F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Bianchi: Marussija je dobra opcija

Jules Bianchi voleo bi da ostane sa Marussijom i naredne sezone.

Mladi Francuz je došao u tim Marussije pred sam početak šampionata, pošto nije prošao generalnu probu u Force Indiji. Upravo Bianchi je najzaslužniji za dore rezultate Marussije i tim trenutno drži deseto mesto u konkurenciji konstruktora.

"Mislim da će Marussija biti još bolji tim naredne sezone. Imaćemo Ferrarijeve motore i tim će ponovo krenuti sa razvojem bolida od samog početka. To će biti dobra prilika za nas. Takodje, mislim da je to dobra opcija da ostanem i naredne sezone", kazao je Bianchi.
    Jules je kazao da trenutno uživa u vožnjama za ovaj tim kao i u borbi sa Caterhamom.
    "Zadovoljan sam rezultatima koje smo postigli. Fali nam još malo performansi ali sve u svemu za sada ne ide loše. Ovo je sasvim drugi izazov jer mi znamo koji su nam potencijali. Naša meta je Caterham a sve ostalo što uradimo je samo dodatan plus", kazao je Francuz.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Button: McLaren ne može do pobede na Spa

Jenson Button odbacio je mogućnost da njegov tim može pobediti u Belgiji.

Iako je tim napravio pozitivan napredak na poslednjih nekoliko trka, tim iz Vokinga još nema tempo kakav imaju vodeći timovi. Ove godine priča pred trku u Belgiji je dosta drugačija, jer je Button prošlog puta na ovoj stazi zabeležio pol poziciju i pobedu.

"Mi nemamo paket koji bi nam omogućio pobedu u Belgiji, ali ću ja izvući maksimum iz bolida", kazao je Button.
      Vozač Mclarena je dodao da je ova staza na spisku njegovih omiljenih.
      "Ovde se osećam fenomenalno. Za pozitivan rezultat vam treba bolid koji je veoma dobro sinhronizovan sa vozačem jer je ovde krug veoma dugačak. Takodje, set-up je veoma važan jer ova staza je miks dugačih pravaca i krivina", dodao je on.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

NEPOTVRDJENO: Ricciardo novi vozač Red Bulla!

Nemački mediji prenose da će Daniel Ricciardo biti novi vozač Red Bulla.

Sport Bild prenosi da je Red Bull odlučio da kao zamenu za Marka Webbera postavi svog vozača iz Toro Rossa, Daniela Ricciarda. On bi trebalo da zvanično bude predstavljen na VN Belgije, ali niko iz tima još nije potvrdio ovu informaciju.

Ricciardo je u timu Toro Rossa još od 2011. a u Red Bullovom programu mladih vozača ušao je 2008. godine.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Caterham neće više unapredjivati svoj bolid

Tim je sav svoj fokus prebacio na sledeću godinu.

"Mi sigurno nećemo više donositi nove delove za ovogodišnji bolid u nastavku sezone", izjavio je Giedo van der Garde.

Holadjanin je kazao da njegov tim nema nameru da poboljšava ovu verziju bolida, odnosno da smanji zaostatak za timovima koji su na sredini grida.
          "Mislim da je razlika izmedju nas i timova koji su na sredini previše velika. Na nekim stazama ona ume da se smanji, ali nama je veoma teško da ih sustignemo. Ako nastavimo sa dobrim radom u nastavku sezone možemo da zabeležimo dobar rezultat", dodao je on.
          Caterham se trenutno nalazi na 11. mestu u konkurenciji konstruktora iza Marussije.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Lotus povećao medjuosovinsko rastojanje

Tim iz Enstona bi trebalo da u Belgiji ima veće medjuosovinsko rastojanje na bolidu.

Kako bi ostao u borbi za titulu, Lotus je rešio da na stazi Spa donese još jedno veliko unapredjenje. Tim se odlučio da poveća medjuosovinsko rastojanje na bolidu, pre nego što potpuno prebaci fokus na sledeću sezonu.

