F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Riccardo vratio Toro Rosso u Q3

Vozač Toro Rossa je zadnji put ovo učinio na kvalifikacijama u Bahrejnu prošle godine.

"Lepo je ponovo biti u Q3. Ovo nam je prvi put posle Bahrejna da se nadjemo ovde pa zato očekujem veoma dobru trku. Bilo je teško pošto su svi vozači čekali zadnji momenat da krenu sa krugovima u zadnjem delu. Ovakav rezultat je dao podstrek svima u timu i jedva čekam sutrašnju trku. Momci u fabrici su radili naprono kako bo poboljšali bolid", kazao je Ricciardo.

"Ovo su za mene bile razočaravajuće kvalifikacije jer sam u petak imao tempa ali je on danas nesto. Uveren sam da mogu da popravim stvari sutra na trci jer sam video da Ricciardo ima tempa. Situacija oko guma je previše komplikovana pa će taktika imati veliku ulogu", kazao je Vergne.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Alonso: Jos uvek zaostajemo u kvalifikacijama

Španac veruje da Ferrari mora još da unapredi svoj F138 iako je danas bio treći na kvalifikacijama u Kini.

Alonso je imao tri desetinke zaostatka za osvajačem pol pozicije Lewisom Hamiltonom, ali je po prvi put ove sezone bio brži u kvalifikacijama od timskog kolege Felipea Masse.

On veruje da je Ferrari ovog vikenda napravio dobar napredak, ali dodaje da još uvek ima posla kada je u pitanju kvalifikacioni tempo.
      „Petkom isprobavate nove delove. Neki rade bolje, neki lošije i onda na osnovu toga se spremate za subotu. Tako je bilo i ovog vikenda, i mislim da moramo da nastavimo da radimo ovim tempom ukoliko želimo da sustignemo rivale u kvalifikacijama.“
      I pored toga, Alonso smatra da je Ferrari ozbiljna pretnja u uslovima trke.
      „Naš trkački tempo je dobar i tako će sigurno i ostati. Do sada nismo mnogo štedeli gume i meka komponenta ovde sigurno neće dugo trajati, tako da nas ništa nije iznenadilo. Nadam se da ćemo sutra imati čistu trku i verujem da možemo da se borimo za podijum i pobedu. Takođe moramo biti fleksibilni i pametni sa strategijom“, rekao je Alonso.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

U McLarenu pomešana osećanja nakon kvalifikacija

Button je zadovoljan učinkom na kvalifikacijama dok Perez ima mnogo razloga za brigu.

"Naš cilj pre kvalifikacija bilo je da dodjemo do 10. mesta ali mi smo postigli mnogo više. Zadovoljan sam našim kvalifikacionim performansama ali još nemamo tempa kao što imaju vodeći. Lepo je videti da se nalazimo ispred Red Bulla. Sutra će prvih deset krugova biti veoma zanimljiva pa se nadam dobrom startu", kazao je Button.

"Za mene ovo je bio veoma težak vikend. Trebao sam da se nadjem u zadnjem delu kvalifikacija, ali nisam uspeo da dovoljno zagrejem gume i sastavim dobar krug. Ipak, baš zbog pneumatika sutrašnja trka biće uzbudljiva a taktika će imati ključnu reč. Imam fantastičan tim iza sebe i nadam se da će mi pripremiti dobru taktiku za sutra", kazao je Perez.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Zadovoljavajuće kvalifikacije za Marussiju

Ruski tim je ponovo bio brži od svog glavnog rivala Caterhama.

„Zadovoljan sam plasmanom, ali nisam svojim krugom pošto sa napravio malu grešku koja me je koštala boljeg vremena. Mislim da smo se danas malo mučili, ali verujem u naš trkački tempo i jedva čekam trku. Moraćemo dobro da startujemo ako želimo da zadržimo rivale iza sebe i nadam se da će nam unapređenja pomoći da budemo malo bliži bolidima koji su ispred nas. Mislim da bi trka mogla da bude veoma zanimljiva zbog situacije sa gumama, i možda bi smo mogli to da iskoristimo u svoju korist“, izjavio je Bianchi.

„Bilo bi lako fokusirati se na negativne stvari koje su nam se dogodile danas, ali ako uzmemo u obzir kakve smo sve izazove imali ovog vikenda mogu da budem zadovoljan. Cilj nam je bio da ponovo budemo ispred Caterhama i to smo i ostvarili, iako sam ja mogao da vozim samo jedan stint u Q1. Nadam se da ćemo sutra imati čistu trku i verujem u naš trkački tempo“, rekao je Chilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Vozači Williamsa dali sve od sebe

Ipak, ovo su bile još jedne razočaravajuće kvalifikacije za tim.

