F1 2012

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Da li Grosjean odlazi iz Lotusa

Gerard Lopez, vlasnik Lotus tima, odbacio je glasine koje navode da Romain Grosjean neće biti u timu sledeće sezone.

Francuz je i ovog vikenda bio umeđan u jedan incident, kada je imao kontakt sa Pedrom de la Rosom, a u padoku se šapuće da budućnost mladog Francuza u britanskom timu nije sigurna.
    Te priče proizilaze iz veoam burne sezone koju je Grosjean imao tokom ove godine, kao i činjenice da je Kimi Raikkonen već osigurao mesto u timu.
    "To još nije završeno, pregovori su u toku. Odluka će biti doneta nakon sezone", rekao je Lopez.
    Na pitanje da li Grosjean može biti otpušten, on je dodao: Ne, to nije predmet trenutno. Treba da sednemo i vidimo šta ćemo da uradimo".
    Na Interlagosu se priča da Lotus sprema još jednog visoko profilisanog vozača za 2013. godinu, kao što je bilo prošle godine sa Raikkonenom.
    Jedno ime se pominje nekoliko puta, a to je Robert Kubica, koji se još nije sasvim oporavio od povrede.
    Lopez je rekao: "Trenutno ne postojo još jedan "Kimi" na tržištu".
    You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Kobayashi trazi mesto u drugom timu

Kamui Kobayashi misli da još uvek ima priliku da ostane u Formuli 1 sa nekim drugim timom, nakon što je izgubio mesto u Sauberu.

Nedostatak sponzora je bio ključan za Sauber da odbaci talentovanog Japanca. Kobayashi traži dodatna sredstva i misli da može dovoljno obezbediti, kako bi se našao u jednom od preostalih slobodnih mesta.

Force India i Caterham su glavne opcije za Japanca.
      "Čekam još neki novac da se pojavi. Čekamo i treba nam samo jedan znak", rekao je on.
      "Biće teško. U pregovorima sam sa drugim timom. Ako nisam u kontaktu sa ostalim timovima, to znači da sam se penzionisao", dodao je Kobayashi.
      On je rekao da se ne ljuti na Sauber, uprkos tome što je sa njima osvojio prvi podijum u karijeri pre nekoliko trka.
      "Nisam razočaran. Njima su potrebni sponzori i više novca za tim. Ja ne mogu da pronađem novac za tako kratko vreme", rekao je Japanac.
      On je dodao da nije zaintresovan za mesto rezervnog vozača: "Želim da se trkam. Ne želim da šetam okolo kao test vozač. Bio sam test vozač u Toyoti i znam kako to izgleda".
      Toyota je podržavala rani deo Kobayashijeve karijere, a mesto u F1 mu je ponudila krajem 2009. godine. Japanski proizvođač sada ima uspeha u Svetskom šampionatu izdržljivosti, ali Kobayashi insistira da je prerano da se razmatra mesto van Formule 1.
      "Suviše je rano da se razmišlja o tome. Zaista to me ne intresuje. Želim da budem u Formuli 1 i mislim da mogu biti uspešan ako mi se pruži šansa", rekao je on.
      On će svoju poslednju trku sa Sauberom početi sa 15. mesta u Brazilu.
      "Želim da ostvarim što bolji rezultat za tim u mojoj poslednjoj trci za Sauber. Mislim da postoji šansa da se to i ostvari. Ja samo želim da radim sa ekipom i da im kažem zbogom sa osmehom", dodao je on.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Infiniti postao novi glavni partner Red Bulla

Tim će se od naredne sezone zvati Infiniti Red Bull.

Ova japanska firma je sa Red Bull timom sklopila partnerstvo još od starta 2011. godine a od naredne sezone ova saradnja će se proširiti. Ugovor izmedju ove dve strane potpisan je na četiri godine a uključuje i promenu imena tima.

"Ova 24 meseca su bila jako dobra za nas pa je logičan korak da dodje do proširenja saradnje. Kao glavni partner Infiniti Red Bull Racing ima zadatak da novi zajednički brend još više proširi", izjavio je Johan de Nysschen, predsednik Infinitija.
        "Red Bull Racing i Infiniti već duže vreme rade na brojnim inicijativama još od marta 2011. godine. Od tada Infiniti je napravio zančajni tehnički napredak što je sve impresioniralo u kompaniji Nissan. Sa marketinške strane Infiniti već dugo radi sa nama i naš brend je za veoma kratko vreme postao prepoznatljiv", izjavio je Christian Horner.
        Adrian Newey je odkrio da ove dve kompanije rade na razvijanju novih tehnologija kao što je ERS i veruje se da će se Renaultovi motori od 2014. godine preimenovati u Infinti.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Drama u Brazilu, Vettel sampion, Buttonu trka

Sebastian Vettel osvojio je šesto mesto na VN Brazila što je bilo dovoljno za treću titulu za redom.