"U nastavku sezone možete videti još nekoliko manjih poboljšanja, ali je ovo poslednje veće unapredjenje", kazao je šef trkačkih operacija Alan Permane.
            Nova verzija E21 biće veća za 12cm, što je zahtevalo da bolid prodje dva dodatna crash testa. Na ovaj način bi staza Spa više odgovarala Lotusovom bolidu, a to je bio i glavni razlog za ovakav potez. Takodje, vazduh će bolje i lakše strujati oko bolida.
            "Pored ovoga mi imamo još nekoliko manjih poboljšanja, a one su mehaničke i aerodinamičke. Nadamo se da ćemo zbog toga zebeležiti dobar rezultat" dodao je Permane.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

RB nije nervozan sto nije uzeo Raikkonena

Helmut Marko potvrdio je da Kimi Raikkonen nije u njihovim planovima.

Ovaj Austrijanac je izjavio da Kimi Raikkonen nije u planovima njegovog tima, što ukazuje da se Red Bull odlučio da u svoje redove prebaci Dainela Ricciarda. Takodje, on je dodao da se Finac odlučio da se ponovo vrati u Ferrari.

"Nisam nervozan zbog Raikkonena. Ne zaboravite da mi imamo Vettela. Što se tiče novog vozača (misleći na Ricciarda) još ništa nije potpisano", kazao je Marko.
              Helmut Marko je potvrdio da će postava tima za narednu sezonu biti ozvaničena tokom vikenda u Belgiji.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Sauber još nije platio Ferrariju za motore

Švajcarski tim još nije krenuo sa otplatom dugova.

Prošle nedelje pojavile su se informacije da je Sauberov ugovor sa Rusima propao, ali tim je nešto kasnije demantovao ove naloge. U zvaničnom saopštenju tim iz Hinvila je kazao da sve ide po planu, kao i da je postignut dogovor sa Sergeyom Sirotkinom koji je bio ključna figura u ovom procesu. Priča se da će ovaj mladi Rus doneti sponzorstvo u vrednosti od 20 do 30 miliona evra.

Kako prenosi Welt am Sonntag, kraća budućnost Saubera zavisiće baš od ovog sponzosrtva. Sa druge strane Ferrari traži svoja potraživanje za isporučene motore, a visina celog ugovora iznosi 18 miliona evra. Za sada švajcarski tim uplatio je samo 3 milona, ali se svi nadaju da će se cela situacija poboljšati tokom vikenda u Belgiji.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Brawn: Nico je mnogo bolji nego što se ranije mislilo

Ross Brawn misli da je Lewis Hamilton pravo merilo za Nica Rosberga.

Posle saradnje sa Michaelom Schumacherom u poslednjih tri godine, Nico Rosberg od ove sezone za timskog kolegu ima Lewisa Hamiltona. Šef tima Merecedesa je izjavio da je Rosberg mnogo srećniji odkada deli garažu sa ovim Britancem.

"Lewis je odlična referenca za sve u timu. Zbog toga je Rosberg bio malo nezadovoljan kada je radio sa Schumacherom. Michael je imao mnogo više teških trenutaka nego li Nico. Sada smo se reorganizovali i Nico je mnogo bolji nego li što se ranije mislilo", kazao je Brawn.
                  On je dodao da Mercedes posle dužeg vremena ima pravi trkački par vozača.
                  "Sada se osećam mnogo uverenije nego li ranije. Ljudi su stalno pričali koliko je Nico dobar ali sada se to i pokazuje", dodoa je Brawn.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Robertson: Raikkonen ne ide u Red Bull

Menadžer Kimija Raikkonena izjavio je da su pregovori izmedju Red Bulla i njegovog klijenta propali.

Već dugo vremena Kimi Raikkonen je važio za glavnog favorita što se tiče sedišta u Red Bullu, ali izgleda da od toga nema ništa.

