F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Caterham: Imamo dobar balans bolida

Tim dosta očekuje od trke u Kanadi.

"Ovo je bio dobar dan za mene. Promenili smo plan rada zbog kraćeg trećeg treninga, što nam je dosta pomoglo u kvalifikacijama. Mislim da će trka da bude dosta zanimljiva, pre svega što ne znamo kako će se gume sutra ponašati. Našli smo dobar balans bolida na dužim stintovima, tako da želimo da probamo neke druge varijante oko taktike", kazao je Pic.

"Treći trening je bio dobar za mene, jer sam našao dobar balans bolida na intermidijat gumama. Ipak, kvalifikacije nisu išle po planu, jer smo izabrali pogrešne gume za trenutne vremenske uslove. U mom brzom krugu napravio sam grešku koja me je dosta koštala", izjavio je van der Garde.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Trac: Rosberg u Ferrari, Maldonado u Lotus

Ferrari „bacio oko“ na Rosberga, Maldonado mogući naslednik Raikkonena

Leto je stiglo u Evropu, a to je uobičajeno vreme kada kreće „smešna“ sezona.
      Španska Marca navodi da se kroz padok Montreala naveliko priča o tome da je Massa veoma „nestrpljiv“ za novi Ferrarijev ugovor za 2014.
      Medjutim, nemački Bild piše da je tim iz Maranella zapravo „bacio oko“ na dva Nemca: aktuelnog svetskog šampiona, Sebastiana Vettela i pobednika Monaca, Nica Rosberga.
      Što se tiče Rosberga, Domenicali je izjavio: „On je sigurno jedan od vozača kojeg već posmatramo.“
      „Nisam iznenadjen da je brži od Hamiltona. On je oduvek bio dobar, ali sad je dokazao da je sazreo.“
      Još jedna glasina, kako navodi Marca, je ta da je Pastor Maldonado mogući naslednik Kimija Raikkonena u Lotusu, ukoliko Finac ode u Red Bull.
      „Vlasnik tima, Gerrard Lopez, bi oduševljeno dočekao PDSVA na mesto timskog sponzora“, piše Marca.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Pirelli ce koristiti lepak

Umesto da revidira gume, Pirelli će koristiti lepak

Pirelli će u ponedeljak, posle VN Canade, odlučiti o tome da li će od VN Britanije koristiti revidirane gume, ili će pokušati da lepkom reše problem oko delaminacije, tj. raslojavanja ovogodišnjih guma.
        Nakon što su naišli na otpor većine timova, Pirelli ozbiljno razmišlja da ne uvodi nove, revidirane gume, u ovogodišnji šampionat, već razmatraju druge solucije, koje bi odmah mogle da budu u upotrebi.
        Nakon prvih treninga u Canadi, Paul Hembery je izjavio da će možda jednostavna promena u procesu izgradnje guma, a koja uključuje novo sredstvo za lepljenje slojeva, rešiti problem koji imaju sa delaminacijom.
        „Postoji veliki broj pristupa“, rekao je Hembery: „Možemo dobiti saglasnost svih timova, što mislim da se neće desiti. Ali mi imamo i druge ideje koje su možda još bliže ovogodišnjim gumama.“
        „Kako je vreme prolazilo, to nam je omogućilo više vremena za rad. Razvili smo neko unutrašnje testiranje, testiranje bubnja, što nam je omogućilo da simuliramo delaminaciju koju smo videli.“
        „Zato smo radili na nekim promenama u procesu, u osnovnim terminima-lepak, kako bi povećali snagu spajanja izmedju komponenata u pneumatiku.“
        „Imamo nekoliko opcija, pa kad u potpunosti budemo analizirali današnje rezultate, sešćemo sa timovima u ponedeljak i donećemo odluku.“
        Promena lepka neće voditi do promene specifikacija guma, tako da neće biti potrebno jednoglasno odobrenje timova, kao što je bilo potrebno za uvodjenje Kevlara.
        „Situacija koju imamo je takva da imamo veliki broj timova koji ne želi nikakve promene, i veoma insistiraju na tome.“
        „Dakle, našli smo se u sredini jednog ili dva tima koji žele promene, i ostalih timova koji to ne žele. Pokušali smo da pronadjemo nešto što je skoro nemoguće-a to je koncenzus.“

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Raikkonen i Ricciardo dobili kazne posle kvalifikacija

Oni su dobili kazne od pomeranjem za dva mesta na startu, zbog lošeg izlaska iz pitlejna.

