F1 2012

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Odg: F1 2012

Sauber ne očekuje da će Perez ove sezone napustiti tim

Sauber nije zabrinut povodom svežih glasnina, da bi Sergio Perez već ove godine mogao
    da zazme mesto Felipea Masse u Ferrariju.

Felipe Massa se veoma rano suočio sa pitanjem njegove budućnosti u italijsankom timu, a
    pošto je Perez deo Ferrarijevog programa, logično je da će Meksikanac biti na meti
    legendarnog tima, ako odluče da zemene Felipe Massu.
    Uprkos tome što Ferrari verovatno ima ugovorom zagarantovan prelazak Pereza iz Saubera u
    Ferrari, šefovi švajcarskog tima nisu zabrinuti.
    "Ako postoji takva potražnja za našim vozačem, to je onda kompliment za nas. To se ne dešava
    prvi put u našoj istoriji", rekla je Monisha Kaltenborn, direktor Saubera.
    "Ali kao što smo i ranije rekli, mi smo objavili da je on naš vozač ove sezone. A šta će se
    dešavati u budućnosti to ćemo videti", dodaje ona.
    Keltenborn je odbila da komentariše ugovorne obaveze tima i Pereza, ali ističe da nema
    potrebe da se tim posveti borbi, kako bi zadržali Pereza.
    "Mi ne vidimo teško vreme za nas. Mi znamo šta stoji u našem ugovoru. Mi smo još u avgustu
    prošle sezone najavili da će on biti naš vozač 2012.", rekla je Kaltenborn.
    Šef tima, Peter Sauber, smatra da je Perez dosta napredovao ove sezone u pogledu brzine, što
    se pokazalo u Australiji.
    "Talenat je prisutan. To je jasno. On ima brzinu, talenat i mogućnost da koristi gume veoma
    pažljivo i to bez gubitka brzine, što je veoma veoma važno ove sezone. Sa više iskustva on će
    biti brži i bolji", rekao je Švajcarac.
    You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Domenicali veruje da će se Massa popraviti

Stefano Domenicali je siguran da će se Felipe Massa i Ferrari poboljšati nakon teškog
      starta 2012. godine.

Usred spakulacija da Massino mesto u timu visi o koncu, nakon loše 2011. i prve trke 2012.
      u Australiji, Domenicali je rekao da je veoma važno da se zadrži povrenje u Brazilca.
      On je objasnio da su Alonso i Massa imali različite programe na drugom treningu i da je to
      glavni razlog što je razlika između njih bila više od 10 mesta.
      "Važno je da u ovom trenutku imamo veliko poverenje u njega", rekao je Domenicali.
      "Što se tiče današnjeg dana, imali smo različite programe za različite vozače. Sutra ćemo videti kakva je situacija, Felipeu treba najbolji bolid u najboljim uslovima", dodao je on.
      "Mi znamo šta su problemi, moramo se uhvatiti u koštac sa njima i rešiti ih što pre", rekao je
      Italijan.
      Na pitanje koji su to problemi, Domenicali je rekao: "To sam i rekao u nedelju, u Melburnu,
      prijanjanje na sporim krivinama i brzina. To su dva osnovna problema koja treba rešiti".
      "U bazi treba da se radi na razvoju bolida i uveren sam da će naši inženjeri rešiti te probleme",
      dodaje on.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Raikkonen: Brži smo nego što izgleda

Kimi Raikkonen kaže da Lotus E20 nije pokazao pravu brzinu na treninzima u petak.

Uprkos solidnoj predsezoni, Raikkonen je naišao na nekoliko probelma prilikom svog
        povratka u Formulu 1.
        Problem sa upravljanjem koji ga je pogodio u Australiji je donekle rešen u petak, ali je Finac
        zabrinut zbog KERS-a.
        Kao rezultat toga, Raikkonen je završio na 15. mestu 1.524s iza Lewis Hamiltona.
        "Dan je bio u redu, ali imamo još posla oko setupa. Upravljanje se popravilo, ali i dalje radimo
        na toj oblasti", rekao je Finac.
        "Osećam se dobro u bolidu u toplim uslovima, a trka će se održati malo kasnije, tako da mislim
        da neću imati tih problema", dodao je on.
        "Nadam se da ćemo napredovati sutra, jer je bolid brži nego što se danas pokazalo. Imali smo
        problem sa KERS-om u popodnevnim satima i bilo je frustrirajuće, ali sam siguran da ćemo to
        popraviti za sutrašnji dan", rekao je on.
        Raikkonenov timski kolega Romain Grosjean je imao bolji dan i bolje vreme, završio je na
        osmom mestu sa 1.139s iza Hamiltona.
        "Današnji dan je prilično dobar sa nekoliko manjih prekida. Tokom jutra nešto nije bilo u redu sa
        zadnjim delom bolida, koji je ubrzo rešen, a u popodnevnim satima sam rasekao gumu", rekao
        je Francuz.
        "Gledali smo da prilagodimo setup visokim temperaturama. Ova staza izgelda fantastično iz F1
        bolida", dodao je on.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Button: Spremni smo za borbu

