F1 2014

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Force India: Očekivan rezultat

U Force Indiji su bili svesni da će se teško plasirati u Q3.

„Današnji dan nije bio previše težak. Naš plasman je očekivan i zato smo se više fokusirali na trku sa setupom. Nadam se da će nam to dati određenu prednost sutra i očekujem dobru borbu. Napravili smo neke veće promene od petka i nadam se da će se isplatiti onda kada to bude neophodno“, rekao je Perez.
    „Znali smo da u kvalifikacijama ne možemo da očekujemo neki posebno dobar plasman. Ono što je dobro je da je naš trkački tempo znatno bolji i nadam se da će performanse sutra biti bolje. Na ovoj trci dobijamo duple bodove i zato bi sutra mogli da završimo sezonu veoma uspešno“, izjavio je Hulkenberg.

Preuzeto sa f1-serbia.com
    You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Alonso očekuje tešku trku

Španac smatra da će u svom nastupu za Ferrari imati pune ruke posla.

„Današnje kvalifikacije su bile veoma nezgodne. Promena motora nakon trećeg treninga je stvorila određene probleme tako da smo tek u Q2 došli do nekih odgovarajućih performansi. Sutra očekujem tešku trku pošto tokom prethodna dva dana nismo imali prilike da testiramo sa većom količinom goriva, a izostalo je i uvežbavanje startova. Ipak, i pored svega toga, želim da dam sve od sebe i nadoknadim što više pozicija u danu koji će biti poseban za mene“, izjavio je Alonso.

„Znali smo da nam ova staza neće odgovarati i nismo uspeli da pronađemo setup sa kojim je bolid dobar u svakoj krivini. U kvalifikacijama je bilo nešto bolje, ali je bilo jako teško sastaviti dobar krug. Na nekim delovima staze sam bio na limitu i bolid je dobro radio, ali na drugim je bilo velikih problema. Sutra će trka biti teška, ali ću kao i uvek dati sve od sebe“, rekao je Raikkonen.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Red Bull kod sudija zbog fleksibilnog prednjeg krila

Tehnički delegat FIA Jo Bauer je utvrdio da su se prednja krila na Red Bullovim bolidima previše savijala u kvalifikacijama.

Prema njegovim rečima, određeni delovi su dizajnirani tako da se previše savijaju pod određenim opterećenjem i da zbog toga nisu u saglasnosti sa tehničkim pravilima. Članak 3.15 tehničkih pravila kaže da na bolidima ne sme biti fleksibilnih aerodinamičkih delova.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Button razočaran učinkom na kvalifikacijama

Ovo su možda bile i poslednje kvalifikacije za ovog Britanca.

Jensonu Buttonu je za samo jednu desetinku pobeglo šesto mesto a kao razlog za ovakav rezultat navodi se loš krug za zagrevanje i gust saobraćaj na stazi.

"Sve u svemu razočaran sam učinkom u Q3. Stvarno sam se mučio da ukrotim bolid u poslednjem sektoru. Iz nekog razloga bolidi ispred mene su bili dosta spori i to me omelo u mom pokušaju. Williamsi su bili spori kao i Alonso koji je odustao od svog brzog kruga pa sam ja tako morao da blokiram točkove. Situacija nije idelna ali imajući u vidu jučerašnju katastrofu onda je ovo svakako korak napred. Svi u timu su se kao trudili i ja želim da im zahvalim na tome." kazao je Jenson Button.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Još jedne solidne kvalifikacije za Toro Rosso

Kvyat sutra kreće sa sedmog mesta, dok je Vergne bio dvanaesti.

