F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Ferrarijevi problemi se nastavljaju

Vazdušni tuneli i dalje zadaju glavobolje Ferrariju

Tim iz Maranella je svoj kompletan aerodinamički program preneo u Toyotino postrojenje u Kelnu, nakon što su utvrdili da njihov vazdušni tunel mora da se obnovi, jer nije prikazivao tačne i pouzdane podatke.

Ali, nemački Auto Motor und Sport tvrdi da je napredak ovogodišnjeg bolida stao jer postoje indicije da ni tunel u Kelnu ne daje realne i očekivane rezultate.

„Ovo je teška situacija“, rekao je Simone Resta, šef projekta za F138: „Bez obzira što imamo svoj vazdušni tunel, mi se i dalje mučimo i moramo da radimo u inostranstvu.“

„Nadamo se da ćemo to rešiti do kraja leta.“

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Vettel nije ljut na Kimija

Nakon incidenta na VN Madjarske, Sebastian Vettel nije ljut na Kimija Raikkonena

Sve se odigralo u 68. krugu, kada je Vettel pokušao da pretekne Kimija Raikkonena za drugo mesto u trci, ali Kimi nije želeo da propusti mladog šampiona, pa skoro da je došlo do udesa izmedju njih dvojice.

Vettel se preko radija, u tom momentu, požalio svojoj ekipi: „Nije mi dao prostora.“, ali nakon trke je sve izgledalo sasvim u redu izmedju njih dvojice.

„Samo sam mu pomenuo da mi nije ostavio prostora, ali on se samo nasmejao na to“, rekao je Vettel: „To je bilo u redu. Kimi nije idiot, ali u tom momentu je bilo prilično tesno i zamalo sam izgubio automobil, ali to je trkanje.“

„Tada osetite da treba nešto da kažete i ja sam to rekao. Pokušao sam i nije mi uspelo, ali trebao sam bolje da odradim posao ranije,sa Jensonom, i da ne oštetim prednje krilo. To je mogla da bude sasvim drugačija trka.“

Taj incident nije uopšte uticao na Kimija.

„Još uvek nemam ništa za sledeću godinu, tako da nije važno šta se dešava na stazi“, rekao je Kimi potpuno opušteno.

„Znao sam da su mi gume u redu i da je auto dobar u zadnjem sektoru, tako da nije imao šanse da me tu prodje. Ali tokom cele trke sam imao problema od krivine dva do četiri. Jednom je pokušao tu da me pretekne, a drugi put sam se branio.Bilo je malo tesno, ali sam ga zadržao iza sebe, i to je bio jedini put kada je imao dobar napad na mene. Veoma je teško ovde preticati, tako da posle toga nisam imao nikakvih problema.“

Vettel je još jednom izjavio da ne bi imao nikakvih problema ukoliko bi mu se Kimi pridružio sledeće godine.

„Kimi je veoma iskren, što ja poštujem, i jedan je od momaka sa kojima se najbolje slažem“, rekao je Vettel.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Calado-rezervni vozac Force Indije

Englez dobio mesto rezervnog vozača do kraja godine

24. godišnji Calado impresionirao je ljude iz Force Indije na testu mladih vozača i iz tima su odlučili da mu dodele status rezervnog vozača, i imaće priliku da vozi na prvim treninzima ove sezone.

Zvaničnik Force Indije je rekao "da ugovor još nije finalizovan", ali da "će biti uskoro".

"Tim je bio impresioniran sa njegovim vožanjama na testu mladih vozača, a imamo potrebu za trećim vozačem u timu", izjavio je zvaničnik Force Indije.

Force Indija ima tradiciju da svoje vozače prvo promoviše u rezervne, a potom i u aktivne, kao što je bio slučaj sa Di Restom 2010. godine i Hulknebergom 2011. Njih dvojica su nakon 1. godine provedene kao rezervni vozači, postali i zvanični vozači tima.

Bianchi je bio na dobrom putu da nastavi tradiciju, ali je tim u poslednjem trenutku odlučio da zaposli povratnika u F1 Adriana Sutila, dok je Bianchi našao sebi mesto u Marussiji.

