F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Alonso bi pobedio da nije imao problema

Domenicali tvrdi da bi njegov as možda pobedio da nije bilo problema sa DRS-om

„Ovo je bio nesrećan slučaj, jer sa performansama koje je Fernando danas imao, mogli smo da odradimo neverovatan posao“, rekao je Stefano Domenicali nakon trke u Bahreinu.

„On je leteo stazom bez DRS-a, on je preticao bez DRS-a, teško da smo mogli da tražimo više od njega.“

„Ne želim da kažem da bi smo pobedili, jer je to lako reći, ali to je teoretski bilo moguće.“

Domenicali nije želeo da precizira detalje DRS probelma, ali je potvrdio da problem nije bio hidraulički.

Televizijski snimak pokazuje da je gornji deo krila bio previše podignut, i da zbog toga nije mogao da se vrati u prvobitan položaj.

„To je mehanički, a ne hidraulički problem“, rekao je Domenicali: „Fernando je bio ubedjen da je u pitanju problem sa zadnjim gumama, i da su prerano degradirale, ali mi smo, preko podataka, videli da je u pitanju problem sa zadnjim krilom.“

„Pozvali smo ga u pit, jer nas na to primoravaju pravila.“

„Mi smo ga vratili i činilo se da je situacija sredjena, ali smo videli da se problem iznenada vratio.“

„Morali smo da ga opet pozovemo i nakon tog momenta bilo je svima jasno da postoji pravi problem sa krilom i tada smo mu rekli da ga ne koristi.“

Kada su ga upitali zbog čega se tim odlučio da ponovo koristi DRS nakon prvog pojavljivanja problema, Domenicali je rekao: „Pokušavate da reagujete u istoj sekundi kada se pojavi problem i zbog toga se to desilo. To je bio nesrećan slučaj i to moramo da prihvatimo.“

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Barrichello: Alonso bi stigao Vettela

Barrichello uveren da bi se Španac borio za pobedu u Bahreinu

Pre početka trke u Bahreinu, Mercedesov suvlasnik, i trostruki šampion sveta Niki Lauda je upitan da prognozira pobednika.

Lauda je na to bez razmisljanja rekao:"Fernando Alonso". Iako je jedan od njegovih vozača startovao sa pol pozicije, Lauda je bio iskren.

"Mi moramo biti relni".

Medjutim, Špančeve nade o pobedi ili visokom plasmanu su pale u vodu kad aje nakon nepunih 8 krugova morao na neplnirani pit stop, zbog problema sa DRS-o koji nije hteo da se zatvori.

Nakon pit stopa, gde su mehaničari uspeli ručno da zatvore DRS, Alonso je nastavio trku, ali je u narednom krugu ponovo ušao u boks sa istim problemom, i nakon što je ponovo namešten DRS rečeno mu je da ga više ne koristi.

"Da nije imao tako veliki problem, siguran sam da bi se Alonso borio za pobedu danas", izjavio je Barichello koji je bio pomoćni komentator Brazilske televizije Globo.

Tokom vikenda u Bahreinu, Barrichello je imao uvid u celukan grid, i to kako se bolidi ponašaju na stazi, a Ferrari je imanovao kao najbolji bolid u 2013. godini.

"Ima bezbroj podataka koji navode sve ljude u padoku da veruju da bi se Alonso mogao boriti za pobedu. Ferrari ima odličan bolid ove godine. Čak i sa otvorenim DRS-om, Alonso je gubio samo 1 sekundu po krugu".

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Raikkonen: Mogao sam i da ne ucestvujem

Raikkonen zbog alergije mogao da propusti trku u Bahreinu

Raikkonen je trku u Bahreinu završio na drugom mestu, ali je zbog alergije koju je imao celog vikenda razmatrao da li da startuje u nedelju.

Finski MTV3 i Turun Sanomat navode da je Raikkonen kasnio na paradu vozača zbog alergije koju je imao tokom celog vikenda, a koja se pojačala u nedelju.

"On tu alergiju dobija 3-4 puta godišnje", izjavio je trener šampiona iz 2007. godine Mark Arnall.

"Ne znamo zašto je došla baš sad, ali pre trke je izgledao veoma loše. Ta alergija dosta utiče na njegovu kožu, ali ne toliko na oči".