"Dao sam sve od sebe i nadao sam se boljim rezultatom kao što je ulazak u Q2. Nismo tamo gde smo želeli da budemo i moraćemo još mnogo da radimo. Ipak, sada imamo dobru zalihu svežih guma koje ćemo pokušati da ih na najbolji način iskoristimo", kazao je Maldonado koji je kvalifikacije završio na 15. mestu.

"Veoma kasno smo izašli u prvi deo kvalifikacija, što nas je stavilo u tešku situaciju. Vremensku uslovi su bili malo čudni, naročito zbog vetra pa je teško bilo sastaviti dobar krug. Sada sam fokusiran da se na što bolji način spremim za trku a dobro je to što imam dosta novih guma", dodao je Bottas koji se za trku kvalifikovao na 17. mestu.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Teške kvalifikacije za Force Indiju

Vozači Indijskog tima danas nisu imali tempo za prolazak u Q3.

„Mislim da je jedanaesto mesto očekivan rezultat ako uzmemo u obzir kakve smo sve probleme imali na trećem treningu. Promene koje smo napravili pre kvalifikacija su bile dobre, ali mi je na kraju za malo izbegao plasman u Q3. Mislim da to neće imati veliki uticaj sutra pošto će čuvanje guma biti ključ. Naš bolid je pokazao da može da bude konkurentan u trkačkim uslovima i optimističan sam pred sutrašnju trku“, izjavio je di Resta.

„Očekivao sam bolji rezultat, ali uslovi na kvalifikacijama nam očigledno iz nekog razloga nisu odgovarali. Nije bilo problema sa bolidom i bio sam zadovoljan balansom na treninzima, ali sam u kvalifikacijama izgubio tempo. Ono što je pozitivno je da mogu da biram gume sa kojima ću startovati i nadam se bodovima na kraju trke“, rekao je Sutil.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Dosta problema za Caterham na kvalifikacijama

Oba vozača tima žalila su se probleme sa bolidom.

"Imali smo nekoliko malih problema tokom svake sesije, što nam je oduzelo mogućnost da izvučemo maksimum iz guma. Pokušali smo sa različitim set-upovima pa samo na trećem treningu našli bolji balans. Posle toga imali smo problema sa gumama koje nismo mogli da nateramo da prorade. U Q1 bili smo na meskim gumama ali nismo imali čist krug", izavio je Pic koji je kvalifikacije završio na 21. mestu.

"Posle pozitivnog jučerašnjeg dana već na trećem treningu nisam imao isti osećaj o bolidu. Kao i Charles imao sam malih problema na svakoj sesiji i mučio sam se da razumem gume a temperatura staze se dosta menjala. Razočaran sam svojom startnom pozicijom jer sam napravi grešku u mom finalnom pokušaju", kazao je van deg Garde koji je zauzeo poslednju poziciju na gridu.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Pomešana osećanja u Sauberu

Nico Hulkenberg je ostvario odličan rezultat plasmanom u Q3, dok je Esteban Gutierrez ispao već u Q1.

„Mislim da su ovo bile dobre kvalifikacije. Da mi je neko ranije rekao da ću biti deseti ne bih mu poverovao. U Q3 nismo hteli da postavimo vreme, a krug u Q2 je bio odličan. Prilično sam zadovoljan balansom bolida i jedva čekam sutrašnji dan. Sačuvali smo gume za trku i mislim da bi to moglo da nam se isplati sutra. Sada moramo da donesemo pravilne odluke u pogledu strategije“, izjavio je Hulkenberg.

„Ovo je bio razočaravajuć rezultat. Bilo je teško voziti jedan brzi krug kada znate da gume imaju performanse samo za jedan. Pritiskao sam i napravio sam grešku koja me je puno koštala. Pored toga, bilo je veoma izazovno sa gumama i morao sam da budem veoma precizan. Žao mi je ekipe pošto smo definitivno imali potencijal da uđemo u Q2. Bolid je dobar i to me motiviše, ali još uvek nismo sve posložili kako treba, a za to sam odgovoran i ja“, izjavio je Gutierrez.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Webber isključen sa kvalifikacija, startuje poslednji

Vozač Red Bulla imao je problema sa pritiskom goriva.