„Bile su ovo jako dobre kvalifikacije. Moj krug u Q3 je bio dobar i jako sam zadovoljan sedmim mestom. U dobroj smo poziciji i što je najbitnije krećem sa čiste strane staze. Juče smo obavili odličnu analizu stanja i poboljšali smo maksimalno bolid pred današnje kvalifikacije. Moraću dobro da se borim ako želim da osvojim nove bodove. Sutra je ujedno i moja poslednja trka za Toro Rosso i nedostajaće mi svi u timu“, izjavio je Kvyat.
            „Sesija nije bila loša, mada bi bilo bolje da sam prošao u Q3. Bolid je bio dosta težak za vožnju tokom vikenda, ali mislim da dvanaesto mesto nije loš rezultat. Naš trkački tempo je bio bolji tokom celog vikenda i verujem da bi smo sutra sa dobrom strategijom mogli da napredujemo i dođemo do bodova“, rekao je Vergne.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Lotusovi vozači polažu nade na strategiju

Maldonado i Grosjean su svesni da staza u Abu Dabiju nikako ne odgovara njihovom bolidu.

„Sutra me čeka teška trka pošto krećem sa začelja i već imam kaznu prolaska kroz boks zbog promene motora, ali tako je bilo i u Australiji na početku godine. Daćemo sve od sebe u trci pošto nikada ne znate šta sve može da se dogodi. Trka je duga i nadam se da ćemo ostvariti dobar rezultat“, izjavio je Grosjean.
              „Bilo je teško zagrejati prednje gume što mi je naravno kvarilo vremena. Znali smo da nećemo biti konkurentni ovde pošto se staza sastoji uglavnom od sporih krivina i dugih pravaca što nam nikako ne odgovara. Nadam se da ćemo sutra biti konkurentniji, a čini se da imamo manju degradaciju od konkurenata. Dobra strategija će sutra biti ključ uspeha“, rekao je Maldonado.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Red Bull diskvalifikovan sa kvalifikacija u Abu Dabiju

Oba vozača tima u sutrašnju trku moraće da krenu najverovatnije iz poslednjeg startnog reda.

Daniel Riccirado i Sebastian Vettel su na današnjim kvalifikacijama zabeležili peto i šesto mesto ali je FIA počela da sumnja u legalnost njihovog prednjeg krila.
                "Posle detaljnje istrage prednjeg krila utvrdili smo da su pojedina zakrilca dizjnirana tako da se uvijaju pod aerodinamičkim opeterćenjem, što je protiv člana 01 i 03." pisalo je u FIA-inom sapoštenju.
                Zbog ovoga timu su brisani rezultati sa današnje sesije.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Force India i Perez potpisali višegodišnji ugovor

Indijski tim je potvrdio da će Meksikanac voziti za tim i nakon 2014.

„Lepo je što konačno mogu da potvrdim svoje planove. Čim sam se pridružio Force Indiji sam primetio glad i odlučnost svih u timu i ponosan sam zbog toga. Osećam se kao kod kuće i već smo postigli neke zapažene rezultate. Jako mi je važno da ostanem u istom okruženju i verujem da ćemo postići velike stvari u budućnosti“, rekao je Perez.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Wollf:Zamjena motora bila bi pogubna za F1

Izvršni šef Mercedesa slikovito je opisao prijedlog Red Bulla

Mercedesov šef Toto Wolff kaže da bi za F1 kao "kopanje vlastitog groba" bilo usvajanje prijedloga tima Red Bulla o odbacivanju trenutnih pogonskih jedinica V6,i usvajanju pojednostavljene verzije ovog motora.
                    Šef "Limenki"Horner je na VN Brazila rekao da bi trebalo ponovo vratiti motore koji su korišteni osam godina,odnosno V8,i da su troškovi novih motora daleko veći od ovih pomenutih.
                    Ali Mercedes,čiji uspjesi leže na inovativnoj jedinici V6,tvrdi da ovakvi prijedlozi idu direktno protiv F1:
                    "Ja se slažem da moramo imati punu odgovornost za sve timove,ali moramo ići u korak sa vremenom.F1 je vrhunac tehnologije,i kao takva,važno ja da privuče što više proizvođača.Mi smo sa takvim pristupom vratili Hondu u ovaj sport,"kaze Toto.
                    Wolff je još rekao da napojna jedinica možda ne znači puno za proizvodača pića kakav je Red Bull,ali znači sve za proizvodača automobila kao sto je Merc:

"Ako bismo prihvatili prijedlog Hornera,to bi bilo kao da ovaj sport sam sebi kopa grob.Navešću jedan primjer:mi smo samo za razvoj takozvane jedinice snage potrošili ogroman novac,preko bilion sve ukupno. To bi sve bilo bačeno u vodu sa ovim propozicijama,"rekao je za kraj direktor Mercedesa.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Hamilton pobedio u Abu Dabiju i postao svetski šampion

Lewis Hamilton je kontrolisao trku od starta, a dodatno su mu posao olakšali problemi koje je Rosberg imao sa motorom sredinom trke.