Arnall je izjavio da je Raikkonen lečen sa antihistaminom.

Lotusov inženjer Alan Permane je izjavio:"Imajući u vidu njegovo stanje u trci, njegove performanse su bile više nego impresivne".

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Lloyds prodao akcije Marussije

Britanska banka danas je prodala akcije koje poseduju u Marussiji

Novinar F1 Christian Sylt je napisao da je bankarska privatna dvizija LDC, odlučila da proda 25.3% akcija F1 tima Marussije zbog velikih gubitaka i loših rezultata.

"LDC je prodao manji deo akcija koje ima u Marussia F1 timu", izjavio je potparol za Telegraph.

Potprol je izjavio da će tim i dalje imati kredit od LDC-a.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Bernie zeli nov ugovor sa Bahreinom

Ecclestone bi voleo da potpiše novi petogodišnji ugovor sa VN Bahreina

Iako je ranije govorio da je vlada Bahreina „glupa na mnogo načina“ što je ugostila trku Formule 1, koja je dala priliku političkim demonstrantima da napadnu ovu zemlju, Bernie Ecclestone je bio vidno zadovoljan što je ovogodišnja trka, na kojoj je pobedio Sebastian Vettel, prošla bez ikakvih problema.

„Mi bi bili srećni da im damo nov petogodišnji ugovor“, rekao je Bernie: „Osećam da oni rade odličan posao i ne vidim nikakve probleme.“

Pre dve godine, VN Bahreina je prvo odložena, a zatim i ukinuta, zbog višemesečnih demonstracija i činjenice da je 35 ljudi poginulo zbog toga.

Prošle i ove godine trka je održana, bez obzira na preteće poruke od strane demonstranata i najava da će trkački vikend biti ometan.

„Još uvek smo pod ugovorom, do 2016., ali, očigledno je da smo spremni da gledamo i dalje od toga“, rekao je predsedavajući Bahrain International Circuit-a.

„Nismo još počeli pregovore, ali bili bi srećni da ih započnemo. Namere za produženje ugovora su definitivno tu.“

„Mi smo posvećeni ovom sportu, mi smo bili prva trka na Bliskom Istoku, i mi sebe nazivamo domom Motorsporta Bliskog Istoka.“

„Mi verujemo u to što smo rekli. Mi smo dugoročno ovde i želimo da budemo poznati kao prijateljska trka.“

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Massa: Guma je kriva

Ferrarijev vozač kaže da je guma kriva za loš plasman u Bahreinu

Nakon trke u Bahreinu, Pirelli bi mogao da dobije dodatne probleme, sa već ne tako dobrim gumama koje su u upotrebi od ove sezone.

Propadanje gume - ili raslojavanje - izgleda da je u usponu ove sezone, što će samo dodati kritike na već jake optužbe da su gume previše meke, i da imaju veoma veliku degradaciju.

"Nikada nisam imao dva problema sa gumama u jednoj trci. Ne znam šta je, ali je previše", izjavio je Massa nakon trke u Bahreinu.

"Možda je postojao neki otpadak na stazi, ne znam, ali nisam osetio nikakav kontakt".

Šef Pirellija je izjavio da su njihovi inženjeri otkrili "posekotinu" na gumi, i da "oni trenutno pokušavaju da otkriju šta je izazvalo tu posekotinu".

Ali Massa je nakon trke izjavio za nemački Auto Motor und Sport da je njegov prvi problem sa gumom izazvan "zbog raslojavanja gume", kao što je Hamilton imao problema u toku treninga.

Još jedna mouća teorija je da zbog Pirellijevog ekstremno "sporog" pristupa degradaciji na gumama 2013. godine, zapravo ugrožena osnovna bezbednost koju guma treba da obezbedi.

"Teško je reći", odgovorio je Massa, "Ovo mi se nikada do sad nije desilo, a prošli smo tek nekoliko trka ove sezone".

"Moramo da se potrudimo da razumemo šta se desilo, i da budemo sigurni da uputimo žalbe koje imaju dobre argumente".

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

McLaren ohrabruje Pereza

Iako je njegova vožnja bila agresivna, McLaren urgira na Pereza da nastavi tako

Uprkos tome što je preko radija Button rekao timu da je "Perez preterao", tim ipak veruje da je to ono zbog čega je i doveden u tim, i da treba da nastavi sa tako agresivnim vožnjama.

