F1 2012

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Odg: F1 2012

U Sauberu nemaju nova revolucionarna rešenja

Peter Sauber kaže da neka nova revolucionarna rešenja još nisu vidjena u ovoj godini.

Pošto su dupli difuzori, F-duct i produvani difuzori prošlost za Formulu 1, na testovima u Herezu
    još nisu vidjena neka nova tehnička rešenja. Ipak, Mercedes GP je na svom prošlogodišnjem
    bolidu nosio prednju verziju F-duct sistema.
    "To je veliko pitanje. Za sada još niko nije došao sa nekim novim rešenjima posle zabrane
    dodatne kontrole motora. Za sada ne izgleda tako da neko ima novo revolucionarno rešenje",napisao je Peter Sauber za Blick magazin.

"Zadnji delovi bolida imaju različita rešenja oko usmeravanja izduvnih gasova, ali to je bio
    očekivano", dodao je on.
    Dodatni zadatak testa u Herezu je bio taj da se primete razlike na nosevima bolida, gde je
    McLaren ostao pri konvencionalnom rešenju.
    "To ne znači ništa drugo nego da oni koriste manje podignutu šasiju. Ovo je posebno
    interesantno jer ćemo videti koliko je to njihova aerodinamička mana, mada oni ne bi to nikada
    uradili da nemaju korist, odnosno da tako nisu našli neko dodatno prijanjanje", rekao je Sauber.
    You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Alonso: Ferrari je samo 20% spreman

Alonso je izjavio da Ferrari čeka puno posla do prve trke u Melburnu.

Prvi test novog Ferrarija F2012 u Herezu nije prošao onako kako su svi očekivali. Novi bolid na
      neki način nije uspeo da parira vremenima Red Bulla, McLarena i Lotusa koji su ostavili mnogo
      bolji utisak.
      Ipak, to se na trenutak promenilo kada je Alonso izvezao najbolje vreme zadnjeg dana testa od
      1m18.877s i to vreme bilo je samo sporije od Grosjeanovog vremena sa trećeg dana.
      "Još je rano i imamo još posla koji treba obaviti, kao bi se što bolje razumele promene na bolidu. Mi sada znamo samo 20% u odnosu na ono što nam je potrebno, ali se nadam da ćemo
      sve to kompletirati na predstojećim testovima", izjavio je Alonso.
      Sa druge strane Alonso je dodao da se Ferrari poboljšao na polju razumevanja rada
      pneumatika. Pošle godine, tim se borio sa kvalifikacionim tempom i to posebno na tvđoj
      komponenti guma. Tim je ove godine zaposlio Hirohidea Hamashimu, bivšeg šefa
      Bridgestoneovog F1 programa.
      "Mislim da smo uspeli da boje iskoristimo gume i to još od prvog kruga, a to nismo mogli prošle
      godine. Ipak, nama je potrebno poboljšanje na polju aerodinamike i pouzdanosti, jer sam samo
      uspeo da izvezem 40 krugova za osam sati, što je malo", dodao je on.
      Španac nije mogao da prognozira kakav će bolid biti na startu sezone: "Kakav će moj plasman
      biti u Melburnu? Nemam pojma, iskreno ni sada nemam pojma gde se nalazimo i u kakvoj smo poziciji".

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Red Bull: Neće biti timskih naredbi

Dietrich Mateschitz je izjavio da će oba vozača imati isti status.

2010. godine Mark Webber je bio jedan od konkurenata za titulu, ali je u poršloj sezoni on bio
        ubedljivo poražen od strane svog timskog kolege Sebastiana Vettela.
        "Naš stav se nije promenio, neće biti timskih naređenja. Sve ponovo kreće od nule", rekao je
        Mateschitz.

Ipak, za vlasnika tima "crvenog bika" bilo je teško da prognozira koji od njegovih vozača će biti
        uspešniji u sledećoj sezoni: "Teško je reći sa ove tačke gledišta. Ali što da to ne bude i
        Webber? Željan sam da znam koliko teško i kako Vettel može da odbrani svoju dominaciju".
        Takodje, on je dodao da Webberu posle ove sezone ističe ugovor i tim ima za cilj da u bolid
        ubaci nekog od svojih polaznika mlade škole. Ovogodišnja promena pravila po njegovom
        mišljenu može da dosta naškodi Red Bullu, ali očekuje da će Adrian Newey to nadoknaditi.
        "Konkurencija nas je dosta kopirala prošle godine, tako da naša prednost na kraju sezone nije
        bila velika. Ali na zadnjoj trci smo ipak imali malu prednost. Što se tiče novog bolida zadnji test
        nije bio merodavan. Svi voze svoje programe tako da se još ništa ne zna. Ali za sada mislim da
        je poredak sličan kao i prošle godine", dodao je Mateschitz.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

U Bahrainu i dalje vladaju nemiri

Stanje u ovoj kraljevini je i dalje napeto.

