F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Raikkonen dao otisak za sediste u Ferrriju

Finac je ovih dana posetio Maranelo gde je dao otisak za sedište za narednu sezonu.

Raikkonen je u četvrtak posetio svoj novi-stari tim, gde je u prisustvu Stefana Domenicalija dao svoje mere za sedište za novi bolid. Ovo je prvi put da Finac poseti Maranelo posle razlaza sa Ferrarijem još 2009. godine.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Kimi zbog opercije ledja ne vozi do kraja sezone

Turun Sanomat prenosi da će Kimi Raikkonen u četvrtak imati operaciju ledja.

Finac se duže vreme muči sa bolom u ledima, koji mu je nekoliko puta ove sezone stvarao probleme. Zbog toga Raikkonen nije mogao da vozi trku ili kvalifikacije bez inekcija, naročito posle trke u Singapuru kada je značajno pogoršao povredu.

Kako prenosi Turun Sanomat, Kimi bi trebalo da u četvrtak ode u Salzburg na hiruški zahvat, što bi značilo da je njegova sezona gotova.
      "Stručnjaci preporučuju operaciju i ona će biti obavljena u četvrtak u Salzburgu. Žao mi je što na ovakav način završavamo sezonu sa Lotusom gde smo imali dve uspešne godine. Kimi više nije u mogućnosti da odlaže operaciju, jer bi samo na ovakav način bio spreman za narednu sezonu", kazao je njegov mendžer Steve Robertson.
      Najverovatnije trebalo bi da Davide Valsecchi zameni Raikkonena u timu.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Ecclestonov "savrsen" grid

Bernie Ecclestone sastavio savršen grid Formule 1

„Tata“ F1, Bernie Ecclestone, se nalazi na čelu Formule 1 od 1970. godine i u tom vremenskom periodu je bio svedok mnogih trka i umeća mnogih vozača koji su prolazili „najbržim cirkusom na svetu“.

Ali, ovaj 83-godišnjak je ipak sastavio svoj „savršeni“ grid koji izgleda ovako:

Pol-pozicija: Nigel Mansell (1 titula, 31 pobeda, 59 podijuma i 32 pol pozicije):

„Divim se smelim vozačima, pravim trkačima koji daju sve od sebe kako bi pobedili. I zato bih voleo da imam Nigela Mansella na pol poziciji. On ima sve te kvalitete.“

2. mesto: Ayrton Senna (3 titule, 41 pobeda, 80 podijuma i 65 pol pozicija):

„Genijalci u bolidu koji postiže brzinu i do 320 km/h, Senna i Schumacher su dva najtalentovanija i najdarovitija vozača svih vremena, jakih živaca i hladne glave čak i kada voze pod pritiskom, uz zastrašujuću volju za pobedom bez obzira kolike su im šanse za to.“

3. mesto: Michael Schumacher (7 titula, 91 pobeda, 155 podijuma i 68 pol pozicija)

4. mesto: Sebastian Vettel (4 titule, 37 pobeda, 60 podijuma i 43 pol pozicije):

„Sledeći, Sebastian Vettel, pravo čudo od momka koji bi mogao da postane najveći vozač svih vremena. On bi „stavio mačku medju golubove“ na svakoj trci, bilo gde, na bilo kojoj stazi, pod bilo kojim okolnostima. „

5. mesto: Jochen Rindt (1 titula, 6 pobeda, 13 podijuma i 10 pol pozicija):

„Vraćam se unazad kroz vreme i biram Jochena Rindta, šampiona iz 1970. godine.“ – Jochen Rindt, Austrijanac koji je podjednako bio uspešan u Formuli 1 kao i u auto trkama. Tragično nastradao tokom treninga za VN Italije, jedini posthumni šampion Formule 1.

6. mesto: Ronnie Peterson (10 pobeda, 26 podijuma i 14 pol pozicija):

„Nikada nije bio šampion, ali je bio odličan vozač.“ Poznat kao „Super Švedjanin“, dva puta je bio u trci za osvajanje šampionata, uključujući i 1978. godinu kada je poginuo na VN Italije. Važi za jednog od najtalentovanijih vozača u istoriji F1.

