F1 2014

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Alonso i Raikkonen predvodili fanove u Imoli u cast Senne

Veliki broj fanova odalo je počast Ayrtonu Senni na mestu gde se pre 20 godina desila velika tragedija.

Ovom prilikom u 14.17 časova minutom ćutanja odata je počast Ayrtonu Senni koji je pre 20 godina na ovoj stazi na krivini Tamburelo doživeo smrtonosni udes. Fanovi su spremili veliki broj kariranih zastava koje su bile uperene prema nebu, kao što je to Senna radio kada je pobeđivao a posle minuta ćutanja usledio je jak a plauz. Takođe, dan ranije pre smrti barzilskog vozača život je izgubio i Roland Ratzenberger.

Staza pored Bolonje bila je otvorena za sve a prema podacima organizatora 20 000 ljudi posetilo je Imolu.
    "Ovo je za nas veoma emotivan trenutak, jer je prošlo puno vremena od kada Ayrton nije sa nama a sve je veća ljubav koji ovi ljudi iskazuju prema njemu. Lepo je videti da on idalje živi među njima." kazala je Sennina sestričina Paula.
    Ovom događaju prisustvovali su Fernando Alonso i Kimi Raikkonen, kao i Gerhard Berger.
    "Za mene on je bio idol. Gledao sam ga kao dete i uvek se sećam njegove žute kacige. Idalje imam njegov poster i šteta je što nikada nisam imao prilike da ga upoznam i da se trkam protiv njega." kazao je Fernando Alonso.
    Predsednik FIA-e Jean Todt izjavio je da se posle Senne smrti Formula 1 puno izmenila pre svega na polju bezbednosti.
    "Bez obzira na to koliko mi posećujemo pažnje vozačima i njihovoj bezbednosti, sigurnost vozača na stazi nikada nije obezbeđena. Smrt ova dva velikana u nama je probudio alarm da to moramo bolje da odradimo. Možda su Ayrton i Roland najviše zadužili Formulu 1 jer je davne 1994. taj vikend bio veoma crn za nas, ali je uspeo da u narednim godinama spasi puno života." rekao je Todt.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/alonso-i-raikkonen-predvodili-fanove-u-imoli-u-pocast-senni
    You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Poginuo Nigel Stepney

Bivši Ferrarijev inženjer koji je bio u centru “Spygate” skandala 2007. je poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Incident se dogodio juče na autoputu M20 nedaleko od Ešforda u Velikoj Britaniji.

Nigel Stepney je bio jedan od najzaslužnijih ljudi za Ferrarijevu dominaciju početkom 2000-ih, ali je na taj period senku bacio incident iz 2007. kada je optužen za industrijsku špijunažu nakon što je tadašnjem glavnom dizajneru McLarena Mikeu Coughlanu prosledio 780 stranica poverljivih informacija o Ferrarijevom bolidu F2007.

Italijanski sud ga je 2010. proglasio krivim i dobio je kaznu od 20 meseci zatvora, ali je on kasnije pomilovan.
      Stepney je tokom svoje karijere radio za Lotus u periodu kada je za njih vozio Ayrton Senna, a tokom svog vremena u Ferrariju je u periodu od 1999. do 2004. sa timom došao šest konstruktorskih i pet vozačkih titula.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/poginuo-nigel-stepney

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Maldonado platio 25 miliona dolara da napusti Williams

Maldonadov sponzor naftna kompanija PDVSA platila je veliku sumu ovom britanskom timu kako bi svog vozača oslobodila ugovora.

Telegraph je preneo informaciju da je venecuelanski naftni gigant morao da plati 25 miliona dolara Williamsu kako bi Pastor Maldonado mogao da napusti ovaj tim i pređe u Lotus. Ovaj potez pomogao je slavnom britanskom timu da i pored loše prošlogodišnje sezone napravi profit u svom poslovanju.

"Napravili smo dobar napredak tokom zime na komercijalnom planu i sa našom grupom partnera nastavićemo da napredujemo. Završi rezultati pokazuju da samo na dobrom putu, pre svega da samo stabili i finansijiski pouzdani. Dobro smo krenuli u novu sezonu i nadam se da ćemo tako i nastaviti." rekao je Sir Frank Williams.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/maldonado-platio-25-miliona-dolara-da-napusti-williams

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Rosbergu pripala pol pozicija u Monacu

Nico Rosberg uspeo da na čudan način dodje do nove pol pozicije u karijeri.