Početak sezone je za nekoliko nedelja, a trka u Bahrainu je zakazana u aprilu. Ipak, tamo se
          politička situacija još nije smirila.
          Kako navode različiti izvori moguće je ponovno organizovanje protesta "Day of Rage" koji je
          prošle sezone uticao na odluku otkazivanja trke.

"Formula 1 prati dešavanja u Bahrainu. F1 i organizacija ne želi puno da pritiska kraljevsku
          porodicu oko organizovanja trke jer ne želi da ima uticaja u takvoj situaciji", dodao je novinar
          Paul Weaver.
          Međunarodne novinarske agencije Reuters i Associated Press navode da bi ove nedelje
          protesti mogli da budu mnogo organizovaniji i intenzivniji, kao oni iz prošle godine.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Vergne nema problema sa Ricciardom

Francuz će pokušati da svede tenzije u garaži tima na minimum.

Vlasnik Red Bulla je izjavio da je cilj tima da pošto Marku Webberu ističe ugovor na kraju
            godine, zameni Australijanca nekim od svojih juniora. Kako Sebastian Buemi i Jaime
            Alguersuari više nisu u planu tima, izbor pada na dva imena, a to su Jean-Eric Vergne i Daniel
            Ricciardo.
            Na testu u Herezu su imali dobar start, ali je Ricciardo imao to zadovoljstvo da na kraju uživa u prednosti od nekoliko desetinki.
            "Trenutno nema velike tenzije. Jednostavno zaboraviš na druge probleme kada se fokusiraš na
            posao u timu. Imali smo četiri dobra dana na testu. Trenutno inženjeri rade na pripremi bolida
            za sledeći test u Braseloni. Za sada mi je najveći konkurent timski kolega i nadam se da to neće
            krenuti u lošem pravcu. Uvek želite da pobedite timskog kolegu na fer način", dodao je Vergne.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Van der Garde menja Trullija?

Opet se pojavljuju špekulacije da Trullijevo mesto u timu nije sigurno.

Holađanin koji ima veliku podršku sponzora (tast mu je vlasnik tekstilne kompanije McGregor),
              je veoma brzo uvršten u postavu tima za test u Herezu, što je podgrejalo sumnje o tome da je
              Trullijevo mesto ponovo ugroženo.
              "Nije bilo lako za mene da ponovo eksploatišem nove gume i kočnice, ali se nadam da će biti
              bolje na narednom testu. Tim je zadovoljan mojim performansama i nadam se da ću odraditi još jedan test pred start sezone", dodao je van der Garde.
              Oglasila se i druga strana, to jest Jarno Trulli koji je za italijanski magazin Stop and Go izjavio:
              "Moje mesto je za sada sigurno".
              Nervoze nije prisutna samo u Caterhamu, već i u Marussiji, gde se navodi da sponzori debitanta
              Charlesa Pica kasne sa uplatama.
              "Ja želim svima da dokažem da imam talenta da uspem u Formuli 1. Timo ima dosta iskustva,
              bio je na podijumu, pa je moj cilj da učim od njega i da budem što bliže njemu", rekao je Pic.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Kevin Magnussen testiraće McLaren na testu mladih vozača

Pored toga, ovaj Danac se pridružio McLarenovom programu mladih vozača.

Kevin, koji je sin bivšeg vozača Jana Magnussena, prvo će početi da deli vožnju u simulatoru sa
                Garyjom Paffettom i Oliverom Turveyjem, a na kraju godine imaće priliku da testira na testu
                mladih vozača u Abu Dhabiju.
                Magnussen je završio kao drugoplasirani u Britanskoj Formuli 1 prošle sezone.
                "Trkanje je suština McLarena. Želimo da kroz naš program mladih vozača pomognemo njima
                kako bi što bolje razvili svoj potecijal. To znači da na taj način ulažemo u svoju u svoju
                budućnost", izjavio je Martin Whitmarsh.

"Mi smo zadovoljni Kevinovim napretkom. Sada je pravo vreme za njega da pređe na viši nivo i
                veoma smo zadovolji što mu možemo pomoći oko sticanja većeg iskustva".
                "Veoma sam zadovoljan što sam postigao ovaj dogovor sa McLarenom. Tim je pokazao veru u
                mene i mislim da je ovo važan korak u mojoj karijeri. Ovo je odlična prilika i veoma se radujem
                što sam postao deo Vodafone McLaren Mercedesa", izjavio je Magnussen.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Mercedes objavio datum prezentacije bolida

Mercedes je potvrdio da će njihov izazivač za 2012. godinu predstaviti 21. februara u
                  Barseloni.