Pre početka trke vladala je velika tenzija u padoku. Svi timovi su gledali u nebo i proveravali vremensku prognozu jer je postajala velika mogućnost da se na startu pojavi kiša. Sa druge strane svi ostali su čekali start trke kako bi bitka za šampiona mogla da krene.

Da VN Brazila skoro uvek nosi neku dramu pokazala je i kiša, koja je na samo 5 minuta pre starta počela da pada.
          Start trke bio je odličan za oba bolida Ferrarija. Hamilton i Button su poveli trku ali se Sebastian Vettel u četvrtoj krivini okrenuo i znatno oštetio bolid u kontaktu sa Brunom Sennom. Već u drugom krugu Alonso je pretekao Massu i Webbera i tako došao do treće pozicije dok je Vettel bio na 20. mestu. Već u petom krugu Španac je napravio grešku na kočenju, otišao malo preširoko i tako izgubio treće mesto od Nica Hulkenberga. Koji minut kasnije Grosjean je izleteo sa staze, Button je preuzeo prvu poziciju od Hamiltona dok se Webber okrenuo na krivini jedan jer je dobio udarac od Kobayashija.
          Kiša je idalje padala a u devetom krugu Vettel je došao do sedme pozicije. Raikkonen je u tim trenucima stavio intermidijat gume i bio je 2.5s sporiji od ostalih. U 10. krugu Webber je otišao do boksa a krug kasnije su to učinili Alonso, Hamilton i Vettel, koji su takodje montirali intermidijat gume. Posle serije pit-stopova Alosno se nalazio na devetom mestu, Vettel je bio 13. dok je trku vodio Jenson Button koji do tada nije išao na promenu guma.
          Posle 15 krugova Alonso je bio na četvrtoj poziciji, dok je Vettel bio odmah iza njega. Nico Hulkenberg se približio Jensonu Buttonu u brobi za vodeću poziciju. U tim momentima kiša je polako prestala da pada a staza se prosušila. 19. krug će sigurno pamtiti Nico Hulkenberg i Force Indija je su tada preuzeli voljstvo od vozača McLarena. Upravo tada Hamilton i Alonso otišli do boksa i ponovo stavili gume za suvo. Krug kasnije na promenu pneumatika ide i Sebastian Vettel koji čini istu stvar kao i vozači McLarena i Ferrarija.
          Nico Rosberg je imao problema sa probušenim zadnjim desnim pneumatikom pa je morao da ode do boksa na hitnu zamenu. U 23. krugu na stazu se pojavio sigurnosni automobil je se na stazi nalazilo dosta polomnjenih delova bolida. Taj period su iskoristili Button i Hulkenberg da odu na redovnu zamenu guma. Za vreme perioda sigurnosnog automobila stiglo je obavštenje da je kiša počela da polako pada u krivini četiri. Posle sedam krugova trka je ponovo puštena u trkački ritam a to je iskoristio Kobayashi koji je obišao Vettela. Samo krug kasnije Hamilton prelazi na drugu poziciju, dok Kobayashi obilazi Alonsa u krivini četiri, ali Španac je već na startnom-ciljnom pravcu vratio poziciju od Japanca.
          U 34. krugu Massa pretiče Vettela u DRS zoni koji je polako počeo da gubi tempo, dok tri kruga kasnije Brazilac pretiče i Kobayashija. Trku je u tim trenucima idalje vodio Nico Hulkenberg.
          Hamilton se u 44. krugu dosta približio Hulkenbergu dok je Vettel uhvatio priključak za Kobayashijem. Četiri krugova kasnije Hulkenbergu je pobegao zadnji kraj bolida, što je iskoristio Hamilton kako bi ponovo preuzeo prvo mesto.
          Kiša je tokom trke nastavila da padala pa se Rosberg odlučio da ode do boksa i stavi intermidijat gume. U 53. krugu Vettel takodje odlazi do boksa gde stavlja medijum pneumatike. Hulkenberg je dva kruga kasnije pokušao da obdije Hamiltona na krivini jedan, gde se pritom desio kontakt što je izbacilo oba bolida van staze. Baš tada Vettel išao na još jednu zamenu guma i stavio intermidijat pneumatike, ali taj pit-stop je potrajao dosta dugo dok je Alonso preuzeo treću poziciju. Pošto je kiša bila sve jača i Španac je otišao da uzme intermidijat gume, kao i Jenson Button. Hulkenberg je zbog incidenta sa Hamiltonom dobio kaznu prodji kroz.
          Na devet krugova do kraja Alonso preuzima drugu poziciju od Masse, dok Vettel hvata priključak za šestoplasiranim Schumacherom i obllazi ga dva kruga kasnije. Na začelju grida vodila se zanimljiva borba za 12. poziciju izmedju Petrova i Pica, gde je Rus obišao Francuza. Kobayashi je imao problema u saomo finišu trke kada je pokušao da pretekne Schumachera. Došlo je do kontakta i Japanac se okrenuo na stazi. Minut kasnije Paul di Resta je izgubio kontrolu nad bolidom na startnom-ciljnom pravcu, što je značilo ponovni izlazak sigurnosnog bolida. To je odklonilo sve sumnje oko pitanja novog šampiona i tako Sebastian Vettel je osvojio treću titulu za redom.
          Sa druge strane Vitaly Petrov je trku završio na 11. poziciji i tako vratio 10. mesto svom timu u konkurenciji konstruktora.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Tony Fernandes: Uspeli smo!