Ostatak grida, po Berniju, izgleda ovako: Alain Prost, Alan Jones, Jackie Stewart, Niki Lauda, James Hunt, Graham Hill, Juan Manuel Fangio i Nelson Piquet.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Newey: Ferrari i Lotus su imali srece sa gumama

Mozak Red Bulla kaže da su gume pomogle Ferrariju i Lotusu na početku

Govoreći za Red Bullov TV kanal Servus, Newey je rekao da timovi nisu dizajnirali svoje bolide prema gumama za ovu sezonu.

„Preko zime smo imali velike promene, neočekivane promene. Pirelli je predstavio gume koje su mnogo osetljivije, i previše opterećenja su trpele te gume, pogotovo u dugim i brzim krivinama gde je potrebno mnogo downforca“, rekao je Newey.

„Ta promena nas je mnogo koštala, a pomogla je drugim timovima, poput Lotusa i verovatno Ferrarija. Za mene, to je čista sreća. Mislim da Lotus i Ferrari prave preveliku buku oko toga koliko su pametno dizajnirali svoje bolide, i koliko su pametno pročitali pravila, ali iskreno, to je samo bila sreća. Mi smo, sa druge strane, bili malo manje srećni što se toga tiče, ali je onda politika bila upletena. Tako da je ovo bila veoma izazovna godina, ali na kraju i nagradjena“, dodao je Newey.

Lotus i Ferrari su pobedili na 3. od prvih 5. trka sezone, ali od tada nisu uspeli da trijumfuju. Nakon Vn Velike Britanije, Pirelli je redizajnirao gume zbog nekoliko incidenata na Silverstonu gde su kroz brze krivine gume jednostavno pucale dramatično.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Massa u Williamsu od naredne sezone

Williams je potvrdio da će Brazilac voziti za njih od naredne godine.

Britanski tim potvrdio je da će Felipe Massa biti član Williamsa uz Valtterija Bottasa, što je automatski značilo da Pastor Maldonado napušta tim. Izgleda da su se Williams i PDVSA dogovorili način oko rastanka saradnje, ali za sada obe strane odbijaju da komentarišu ove navode.

"Odluševljeni smo što smo doveli Massu jer je on pravi brorac na stazi. Takodje, on ima dosta iskustava i biće veoma važna član našeg tima", pisalo je u saopšenju Williamsa.
            "Williams je jedan od najuspešnijih timova u Formuli 1. Kada sam bio mali oduvek sam sanjao da vozim za njih, Ferreri ili McLaren. Sa velikim promenama koje dolaze naredne sezone mislim da možemo da postignemo dobar rezultat", kazao je Massa.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Magnussen sve blizi mestu u McLarenu

Tim iz Vokinga razmišlja da se zahvali Sergiu Perezu na saradnji.

McLaren se već duže vreme razmišlja da li da produži saradnju sa Meksikancem, pa kako novode pojedini mediji Kevin Magnussen glavni kandidat za to Perezovo mesto.

"Razmatrali smo dosta vozača. Kada budemo završili ovaj proces donećemo odluku. Mislim da je Perez odradio dobar posao i mi još pregovaramo sa njim. Znamo da mediji dosta pričaju o tome ali mi još nismo doneli nikakvu odluku. Ove godine našim vozačima nismo pružili dobar bolid ali je Sergio dobro pokazao u ovoj situaciji", kazao je šef tima Martin Whitmarsh.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Rob Smedley prelazi sa Massom u Williams

Očekuje se da Massin inženjer i mentor predje iz Ferrarija u Williams.

Pošto je Felipe Massa već potpisao ugovor sa Williamsom, očekuje se da istu stvar učini i Rob Smedley, mada Claire Williams izjavila je da ugovor još nije gotov.

"Još ne znamo šta će se tu desiti. Ako Smedley želi da se priključi našem timu onda to mora biti pod našim uslovima i on mora da radi onaj posao koji želi da obavlja ali to ne znači da će on biti Felipeov inženjer. Massa je veoma iskusan vozač i mislim da njemu nije potrebno da dovodi svog inženjera u tim. Verujem da će se ova stvar rešiti do kraja godine", kazala je Claire Williams.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Perez: Sledeci vikend mi je veoma vazan

Sudbina Meksikanca u McLarenu je pod velikim znakom pitanja.