Izveštaji navode da je Whitmarsh imao razgovor sa Perezom nakon trke, nakon što je Button izjavio da su njegovi pokreti bili previše "opasni" i "prljavi".

Ali pre samo nedelju dana, Whitmarsh je optužio Pereza da je "previše dobar" u duelima, i da treba da počne da "koristi laktove".

"Ne želim da sputavam Checovu želju i agresivnost u duelima, jer na kraju zbog toga je i pretekao Alonsa i Webbera", rekao je Whitmarsh.

"I iako zna da je razljutio timskog kolegu svojim postupcima, ne verujem da će imati nesanicu zbog toga večeras".

Početkom godine, Perez je priznao da sada, kad je vozač Mclarena, pritisak je daleko veći nego kada je vozio u Sauberu.

Perezov prethodnik u britanskom timu, Lewis Hamilton je izjavio da vidi koliko je veliki pritisak na Perezu.

"Na vama je veoma veliki pritisak kada vozite u tako velikom timu kao što je McLaren", izjavio je šampion iz 2008. godine.

"Isto je i u Mercedesu. Tim se oslanja na vas dvojicu, dva vozača koji treba da donesu rezultate, a ako to ne uradite definitivno će te osetiti pritisak. Perez izgleda kao individualac koji oseća taj pritisak"

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Rosberg ne veruje u Brawnov odlazak

Nico Rosberg negira odlazak Brawna iz tima

Ranije ove godine, verovalo se da je Paddy Lowe potpisao za Mercedes kako bi došao na mesto Rossa Brawna u Mercedesu.

Ali nakon nekoliko odličnih performansi tima i Breckleya, i podrške koju je dobio od strane Lewisa Hamiltona, Brawnovo mesto izgleda dosta sigurnije.

Rosberg je imao tešku trku u Bahreinu, gde je nakon osvojene pol pozicije trku završio na devetom mestu, ali je nakon kvalifikacija bio više nego raspoložen.

Nedelju dana pre Bahreina, Hamilton je takodje osvojio pol poziciju za Mercedes a trku je završio na trećm mestu.

Upitan da li je sada atmosfera napeta u timu, jer se priča o odlasku Brawna, Rosberg je odgovorio: "To je ono što vi mislite".

"Iskreno ne znam ništa o tome", izjavio je Rosberg kada je upitan o situaciji sa Paddy Lowom i njegovim mogućim dolaskom u tim na mesto Brawna.

"Zašto bih ja pretpostavio da Brawn neće biti ovde nakon završetka sezone".

Rosberg je priznao da je "radost pol pozicije" nestala nakon teške trke koju je imoa u Bahreinu sa Pirellijevim gumama koje su igrale preveliku ulogu.

"Sopstvenom snagom, još uvek mislim da nismo u mogućnosti da pobedimo u trci. Ali svi u timu verujemo da ćemo uskoro biti u takvoj mogućnosti".

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Prost je pogresio u vezi Grosjeana

Moje emotivno stanje nema veze sa mojim performansama - Grosjean

"Nisam video Prosta ove godine", izjavio je Grosjean nakon što je posle početnih problema osvojio drugo treće mesto u Bahreinu.

"Imam veliko poštovanje prema onom što je uradio u svojoj karijeri, ali lako je sada pričati kad niste na stazi", dodao je Gorsjean.

Grosjean se mučio sa misterioznim problemima u Australiji, Maleziji i Kini, što je nateralo tim da Francuzu obezbedi novu šasiju za trku u Bahreinu.

"Shvatili smo u čemu je problem. Problem nije bio mehaničke prirode", izjavio je za RMC Sport Grosjean.

"Iskreno, ne mogu da vam kažem u čemu je bio problem jer je ta informacija poverljiva, ali sam preko radija rekao timu da je ovaj bolid ono što mi treba, i da je razlika kao noć i dan od prethodnog".

Šef tima Erci Boulier je podržao Grosjeana.

"Našli smo dosta detalja koji nisu radili na Grosjeanovm bolidu. Lepo je videti ga kako se ponovo smeje", rekao je Boulier za Speed Week.

Na karaju, Grosjean je odbacio Prostove izjave da je njegovo psihičko stanje krivo za loše rezultate.