Mark Webber je na kvalifikacijama postavio 14. vreme, ali se u drugom delu zaustavio pokraj staze zbog problema sa pritiskom goriva. Tehničkim pravilnikom predvidjeno je da bolid mora kod sebe da ima 1 litar goriva koje se uzima kao uzorak, što nije bilo u slučaju sa RB9 u kome je nadjeno samo 150ml.

Zbog toga Webber je pomeren na začelje grida i startovaće kao poslednji.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Promenili smo strategiju zbog Ferrarija

Vettel kaže da je njihova strategija promenjena kako bi se pobedio Ferrari

U Q3 Vettel je izašao na stazu sa novim setom medium guma, umesto soft komponente koja je bila na većini bolida, i nije postavio vreme.

"Mislim da smo videli da su neki timovi veoma brzi, pogotovo Mercedes i Ferrari", rekao je Vettel.

"Q2 nije bio toliko loš, uspeli smo da razdvojimo dva Ferrarija. Oni su veoma, veoma konkurentni na soft gumama, ali na medium je druga priča. Tako da smo odlučili da idemo u drugom pravcu. Da li će to biti dobro ili ne videćemo sutra".

Vettel je optimista da će uprkos devetoj startnoj poziciji biti u mogućnosti da se bori za pobedu na sutrašnjoj trci.

"Videli smo da soft gume ne traju dugo ni kod jednog vozača. Odlične su u jednom krugu, ali posle toga nisu toliko dobre. Medium gume su mnogo bolje i traju znatno duže, pa je to komponenta koja će biti bolja za trku".

"Mi i dalje imamo mogućnost da izaberemo gume za start trke, jer nismo postavili vreme kruga u Q3, ali mislim da je jasno šta smo hteli da postignemo danas u kvalifikacijama".

Vettel je takodje rekao da su kočnice bile problem zašto je izleteo u Q3.

"Izgubio sam pedalu kočnice. Izgubio sam pritisak u kočnicama i pedala je bila veoma duga".

"Nisam toliko visok, tako da nisam mogao više da guram pedalu kako bi ukočio. Mislim da je nešto puklo".

"Da bilo je veoma čudno što je bolid sporo kočio a krivina se približavala. Blokirao sam točkovima, i video sam da nema nikakvih oštećenja. Videćemo šta se desilo, ali ne verujem da će to biti problem u trci".

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Mercedes: Timske naredbe ostaju

Timske naredbe i dalje ostaju kao opcija u Mercedesu

Uprkos "oluji" koja se obrušila nakon Malezije gde su timske naredbe donele više negativnih nego pozitivnih vibracija kako u Red Bullu tako i u Mercedesu, potpredsednik i šef Mercedesa Toto Wolff i Ross Brawn izjavilisu da su timske naredbe i dalje tu.

Pojašnjenje je došlo nakon što je Lauda izjavio da više neće biti timskih naredbi u Mercedesu.

Mercedes je koristio naredbe u Maleziji kada nije dozvolio Rosbergu da pretekne Hamiltona iako je bio vidno brži od njega, a sada se ć se tim pobrinuti da nijedan od vozača ne mora da čuva gorivo na trci.

Red Bull je takodje pokušao da upotrebi timske naredbe, ali je Sebastian vettel to odbio i pretekao Webbera za pobedu.

"Moraću da porazgovaram sa Laudom. Niki, kao i svi mi želi da vidi svoje vozače kako se trkaju", izjavio je Brawn.

"Niko od nas sportista ne želi timske naredbe. To je nešto što se dešava u retkim okolnostima. Moram reći da smo to odlučili jer je u najboljem interesu tima. A u veoma retkim situacijama, verujem da ćemo ponovo biti primorani da to uradimo".

Austrijanac Wolff, govoreći odvojeno od Brawna, složio se sa Britancem i rekao da su postoje dve okolnosti kada su te naredbe nezaobilazne.

Jedna od njih je ako tim vidi problem sa bolidom i žele da završe trku, a druga je da na kraju sezone jedan od vozača izgubi šansu za titulu a drugi je i dalje ima.

"Postoji jedna naredba u timu, a to je da mi volimo da gledamo naše vozače kako se trkaju. Mi se ne trkamo za sebe, već za posmatrače i navijače širom sveta, i to nesmemo da zaboravimo", izjavio je Wolff.

"Ali bila je, i mogla bi ponovo biti situacija kada ćemo morati da intervenišemo sa pit walla, ma koliko to štetilo sportu".

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Alonso pobednik u Kini

Fernando Alonso je došao do prve pobede ove sezone na VN Kine.