Kako je Ostin veoma blizu granice sa Meksikom, trka za VN Amerike se na neki način može smatrati kao domaća za Sergia Pereza.

"Drago mi je što trku za VN Amerike mogu nazvati domaćom trkom. Prošle godine bio sam oduševljen podrškom, gde je bilo puno mojih sunarodnika na tribinama. Za mene to će biti jedan od najznačajnijih vikenda u karijeri i želim da ostvarim dobar razultat. Bolid se na poslednjim trkama dobro ponašao pa se nadam da će se to ponoviti u Ostinu. Lepo bi bilo ako bih mogao da ponovim vikend iz Indije", kazao je Perez.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Salo: Kovalainen bi bio odlican za Lotus

Mika Salo tipuje na Heikkija Kovalainena kao moguću zamenu za Kimija Raikkonena.

Lotus još nije objavio ime vozača koji bi mogao da zameni Kimija Raikkonena na poslednje dve trke u Americi i Barzilu. Najviše šansi daju se test vozaču Davideu Valsecchiju, ali Salo veruje da bi i Heikki Kovalainen bio dobar izbor.

"O ovome sam već dugo razmišljao i verujem da bi Heikki bio dobar izbor. Valsecchi duže vreme nije vozio dok Kovalainen znao kako da radi sa Renaultovim motorem i menjačem a već je i vozio na ovoj stazi", kazao je Salo.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

McLaren odlozio objavu o glavnom sponzoru

Tim još nije potvrdio ime svog drugog vozača za narednu sezonu.

U poslednje vreme dosta se priča o tome da je Kevin Magnussen već zamnio Sergia Pereza, što samo neće imati uticaj na vozačku postavu već i na finansije tima. Do sada verovalo se da će Perezov sponzor Telmex biti novi pertner McLarena jer se na kraju sezone Vodafone povlači iz britanskog tima.

Ugovor izmedju McLarena i Vodafonea završava se 2. decembra a do tada tim bi trebao da da ime novog glavnog sponzora.
                      "Sledeće godine imaćemo novog sponzora, ali još ne znam detalje jer nisam razgovarao sa ljudima iz marketinga. Mislim da će biti mnogo više informacija kada budemo predstavili novi bolid nego li 2. decembra", kazao je šef tima Martin Whitmarsh.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Timovi zabrinuti zbog loseg izgleda novih bolida

Timovi Formule 1 zabrinuti su zbog novih pravila koja ih teraju da dizajniraju ružne bolide.

Pravila za narednu sezonu propisuju da visina šasije mora da bude 525mm a dok karjnja tačka na nosu mora da na 185mm od podloge. Ovi propisi zahtevaju veoma uzak početak nosa a timovi žele da poprave protok vauduha ispod bolida odnosno ispod nosa i šasije.

Autosport.com je napravio dizajn novog nosa za koga se veruje da većina timova već prati ovaj trend, kao i da su oni već prijavili FIA-i da je dizajn prednjeg dela bolida dosta ružan.
                        Adrian Newey i Sam Michael su već priznali da je prednji deo novih bolida ružan, jer samo takav dizajn može da prodje sigurnosni test.
                        "Niski nos nije problem, problem stvara način na koji možemo sa tim dizajnom proći sigurnosni test. Mislim da će svi timovi na kraju imati samo jedno rešene", kazao je Michael.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

F1 bi mogla da promeni bodovni sistem

Ecclestone dobija nove ideje o bodovnom sistemu F1

Šef F1 je poznat po svojim "revolucionarnim" idejama za F1, od kojih se posebno izdvajaju dodeljivanje medalja umesto bodova, kao i veštačka kiša na stazama, koje bi trebale da donesu zanimljivost trkama i šampionatu.

Najnovija u nizu ideja je da se na različitim stazama dodeljuje različit broj bodova. Tako, prema zamišljenoj ideji, po 25 bodova bi se dobijalo na trkama u Australiji, Maleziji, Kini, Bahreinu, Španiji, Kanadi, Madjarskoj, Nemačkoj, Italiji i Beligji.

Po 50 bodova bi se dobijalo na trkama "koje su od istorijske važnosti", kao što su Monaco i Velika Britanija, dok bi za poslednju trku sezone, finale u Brazilu, pobednik dobio čak 100 bodova.