"Mislim da je dokaz da je sa mnom sve u redu to što sam posle nekoliko loših trka uspeo da se vratim i osvojim treću poziciju".

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Vettel prvi provozao VN Rusije

Sebastian Vettel postao prvi vozač koji je vozio na stazi u Sochiju

Sebastian Vettel je postao prvi vozač F1, koji je probao novu stazu u Rusiji, koja je još uvek u izgradnji, a koja će biti dugačka 5.8km što znači da će biti treća najduža staza u kalendaru, posle Spa i Silverstonea.

Vettel, koji je direktno doleteo u Rusiju iz Bahreina, pridružio se Davidu Coulthardu a zatim su obojica provozala novi Infiniti automobil po budućoj stazi.

„Velika je privilegija biti prvi vozač F1 koji je posetio novu stazu u Sochiju“, rekao je Vettel:“ Nakon što sam probao sekciju staze u novom FX Vettel Editionu, već mogu da vidim da će ovo biti zabavna staza za vožnju bolida F1, a i ostatak staze je veoma impresivan.“

„Zaista se unapred radujem povratku ovde za trku koja će se voziti sledeće godine.“

Oleg Zabara, zamenik generalnog direktora organizacione kompanije Omega, iskoristio je priliku da uveri svet F1 da će staza biti spremna za svoju debitantsku trku.

„Trkačka staza u Sochiju je deo post-olimpijskog nasledja, i napravljena je tako da iskoristi infrastrukturu izgradjenu za zimske Olimpijske igre.“

„Izgradnja staze i glavnih objekata ide po planu, a u 2014. svet će videti stazu svetske klase. Biti domaćin trke Formule 1 je ključni projekat za ovu zemlju, ističući status i imidž moderne Rusije.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Kubica testira Mercedesov F1 simulator

Robert Kubica sproveo tajno testiranje u Mercedesovom simulatoru navodi Bild-ov izveštaj

Poljak je testirao nemačku marku DTM automobila tokom zime, ali je na kraju potpisao za Citroen za drugorazredni svetski šampionat relija u 2014. i nastavlja svoj povratak punom brzinom nakon skoro fatalne nesreće pre dve godine.

Ali 28-godišnji Kubica, koji je vozio za BMW i Renault u Formuli 1 sve do kraja 2010., nikada nije skrivao da – bez obzira što je njegova desna ruka i dalje povređena – je njegov glavni prioritet da se vrati gridu Velike Nagrade.

Bild je rekao da je pobednik VN Kanade iz 2008 testirao Mercedesov F1 simulator ''nekoliko nedelja''.

Dopisnik Frank Schneider je napisao da je ''Poljak primećen na aerodromu u Londonu''.

''Njegova destinacija je bila Brackley, Mercedesovo sedište, iako nije iz Srebrnih Strela nije hteo da prokomentariše,'' dodao je.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Webber zeli da ostane jos par godina

Australijanac odbacuje špekulacije da je na kraju svoje karijere u F1

Usled glasina da će njegov tim da ga zameni Kimi Raikkonenom u 2014., 36-godišnji Australijanac je doleteo direktno iz Bahreina u Austriju da bi se pojavio na Red Bullovoj televiziji Servus.

''I dalje sam željan, i dalje želim da odradim dobro,'' citiran je.

''Mislim da još imam nekoliko godina ispred sebe.''

''Sve dok sam sposoban, dok su performanse još uvek tu i dok je posao zabavan... to je zapravo najvažnija stvar, da je zabavno,'' rekao je Webber.

''Kako će ustvari ići, ne znam,'' dodao je, nakon izveštaja da Porsche želi da mu da dugoročni ugoovr sa njima u Le Mans-u.

''Nikada nisam u aprilu odlučio šta ću raditi sledeće godine, i neću početi sada,'' rekao je Webber.

Webber je komentarisao manje verovatno da bi smanjio špekulacije o svojoj budućnosti.

Nakon VN Bahreina kada je Dr Helmut Marko upitan da li je Red Bull i dalje zainteresovan za Raikkonena, usledio je odgovor: ''Uvek smo priznavali da ga posmatramo.''

''I, po ko zna koji put, Red Bull se tradicionalno bavi svojim problemima oko vozača samo leti,'' citiran je od strane Speed Week-a.