Hamilton je fantastično startovao i prošao Rosberga pre prve krivine. Massa je prešao na treće mesto dok su iza njega bili Button i dva Ferrarija predvođena Raikkonenom. Valtteri Bottas se najlošije snašao u prvoj krivini i pao je sa trećeg na tek osmo mesto iza sedmoplasiranog Kvyata.

Hamilton je odmah nametnuo jak tempo i stvorio prednost od oko sekunde ipo prednosti u odnosu na Rosberga. On je Rosberga na taj način vukao za sobom što mu je omogućilo da stvori prednost u odnosu na trećeplasiranog.
                      Iza njih se u šestom krugu Alonso probio ispred Raikkonena na peto mesto, a u istom krugu je otišao i na promenu guma. On je bio ujedno i prvi koji je bio u boksu. U sledećem krugu su isto uradili Button, Kvyat i Raikkonen. Među njima nije bilo promena u pozicijama, a na vrhu je razlika između Hamiltona ostala nepromenjena.
                      Hamilton je prvi otišao na prmenu guma u 11. krugu, a za njim je otišao i Bottas koji je iskoristio činjenicu da je imao bolji tempo od Alonsa i Buttona i vratio se na stazu ispred njih čime je nadoknadio četiri pozicije.
                      Rosberg je očekivano promenio gume krug kasnije i vratio se dve sekunde iza Hamiltona. Massa je poslednji od vodećih išao u boks, ali je on zahvaljujući odličnom temu zadržao treće mesto.
                      Situacija se nakon toga primirila, a u 22. krugu su Magnussen i Vettelkoji su u tom trenutku bili u prvih deset po prvi put promenili gume.
                      U 25. krugu su počeli problemi za Nica Rosberga koji je od jednom počeo da gubi snagu, a ekipa mu je javila da je ERS sistem na njegovom bolidu otkazao. On je zbog toga za samo par krugova izgubio osam sekundi u odnosu na Hamiltona.
                      Felipe Massa je takođe iskoristio Rosbergove probleme i do 27. kruga je preuzeo drugo mesto od Nemca.
                      Alonso je drugi put promenio gume u 28. krugu dok je malo pre njega Ricciardo prvi put otišao u boks sa četvrtog mesta. Gume su promenili ubrzo potom i vozači Maclaren,a Alosno je iskoristio priliku i pretekao Buttona. Ipak, Btitanac je ubrzo uzvratio i znatno ubedljivijim tempom se odvojio od Španca.
                      Hamilton se nakon svoje druge promene guma vratio na stazu iza Rosberga, ali ga je zbog problema koje je imao Nemac jako lako obišao. Massa je u tim trenucima ponovo poveo trku, a Rosberga je par krugova kasnije obišao i Bottas i tako prešao na treće mesto. Finac je u 36. krugu otišao na svoj drugi pit stop i vratio se na četvrto mesto iza Ricciarda koji je bio na drugačijoj strategiji.
                      Iza njih su sjajan posao sa gumama obavili vozači Force Indije. Oni susamo jednom išli u boks, a u drugom stintu su održavali sjajan tempo na super mekoj gumi što je omogućilo Hulkenbergu i Perezu da se nađu na šestom i devetom mestu.
                      Dvanaest krugova pre kraja je Massa otišao na svoj poslednji pit stop i montirao je super meke gume u nadi da bi sa njima mogao da sustigne Hamiltona i pobedi ga. On na kraju i jeste bio brži, ali jednostavno nije imao dovoljno krugova da uradi nešto više.
                      Rosberg je pet krugova pre kraja doživeo nove probleme sa bolidom zbog kojih je bio još sporiji što je bio i kraj svake nade za njega da može nešto da uradi u slučaju da Hamilton odustane.