Vozačima Lotusa i Toro Rossa izrečena je kazna od pomeranjem od dva mesta na startu, zbog preskakanja kolone u pitlenu, koja se formirala pre restarta kvalifikacija. Riccirado i Raikkonen su preskakanjem zaradili po dva mesta u formaciskom krugu.

Pošto se Finac kvalifikovao kao deveti a Australijanac kao deseti, Raikkonen će tako izgubiti smao jednu poziciju i krenuće sa desetog mesta. Ispred njih naćiće se Nico Hulkneberg.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Vettelova pobeda za Red Bullov prvenac u Kanadi

Sebastian Vettel ubedljivo je pobedio na trci za VN Kanade.

Za razliku od prva dva dana vikenda, vreme pred početak trke bile je puno bolje. Nije bilo kišnih oblaka iznad staze, temperatura vazduha bila je 23 a staze 29 stepeni i svi su očekivali suvu trku. Zbog toga svi vozači koji su se kvalifikovali sa intermidijat pneumaticima, prema pravilima imali su slobodan izbor guma za suvo pred početak trke.

Sam start trke prošao je bez incidenata, gde je Sebastian Vettel ispred Hamiltona poveo kolonu. Rosberg se posle prvog kruga popeo na treću poziciju, Webber je bio četvrti a Alonso peti. Posle tri krugova Vettel je imao prednost od 3.2s u odnosu na Hamiltona, dok je razlika izmedju Webber i Alonsa takodje rasla. Kako je trka odmicala Bottas je nastavio da gubi pozicije, pa je tako u šestom krugu bio žrtva Jean-Erica Vergnea.
            Raikkonen, Riccirado i Massa su u 12. krugu vodili zanimljivu bobu za osmo mesto, gde je vozač Lotusa izašao kao pobednik iz tog troboja. Alonso je u tim trenucima smanjio zaostatak za Webberom na samo 0.3s, ali se Australijanac u sledećem krugu odlučio da ode do boksa. Rosberg je uspeo da posle pit-stopa sačuva treću poziciju od Webbera, dok je Vettel posle svoje promene gume zauzeo drugo mesto iza Lewisa Hamiltona, koga je čekla promena pneumatika.
            Hamilton je tek u 19. krugu otišao na svoju prvu zamenu pneumatika, a na stazu vratio se na drugom mestu. Raikkonen je prilikom svog odlaska u boks u 23. krugu imao problema sa montiranjem zadnje desne gume, što ga je nateralo da duže ostane u boksu. Massa i Sutil su imali zanimljiv duel na stazi, gde se vozač Force Indije jako odupirao napadima Brazilca. Za to vreme, na stazi se polako formirao troboj izmedju Rosberga, Webbera i Alonsa. Webber i Alonso su u 30. krugu uspeli da obidju vozača Mercedesa, koji se dosta mučio sa tempom bolida.
            Webber je malo kasnije imao mali incident na 10. krivini sa van der Gardeom, kada Holandjanin nije video vozača Red Bulla prilikom obilaženja za ceo krug. Australijanacu je prilikom ovog incidenta oštećeno prednje krilo. Alonso je iskoristio priliku da se približi Webberu a van der Garde je zbog ovoga dobio kaznu zaustavljanjem 10 sekundi u boksu. Vozač Ferrarija je u 41. krugu obišao Marka Webbera i polako počeo da mu odmiče.
            Šest krugova kasnije Rosberg i Webber su otvorili seriju drugih pit-stopova, a krug kasnije istu stvar čini i Fernando Alonso. Van der Garde je bio prvi vozač koji je morao da odustane od trke, jer mu je posle kontakta sa Hulkenbergom odpalo prednje krilo. Vozač Saubera je nešto kasnije takodje morao da se parkira van staze. Posle serije drugih pit-stopova, pozicije medju vodećima se nisu promenile, pa je tako Vettel vodio trku ispred Hamiltona i Alonsa.
            Na 13. krugova do kraja Fernando Alonso se približio Lewisu Hamiltonu a Paul di Resta je posle 57. krugova otišao na svoj prvi pit-stop. Španac je posle šest krugova uspeo da pretekne Britanca fantastičnim manevrom na prvoj krivini. Hamilton se nije predavao i u narednim krugovima pokušavao je da povrati izgubljenu poziciju. U finišu trke u borbu za 8. mesto upustili su se Massa i Raikkonen, dok je Esteban Gutierrez morao da odustane jer je izleteo na 10. krivini. Massa je u poslednjem krugu uspeo da obidje Raikkonena, dok je Mark Webber postavio najbrži krug u trci od 1m16.182s.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Caterham: Veoma teška trka za nas