"Tačno je. Kimi neće voziti za Red Bull naredne sezone. Imali smo neke pregovore ali od dogovora nema ništa", kazao je Steve Robertson.
                    Sa druge strane nemački mediji preneli su informaciju da će Daniel Riccirado zameniti Marka Webbera u Red Bullu. Raikkonenov ugovor sa Lotusom ističe na kraju godine a sada sve više pominje da bi on mogao da se vrati u Ferrari.
                    "Uvereni smo da će Kimi biti u Formuli 1 i naredne godine. Sve opcije su otvorene i mi ćemo razgovarati sa ostalim timovima. Nadam se da ćemo sklopiti neki posao u bliskoj budućnosti", dodao je Robertson.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Mallya: Force Indija može da ovlada gumama

Vlasnik tima siguran je da njegov tim može da prevazidje probleme sa gumama.

Posle VN Madjarske, Force Indija postala je tim koji je bio najviše pogodjen promenom pneumatika. Ali Vijay Mallya veruje da će se njegov tim oporaviti od ovog slučaja.

"Mi smo počeli da razumemo nove gume i nadamo se da ćemo prevazići sve probleme. Prošla specifikacija guma nam nije činila nikakve usluge, već smo njih bolje razumeli od sadašnjih. Kada samo shvatili koliko će gume biti važne ove sezone, mi smo unajmili inžinjera iz Bridgestone kome se kasnije pridružio još jedan njegov kolega", kazao je Mallya.
                      On je dodao da Formula 1 mora biti obazriva kako bi izbegla ovakavu sitauciju sa gumama, kao i promene specifikacija u sred sezone.
                      "Nama treba konstantnost. Ovakve promene specifikacije guma od nas zahteva dodatni rad koji povećava troškove", kazao je vlasnik Force Indije.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Pirelli potvrdio specifikaciju guma u narednoj sezoni

Veličina guma u narednoj sezoni neće se menjati.

Još ranije bilo je sugerisano da bi zbog uvodjenja novih motora, veličina Pirellijevih pneumatika u narednoj sezoni mogla biti veća. Paul Hembery kazao je nemačkom Auto Motor und Sportu da prema podacima koje su skupili od jednog proizvodjača motora (veruje se da je to Mercedes) su alarmantni.

Ovi navodi koje je Pirelli prikazao sa Mercedesom mogu da loše utiču po Ferrari i Renault, koji bi mogli da značajno zaostaju u tempu, pa su zato oni tražili da specifikacija guma u 2014. ostane ista. I Bernie Ecclestone je bio protiv povećanja guma.
                        "Nebitno ko da je, ništa više ne smeta u poslu nego da neko ima mnogo bolji paket", kazao je novinar Auto Motor und Sporta.
                        "Bazirano na informacijama koje smo dobili od većine timova, odlučili smo da zadržino istu specifikaciju guma i u narednoj sezoni. Ali kako će pred bolidima naredne godine biti drugačiji izazovi, odlučili smo da malo promenimo pravila i tako dozvolimo timovima da koriste drugačije specifikacija na prednjoj i zadnjoj osovini", kazao je Paul Hembery.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Robertson: Raikkonen ne odbacuje povratak u Ferrari

Steve Robertson izjavio je da je moguće da se njegov klijent ponovo nadje u Ferrariju.

Bas juce Steve Robertson kazao je da su svi pregovori sa RB odavno zavrseni i da od tog posla nema nista.
                          Sa druge strane Kimi je povezivan sa ponovnim povratkom u Ferrari sa kojim je uzeo titulu 2007. godine.
                          Na pitanje da li je Ferrari opcija, Robertson je odgovorio: "Sve dok oni ne potvrde svoja mesta u timu, moj posao je da pričam sa njima i sa svim ostalim timovima".
                          On je rekao za brazilske novine da njegov klijent ima više od jedne opcije za narednu godinu.
                          "Nisam zabrinut jer imamo dosta opcija", dodao je Robertson.
                          Livio Oricchio, novinar brazilskog lista O Estado de S.Paulo je napisao da je Horner jako želeo da vidi Raikkonena u timu dok je Helmut Marko uspeo da ubedi Dietricha Mateschitza da u Red Bull uvrsti Daniela Ricciarda.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Williams ima zdrav budžet za narednu sezonu

Claire Williams je izjavila da je zadovoljna budžetom za narednu godinu.