Hamilton je tako došao do nove pobede kojom je i zvanično potvrdio da je po drugi put postao svetski šampion. Massa je bio drugi, a uspeh Williamsa je upotpunio Bottas trećim mestom.Ricciardo je još jednom fenomenalnom vožnjom sa začelja došao do četvrtog mesta, Button je bio peti Hulkenberg šesti, a Perez sedmi. Vettelu je na kraju pripalo osmo mesto dok su Alonso i Raikkonen zauzeli poslednje dve pozicije među prvih deset.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Massa ponosan na Williams

Brazilac je rekao da je ovo samo početak dobrih vremena za Williams nakon što je drugim mestom u Abu Dabiju pomogao ekipi da zadrži treće mesto u šampionatu konstruktora.

„Hvala svima i sve čestitke Lewisu koji je zaslužio titulu. Ovo je bila jako dobra trka za nas pošto nisam očekivao da ćemo imati ovako jak tempo. Pored toga sam mogao dosta dobro da čuvam gume. Pokušali smo na kraju da napadnemo sa super-mekim gumama, ali nam je ponestalo krugova. Ekipa je obavila sjajan posao i jako sam ponosan na njih. Ovo je tek početak", rekao je Massa.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Hamilton: Ovo mi je bio najbolji start u karijeri

Britanac je veliku važnost pridao svom startu za koji je rekao da je bio njegov najbolji u karijeri.

„Start je bio odličan i verovatno najbolji u mojoj karijeri. Pred trku sam imao nekoliko planova. Da je Rosberg poveo znao sam da moram da se trkam. Kvalifikacije nisu bile savršene, ali je u trci sve bilo kako treba. Nico se fantastično borio tokom cele godine. Upoznali smo se još 1997. i uvek smo mislili da ćemo se zajedno takmičiti. Došao je i čestitao mi pre izlaska na podijum i to je bilo veoma profesionalno od njega“, izjavio je Hamilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Rosberg: Lewis je zasluženo šampion

Nemcu je sredinom trke otkazao ERS sistem zbog čega je potpuno ispao iz borbe sa Hamiltonom.

„Veoma sam razočaran što sam propustio svoju priliku. Međutim, na kraju nije bitno. Lewis je pošteno pobedio i zasluženo je šampion. Bio je definitivno najbolji vozač na gridu ove godine. Borba između nas tokom godine je bila odlična. Bilo je nekih napetih momenata, ali je uglavnom cela godina bila fantastična“, rekao je Rosberg.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Kobayashi odustao iz predostrožnosti

Caterhamov vozač je imao čudne vibracije tokom današnje trke.

„Prava je šteta što sam morao ovako da završim sezonu. Počeo sam rano da osećam čudne vibracije, a posle nekoliko krugova je bolid bio nemoguć za vožnju. Zato smo odlučili da se povučemo“, izjavio je Kobayashi.
                              „Osećaj je dobar i presrećan sam što sam završio svoju prvu trku u Formuli 1. Zahvaljujem se svim fanovima koji su nam pomogli da se nađemo ovde. Našem timu je mesto u Formuli 1.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Button: Još nisam završio

Britanac je izjavio da trku u Abu Dabiju nije doživljavao kao svoju poslednju.

„Bilo je teško. Mislim da nismo imali neki poseban tempo, ali smo iskoristili ono što smo imali. Mislim da nije moglo bolje od ovoga. Ne moram ništa da govorim ekipi. Podrška je bila fenomenalna i nadam se da sam priredio dobar šou. Jedna trka ne može da ima veliki uticaj na moju karijeru u Formuli 1. Ovu trku nisam doživljavao kao svoju poslednju. Bio sam potpuno fokusiran na posao na stazi. Još nisam gotov. Bio je ovo dobar dan za mene, ali i još bolji za mog starog timskog kolegu Lewisa Hamiltona. Sve čestitke za njega“, izjavio je Button.

Comment

Working...
                                X