Za oba vozača tima ova trka bila je za zaborav.

"Moj start je bio dobar, ali sam morao ranije da kočim na prvoj krivini, pa sam tako izgubio nekoliko pozicija. Trku sam krenuo na medijum gumama, koje smo koristili i u drugom stintu. Balans bolida se popravljao tokom trke, što mi je omogućilo da na deset krugova do kraja obidjem Chiltona. Od tada počeo sam da forsiram, ali kasnije sam se trudio da samo bolid dovezem do kraja", izjavio je Pic.

"Ova trka nije bila dobra za mene. Želim da se izvinim Marku za incident i mislim da sam naučio lekciju ta sledeću trku. Imao sam dobar start, gde sam u drugom krugu već zauzimao 17. poziciju. Trku sam počeo na super-mekim gumama, ali sam već u ranoj fazi trke išao do boksa i uzeo medijum pneumatike. Od tada sam imao problema, jer mi je temperatura guma stalno opadala. Posle toga desio se incident sa Webberom, gde sam oštetio prednje krilo, što je označilo kraj moje trke", kazao je van der Garde.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Lotus: Nismo zadovoljni ovim vikendom

Oba vozača tima uspela su da zabeleže neke poene.

Kimi Raikkonen uspeo je da izjednači rekord Michaela Schumachera po boju završenih trka u poenima zaredom.

"Moj start nije bio dobar a kasnije imao sam problem sa kočnicama, jer je papučica postala previše meka. Ipak, kočnice su bili dovoljno dobre da me uspore pred krivine. Nažalost, zbog toga izgubio sam dosta vremena i nisam bio u mogućnosti da napadam. Većinu vremena u trci proveo sam prateći ostale bolide, gde sam pokušavao da se odbarnim od ostalih vozača", izjavio je Raikkonen.
                "Znao sam da će ovo biti teška trka za mene, ali razočaran sam što sam propustio priliku da zabeležim poene. Imao sam problema sa super-mekim gumama, što me je nateralo da ih veoma brzo promenim. Ovo nije bio baš najbolji vikend za nas, ali se nadam da će se stvari popraviti u Silverstonu", kazao je Grosjean.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Vozači Mercedesa zadovoljni su učinkom na trci

Hamilton i Rosberg bili su zadovoljni svojim pozicijama.

Britanac je u trku krenuo iz prvog startnog reda, ali u finišu nije uspeo da se odbrani od napada Fernanda Alonsa.

"Bolid je bio fantastičan. Imao sam dobro prijanjanje u sporim krivinama, ali nisam imao tempa kao što je to bio slučaj sa Vettelom i Alonsom. To je bio maksimum koji sam mogao da izvučem iz bolida. Bilo bi bolje da sam mogao da sačuvam drugo mesto, ali je Fernando Alonso bio strašno brz", kazao je Hamilton.
                  "Mislim da je peto mesto dobar rezultat za nas, jer nisam mogao da pariram vodećima. U prvom stintu su se moje gume pregrevale, pa sam mora ranije do boksa kako bi odbranio poziciju od Webbera i Alonsa. Bitno je da sam zabeležio bodove, kao i da smo pokazali napredak u performansama", dodao je Rosberg.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

McLaren: Naši vozači odradili su odličan posao

Tim iz Vokinga nije uspeo da na trci u Kanadi zabeleži poene.