Uprkos prilično "laganoj" pobedi koju je ostvario na prvoj trci ovogodišnje F1 sezone u
          Australiji, vozač McLarena Jenson Button očekuje da će već na predstojećoj trci za VN
          Malezije na stazi Sepang, njegov tim imati više posla sa konkurencijom u vidu ekipa Red
          Bull, Mercedes i Lotus.

"Rekao sam već mnogo puta tokom prošle godine, a pokazalo se to i na trci u Australiji - ukoliko
          dobro odvezete kvalifikacije, i ako uspete da se na startu trke odvojite od konkurenata, onda je
          mnogo lakše kontrolisati trku i ostvariti dobar rezultat. Bez obzira na relativno laganu pobedu
          koju sam ostvario na stazi Albert park, već na toj trci se pokazalo da mi nismo jedini koji
          pretenduju na pobedu, i očekujem da će Red Bull, Mercedes i Lotus već u Maleziji pokazati
          koliko su ozbiljne i dobro pripremljene ekipe. Čeka nas teška borba, ali spremni smo za to",
          rekao je Button u Maleziji.
          Button je već pobeđivao na stazi Sepang (2009. godine, kada je postao šampion Formule 1), i
          prema sopstvenim rečima, voli da vozi u Maleziji.
          "Sepang je brža staza od Albert Parka, ima nekoliko fantastično brzih krivina, i ako je bolid
          dobro podešen i sve radi kako treba, zaista je uživanje voziti na toj stazi. Za sada kod nas sve
          ide po planu, imamo odličan bolid, fantastičan tim, i unapred se radujem trci u nedelju",
          zaključio je Button.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

de la Rosa: HRT nije bio spreman za Australiju

Pedro de la Rosa je priznao da HRT nije bio spreman za prvu trku sezone u Australiji.

Na kraju, Španac i njegov timski kolega, Narain Karthikeyan, nisu uspeli da se kvalifikuju za
            trku zbog pravila od 107%, tako da je tim na prvoj trci bio van staze.
            F112 je sastavljen na brzinu, a kao rezultat toga je bilo nefunkcionisanje DRS sistema i problem
            sa servo upravljanjem.
            "To je neophodno popraviti. Može biti veoma opasno bez serva, pri pokušaju korekcije", rekao
            je de la Rosa.
            Šef tima Luis Perez Sala je priznao da popravljanje servo upravljača na stazi nije idealno.
            "Stvar treba rešiti u fabrici, skoro pa u labaratorijskim uslovima. Ali nemamo izbora", rekao je
            on.
            Što se tiče kvalifikacija za trku u Maleziji, de la Rosa nije baš siguran: "Nadam se da ćemo
            uspeti".

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Di Resta veruje da Force Indija neće ući u Q3

Paul di Resta veruje da će Force Indija teško ući u Q3 na kvalifikacijama u Maleziji.

Škot je drugi trening završio na 13. poziciji, nakon što je izgubio dragoceno vreme zbog
              problema sa kočnicama.
              Di Resta je izjavio da je bolid konkurentniji nego u Australiji, ali je priznao da će ulazak u treći
              deo kvalifikacija biti veoma težak.
              "Nisam siguran da ćemo ući u Q3, ja ne bih ništa obećavao. Na kraju krajeva, Lotus, Ferrari i
              Mercedes su ovde veoma jaki, tako da će biti teško umešati se između njih", rekao je Škot.
              "Mislim da je naš tempo u odnosu na Sauber i Toro Rosso, verovatno malo jači nego u Melburnu", dodaje on.
              "Mislim da smo malo konkurentniji u odnosu na neke timove iz sredine. Veoma je teško
              predvideti, jer je ovde degradacija guma veoma velika", rekao je di Resta.
              Di Resta je uspeo da kompletira 20 krugova u popodnevnim satima, a problem sa kočnicama je
              pobrkao njegove planove.
              "Očigledno nije bilo idealno danas, jer nismo uspeli da vratimo bolid u garažu na analizu. Ove
              stvari se dešavaju, treba da verujemo momcima i njihovom poslu", dodao je on.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Horner: Postoji i drugačiji način