Jedanaesta pozicija Vitalyja Petrova na VN Brazila je obezbedila Caterhamu značajnu svotu novca iz nagradnog fonda.

Malezijski tim je nakon trke u Singapuru bio iza Marussije u plasmanu konstruktora, pa im je na poslednjih nekoliko trka bilo neophodno da izjednače ili nadmaše rezultat Ruskog tima sa te tkre (12. mesto).

Petrovu je to pošlo za rukom upravo na poslednjoj trci sezone u Brazilu gde je zauzeo jedanaesto mesto.
            To znači da je Caterham ponovo završio sezonu na desetoj poziciji u šampionatu konstruktora i na taj način su osvojili značajnu količinu novca iz nagradnog fonda.
            „Uspeli smo! Uspeli smo! Uspeli smo!“, napisao je Fernandes na svom Twitter nalogu malo po završetku trke.
            „Završili smo na jedanaestom mestu u to nas je vratilo na desetu poziciju u šampionatu. Ovo je značajan finansijski podstrek za naš tim. Čestitke svima u ekipi.“

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Alosno: Titulu smo izgubili pre VN Brazila

Španac je ipak ponosan na svoj tim.

Alonsu je titula šampiona pobegla za tri poena i tako po treći put za redom pripala Sebastianu Vettelu. Vozač Ferrarija je trku u Brazilu završio na drugoj poziciji dok je vozač Red Bulla bio šestoplasirani.

"Prvo ja sam jako ponosan na svoj tim. Titulu nismo danas izgubili već je to bilo pre VN Brazila. Kada nešto radite svim svojim srcem i dajete 100% sebe morate biti ponosni na rezultat. Probaćemo da osvojimo šampionat naredne godine", izjavio je Alonso.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Button: Dobar uvod za 2013. godinu

Jenson Button je završio ovu sezonu na isti način na koji je i počeo, pobedom.

McLarenov vozač je prvu trku u Australiji startovao sa drugog mesta i došao do pobede, isti scenario se ponovio i na finalnoj trci u Brazilu, čime je Britanac obezbedio peto mesto u plasmanu vozača.

Iako je MP4-27 bio jedan od najbolji bolida na stazi, Button je uspeo da pobedi na samo tri trke ove sezone i da ubeleži isto toliko podijuma.
                Međutim, Button smatra da je ovakav kraj dobar uvod za sledeću sezonu, koja startuje u martu 2013. godine.
                "Pre svega želim da čestitam celom timu", rekao je Button.
                "Ovo je savršen način da se završi sezona. Imali smo uspone i padove. Ovo je dobar znak za 2013. godinu", dodao je on.
                Button će sledeće sezone imati novog timskog kolegu, Sergia Pereza, koji dolazi iz Saubera, nakon što je Lewis Hamilton prešao u Mercedes.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Vettel: Najteza trka u karijeri

Nemac veruje da je današnja trka u Brazilu na kojoj je postao najmlađi trostruki šampion, bila ujedno i najteža u njegovoj karijeri.

Vozač red Bulla je sa četvrte pozicije pao na sedmo mesto nakon prve krivine, a posle toga je imao i kontakt sa Sennom nakon koga se našao na začelju.