Pred početak kvalifikacija luku u Monte Karlu krasilo je predivno popodne. Nebo je bilo vedro, temperatura vazduha bila je 12 a staze velikih 42 stepena, pa se tako vozači prvi put ovog vikenda sreću sa ovakvim vremenskim uslovima.

Na samom početku svi vozači su izašli na stazu a u svojim garažama ostali su samo Daniel Ricciardo i Sebastian Vettel. Posle prvih pokušaja najbrže vreme imao je Felipe Massa ali koji trenutak kasnije prva pozicija pripala je Nicu Rosbergu (1m17.938s). Fernando Alonso je uspeo dođe do sedmog mesta a Lewis Hamilton se pozicionirao odmah iza svog timskog kolege.
          Mali incident imao je Danil Kvyat koji se okrenuo na krivini posle tunela i tom prilikom oštetio prednje krilo. Ricciardo je posle svog uvodnog kruga zauzeo treće a Vettel peto mesto.
          Sergio Perez je bio prvi koji se pojavio na super mekim gumama i tom prilikom ostvario deseto vreme (1m18.718s) ali je Kevin Magnussen bio uspešniji i sa istim pneumaticima i dospeo na peto mesto (1m.17.978). Ovaj recept primenio je Kimi Raikkonen i uspeo je da preuzme poziciju od Danca u McLarenu.
          Uslovi na stazi su se polako popravljali a većina vozača koristila je super meke pneumatike. Ovaj momenat iskoristio je Jean-Eric Vergne i postavio najbrži krug od 1.17.557s. U samom finišu istaknuta je žuta zastava na petoj krivini gde su incident imali Felipe Massa i Marcus Ercisson.
          Ovaj incident omeo je ostale vozače u njihovim finalnim pokušajima, pa su tako iz Q1 ispali Esteban Gutierrez, Adrian Sutil, Jules Binachi, Max Chilton, Kamui Kobayashi i Marcus Ericsson.
          Odmah po objavljivanju zelenog svetla za početak drugog dela kvalifikacija, na stazu su prvi izašli vozači Mercedesa na super mekim gumama. Posle prve runde krugova Nico Rosberg bio je brži od Lewis Hamiltona za 35 hiljaditinki, dok su ih pratili Daniel Ricciardo, Kimi Raikkonen i Fernando Alonso.

Sebastian Vettel je dosta kasno izašao na stazu, ali je iskoristio pravi momenat i izvezao krug od 1m17.302s, što je bilo dovoljno za četvrtu poziciju.
          Hamilton je uspeo da u finišu sesije preuzme prvo mesto krugom od 1m16.354s ispred Rosberga, Vettel se domogao treće pozicije dok su se iza njega našli Alonso, Ricciardo i Raikkonen. U Q3 nisu prošli Nico Hulkenberg, Jenson Button, Valtteri Bottas, Roman Grosjean, Pastor Maldonado i Felipe Massa kojie se zbog udesa nije ni pojavio u drugom delu.
          U nastavku, Sergio Perez bio je prvi koji je u trećem delu kvalifikacija postavio vreme (1m18.132s) ali vodeća pozicija pripala je Kimiju Raikkonenu (1m18.132s). Momenat kasnije Nico Rosberg je preuzeo prvo mesto u vremenu od 1m15.989s ispred Lewisa Hamiltona za 59 hiljaditinki. Iza njih našli su se Ricciardo, Vettel, Alonso i Raikkonen.
          U finišu treninga vozači su na novim super mekim gumama krenuli i poslenji pokušaj. Nico Rosberg imao je problema na kočenju na prilazu petu krivinu, pa je sa bolidom produžio u zaustavnu zonu. Upravo ovaj momenat izazvao je žutu zastavu što je značilo da vozači moraju da uspore i tako odustanu od svog brzog kruga.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Hamilton: Imao sam krug za pol poziciju

Lewis Hamilton insistira da bi imao pol poziciju u slučaju da su se kvalifikacije normalno završile.

Britanac uopšte nije izgledao srećno posle kvalifikacija, koje su završene pod žutom zastavom zbog izletanja Nica Rosberga na petoj krivini. Hamilton je ovaj potez svog timskog kolege nazvao ironičnim, jer je pre ovog incidenta postavio najbolje vreme u prvom sektoru.

"Da, mislim da je ovo ironično. Ali dobro, bio sam brži za par desetinki." rekao je Hamilton.

Na pitanje novinara da li misli da je Nico Rosberg namerno izazvao ovaj incident, vozač Mercedesa je odgovorio:
            "Ko zna? Ne mogu reći da ja nisam bio u istoj poziciji, ali to se meni nikada nije desilo. Ne želim više ništa da komentarišem. Bio sam u krugu koji je bio za pol poziciju, ali to više nije bitno. Trebao sam mnogo ranije da uradim neke stvari."