Webber nije prisustvovao Red Bullovom slikanju nakon druge pobede ove sezone svog timskog kolege Sebastiana Vettela prošle nedelje.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Pirelli: Bez velikih promena

Pirelli je potvrdio da neće napraviti veće izmene na svojim pneumaticima uoči VN Španije

Smatralo se da dominacija Sebastiana Vettela u Bahreinu prošle nedelje može smiriti glasne kritike Red Bulla o ovogodišnjoj velikoj degradaciji Pirellijevih pneumatika.

Ali šef tima Christian Horner je citiran od strane novinske agencije AFP nakon trke: ''Mislim da su pneumatici i dalje previše na ivici.''

Ranije smo izvestili da se većina timova zalaže za status kvo, terajući Pirelli da se jednostavno odluči samo između 'hard' i 'soft' komponenti.

''Finalna odluka će biti doneta u utorak u Milanu,'' napisao je dopisnik Auto Motor und Sport-a Michael Schmidt.

Paul Hembery, Pirellijev direktor, potvrdio je sastanak u Milanu.

''Timovi ne bi trebali da očekuju ništa potpuno novo,'' citiran je od strane Speed Week-a.

''Na kraju, ništa se nije promenilo – pre godinu dana žaljenja su bila jednako velika, ali su timovi vremenom naučili kako da se nose sa pneumaticima.''

''Kritike su se stišale dok eventualno nisu stale.''

Hans-Joachim Stuck, bivši vozač Formule 1 i sada šef nemačke motor federacije, je rekao da je Red Bull verovatno zadovoljan Pirellijevom odlukom.

''Jasno, Vettel i njegov tim sada znaju kako da dovedu pneumatike u radno stanje. Ili su bar bolje shvatili,'' rekao je.

Teorija Auto Motor und Sport-a je, međutim, da su posebno visoke temperature u Bahreinu jednostavno odgovarale korelaciji između RB9 i Pirellijevih pneumatika.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Sudije manje kaznjavaju

Na ''tajnom'' sastanku tokom zime došlo do dogovora da bude manje kazni u 2013.

Nemački Auto Motor und Sport je dao izveštaj o ovome u utorak, navodeći da je su na sastanku bili predsednik FIA-e Jean Todt, vozači, uključujući i svetskog šampiona Sebastiana Vettela, menadžere timova, Charlie Whitinga i sudije.

''Da li je to bilo primećeno?'' napisao je dopisnik Michael Schmidt. ''Vozači su kažnjavani mnogo manje.''

Rekao je da je ishod predsezonskog sastanka bio da sudije treba da budu blaže kada je pitanju primena kazni, kako bi privukli vozače da preuzmu veći rizik u žaru uzbudljive borbe točak do točka.

Schmidt je rekao da je neposredno to da je bilo ''iznenađujuće malo'' kazni 'prođi kroz' i grid kazni do sada u 2013. kao rezultat očiglednih incidenata.

''To je učinilo trkanje boljim,'' napisao je.

''Možete da osetite da su vozači samouvereniji. Retko smo viđali toliko jakih borbi točak uz točak kao što smo to videli u Bahreinu,'' dodao je Schmidt.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

F1 "nije logicna" za Porsche

Nemačka marka automobila otkrila da je razmatrala ulazak u Formulu 1

Porsche se priprema da proizvede prototip dizajn prve klase Le Mans sportskog automobila u 2014., i Red Bullov Mark Webber je bio povezivan sa projektom.

Ali Porscheov Wolfgang Hatz je rekao za Autocar: ''Porsche je uvek živeo za prenos proizvodnje trkačkih automobila.''

''Iz tog razloga je bilo jasno da smo pre dve tri godine morali da se vratimo motor sportu na visokom nivou, i bio je izbor između vrhunskih sportskih automobila ili Formule 1.''

''Finalna odluka je bila jedina logična. Formula 1 je bila alternativa, ali relevantan put nije tamo,'' dodao je.

Hatz je rekao da postoje drugi razlozi zašto je Porsche odustao od Formule 1.

''Takođe, postoji mnogo publiciteta oko politike i pneumatika, ali ne toliko o motorima i šasijama.''

''Aerodinamika takođe, neverovatno je, ali tolikio ekstremno da ne može rezultirati bilo kakvim razvojem u razumevanju naših putnih vozila,'' dodao je.

Comment

Working...
                                X