F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Williams: Bila nam je korisna voznja po kisi

Tim je želeo da što bolje optimizuje svoj kišni set-up.

"Imali smo kišu na oba treninga, ali smo uspeli da skupimo dosta informacija. Gume su nam bile veliki problem, ali tu nas čeka dosta posla kako bi ih doveli na radnu temperaturu. Ostaje nam da analiziramo podatke jer smo danas bili ograničeni oko vožnje na stazi", kazao je Bottas.

"Danas nismo imali prilike da odradimo posao kao uobičajno. Vremenski uslovi su nam otežavali vožnju a na stazi se na nekoliko mesta pojavilo akvaplaning. Mislim da treba što bolje da razumemo ove gume kako bi zabeležili bolji rezultat", dodao je Maldonado.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Force India: Fokus je bio na bolidu

Tim je želeo da na što bolji način pripremi bolid za kišne uslove.

"Pokušali smo da izvezemo što više krugova kako bi probali razne kombinacije oko podešavanja. Prvi trening sam proveo na intermidijat gumama a iste setove sam koristio i tokom popodneva. To znači da sam uspeo da sačuvam odredjen broj pneumatika za trku. Zbog toga mislim da moja vremena na drugom treningu nisu reprezentativna jer sam koristio staze pneumatike", kazao je Sutil.

"Posle propuštenog prvog treninga uspeo sam da veoma brzo nadjem ritam. Balans nije bilo loš na intermidijat gumama i znamo gde još trebamo da se poboljšamo. Mislim da ovaj bolid ima dobre performanse od prošlogodišnjeg kada su u pitanju kišni uslovi. Nisam imao prilike da izvezem idealan krug ali se nadam da to mogu da uradim na kvalifikacijama",dodao je di Resta.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Webber najbrzi na trecem treningu

Timovi su danas na trećem treningu odlučili da čuvaju gume zbog čega smo videli jako malo brzih krugova.

Kišovito vreme se sa jučerešnjih treninga prenelo i na subotu, a na timovima je bilo da se u takvim uslovima što bolje pripreme za kvalifikacionu sesiju.

Većina vozača je odlučila da ostane u boksu i čeka da se uslovi eventualno malo poprave. Oni koji su izlazili na stazu su morali da koriste full wet gumu pošto je intenzitet kiše bio veći nego juče.
        Prvi brzi krug na treningu je postavio Esteban Goutierrez koji je vozio 1m34.671s. On je u narednih nekoliko krugova popravio svoje vreme još pola sekunde nakon čega se povukao sa staze koja je nakon toga ostala prazna.
        Usledio je period bez akcije, a timovi su polako počeli da šalju vozače na stazu sredinom sesije. Novo najbolje vreme je postavio Julles Bianchi koji je vozio 1m33.412s. Vremena su nakon toga brzo padala, a na čelu si se smenjivali Bottas, Vettel, Gutierrez i Hamilton koji je sa krugom 1m29.980s bio prvi koji je vozio krug brže od 90 sekundi.
        Uslovi su se popravljali iz minuta u minut pa je desetak minuta pre kraja staza bila u dovoljno dobrom stanju da se pređe na intermedijum gumu.
        Mark Webber je bio prvi koji je pomerio granicu sa vremenom 1m27.891s, koje je ostalo i najbrže do kraja sesije. Iza njega su u poretku bili Grosjean i Kovalainen sa tri odnosno sedam desetinki zaostatka. Bottas je bio četvrti, Hulkenberg peti, Vergne šesti, Gutierrez sedmi, Maldonado osmi, Di Resta deveti, a njegovi timski kolega Sutil deseti.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Poslednje kvalifikacije sezone pripale

Sebastian Vettel je u promenljivim uslovima u Sao paulu došao do desete pol pozicije u sezoni.

