su tehnološki višak.

"Niko od nas nije znao da će se ovo desiti. Ja samo znam da smo mi ovde došli da se trkamo a šta će se desiti posle ostaje da vidimo", izjavio je Pedro de la Rossa.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Button: Alonso zasluzuje titulu

Jenson Button smatra da Fernando Alonso zaslužuje ovogodišnju titulu više nego Senastian Vettel, dodajući da je Španac bio konstantno brz.

Ova sezona se približava kraju, a na poslednju trku ove sezone Sebastian Vettel odlazi sa prednošću od 13 poena.

Iako nije imao najbrži bolid na stazi, Alonso je u jednom trenutku bio lider šampionata sa ogromnom prednošću. Vettel je sezonu priveo sa četri uzastopne pobede i dva podijuma na poslednjih šest trka.
                          Na pitanje novinara, za koga misli da je više zaslužio titulu, Button je odgovorio: "Verovatno Fernando, bio je od reči, nije napravio ni jednu grešku i bio je konstantno brz. On je uradio mnogo, mnogo dobar posao sa bolidom koji ima u rukama".
                          "Seb ove sezone nije bio konstantan, bilo je tu dosta suprotnosti tokom sezone. Na poslednjih nekoliko trka je bio fantastičan sa odličnim bolidom", dodao je on.
                          "Ako pogledate ovu sezonu, shavtićete da konstantnost ne znači mnogo i to se najbolje vidi na primeru Fernanda Alonsa, koji je bio dobar na svakoj trci. Bilo je veoma impresivno gledati njegove performanse na trkama", rekao je Britanac.
                          Ferrari se tokom cele sezone borio sa kvalifikacionim tempom, a Button je na početku sezone rekao da Alonso nema šanse da se bori za titulu. Sada je primoran da povuče svoje reči.
                          "Rekao sam nakon prve trke, da on nema nikakve šanse ove sezone, ispali su u drugom delu kvalifikacija. Međutim, Ferrari je uradio dobar posao, kao i Fernando", rekao je Button.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Kovalainen: Ne zelim da kupim mesto u Formuli 1

Heikki Kovalainen je sve više pesimističan po pitanju njegovog angažmana 2013. godine.

Finac je protekle tri godine vozio za Caterham i priznao je da bi voleo da i sledeće godine ostane u timu.

Međutim, Caterham odlaže svoju odluku o vozačima, a Finac misli da su mu šanse veoma male, pogotovo što ne želi da traži sponzore, koji bi mu osigurali mesto.
                            "Nisam previše glasan o tome. Tako je kako je. Biće šteta ako mi ova trka bude poslednja, ali situacija je veoma nezgodna u mom slučaju i ne postoji mnogo toga što može da se uradi", rekao je Kovalainen.
                            "Ja sam potpuno fokusiran na ovaj vikend i pokušavam da ostvarim što bolji rezultat za tim", dodao je on.
                            "Ko zna šta će se desiti, ali iz mog iskustva nikad nije dobro kada se ovako kasno čeka na odluku. Ali šta da se radi", rekao je Finac.
                            "Znam da sam na listi i da i dalje imam dobar odnos sa Tonyen i timom i dobro bi bilo da ostanem. Ali iz mog iskustva znam kako stoje stvari u Formuli 1, a dugo čekanje na odluku nije dobar znak", dodao je on.
                            Kovalainen je priznao da traži druge opcije u Formuli 1 i van nje. On priznaje da su od njega tražili da pronađe novac kako bi obezbedio mesto, međutim on to ne želi.
                            "Šta god da se desi, to neće biti kraj, ja imam svoj život i neću se ubiti... Naravno da gledamo sve opcije van F1, ali takođe u i F1. Čak i druge opcije zahtevaju pare, a ja ne želim da idem tim putem. Rekao sam svom menažeru da ne traži nigde novac od sponzora, jer to ne vodi ničemu", rekao je Heikki.
                            "Ako imate veliku podršku jednog sponzora na duži vremenski period, koji želi da ulaže i u tim to je druga stvar, ali ako prikupljate novac za jednu sezonu, od toga nema ništa", dodao je on.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Sauber potvrdio Gutierreza

Sauber je zvanično potvrdio da će Esteban Gutierrez, njihov rezervni vozač, sledeće sezone biti deo vozačke postave pored Nica Hulkenberga.

Šef tima, Monisha Kaltenborn, je uverena da je dvadesetjednogodišnji Meksikanac, dugogodišnji štićenik Saubera, spreman za vozačko mesto u Formuli 1.

"Esteban je već dugo vremena deo tima, a mi smo sa velikim fokusom pratili njegovu karijeru. 2010. godine smo ostvarili kontakt, a poslednje dve sezone je bio naš test i rezervni vozač. Mi smo mapirali njegov put do Formule 1, korak po korak", rekla je Kalternborbova.
                              "Esteban ima veliki talenta i spreman je za odlučujući korak. Nema sumlje da ćemo imati jaku vozačku postavu sledeće godine, sa Nicom Hulkenbergom i Estebanom Gutierrezom”, dodaje ona.
                              Gutierrezovo imenovanje je slučajno otkriveno, kada je odlazeći vozač tima, Sergio Perez, slučajno otkrio da će ga na tom mestu zamentit njegov zemljak.
                              "Posle tri godine saradnje sa Sauberom, veoma sam im zahvalan za svu pažnju koju su mi posvetili. Oni su mi omogućili da se razvijam u F1 vozača na veoma progresivan način", rekao je Gutierrez, koji je 2010. godine postao šampion GP3 serije.
                              Ova potvrda znači da Kamui Kobayashi napušta švajcarski tim, a malo je verovatno da će obezbediti mesto u 2013. godini u nekom drugom timu.
                              Kaltenbornova se zahvalila Kobayshiju za njegov doprinos Sauberu.
                              "Tokom poslednje tri godine, Kamui je pokazao da nije samo žestoka konkurencija na stazi, već predivna osoba i fantastičan timski igrač", rekla je ona.
                              "Svaki član našeg tima ima veliko poštovanje za njega, a njegov podijum u Japanu je bio posebno emotivan trenutak za sve nas", dodaje Monisha.
                              "Ovo nije bila laka odluka za tim, ali smo još na početku znali da će doći vreme kada će Kamui otići iz Saubera. Želimo mu sve najbolje u budućnosti", rekla je šef Sauberovog tima.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Caterham potvrdio Pica za narednu sezonu

Francuski vozač je sa timom potpisao višegodišnji ugovor.

Charles Pic je ovu sezonu počeo u timu Marussije gde je uz iskusnog Tima Glocka sticao značajno iskustvo. Njegov najbolji rezultat bilo je 15. mesto na trci u Valensiji.

Šef tima Caterhama Cyril Abiteboul je impresioniran Picovim ovogodišnjim učinkom.
                                "Zadovoljni smo što se Charles odlučio da se pridruži našem timu i tako drugu sezonu za redom ostane u F1. Radujemo se budućoj saradnji sa ovim mladim vozačem koji je ove godine pokazao da ima tempo, da dobro vozi kao i da je borben. Ove sezone on nas je dosta namučio u kvalifikacijama", kazao je Abiteboul.
                                Sa druge strane i Pic je zadovoljan ovom dogovorom.
                                "Jasno je da Caterham ima dobre ambicije za budućnost. Veoma sam uzbudjen što ću moju drugu sezonu u F1 nastaviti sa ovim timom. Oni imaju sve što mi je potrebno kako bi pokazao svoj puni potencijal", izjavio je Pic.

Comment

Working...
                                X