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/hamilton-imao-sam-krug-za-pol-poziciju

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Rosberg pod istragom sudija

Nemac je u finišu sesije izleteo sa staze zbog čega su istaknute žute zastave.

Rosberg i Hamilton su izašli na stazu u finišu Q3 kako bi imali drugi pokušaj, a Nemac je u svom brzom krugu zbog greške pri kočenju morao da izleti na pomoćni put u krivini Mirabeau gde se i zaglavio.

Na stazi su istaknute žute zastave zbog čega je Hamilton morao da uspori u svom poslednjem brzom krugu. On je nakon kvalifikacija rekao da je imao tempo da nadmaši Rosberga.

Rosberg sa druge strane tvrdi da je u pitanju bila obična greška, a sudije će sada još jednom proveriti snimke i telemetriju.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/rosberg-pod-istragom-sudija

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Rosberg: Nisam namerno izleteo

Nemac tvrdi da njegova greška u finišu kvalifikacija za VN Monaka nije bila namerna.

„Nisam želeo da ovako dođem do pol pozicije. Mislio sam da je sve gotovo, ali je na kraju ispalo dobro za mene. Žao mi je što se tako dogodilo. Definitivno osećaj nije onakav kakav bi bio da sam pobedio bez incidenta. Moj prvi pokušaj u Q3 je bio sjajan i znao sam da će Lewis biti blizu“. Rekao je Rosberg.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/rosberg-nisam-namerno-izleteo

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Ricciardo: Mogli smo da budemo mnogo blize

Australijanac veruje da je mogao još više da se približi vozačima Mercedesa.

Na trećem treningu Daniel Ricciardo prikazao je odlične performanse pa je tako uspeo da razdvoji vozače Merecdesa, što je samo potvrdilo navode da se u Monaku Red Bull puno približio nemačkom timu.

Ali u svom finalnom krugu na kvalifikacijama Ricciardo je napravio grešku na osmoj krivini, što mu je umanjilo šanse da učini istu stvar.

"Mislim da niko od nas troje nije zadovoljan. Borio sam se sa bolidom tokom kvalifikacija i pokušali smo da rešimo probleme. Sve je bilo dobro ali sam na prilazu za osmu krivini izgubio zadnji deo bolida i to me je puno koštalo. Frustriran sam jer mislim da smo mogli da budemo još bliže Mercedesu." izjavio je Ricciardo.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/ricciardo-mogli-smo-da-budemo-mnogo-blize

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Sauberov dvojac razocaran nakon kvalifikacija

Gutierrez i Sutil su morali da se oproste od kvalifikacija već nakon Q1.

„Ovo su bile loše kvalifikacije za nas i nemožemo biti zadovoljni. Bili smo blizu prolaska u Q2, ali ovde vas svaki manji incident na stazi jako puno košta. Bilo je jako teško sastaviti čist krug i zagrejati gume. Moramo da analiziramo podatke i vidimo šta se dogodilo“, rekao je Gutierrez.

„Bile su ovo razočaravajuće kvalifikacije. Prvi pokušaj je bio dobar, ali u finišu nismo imali sreće zbog žutih zastava. Šteta je, ali takve stvari se dešavaju u Monaku. Mislim da nismo uspeli da pokažemo svoj pun potencijal“, izjavio je Sutil.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/sauberov-dvojac-razocaran-nakon-kvalifikacija

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Ericsson preuzeo krivicu za udes nad Massom

Šveđanin je rekao da nije bio dovoljno oprezan u finišu Q1 kada se sudario sa Massom.

„U svom poslednjem pokušaju sam bio iza Masse i on se sklonio na ulasku u krivinu 5. Zbog toga sam malo morao da korigujem liniju, ali sam blokirao točkove i udario u zid. Usput sam zakačio i Massu i taj incident je definitivno bila moja greška. Sada moram da se skoncentrišem na trku“, rekao je Ericsson.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/ericsson-preuzeo-krivicu-za-udes-sa-massom

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Massa krivi Ericssona

Brazilac veruje da je mogao do zapaženijeg rezultata da nije doživeo udes u Q1 kada je u njega udario Marcus Ericsson.