Kiše na početku kvalifikacione sesije nije bilo, ali je staza bila mokra zbog čega su svi krenuli u brze krugove sa intermedijum gumama.
          U tim trenucima je nastala velika gužva pošto su vozači pokušavali da iskoriste uslove koji su bili sve bolji. Međutim, sredinom Q1 je ponovo počela da pada kiša što je upropastilo planove Gutierrezu i Vergneu koji su bili u zoni ispadanja. Francuz je na kraju ipak nekako uspeo da se izvuče, dok su se pored Gutierreza od kvalifikacija oprostili još Maldonado, Pic, Van der Garde, Bianchi i Chilton. Najbrži u prvom delu je bio Hamilton sa krugom 1m25.342s, dok su iza njega bili Vettel i timski kolega Rosberg.
          Drugi deo kvalifikacija je neočekivano označio kraj za oba vozača McLarena koji su pre kvalifikacija priželjkivali kišu. Oni su Q2 završili na četrnaestoj i petnaestoj poziciji. Očajan nastup ekipe je zaokružio Perez koji je u samom finišu izleteo na izlasku iz krivine 5 i udario u zid sa leve strane. Kovalainen, Di Resta, Bottas i Sutil su bili još četvorica koji nisu prošli u Q3. Po vremenima, Q2 je pripao Romainu Grosjeanu koji je sa krugom 1m26.161s bio dve desetinke brži od Vettela i tri od Alonsa.
          Početak Q3 je odložen za deset minuta zbog uklanjanja Perezovog bolida sa staze. Međutim, u međuvremenu se kiša dodatno pojačala što je prouzrokovalo novo odlaganje. Sesija je konačno nastavljena nakon pauze od preko pola sata, a vozači su na stazu u prvom pokušaju izašli na full wet gumi i u tim uslovima su najbrži bili Vettel, Rosberg i Hamilton. Sredinom sesije su svi prešli na intermedijum komponentu. Ubedljivo najbolji na kraju je bio Sebastian Vettel sa krugom 1m26.479s koji je bio šest desetinki bolji od Rosbergovog koji je bio drugi. Trećeplasirani je bio Alonso koji je napravio sjajan rezultat za Ferrari, dok je četvrti bio Webber. Hamilton je bio peti, Grosjean šesti, Ricciardo sedmi, Vergne osmi, Massa deveti, a Hulkenberg deseti.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Vettel: Iznenadjen sam prednoscu

Nemac je rekao da je iznenađen prednošću koju je imao u odnosu na rivale.

“Ovo je veliko iznenađenje. Bio sam presrećan po završetku Q3. Pauza nakon Q2 je bila dugačka, ali sam bio iznenađen koliko se voda povukla kada smo se vratili na stazu. Odmah smo prešli na intermedijum gume i postavio dobro vreme već u prvom pokušaju. Nismo mnogo vozili tokom slobodnih treninga, ali je bolid dobar, tako da sam srećan”, rekao je Vettel.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Alonso: Greska me je kostala drugog mesta

Španac smatra da je lako mogao do druge pozicije u kvalifikacijama da nije napravio grešku u svom poslednjem krugu.

“Osećanja su pomešana. Drago mi je što sam ovako visoko plasiran pošto smo u prethodnim trkama uglavnom bili između sedme i desete pozicije. Međutim, nisam potpuno zadovoljan svojim poslednjim krugom pošto sam izgubio dosta vremena. Svakako nisam bio dovoljno brz da ugrozim Sebastiana, ali mislim da sam lako mogao do druge pozicije. Ipak, nisam nezadovoljan trećim mesto. Sutra će pred nama biti dosta prilika i radujem se trci. Čekamo kišne uslove tokom cele sezone pošto smatramo da nam odgovaraju, ali evo dočekali smo ih tek na samom kraju”, izjavio je Alonso.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Rosberg hvali strategiju u Q3

Rosberg smatra da mu je strategija Mercedesa omogućila da dođe do dobrog rezultata u kvalifikacijama.

“Dan je bio dobar. Veoma je teško voziti u ovakvim uslovima i morate u svakom trenutku da budete oprezni. Cela ekipa je obavila dobar posao, a imali smo i dobru strategiju. Sastavio sam dobar krug i srećan sam zbog toga. Vettelova prednost je iznenađujuće velika, ali je nama danas drugo mesto bilo maksimum”, rekao je Rosberg.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Perez: Isao sam na sve ili nista

Sergio Perez kaže da je u svom poslednjem krugu išao na rizik koji se na kraju ipak nije isplatio.

“Mislim da je moj udes izgledao mnogo gore na televiziji nego u stvarnosti. Udarac nije bio jak, ali sam odmah primetio oštećenje na prednjem krilu i vešanju. Vreme se pogoršavalo i pokušavao sam da izvučem maksimum. Međutim, bolid na kvalifikacijama nikako nije funkcionisao kako treba. Rizikovao sam na kraju i lose se završilo”, izjavio je Perez.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Dvojac Williamsa optimistican i pored slabih kvalifikacija

Valterri Bottas sutrašnju trku započinje sa trinaestog mesta, dok je Maldonado sedamnaesti.

“Ovaj vikend je bio težak za nas pošto smo se mučili sa setupom u ovakvim uslovima. Čini se da je bolid mnogo bolji po suvom i smatram da je trinaesto mesto realno u ovom trenutku. Pozicija nije tako loša i mislim da ćemo moći da se borimo za bodove”, izjavio je Bottas.

“Danas je bilo dosta teško pošto smo se mučili da dovedemo gume na optimalnu temperaturu. Zbog toga nismo mogli da pružimo maksimum u prvom brzom krugu kada su pneumatici u najboljem stanju, dok su ostali sa lakoćom odmah vozili dobre krugove. Ipak, verujemo da možemo do bodova sutra i večeras ćemo se dobro pripremiti”, rekao je Maldonado.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Perez kaznjen zbog promene menjaca

Sergio Perez je na kvalifikacijama za VN Brazila imao udes.

Meksikanac je na kraju druge runde imao udes na stazi Interlagos, gde je tom prilikom oštetio bolid. Posle inspekcije McLaren se odlučio da promeni menjačku kutiju što je značilo da će Perez dobiti kaznu pomeranjem za pet mesta na gridu.