Nemački tim je poslednji tim sa vrha koji će predstaviti svoj novi bolid W03, nakon odluke da
                  predsezonski test startuju sa starim bolidom.
                  U paddoku su prošle nedelje kružile priče da je Mercedes odložio predstavljanje novog bolida,
                  jer su želeli da što duže sakriju novo prednje krilo, ali sve će biti otkriveno u 8.20 na stazi
                  Catalunya u utorak.
                  Michael Schumacher će prvi voziti novi W03 bolid u utorak i četvrtak, dok će Rosberg prvi put
                  sesti u bolid u sredu, a zatim u petak.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Renault: Našim motorima treba manje goriva

Renault možda nema najmoćniji motor na stazi, ali prema njihovom direktoru, kompanija
                    snadbeva timove sa štedljivim motorima.

Nakon što su prodali sve svoje akcije u F1 timu, Renault je sada samo dobavljač motora u
                    Formuli 1.
                    U toj ulozi francuska kompanija je osvojio dva šampionata sa Red Bullom, 2010. i 2011. godine.
                    Prema Jean Francois Caubetu, Renaultovom F1 direktoru, tajna uspeha je u tome što njihovi
                    motori koriste manju količinu goriva.
                    "Mercedesov motor ima 15 konja više, isto tako i Ferrari nudi više snage", rekao je on.
                    "Ali, vozne karakteristike i ekonomičnost potrošnje svakako su odlike Renaultovih motora, kome
                    je potrebno manje goriva", dodao je Caubet.
                    "Mi možemo da startujemo trku sa 15-18 litara manje u rezervoaru od ostalih, a to je velika
                    razlika", istakao je on.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Ecclestone najavljuje da će se trka u Bahreinu održati

Bernie je odbacio špekulacije o mogućem otkazivanju trke u Bahreinu.

Prošlo je godinu dana od pobune i nemira u Manami, glavom gradu kraljevine Bahreina, a kako
                      prenose mediji, i dalje se dešavaju incidenti na ulicama ovog grada.
                      "Jedini incident koji sam sam video jeste da su neka deca imala problema sa policijom. Mi
                      planiramo da održimo trku. Ljudi tamo su uvereni čak i dva meseca pre trke da će se ona
                      održati", izjavio je Bernie Ecclestone.
                      Tokom testa u Herezu, neki timovi su izrazili zabrinutost oko trke koja bi trebalo da se održi na
                      stazi Sakir.
                      "Timovi nisu baš toliko zabrinuti. Oni će biti veoma zadovoljni ako sve prodje bez problema.
                      Proše godine je situacija bila lošija, ali se sada sve dosta promenilo na bolje", dodao je on.
                      "Uvek smo bili van politike. Svaka odluka je doneta čistog uma, a pre svega na
                      bezbedonosnom planu", izjavio je prvi čovek Formule 1.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Rubens Barrichello će još jednom testirati za KV Racing

Ovaj test bi trebalo da se održi početkom naredne nedelje.

Brazilac koji je izgubio mesto u timu Williamsa od sunarodnika Bruna Senne, odradiće još jedan
                        test za IndyCar tim KV Racing u Sears Pointu i to 25. i 26. februara.
                        Pre toga on je obavio tri dana testiranja za ovaj tim u Sebringu.
                        Suvlasnik KV Racinga Jimmy Vasser, je izjavio da je Barrichello veoma blizu da stavi paraf na
                        ugovor sa ovim timom: "Sve je spremno, pre ili kasnije će se to desiti".

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Sutil će se boriti za trkačko mesto i u narednoj godini

Prema rečima menadžera, Adrian Sutil ima ambicije da ostane u Formuli 1.

Manfred Zimmermann, čovek koji se brine za Sutilovu karijeru, kaže da je njegov klijent u
                          potpunosti fokusiran na Formulu 1 i naredne sezone.
                          "Mi ćemo se boriti da ostenmo u F1 i i dalje se nadamo da možemo da nađemo mesto u nekom
                          timu ove sezone", rekao je on za Sport Bild magazin.
                          Zimmermann je takođe naveo da on i njegov vozač dobijaju podršku sa svih strana, kao i da su
                          pred kraj sezone imali čak četiri opcije za nastavak krijere koje su po njegvoim rečima
                          "iskliznule kao sapun kroz ruke".
                          "Nažalost u Formuli 1 je novac veoma bitan. Jednostavno neke stvari se nisu poklopile na kraju.
                          Za sada ne bih da sudim o tome", dodao je Zimmermann.
                          "Imamo dosta ponuda, od IndyCara pa sve do takmičenja turističkih automobila. U Americi je
                          Adrian veoma visoko cenjen", dodao je on.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Senna veruje da će Williams biti u pravoj formi u Barseloni

Bruno Senna smatra da će drugi predsezonski test u Barseloni pokazati stvarnu formu
                            Williamsa.