„Nema šta da se kaže. Dao sam mu prostora, a on se zakucao u mene. Verujem da sam mogao da prođem u Q3. Ne bi bilo lako, ali je svakako bilo izvodljivo. Ovako nisam u dobroj poziciji pred trku. Biće jako komplikovano sutra za mene, a svi znamo koliko je teško preticati na ovoj stazi“, rekao je Masa.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/massa-krivi-ericssona

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Buttonu smetala guzva na stazi

Jenson Button nije se dobro snašao u drugom delu kvalifikacija kada je naleteo na gužvu na stazi.

Vozač McLarena se u svom finalnom pokušaju našao iza vozača Toro Rossa zbog čega nije uspeo da poboljša svoje vreme.

"U mom prvom krugu u Q2 na krivini kod bazena naleteo sam na vozača Toro Rossa. Mislim da me on nije video, pokušao je da se skloni ali je već bilo kasno. U tom trenutku nije bilo mesta da zajedno prođemo istu krivinu pa sam ja morao da odustanem od brzog kruga. Šteta, jer sam u prvom delu kvalifikacija imao tempa dok u drugom nisam uspeo da sastavim krug." rekao je Button.
                          Ovo popodne bilo je bolje za njegovog timskog kolegu Kevina Magnussena koji je uspeo da se probije u treći deo.

"Generalno nisam zadovoljan osmom pozicijom, ali sam izvukao maksimum iz bolida. Sutra nam treba dobar prvi krug kao i da se što više klonim nevolja." dodao je Magnussen.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/buttonu-smetala-guzva-na-stazi

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Grosjean: Nismo bili dovoljno brzi

Lotusovi vozači danas nisu uspeli da prođu dalje od Q2.

„Na žalost, nismo bili dovoljno brzi. Nadali smo se da će nam toplije vreme pomoći, ali to nije bio slučaj. Bilo je jako teško i pored toga što je balans bio dobar. Mislim da bolid ima velikih problema u sporijim krivinama i na tome ćemo morati da poradimo. Teško je reći šta će sutra biti, ali borićemo se do kraja“, rekao je Grosjean.

„Nakon pozitivnog testa u Barseloni, verovali smo da moižemo do boljeg rezultata u Monaku. Ipak, konfiguracija staze nam nikako nije odgovarala, a gume su bile jako tvrde i pored toga što smo dobili dve najmekše komponente. Bilo je i dosta problema sa saobraćajem i to je dodatno komplikovalo stvari. Sutra je pred nama duga trka. Nadam se da će na startu sve biti čisto i da ćemo onda uz pomoć strategije uspeti da napredujemo“, izjavio je Maldonado.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/grosjean-nismo-bili-dovoljno-brzi

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Perez: Mozemo da budemo jos brzi

Meksikanac kaže da nije uspeo da izvuče maksimum iz svog bolida i pored toga što je prošao u Q3.

„Lepo je biti među prvih deset, ali smatram da sam mogao da budem bolje plasiran. Moj krug u Q3 je bio dosta težak i definitivno sam mogao da budem brži. Jedan od glavnih izazova je bilo zagrevanje guma i mislim da smo tu zakazali. Videćemo kako možemo da nadoknadimo pozicije i bićemo maksimalno agresivni sa strategijom“, rekao je Perez.

„Nedostajala mi je samo desetinka za plasman u Q3, ali nisam previše razočaran. Start sa 11 pozicije nam omogućava da biramo gume na početku, a imamo i jedan svež set super meke komponente. Sutra se očekuju i oblaci, a moglo bi da dođe i do pljuskova što će dodatno otvoriti trku“, izjavio je Hulkenberg.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/perez-mozemo-da-budemo-jos-brzi

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Vettel srecan sto je prevazisao probleme sa ERS-om

Nemac je na današnim kvalifikacijama imao velikih problem sa ERS-om.

Vozač Red Bull ostao je bez pomoći od strane ERS sistema tokom drugog i trećeg dela kvalifikacijama. I pored toga on je uspeo da održi korak za svojim timskim kolegom Danielom Ricciardom.

"Imao sam problema na današnjim kvalifikacijama. Tokom Q1 izgubio sam ERS, tako da nisam mogao da koristim dodatnu snagu. Na kraju koristio sam drugačiji mod što je bilo veoma dobro, ali i to nije bilo onako kako smo očekivali. Ondah smo isprobavali još puno drugih modova, ali na kraju sam stisao zube i odradio posao."

"Moje vreme je bilo dobro ali nisam uspeo da ga popravim u mom drugom pokušaju. Moj brzi krug u trećem delu omela je žuta zsatava. Bar smo uspeli da Mercedesu danas zagorčamo život." izjavio je Vettel.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/vettel-srecan-sto-je-prevazisao-probleme-sa-ers-om

Comment

Working...
                                X