Šef Red Bulla Christian Horner veruje da bi po Formulu 1 bilo loše ukoliko FIA bude
                insistirala na striktnom provođenju RRA (Resource Restriction Agreement), odnosno
                "kontrole troškova".

Kako je prošle nedelje preneo britanski AUTOSPORT, većina F1 timova je potpisala pismo
                upućeno Jeanu Todtu, predsedniku FIA, u kome od njega traže da FIA posreduje radi nastavka
                prekinutih razgovora između vodećih timova Formule 1 o budućnosti RRA.
                Horner je u Maleziji izjavio da Red Bull tim nije ni video pomenuto pismo, ali je stavio do znanja
                da veruje da politika FIA u vezi sa "kontrolom troškova u F1" nije put kojim bi trebalo ići, dodavši
                da je Red Bull spreman da učini sve što može po tom pitanju.
                "Nisam video to pismo, pa nisam mogao ni da ga potpišem. Drugo je pitanje da li se mi slažemo
                ili ne, sa sadržinom tog pisma. Red Bull potpuno stoji iza toga da troškovi u našem sportu moraju da se ograniče, ali mislimo da sprovođenje RRA nije pravi način da se to učini. Naravno
                da verujemo u kontrolisanje troškova, i nismo voljni da se razbacujemo novcem, ali smatramo
                da to može da se postigne uvođenjem boljih sportskih i tehničkih pravila u Formuli 1, umesto
                čistim ograničavanjem potrošnje", rekao je Horner.
                On je dodao da je mnogo bolje da se, kada su troškovi u Formuli 1 u pitanju, pođe od "opipljivih
                i lako merljivih stvari" nego da se od FIA traži da reguliše stvari koje su "veoma rastegljive i
                teško podložne regulaciji".
                "Lako je izmeriti koliko se troškovi ekipa smanjuju ukoliko se ograniči broj zaposlenih u
                timovima, ako se ograniči broj motora i menjača koji su na raspolaganju ekipama, ako se
                ograniči broj dana za testiranja. Sve te stvari su opipljive i vidljive, i mislim da treba da se
                fokusiramo na njih", zaključio je šef Red Bulla.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Grosjean se nada dugom boravku u Lotusu

Romain Grosjean se nada da će još dugo sarađivati sa Lotus timom.

Poznat po svom problematičnom F1 debiju u Renaltu,Francuz se vratio u mnogo boljoj formi
                  ove godine, kao glavna zvezda GP2 šampionata.
                  Njihov bolid E20 je bio dobar na zimskim testovima, ali Grosjean je rekao da je njihov cilj za
                  2012. četvrto mesto u šampionatu konstruktora.
                  "Želimo da idemo na titulu u 2015.", dodao je. "Nadam se da sam još uvek u opticaju".
                  Grosjeanov obećavajući povratak u F1, završio se prošlog vikenda u šljunku kada se sudario sa
                  Pastorom Maldonadom.
                  Rekao je da ne želi da komentariše incident sa Williamsovim vozačem.
                  "Pričanjem neću vratiti rezultat",rekao je Grosjean.
                  Maldonado je insistirao da nije njegova greška.
                  "Vešanje na Lotusu izgleda nije baš najače. Kontak je nije bio nameran. Žao mi je Romaina, ali
                  to je trkanje."

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Raikkonen kažnjen pomeranjem od pet mesta na startu

Finac je ovu kaznu dobio zbog promene menjača.

Odmah posle drugog treninga, Lotus je objavio da će njihov vozač Kimi Raikkonen morati da
                    promeni menjačku kutiju.
                    Ovaj problem nastao je za vreme VN Australije kada se jedan od hladnjaka napunio travom što
                    je kasnije dovelo do pregrevanja menjača.