Brazilac je tokom prvog testa vozio ubedljivo najviše krugova od svih vozača. On je tokom dva
                            dana vozio ukupno 250 krugova i imao je ukupno petnaesto vreme na kraju testa.
                            Senna ipak kaže da je teško oceniti kako Williams stoji, ali smatra da njegov tim ima tempo da
                            se bori sa timovima iz sredine.
                            „Teško je reći. Imamo drugačiji program od ostalih. Mislim da imamo sličan tempo sa timovima
                            iz sredine, ali ćemo pravo stanje stvari znati tek nakon testa u Barseloni“, izjavio je Senna.
                            Mislim da imamo dobru osnovu i imamo ideje kako bi bolid trebalo da se razvija, ali svaka
                            staza je različita. Herez je veoma specifičan po pitanju ponašanja bolida tako da ćemo u
                            Barseloni, gde imamo mnogo tradicionalniju stazu moći da saznamo više o novom bolidu.“
                            Senna je siguran da će Williams biti bolji u Baseloni što će biti rezultat produktivnog rada u
                            Herezu.
                            „Testirali smo dosta stvari kako bi smo performanse guma učinili konstantnijim. Svaki test je
                            imao tačan cilj, ali je glavni zadatak u Herezu bio da upoznamo novi bolid.
                            „U Barseloni ćemo već znati šta možemo da očekujemo i znamo na koji način da rešavamo
                            probleme ako ih bude“, završio je Senna.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Sauber: Odlazak Keya je bila logična odliuka

Peter Sauber tvrdi da je odlazak Jamesa Keya bilo logično rešenje uprkos tome što je
                              verovatno napustio ekipu u najgorem mogućem trenutku.

Vest o odlasku tehničkog direktora koji se priključio Švajcarskom timu 2010. saopštena je samo
                              četiri dana pre početka predsezonskih testova.
                              Key je pomogao Sauberu da prođe kroz veoma tešku fazu pretvaranja u samostalni tim pošto
                              se prethodni vlasnik BMW povukao iz Formule 1 na kraju 2009. godine u trenutku kada je u bazi
                              u Hinwilu ostala samo polovina irađenog bolida za 2010.
                              "James nam se pridružio u fazi kada smo imali tešku transformaciju od proizvođča do privatnog
                              tima, a on je bio jedan od ključnih faktora stabilnosti u povratku našeg tima.", izjavio je šef ekipe
                              Sauber na zvaničnom sajtu Formule 1.
                              "U fazi koja je usledila, sve više i više je bilo jasno da saradnja nije išla u pravcu koji su obe
                              strane želele. Tako su nam se putevi razdvojili i to bi bio jedini logičan zaključak.", dodao je on.
                              Key je već prihvatio ponudu za posao kod u Velikoj Britaniji, a vest o tome tek treba da bude
                              otkrivena u javnosti.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

PDVSA platitla 46 miliona dolara vrednog sponzorstva za Maldonada

U javnost je procurila profaktura koju je Williams poslao naftnoj kompaniji PDVSA.

Na ovoj profakturi se vidi iznos koji je britanski tim poslao Venecuelanskoj naftnoj kompaniji
                                PDVSA (Petroleos de Venezuela SA), koja je morala da bude uplaćena do 31. oktobra prošle
                                godine.
                                Carlos Ramos, venecuelanski kongresmen koji je vodio proteste protiv Huga Chaveza je tražio
                                da ugovor izmedju PDVSA-e i Williamsa bude obelodanjen u javnosti.
                                Ova uplata je garantovala Maldonadu mesto u timu za ovu sezonu, ali prema navodima nekih
                                izvora ovo sedište u Williamsu koštaće sve skuplje. Naime, od sadašnje cifre pa sve do 2015.
                                godine sedište za Maldonada u ovom timu koštaće oko 63 miliona dolara.
                                Kako se navodi u ugovoru odluka o ranijem završetku saradnje može biti doneta od strane
                                Williamsa.
                                Sa ovim podacima Pastor Maldonado vodi na listi vozača koji "plaćaju" mesto u timu, dok mu je
                                za petama timski kolega Bruno Senna.

Comment

Working...
                                X