Vettel se velikom brzinom vratio na sedmo mesto, ali je nakon toga u nekoliko navrata napredovao i padao u plasmanu zbog nepredvidivih uslova na stazi.
                  On je takođe imao i problem tokom poslednjeg pit stopa kada mehaničari Red Bulla nisu na vreme spremili nove gume za njega. Ipak, Nemac je na kraju bio sedmi, dok je njegov glavni rival Fernando Alonso završio na drugoj poziciji, što nije bilo dovoljno da se titula nađe u rukama vozača Ferrarija.
                  „Bila je ovo neverovatna trka. Sve su uradili kako bi nam otežali posao“, rekao je Vettel.
                  „Veoma je neprijatno kada se okrenete u krivini 4 i imao sam sreće što me niko nije udario.“
                  Vettel smatra da su on i Red Bull na današnjoj trci pokazali karakter.
                  „Mislim da je ovo bila najteža trka koju smo imali, ali smo verovali u sebe. Mnogi su pokušavali da nas ometu sa nekim prljavim trikovima, ali nas to nije omelo.“
                  On je takođe dodao da je dokazao da je brz vozač sa svojim povratkom nakon pada na poslednje mesto.
                  „Ovog vikenda su mnogi govorili da će u slučaju da padne kiša nama biti teže. Mislim da smo danas dokazali da nam odgovaraju bilo kakvi uslovi i mislim da nam je kiša danas malo čak i pomogla. Nakon deset ili dvadeset krugova smo već bili iza Fernanda.“
                  Kada se staza prosušila, Vettel je osećao efekat oštećenja na bolidu nakon kontakta sa Sennom na početku trke.
                  „Na svu sreću prednje krilo je ostalo celo, ali po suvoj stazi nisam imao tempo. Bilo je jako teško. Ipak, nastavio sam da pritiskam i to mi je omogućilo da se vratim“, završio je Vettel.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Williams razocaran trkom

Oba vozača tima morala su da odustanu od trke.

"Imao sam odličan start i napredovao sam za nekoliko pozicija. Nažalost izgubio sam kontrolu nad zadnjim delom bolida na krivini 3 jer je staza bila jako klizava. Jednostavno ništa više nisam mogao da učinim danas", izjavo je Maldonado.

"Moj start je bio dobar ali sam u krivini četiri imao incident sa Vettelom. Sebastian je pokušao da prvi dodje do temena krivine a ja nisam imao gde da se sklonim. Želim da se zahvalim svim mojim fanovima koji su mepodržavali tokom ovog vikenda", izjavio je Senna.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Hamilton razocaran ishodom trke

Lewis Hamilton kaže da je razočaran, jer mu se Nico Hulkenberg nije izvinuo nakon sudara, koji ga je izbacio sa trke.

Hamilton i Hulkenberg su se borili za prvo mesto, kada je vozač Force Indije izgubio kontrolu na kočenju i udario u McLarenov bolid na prvoj krivini.

Hulkenberg je dobio kaznu prolaska kroz boks, ali je nastavio sa trkom i završio na petom mestu, dok je Jenson Button, koji je pre incidenta bio na trećem mestu, završio na najvišem stepeniku pobedničkog postolja.
                      "Bilo je malo nesrećno. Frajer se nije ni izvinuo, tako da to govori mnogo", rekao je Hamilton.
                      "To je ono što se dešava kada se trkate sa manje iskusnim vozačima. Osećam se dobro i srećan sam što je tim došao do još jedne pobede", dodao je on.
                      Hamilton je dodao da je imao pomešana osećanja, jer mu je ovo bila poslednja trka za McLaren.
                      "Osećam se pomalo kao 2007. Osećam se pomalo ukočeno", rekao je Britanac, koji je 2007. godine izgubio titulu od Kimi Raikkonena.
                      "Osećanja su pomešana u ovom trenutku. Vodili smo i nismo uspeli da vidimo kraj trke. Zatim, veoma sam uzbuđen po pitanju budućnosti. Novi početak od sledeće godine, nadam se da ći imati malo više sreće", završio je Hamilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Toro Rosso se nadao vecem pljusku

Italijanski tim je danas u Brazilu osvojio dva boda zahvaljujući Vergneu.

„Lepo je što sam završio na osmom mestu. Zadovoljan sam što sam doneo odluku da duže ostanem na stazi sa gumama za suvo. Tim je odlično obavio svoj deo posla i zahvaljujući njima sam postigao ovaj rezultat. Ipak, nakon restarta trke sam jurio Tima Glocka i pri kočenju je došlo do kontakta i već sam mu se izvinio zbog toga pošto je greška bila moja. Moj tempo na slikovima po mokroj stazi je bilo dobar i lepo je što sam poslednju trku sezone završio u bodovima“, izjavio je Jean-Eric Vergne.