Calado je inače vozač za kojeg mnogi veruju da ima svetlu budućnost u F1. Prošle godine je završio sezonu u GP2 šampionatu na petom mestu, sa dve pobede, a ove godine je takodje na petom mestu sa četiri uzastopna druga mesta.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Zvanicno-Allison u Ferrariju

Ferrari je danas potvrdio dolazak Jamesa Allisona

Tim iz Maranella je danas dao zvanično saopštenje u kome piše da će od 1. septembra James Allison početi sa radom u Ferrariju na mestu Tehničkog direktora za šasiju.

Istovremeno, Pat Fry će zauzeti novu poziciju u timu na mestu Direktora Inženjeringa, i njih dvojica će direktno odgovarati šefu tima, Stefanu Domenicaliju.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Montezemolo upozorio Alonsa

Posle komentara iz Madjarske Motezemolo uzvraća Alonsu

Alonso je danas napunio 32. godine, a kada je posle trke u Madjarskoj upitan šta bi želeo za rodjendan, Španac je odgovorio:"Nečiji drugi bolid".

Motezemolo je, uz rodjendanske čestitke Špancu takodje izjavio.

"Od svih vozača koji su vozili za naš tim tokom istorije je traženo da timske interese stave ispred sopstvenih. Ovo je trenutak kada treba ostati miran, i izbegavati polemike, a pri tom pokazati odlučnost u timskom radu. Treba biti uz tim i ljude koji rade u njemu kako na stazi tako i van nje".

Ferrarijev pretsednik je takodje veoma oštro kritikovao tehničko osoblje tima, nakon još jednog neuspeha na VN Madjarske, i izjavio je da "bi trebali da stave nož medju zube kada budu razmišljali o drugoj polovini sezone".

Ovo je sve došlo nakon špekulacija koje su se pojavile ovog vikenda, kada je Špančev menadžer vidjen u društvu Christiana Hornera, pa su mnogi počeli da ga povezuju sa Webberovim mestom naredne godine.

Poslednji put kada je jedan veliki šampion otišao iz tima zbog bolida i neuspeha je bilo 1991. godine kada je Alain Prost na kraju godine "odbačen" od strane Ferrarija. Posle toga Francuz je izjavljivao da je upravljanje Ferrarijevim bolidom bilo jednako upravljanju traktorom.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Alonso je "veoma srecan" u Ferrariju

Iako se šuška o njegovim kontaktima sa Red Bullom, Fernando tvrdi da je zadovoljan.

Kada se Fernando Alonso svojevremeno priključio Ferrariju, svi su očekivali titulu. Međutim, od 2010.godine do danas, taj zajednički san se nije ostvario. Obzirom na to kako se stvari odvijaju ove godine, teško da će se ovenčati naslovom šampiona i u 2013-oj.

Alonsov menadžer Luis Garcia Abad se u Mađarskoj sastao sa šefom Red Bull ekipe Hornerom i odmah su krenule priče o tome da Španac menja tim od iduće godine. Uz sve to, Fernando je dobio packe od Montezemola za rođendan. Bez obzira na sve, on je izjavio da je zadovoljan u Ferrariju i da samo želi bolji bolid:

“Veoma sam srećan. Ipak, moramo značajno da poboljšamo bolid ukoliko želimo da se ostanemo u borbi za titulu. Sada je pred nama pauza i nadam se mirnom letu”, rekao je Alonso.

U međuvremenu Stefano Domenicali je izjavio da se ne brine zbog glasina da Alonso pregovara sa Red Bullom.

“Mi imamo čvrst ugovor sa njim. Ovo je težak period za nas, ali Fernando mora da radi zajedno sa celom ekipom kako bismo poboljšali bolid. Svima je teško, ne samo njemu, ali moramo da funkcionišemo kao tim”, izjavio je Domenicali.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Brawn-Borba za titulu je jos uvek otvorena

Ross Brawn tvrdi da Hamilton ima šanse da osvoji šampionsku titulu.