Berni kaže da bi takav sistem bodovanja bio nešto nalik tenisu, gde se, u zavisnosti od težine turnira, dobija različit broj bodova.

Kao i medalje i prskalice na stazi, i ovo je tek jedna zamisao Bernia Ecclestona, ali, to ne treba uzeti kao neku smešnu stvar, jer ako neko ima moć da promeni nešto u F1, onda je to sigurno Berni Ecclestone.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

F1 nije zanimljiva FIA-i

Nema nijedne F1 trke medju „najboljim momentima godine“

Medju 12 video snimaka za koje fanovi mogu da glasaju na FIA-inoj zvaničnoj facebook stranici pod nazivom „Najbolji momenti godine“, ne postoji nijedan snimak iz ovogodišnje sezone Formule 1.

Umesto Formule 1, fanovi mogu da glasaju za najbolje momente iz World Endurance šampionata, World Touring Car šampionata, WRC-a, ERC-a, European Rallycross šampionata, European Formula 3 serije i Karting World serije.

Navedene serije i njihove momente su izabrali sudije FIA-e koji izgleda ne vole mnogo Formulu 1.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Infiniti: Vettelova dominacija je losa vest

Generalnom sponzoru Red Bulla se ne svidja dominacija Sebastiana Vettela

„Činjenica je da smo ušli u F1 kako bi predstavili naš brend, a sve se svodi na to da on bude što češće prikazivan na televiziji“, rekao je Andy Palmer iz Infinitija: „Sa te tačke gledišta, možemo reći da je Sebastian bio previše uspešan. Osvojivši šampionat četiri trke pre kraja sezone možda nije dobra vest za nas iz te perspektive.“

„Ali, mi to moramo dugoročnije da sagledamo. Svima je jasno da je Sebastian postao legenda ovog sporta, neko ko će napraviti gigantske rekorde u godinama koje dolaze. On je to postigao sa nama, i radeći kao ambasador našeg brenda.“

„Ako pobedi u preostale dve trke do kraja, on će ući u istoriju. Lepota je u tome da, dok bi drugi vozači otišli na odmor nakon osvajanja titule, Seb se vratio još odlučniji nego ikada. On je veoma svestan istorije ovog sporta, i ceni svoje mesto u toj istoriji. Mislim da ga to čini veoma posebnim.“

Palmer je ovom prilikom potvrdio da kompanija planira još više specijalno dizajniranih Vettelovih izdanja u budućnosti. U ovom trenutku, specijalno dizajniran Infiniti FX Vettel je jedini putnički automobil koji je stvoren kao rezultat tog partnerstva, iako je Vettel bio uključen u razvojno testiranje Infiniti Q30 i Infiniti Q50 automobila.

„Lepota je u tome što Seb ne želi da bude uključen u projekat koji nije potpuno autentičan“, rekao je Palmer: „Naše test dane on pretvara u naporan rad. To je prava prednost, i mi nameravamo da iskoristimo njegovu stručnost u dizajniranju više specijalnih modela koji će nositi njegovo ime. Ali, poenta je u tome da mi želimo da ih napravimo da budu kako treba, a to znači da mora da prodje nekoliko godina u tom proizvodnom ciklusu.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Ecclestone podmitio nekoliko timova 1998. godine

Jordan, Prost i Walkinshaw dobili po 10 miliona da potpisu konkord ugovor

Tokom ovonedeljnog sudjenja Berniu Ecclestonu otkriveno je da je šef F1 platio Eddie Jordanu, Alainu Prostu i Tomu Walkinshawu po 10. miliona dolara da potpišu novi konkord ugovor koji je stupio na snagu 1998. godine.
                                Kada je upitan zašto su timovi primili ovaj novac, Ecclestone je odgovorio:"Oni su plaćeni da bi potpisali novi konkord ugovor, i to su i uradili".

"Ono što možemo da zaključimo je da ovi ljudi nisu postupili ispravno, Alain Prost i ostali".

Guardian izveštava da je Ecclestonu postavljeno direktno Pitanje:"Da li vi smatrate da je plaćanje mita za nekoga ko nije javni funkcioner, prihvatljivo?"

Ecclestone je odgovorio: Moraću malo da razmislim o tome. Voleo bih da sam o tome razmislio pre toga".

Comment

Working...
                                X