„Start trke je bio haotičan pošto su ljudi izletali sa staze pa sam morao da ih izbegavam. Uspeo sam da povratim nekoliko pozicija i tempo je bio dobar. Pokušavao sam da održim priključak sa ljudima ispred bez obzira na uslove na stazi i polovinom trke smo bili u odličnoj poziciji. Po prelasku na nove gume za suvo je počela da pada kiša pa sam morao na još jedan pit stop. To me je koštalo vremena i zbog toga sam na kraju ostao bez bodova“, rekao je Daniel ricciardo.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Schumacher uzivao u trci

Nemac je uspeo da na svom oproštaju zabeleži neke poene.

Michael Schumacher je odmah na početku trke pao na zadnju poziciju zbog problema sa pucanjem pneumatika. Kasnije uz pomoć izlaska sigurnosnog automobila uspeo je da se vrati na šestu pozciju koju mu je kasnije preoteo Sebastian Vettel.

"Ova trka me je podsetila na 2003. godinu kada sam imao veoma uzbudljivu trku i osvojio sam šampionat za jedan poen. Imao sam problema sa probušenom gumom kao i 2006. godine. Sve mi je bilo prelepo i pun sam utisaka. Bio sam dosta podržavan u zadnjih tri godine i moji fanovi su uvek bili iza mene. Želim ida im se zahvalim", izjavio je Schumacher.
                          On je dodao da nije želeo da se meša u borbu za titulu: "Sebastian je bio dosta brži od mene, tako da nisam želeo da se mešam oko borbe za šampionat. Zato sam ga propustio. Ponosan sam na njega, on je osvojio svoju treću titulu a ja sam okončao karijeru. Vratiću se životu koji sam imao kada sam prvi put napustio Formulu 1".

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Massa u suzama na podijumu u Brazilu

Felipe Massa se nada da je jaka forma na poslednjim trkama dobar znak za narednu sezonu, nakon podijuma u Brazilu, pred domaćom publikom.

Brazilac je trku završio na trećem mestu, što je njegov najbolji finiš pred domaćim navijačima od pobede 2008. godine, kada je za veoma malo izgubio titulu.

Massa je bio u suzama na podijumu, pored pobednika Jensona Buttona i timskog kolege Fernanda Alonsa, sa kojim će i sledeće godine deliti Ferrarijev tim.
                            "Ne znam šta da kažem ni kako se osećam. Toliko je emocija u meni danas i mislim da je trka zaista bila fenomenalna", rekao je Massa.
                            "Drugi deo sezone je priprema za sledeću sezonu. Svašta se izdešavalo ove godine. Prvi deo sezone je bio katastrofalan, ali posle su se stvari promenile", dodao je on.
                            Massa je dodao da je veoma emotivan osećaj naći se na podijumu u Brazilu, prvi put nakon pobede 2008. godine.
                            "Toliko stvari se izdešavalo u poslednje vreme, od kada sam zadnji put prošao kroz vrata ovog podijuma. Taj period nije bio idealan za moju karijeru, ali mislim da sam dosta toga naučio. To je životno iskustvo", rekao je Massa.

Comment

• Boki Ar
                              CBC Senator XXL
                              • 11.11.2004
                              • 2827
                              • Aranđelovac
                              • Vektra

Odlično takmičenje danas. Pogledajte komentar Alana McNisha u vezi kontroverznog preticanja. Interesantno je sve, a na ročito od 04:00:
                              http://www1.skysports.com/formula-1/news/12433/8282398/

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Webber cestitao Vettelu trecu titulu

Mark Webber je čestitao timskom kolegi, Sebastianu Vettelu, osvajanje treće uzastopne titule.

Webber je trku na Interlagosu završio na četvrtoj poziciji.

"On je sada u jednom posebnom klubu", rekao je Webber.
                                "Veoma, veoma je posebno ako to uradite tri puta za redom. Prošle godine je bio dominantan, ove godine je situacija bila malo teža, kao 2010. godine. Čestitam mu na ovim dostignućima", dodao je on.
                                Webber je imao tešku trku, ali ipak je uspeo da je završi na solidnom mestu.
                                "Bio sam dobro pozicioniran na startu, ali sam nagazio belu liniju, gde nisam imao prijanjanje. Pokušao sam da idem malo šire i da se klonim Sebastiana. Bila je ovo prilično nezgodna trka za mene i Sebba", rekao je Australijanac.
                                "Nadam se da drama nije izostala danas, zar ne?", upitao je on.

Comment

Working...
                                X