Njeni komentari su bili upoćeni u smeru Lotusa i Saubera, odnosno timovima koji se muče da ostanu na samom gridu.

"Naše finansije su otvorena svima na uvid. Mi imamo zdarv budžet i odradili smo dobar posao kako bi ga osigurali", kazala je Williamsova.
                            Ona je dodala da pošto se tim nalazi u bezbednoj finansijskoj zoni da to ne znači da oni ne treba da podignu svoju igru na veći nivo.
                            "Mi smo uvek pazili na naše troškove a na to posebnu pažnju obraćamo još od 2009. godine. To je bitno za nas pošto smo privatan tim i ne možemo dozvoliti da vidimo kako troškovi rastu, pogotovu sada kada je teško sklopiti budžet", dodala je Claire.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Alonso se nada boljem vikendu u Belgiji

Španac se nada da će ovog puta imati bolju trku na stazi Spa.

Alosno nikada nije pobedio na VN Belgije gde je nastupio devet puta a od toga je na pet trka je morao da odustane. Prošle godine vozač Ferrarija bio je žrtva udesa, jer je na njega naleteo Roman Grosjean.

"Imao sam dobar rezultat 2005. godine kada sam završio na drugom mestu a imao sam dobre rezultate i u Formuli 3000. Nikada nisam bio u dobroj šansi da se borim za pobedu, ali sam često morao da odustanem sa trke u Belgiji, najčešće zbog tehničkih problema. Bilo bi lepo ako bi mi se sreća sada vratila", kazao je Alonso.
                              On je dodao da je staza Spa dosta tehnički zahtevna.
                              "Ovo je veoma specijalna staza gde vam se adrenalin uvek podiže. On ima dosta brzih krivina i dosta pravaca tako da je veoma zabavno voziti ovde. Jedan krug na Spa je kao 20 na ostalim stazama", dodao je Španac.
                              Takodje, priroda same staze traži veoma zahtevan set-up.
                              "Za dobar set-up vi ovde morate da napravite značajan aerodinamički kompromis, jer su prvi i treći sektor sadrže dugačke pravce, pa se od bolida traži da ima što manje prijanjanja. Drugi sektor je potpuno drugačiji, pa za njega vam je potrebno više prijanjanja. Balans bolida je veoma kompleksan", izjavio je Alonso.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Kimi testira za GP3

Raikkonen testirao GP3 automobil u Barceloni

Zvezda Lotusa je pomogao GP3 timu, Korianen GP-u, tako što im je vozeći njihov aktuelni automobil dao povratne informacije koje će organizatori iskoristiti za poboljšanje mogućnosti preticanja u 2014. godini, a odradio je i poredjenje Pirelli guma.

U jednom test-danu, na stazi u Barceloni, Kimi je odvezao 58 krugova i postigao najbrže vreme od 1:34.780s. To vreme je bilo sporije od vremena koje je postigao Kevin Korjus za osvajanje pol pozicije - 1:34.193s.

„Želeo sam da testiram GP3 auto iz 2013., jer moj prijatelj Afa Heikkinen ima svoj tim u ovoj seriji i ja sam pomno pratio njihov napredak i rezultate od početka sezone“, rekao je Kimi.

„Bio sam radoznao da vidim kako se upravlja automobilom i bilo je zabavno voziti ga. Bilo je par problema u vezi njegovog ponašanja, ali smo uspeli da rešimo većinu njih. GP3 auto iz 2013 je veoma dobar alat za mlade vozače, posebno ako žele da nauče da upravljaju gumama kao u F1.“

Comment

Working...
                                X