Posle pobede u Mađarskoj, Hamilton je uvećao svoj bodovni saldo za 25 poena. Sada se nalazi na četvrtoj poziciji u generalnom poretku vozača sa zaostatkom od 48 poena u odnosu na vodećeg Vettela.
                Ross Brawn smatra da Britanac može u nastavku sezone da se uključi u borbu za naslov najboljeg:

“Sve je još uvek otvoreno. Mi se nećemo predavati, a ovaj dobar vikend u Mađarskoj će biti podsticaj više. Odlično smo krenuli još od petka. Imali smo malo problema sa balansom bolida, ali to smo brzo rešili. Ako budemo mogli da ponovimo ovako dobro izdanje i u drugom delu sezone, onda mislim da imamo šanse. Najbitnije će biti da podesimo oba bolida tako da mogu da se bore za najviše pozicije. To nam nije uspelo na Hungaroringu, a kada se borite za vrh, onda morate da imate oba bolida spremna”.

Šef Mercedesa je optimista i veruje da je Hamiltonova pobeda samo početak njegovih uspeha :

“Nadam se da je to korak napred. Za njega je bilo veoma bitno da načini taj korak do pobede, a sada nema razloga da tako i ne nastavi. Možda je još rano da pričam o tome, ali ubeđen sam da Lewis počinje da dokazuje kako je naša vera u njega bila sasvim opravdana”, završio je Brawn.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Rastu sanse Lotusa da zadrzi Raikkonena

Lotus i Infinity racing pred potpisivanjem ugovora.

Tokom ove nedelje bi trebalo da se finaliziraju pregovori Lotusa sa grupom investitora koji će ubuduće posedovati 35% vlasništva nad timom. Na taj način Lotus bi osigurao finansijsku podršku koja im je neophodna, kako bi zadržali Kimija Raikkonena. Osim toga, povećanje budžeta bi značilo dalji razvoj u tehničkom smislu.

Pregovori sa Infinity Racingom se vode već duže vreme i, mada je bilo nagoveštaja da je došlo do malog zastoja, stvari su počele ubrzano da se odvijaju prethodnog vikenda. Prisustvo predstavnika Infinity Racinga na Hungaroringu je bilo siguran znak da je dogovor, u načelu, već postignut. Eric Boullier smatra da je potpisivanje ugovora sada samo formalnost:

“Sve će se definitivno znati do kraja nedelje. Zahvaljujući tom ugovoru, možemo da gledamo u budućnost sa optimizmom. Tako bismo načinili korak napred u pogledu stabilnosti i veličine našeg tima“, rekao je Boullier.

Na pitanje novinara da li je tu vest čekao i Raikkonen kako bi doneo odluku o svojoj budućnosti, Boullier kaže:

„Mislim da to nije od presudnog značaja za njegovu odluku, ali jeste bitno. Mi nismo najjači i najveći tim. Do sada smo morali da postižemo rezultate uz ogromne napore kako bismo mogli da dođemo do najjačih sponzora. Trebalo nam je malo više vremena nego što smo očekivali, ali konačno smo zanimljivi velikim investitorima. Kada poptišemo ovaj ugovor, imaćemo polaznu osnovu za dalji napredak u godinama koje slede“, zadovoljno je izjavio Boullier.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Hamilton posvetio pobedu bivsoj devojci

Lewis ovih dana ima više uspeha u sportu nego u ljubavi.

Lewis Hamilton je odličnom vožnjom na Hungaroringu stigao do svoje prve pobede u Mercedesu, koju je potom posvetio Nicole Scherzinger:
                    “Ovaj trijumf je za ženu koju volim”, rekao je Hamilton.
                    Na pitanje novinara da li misli na Nicole, Lewis je odgovorio:
                    “Da, ona je nešto posebno”.

Hamilton i ex-Pussycat Dolls pevačica su bili u vezi pet godina. Nedavno su se rastali uz objašnjenje da se retko viđaju zbog prevelikog broja obaveza. Nicole, koja se trenutno nalazi u Londonu zbog snimanja “X factora”, se ovih dana žalila da joj usamljenost teško pada.
                    “Nemam nikoga ovde, ni porodicu ni prijatelje. Usamljena sam, iako radim sve vreme. Pošto volim dobru hranu, povremeno odem na večeru sa mojim publicistom. On je moj najbliskiji prijatelj”, rekla je Nicole.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Ecclestone-Bez Indije 2014.