"Dali smo sve od sebe u ovoj trci, tako da je ovaj rezultat malo razočaravajući. Oba bolida se nisu dobro ponašala na opcijonim gumama, gde nam je ponestajalo prijanjanja. Nadam se daćemo na Silverstonu imati više sreće", kazao je Perez.

"Trka nam je bila mnogo bolja kada smo koristaii primarnu komponentu. Na trci smo pokazali da smo imali dobru strategiju, ali jednostavno nismo mogli da idemo brže. Nadam se da će trka u Silverstonu biti mnogo bolja za nas, gde bi trebalo da imamo nekoliko novih delova", dodao je Button.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Ferrari: Možemo da do kraja budemo konkurentni

Italijanski tim je u trci pokazao da ima dobar tempo.

"Sve do kraja ovo je bio veoma komplikovan vikend za nas. Drugo mesto je veliko kao pobeda, jer smo uspeli da nadoknadimo pozicije kojr smo izgubili na kvalifikacijama. Bilo je veoma napeto kada sam obilazio Hamiltona, jer smo tada obojica imala sličan tempo. Što se tiče poena, ovo je sjajan rezultat, jer je Vettel bio nedodirljiv i mislim da je zaslužio pobedu. Još ima puno trka da se vozi, tako da mislim da do kraja sezone možemo biti konkurentni", izjavio je Alonso.

"Zadovoljan sam mojom trkom, koja je bila borbena od početka do kraja. Od starta sam znao da će biti veoma teško, jer sam krenuo sa 16. pozicije. Imao sam dobar bolid, što mi je omogućilo da pretičem ostale na stazi. Izgubio sam dosta vremena iza Sutila, jer su moje gume počele da degradiraju. Nisam zadovoljan rezultatatom, ali je ovo bila dobra trka za mene", kazao je Massa.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

RB: Pobeda u Montrealu je fantastican rezultat za tim

Austrijski tim je ostvario je prvu pobedu u Kanadi.

"Lepo je pobediti na ovoj stazi. Forsirao sam od početka do kraja, a imao sam i momenat kada sam dodirnuo zid. Od tada počeo sam da kontrolišem trku i gledao sam da zadržim ritam. Lepo je videti da smo bili najbrži u ovim sulovima, a gume su se dobro ponašale", kazao je Vettel.

"Moj start je bio dobar, ali nisam uspeo da se probijem napred. Izgubio sam malo vremena u prvom stintu, jer sam bio zaglavljen iza Rosberga. Kada je on otišao do boksa moja trka je bila mnogo bolja. Imao sam incident sa van der Gardeom, gde sam oštetio prednje krilo, što je otežalo moju trku", dodao je Webber.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Vergne nezadovoljan šestim mestom

Jean-Eric Vergne je na trci u Kanadi ostvario najbolju kvalifikacionu poziciju u karijeri i najbolji plasman na trci u karijeri, ali je i pored svega toga na kraju rekao da je želeo više.

Nakon što je osvojio osmu poziciju na prethodnoj trci u Monaku, Francuz se u Montrealu prvo kvalifikovao na sedmo mesto, a onda je trku završio na šestoj poziciji.

Novih osam bodova mu je pomoglo da se probije ispred timskog kolege u generalnom plasmanu, ali je Vergne izjavio da se nada da će na narednim trkama ostvariti još bolje rezultate.
                          "Šesto mesto je jako dobar rezultat, ali već sada polako to izbacujem iz glave i fokusiram se na narednu trku. Ne moram da budem zadovoljan ovim rezultatom. Uvek želimo više i želim da budem bolji na sledećim trkama i zato moramo da nastavimo sa ozbiljnim radom", rekao je Vergne.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Trka za zaborav za Sauberove vozače

VN Kanade je bila katastrofalna za Sauber kome po prvi put od VN Italije 2011. oba vozača nisu završila trku.