Bila je ovo haotična trka u Šangaju, zahvaljujući strategiji sa gumama i dvostrukom DRS zonom, tako da preticanja nisu izostala.
                          Alonso je startovao sa trećeg mesta iza Lewisa Hamiltona i Kimi Raikkonena, a stabilnom trkom i dobrim radom mehaničara u pitstopu došao je do prvog mesta.
                          Sa liderskom pozicijom u završnici i sa pobedom u rukama, dvostruki svetski šampion je nizao najbrže krugove i povećao svoju prednost na 10.1s u odnosu na drugoplasiranog Kimi Raikkonena iz Lotusa.
                          Finac je imao loš start, ali je uspeo da trku završi ispred Lewisa Hamiltona. Njih dvojica, kao i Alonso, su trku startovali na mekim pneumaticima, tako da su poslednja dva stinta vozili na medijumima.
                          Sebastian Vettel, koji je trku startovao sa medijum pneumaticima, na kraju se prebacio na meke gume kada je počeo agresivan napad na zadnje mesto na podijumu. Aktuelnom svetskom šampionu je ponestalo vremena kako bi obišao Hamiltona, pa je morao da se zadovolji sa četvrtim mestom.
                          Jenson Button je završio na petom mestu, ispred Felipea Masse i Daniela Ricciarda, koji je došao do prvih poena u ovoj sezoni.
                          Plasman prvih deset kompletiraju Paul di Resta na osmom, Romain Grosjean na devetom i Nico Hulkenberg na desetom mestu.
                          Bilo je nekoliko incidenata, kada je Esteban Gutierrez udario Adriana Sutila, dok je Mark Webber imao incident sa Jean-Eric Vergneom, a Kimi Raikkonen je zakačio Sergia Pereza. Webber je kasnije morao da se povuče sa trke, zaustavljajući se na stazi.
                          Nakon trke očekuje se velika istraga zbog vozača koji su preticali ili koristili DRS pod žutim zastavama.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Webber: Mislio sam da me Vergne propusta

Australijanac je pomislio da mu se Francuz sklanja sa staze.

Mark Webber se u 16. krugu našao iza Jeana-Erica Vergna na krivini 6, kada je pokušavao da ga obidje. Vozač Red Bulla je pokušao sa napadom se unutrašnje strane kada je udario u bolid Toro Rossa i polomio svoje prednje krilo.

"Pozicionirao sam se iza Vergnea i izmedju nas je bilo dosta prostora. On se pomerio u stranu i izgledalo je kao da će me propustiti, ali kada samo došli do temena krivine on mi je zatvorio prolaz. Žao mi je što sam na ovakav način završio grozan vikend", kazao je Webber koji je odustao od VN Kine.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Button zadovoljan petim mestom

Uprkos tome što su veći deo trke imali lidersku poziciju, Jenson Button smatra da je peto mesto na kraju dobar rezultat.

Sa strategijom od dva zaustavljanja, Jenson Button je veći deo trke proveo kao lider, ali zbog kasnog prelaska na medijum pneumatike završio je na petom mestu, iza Sebastiana Vettela.

"Za mene je ovo prilično čudno, jer smo veći deo trke bili na liderskom mestu. Sve smo dobro uradili, morali smo da probamo nešto drugačije, jer smo znali da nemamo tempo da završimo u prvih pet sa strategijom od tri-četri zaustavljanja", rekao je Button.
                              "Nismo bili u stanju da blokiramo ili da se borimo sa ostalima, što je frustrirajuće. Uradili smo ono što smo morali da uradimo i kući idemo sa deset poena", dodao je on.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Alonso optimistican o nastavku sezone

Španac je prezadovoljan učinkom i performansama na VN Kine.

Vozač Ferrarija je još od rane faze kontrolisao trku, odnosno od trenutka kada je obišao Lewisa Hamiltona. Alonso se odlučio na strategiju sa tri zaustavljanja kada je na početku skinuo svoje meke gume.

"Bolid je danas bio fantastičan i nismo imali nikakvih problema. Degradacija guma je bila bolja nego što smo očekivali pa samo uspeli da održimo tempo. Posle trke u Maleziji imali smo pritisak da završimo trku i mislim da je ovo pravi način da počnemo ovu sezonu", kazao je Alonso.
                                "Forsirao sam sve dok sam morao ali pošto je stanje guma uvek kritično morao sam da smanjim tempo. Imamo još potencijala i nadam se daćemo ga na pravi način pokazati u Bahrejnu", dodao je Španac.

Comment

Working...
                                X