Šef F1 potvrdio da naredne godine neće biti trke u Indiji

Bernie Ecclestone je danas potvrdio špekulacije da naredne godine neće biti VN Indje, a da će razgovori o mogućem povratku 2015. godine biti obavljeni tokom naredne godine.

Nakon mnogo priča oko Indije, Ecclestone je izjavio da je on oduvež želeo da se trka vozi u prvom delu šampionata, ali da su promoteri trke zahtevali drugačije.

"Kada smo potpisali petogodišnji ugovor sa promoterima VN Indije Jaypee Sports International, mi smo želeli da se trka vozi u prvom delu sezone, dok su oni zahtevali da bude u oktobru. Sledeće godine neće biti trke tamo, a 2015. bi mogla da se održi ali u prvom delu sezone", izjavio je Ecclestone za IANS novinsku agenciju.

"Pričali smo sa promoterima i nismo mogli da održimo trku naredne godine u oktobru, a 2015. na početku sezone, jednostavno je preblizu, pa smo odlučili da se 2014. godine ne vozi trka".

Kada je upitan gde bi Indija mogla da se nadje u kalendaru u prvom delu sezone, on je odgovorio:"Moraćemo da smestimo Indiju u klub četi trke na Azijsko-Pacifičkom regionu"

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Pirelli zeli predsezonske testove na bliskom istoku

Izgleda da će F1 testovi biti van Evrope

Dubai se sada uključio u trku za predsezonske testove, ali lokalne novine The National Newspaper, takodje pišu da i Abu Dhabi takodje može da dobije predsezonski test jer ispunjava uslove koje traže timovii FIA, a to je da test bude sproveden u toplim uslovima i bez padavina.

Takodje, prema rečima Paula Hembreya, Bahrein bi takodje mogao biti kandidat.

"Dogovor je postignut da će deo predsezonskih testiranja biti odradjen na Bliskom Istoku, u toplim i suvim uslovima, što je sa naše tačke gledišta veliki napredak, iako govorimo o predsezonskim testiranjima", izjavio je Hembrey.

Ruski sajt f1news.ru, je citirao Hembreya kad aje rekao da je Dubai u konkurenciji za predsezonske testove.

"Mi, Pirelli, smobili tamo dosta puta sa raznim serijama, ali problem je što se ta staza retko koristi i puna je peska. Po meni je najbolja opcija Bahrein, jer se koristi dosta tokom godine a i vozi se trka F1 tamo".

The National, piše da će predsezonski testovi naredne godine početi u ranim danima januara na stazi Jerez u Španiji, iako to još uvek nije potvrdjeno od strane FIA-e.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Ferrari poriče da je odnos sa Alonsom u krizi

Alonso je javno kritikovao Ferrari zbog loših rezultata.

Fernando Alonso je za vreme VN Madjarske izjavio da bi za svoj rodjendan voleo da ima bolid kao i ostali njegovi konkurenti. Zbog toga su se pojavile priče da Španac može da napusti Ferrari, ali je predsednik kompanije izjavio da se tim suočava sa malom unutrašnjom krizom.

"Di Montezemolo je pozvao vozače da nastave sa radom kako bi bolid učinili konkurentnijim. On u potpunosti razume Alonsovu frustraciju, jer je Ferrari na početku sezone bio puno bolji. Njegove reči vidjene su kao jaka motivacija za dalji rad u sezoni", kazao je neimenovani izvor iz Ferrarija.
                          Ferrari će testirati ove nedelje na Manji-Kuru sa bolidom iz 2011. godine a ovaj test biće upotrebljen za razvoj simulatora, a koristiće se Pirellijeve gume za demonstraciju.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Chandhok-Ecclestone i dalje zeli VN Indije u buducnosti

To što je nema na kalendaru za 2014. ne znači da je neće biti kasnije

Chandhok, jedan od dva vozača koji su bili u F1, koji se takmičio za HRT i Caterham pre par godina, je navodno učestvovao u poslednjim razgovorima svog oca Vickya i Bernie Ecclestona kada je u pitanju problematična budućnost VN Indije.

''Pokušali smo da nađemo rešenje za VN Indije kako bi se uklopila u sada već prepunom kalendaru, na obe strane – Jaypee Gorup i Fomula 1 Group,'' rekao je Chandhok.