Comment

• comi 1342
                        Moderator
                        • 28.09.2005
                        • 1126
                        • NS
                        • Giulietta ,PUG 106,

Ej, Sniperu, lepo za entuzijazam, trka bila juče, !
                        "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
                        "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Force India sesta u sampionatu konstruktora

Indijski tim danas nije došao do bodova, ali je bez obzira na to zadržana šesta pozicija u šampionatu konstruktora.

“Lagana kiša je malo otežala posao, ali je i pored toga bilo zabavno. Na startu sam izgubio šest pozicija i to je odmah bio veliki problem. Međutim, performanse su bile konstantne i uspeli smo da završimo trku sa dva pit-stopa. Na kraju smo se mučili sa tvrdom gumom zbog čega nisam moga oda napadnem Ricciarda za desetu poziciju. Ovo je bila uspešna sezona i zahvaljujem se svima u timu na odlično obavljenom poslu”, rekao je Di Resta.

“Bila je ovo teška trka i nadali smo se bodovima, ali to danas ipak nije bilo moguće. Najveći problem za mene su bile gume pošto sam zbog visoke potrošnje tri puta morao u boks. U finišu sam gledao kolonu automobila ispred sebe, ali nisam mogao dovoljno da se približim kako bih napao. Bila je ovo sezona uspona i padova, ali pre svega ću se sećati pozitivnih stvari, a jedna od njih je to što smo na kraju došli do šeste pozicije u šampionatu konstruktora”, izjavio je Sutil.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Button: Trebao nam je dobar rezultat

Jenson Button zabeležio je četvrto mesto na trci za VN Brazila.

"Mislim da je za sve nas ovo bio fantastičan dan. Zadovoljan sam ovim rezultatom. Za malo trku nismo završili na podijumu i trebao nam je ovakav rezultat. Ova sezona nije bila laka, gde smo stalno bili pod velikim pritsikom. Svi članovi tima zaslužuju pohvale za svoj rad. Perez je i danas odradio dobru trku i šteta što neće biti sa nama i naredne sezone", kazao je Button,

"Žao mi je što sam juče na kvalifikacijama imao udes, jer sam zbog toga morao da promenim menjač. Trka je bila dobra gde smo uspeli da povratimo puno pozicija. Želeo sam da pada kiša ali to se nije desilo. U poslednjim krugovima morao sam da štedim gorivo i zato nisam mogao da napadnem Rosberga", dodao je Perez.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Toro Rosso se nadao boljem plasmanu

Ekipa je danas osvojila samo jedan bod zahvaljujući Ricciardovom desetom mestu.

“Uslovi su bili veoma teški pošto su se povremeno pojavljivale kapi kiše. Iz kokpita je vrlo teško oceniti situaciju pošto vidite kapi na viziru,, dok vozač ispred ne proklizava što vas navodi na zaključak da je staza suva. Na startu nismo bili brzi i mislim da je niska temperatura bila glavni problem tako da sam zadovoljan i sa jednim bodom. Od ponoći postajem vozač Red Bulla i želim da se zahvalim svima u Toro Rossu na ovom sjajnom iskustvu tokom protekle dve sezone”, izjavio je Ricciardo.

“I Daniel i ja smo očajno startovali, a bolid nije bio lak za vožnju. Znam da su uslovi bili isti za sve, ali balans mog bolida mi nikako nije omogućavao da pritiskam. U poslednja dva stinta je bilo bolje, ali smo se i tada mučili. U ovoj sezoni mi se dogodilo više negativnih stvari nego pozitivnih, ali smo odlučni da radimo punom parom preko zime kako bi sledeće godine imali bolji bolid”, rekao je Vergne.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Hamilton: Mislim da sam mogao bolje da odradim posao

Lewis Hamilton priznao je da je razočaran učinkom u ovoj sezoni.

Britanac je bio veoma zadovoljan što je uspeo da zajedno sa timskim kolegom obezbedi Mercedesu drugo mesto u konkurenciji konstruktora, ali je zbog ne tako dobre trke u Brazilu na kraju pao na četvrtu poziciju u šampionatu vozača.

"Jedina pozitivna stvar ove sezone su performanse tima. Niko nije očekivao da će one biti ovakve. Zbog toga mislim da sam trebao da zabeležim bolji rezultat. Ovo je bila prosečna godina po pitanju mojih performansi", kazao je Hamilton.
                                Ipak, gubitak treće pozicije od Marka Webbera u konačnom plasmanu nije mnogo smetao Britancu.
                                "Baš me briga za to. Na kraju on je to zaslužio i imao je mnogo bolji bolid od mene. Da nisam dobio kaznu u trci možda bih mogao da sačuvam treću poziciju. Obojica bi tada imali isti broj poena ali ja bih bio ispred jer sam zabeležio pobedu", dodao je on.

Comment

Working...
                                X