Comment

• sri98
                      Admin od Trpeze
                      • 24.10.2004
                      • 7262
                      • Republic of Konjarnik
                      • Toyota Corolla E 210

Re: Odg: F1 2012

Enter the world of Formula 1. Your go-to source for the latest F1 news, video highlights, GP results, live timing, in-depth analysis and expert commentary.
                      Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Boki Ar
                        CBC Senator XXL
                        • 11.11.2004
                        • 2827
                        • Aranđelovac
                        • Vektra

Ljudi, ide li u nekom terminu repriza kvalifikacija F1? Da li bilo ko reprizira? Opet sam propustio... :/

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Koliko ja znam, repriza bi trebala biti isto na SK Prime.
                          Barem je tako prosle godine bilo.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Lotusov motorhome izgoreo u požaru

Za sada se kao uzrok navodi kvar na električnim instalacijama.

Kako se novodi tim je uspeo da sačuva nešto od opreme vozača koja je bile smeštena u
                            privatnim sobama Romaina Grosjeana i Kimija Raikkonena, gde je pritom jedana od kaciga
                            letećeg Finca uništena.
                            Lotusovi ljudi su bili primorani da svu svoju preostalu opremu prebace pored Marussijinog
                            motorhoma, ali požar nije imao nikakve posledice na trkački deo tima pa su samo bez krova nad glavom ostali ljudi iz marketinga i ugostiteljstva.
                            Ipak, većina ljudi u timu je jutros ostala bez doručka.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Većina timova prihvatila novi concorde ugovor

Beenie Ecclestone je objavio da većina timova prihvata novi ugovor koji garantuje
                              njihovo takmičenje u Formuli 1 nakon 2012.

U saopštenju na zvaničnoj internet stranici Formule 1, Ecclestone je rekao da su među
                              timovima koji su prihvatili ugovor Ferrari, Red Bull i McLaren.
                              "Veoma mi je drago što što smo postigli komercijalni dogovor sa većinom timova, a među
                              kojima su Ferrari, McLaren i Red Bull", rekao je Ecclestone.
                              Ova vest dolazi nakon najava da bi Ecclestone mogao da u budućnosti plaća više novca
                              Ferrariju i Red Bullu, dok bi neki timovi dobili udeo u vlasništvu Formule 1.
                              Šef ekipe Ferrari Stefano Domenicali je u australiji izjavio: "Pregovori traju i mislim da idu u
                              dobrom pravcu. Trenutno ne mogu da kažem više od ovoga."
                              Ecclestone je u poslednjem trenutku promenio svoje planove pa neće prosustvovati trci u
                              Maleziji, a pred trku u Australiji je izjavio da želi da se pregovori oko novih ugovora završe što
                              pre.
                              "Ne želim da nam se ovo pitanje vuče tokom sezone i nadam se da ćemo brzo postići dogovor", izjavio je Ecclestone.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Schumacher se nada dobrom tempu na trci

Michael Schumacher nakon osvajanja treće pozicije u kvalifikacijama smatra da
                                Mercedes može da prenese dobar tempo i u trku.

Sedmostruki šampion je bio sporiji samo od dvojca McLarena, a Jenson Button ga je u
                                samom finišu pomerio iz prvog startnog reda.
                                Mercedesovi bolidi su na početku trke u Australiji bili treći i četvrti, ali su kasnije imali velikih
                                problema sa degradacijom guma. Schumacher je potom imao problem sa menjačem, dok je
                                Rosberg u poslednjem krugu imao kontakt sa Sergiom Perezom koji ga je koštao osvajanja
                                bodova.
                                „Svi smo pomalo zabrinuti zbog guma pošto prvi put vozimo na ovakvim temperaturama. Juče
                                smo obavili pripreme i mislim da smo naučili nešto u Australiji. Svi u fabrici su uradili odličan
                                posao i jedva čekam trku“, izjavio je Schumacher.
                                „Bolje smo podesili bolid za trku i nadam se da će nam se to isplatiti sutra“, dodao je Nemac.
                                On je takođe dodao da je i pored slabog tempa na prvoj trci Mercedes u neuporedivo boljem
                                položaju nego na početku 2011.
                                „Napravili smo veliki napredak ako pogledate ko je sve iza nas, ali imamo još da radimo kako bi
                                smo bili na samom čelu. Mnogo smo bliže nego prošle godine i sada sve zavisi od našeg
                                razvojnog progarama. Moramo da ostanemo fokusirani pa ćemo da vidimo kako će se sezona
                                dalje razvijati“, završio je Schumacher.

Comment

Working...
                                X