Potvrđeno je da Indija neće biti u kalendaru za sledeću godinu, ali da će se vratiti početkom 2015.

''Imao sam razgovor sa Berniem ranije danas i ono do čega smo došli što svi moraj razumeti je da obe strane žele VN Indije,'' insistirao je Chandhok.

Rekao je da je ideja o ''rotirajućim'' trkama – svake druge godine pojavljivanje Indije – više moguća i to daje mogućnost da se više staza pridruži kalendaru.

''Međutim onda morate da saznate da li će domaćin trke svake alternativne godine biti održiva opcija za sve zemlje domaćine ili ne,'' rekao je Chandhok.

''Nemojmo zaboraviti da je puno ulaganja urađeno za domaću trku, za sačuvanje sigurnosnih normi na mestu. Da li onda ima smisla toliko investirati u stazu za samo jednu godinu?''

''Neće biti puno razmatranja o takvim stvarima,'' dodao je Chandhok, koji je rekao da postoji mogućnost da Indija trku deli sa Malezijom.

''Ali mnogo toga je špekulacija. Trebamo samo da vidimo kako se karte otvaraju,'' rekao je.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Ferrari ponudio Kimiju ugovor?

Finac bi mogao da ode i u svoj bivši tim, Ferrari

Nemački list Bild tvrdi da je Kimi Raikkonen, koga želi i njegov sadašnji tim Lotus a i Red Bull, sada kandidat za jedno Ferrarijevo mesto u 2014.

Raikkonen, koji je vozio za italijanski tim tri godine i sa kojima je osvojio titulu 2007., napustio je Ferrari godinu dana ranije, na kraju 2009., kada ga je tim zamenio sa Fernandom Alonsom.

Međutim Alonso, koji je pod ugovorom do 2016., je bio povezan za prelaskom u Red Bull, dok ugovor Brazilca Felipea Masse ističe na kraju ove godine.

Dopisnici Bilda Nicola Pohl i Helmut Uhl izveštavaju da je Ferrari ''napravio ponudu Fincu''.

Oni tvrde da je ponuda koja je data 33-godišnjem Raikkonenu ''mnogo unosnija'' od Red Bullove.

Bild kaže da je Red Bullova ponuda 15 miliona dolara, plus bonusi i sponzorstva tima.

Glasine oko Raikkonena dobijaju na još većem značaju sada tokom raskola Alonsa i Ferrarija, nakon što je predsednik Luca di Montezemolo odgovorio Špancu na njegove komentare u Mašarskoj.

Međutim potparol je demantovao priče o raskolu.

''Predsednik je 100% uz Alonsa,'' rekao je Ferrarijev potparol Manuelu Francou, dopisniku za španski sportski list AS.

''Montezemolo je prvi koji podržava poziv naših vozača da se poboljša, što je pre moguće, konkurentnost bolida,'' dodao je.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Sochi blizu zavrsetka radova

Dve trećine staze i veći broj objekata je već završen

Kako navode organizatori prve VN Rusije, dve trećine staze, zgrade pit-a i timski objekti su već završeni i nastavljaju se radovi na ostatku infrastrukture koja je potrebna da bi Sochi mogao da bude domaćin trke Formule 1, zakazane za 19. oktobar 2014.

„Idemo po planu, ne idemo unapred i ne kasnimo“, rekao je Dmitry Erofeyev, glavni promoter Formula Sochija: „U ovom momentu, pit zgrade i objekti za timove su već završeni, asfalt je već postavljen tamo gde je to bilo moguće, na skoro dve trećine staze.“

„Radovi na enterijeru i infrastrukturi su u toku.“

Oleg Zabara, zamenik generalnog direktora JSC Centar Omega, kompanije koja je odgovorna za projekat u Sochiju, kaže da izgradnja staze ide po planu.

„Formula One Managment je postavio preliminarni datum za VN Rusije i ti datumi se slažu sa našim planovima“, rekao je Zabara.

„Gradjevinski radovi teku po planu i pripreme za našu prvu F1 trku neće zastati ni za minut.“

Comment

Working...
                                X