Esteban Gutierrez se slupao nekoliko krugova pre kraja, dok je Nico Hulkenberg učestvovao u incidentu sa Van Der Gardeom. Nemcu je pukla guma što je na kraju i okončalo njegovu trku.
                            "Razočaravajuće je kada ovako završite trku. Obilaženje vozača u sporijim bolidima za ceo krug može da bude problematično, ali i oni se trkaju i njima se događaju iste stvari kao i nama", izjavio je Hulkenberg.
                            On je kasnije priznao da nije osetio kontakt sa Caterhamom ili bilo kakvu posledicu sve do izlaska iz poslednje šikane.
                            "Na početku nisam ništa osetio, ali kada sam izašao iz poslednje krivine sam video da bolid ne ide pravo i odlučili smo da stanemo. Jesmo izgubili pozicije na startu, ali treba reći da nismo imali ni dovoljno dobar tempo. Borio sam se za četrnaesto mesto i nisam mogao mnogo bolje od toga. Ovo nije bio idealan način za završetak trke, ali nismo mogli više od ovoga", rekao je Hulkenberg.
                            Njegov timski kolega Esteban Gutierrez je imao jednako lošu trku. Ni jedan od Saubera nije bio ni blizu bodova, a Meksikanac je svakako jače pritiskao kako bi došao do što boljeg rezultata. On je blokirao točkove na džombastom prilazu krivini 1 što ga je poslalo u zaštitnu ogradu.
                            "Po završetku prvog pit stopa sam u prvoj krivini naleteo na neke džombe, blokirao sam točkove i izleteo. Tokom cele trke je bilo teško voziti, a ja sam sve vreme bio na limitu. Od samog starta su me svi pritiskali. Prvi set guma je bio težak za vožnju i strategija sa jednim stajanjem je definitivno bila neizvodljiva", izjavio je Gutierrez.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Vozači Marussije realizovali strategiju sa jednim stopom

Na trci u Montrealu su ponovo oba vozača Marussije uspela da završe trku.

"Uživali smo u trci pošto je tempo bio dobar. U petak je delovalo da zaostajemo u ovakvim uslovima. Iskreno, nisam bio siguran u odluku da se ide sa jednim zaustavljanjem, ali sam imao konstantnu komunikaciju sa inženjerima i svi zajedno smo pratili situaciju. Morali smo da budemo veoma oprezni, ali smo izvukli četrdeset krugova bez problema. Kasnije smo sa super-softovima uspeli da održimo poziciju i veoma sam zadovoljan sto smo mogli da se nosimo sa konkurentima. Nadamo se novom koraku u Silverstoneu, gde ćemo se dosta fokusirati na performanse", izjavio je Bianchi.
                              "Imali smo dobar start, međutim mučili smo se u prvom krugu. Ipak nakon toga smo videli da naša strategija daje rezultat. Počeli smo sa medijum gumama i na njima smo proveli četrdeset krugova. Bio sam zadovoljan potrošnjom pneumatika, čak i u kasnijem periodu stinta kada smo još uvek mogli da pritiskamo, tako da su moji inženjeri obavili odličan posao. Uvodni deo drugog stinta je bio dobar, ali sam kasnije počeo da gubim tempo i izgubio sam poziciju od Pica. Mislim da možemo biti optimistični pred trku u Silverstoneu koja će biti veoma važna za ekipu", rekao je Chilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Di Resta hvali strategiju Force Indije

Paul di Resta je imao samo reči hvale za strategiju svog tima na trci u Kanadi.

Škot je imao neverovatan prvi stint od 56 krugova na medijum gumama i to mu je na kraju pomoglo da sa sedamnaeste skoči na sedmu poziciju.
                                Di Resta koji je u subotu ispao već u Q1 nakon problema sa menjačem je rekao da je odluka da se prvi stint maksimalno produži bila odlična.
                                "Mislim da je već u petak bilo jasno da imamo dobar bolid. Juče smo imali katastrofalan dan i morali smo danas nešto da izvučemo. Strategija je bila savršena. Tek u poslednjem krugu sam počeo da osećam da gume popuštaju, ali smo na kraju izdržali i sedmo mesto je odličan rezultat nakon starta sa sedamnaeste pozicije.
                                Adrian Sutil je u drugoj Force Indiji završio kao deseti nakon kazne "prođi kroz boks" zbog nepoštovanja plavih zastava.

Comment

Working...
                                X