F1 2015

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Arai: Ne podcenjujte tehnologiju Honde

Direktor Honde pričao je između ostalog i o novoj tehnologiji

Hondin F1 šef Yasuhisa Arai upozorio je svoje rivale da njegova kompanija sprovodi opsežna istraživanja na polju hibridne i turbo tehnologije za F1 pogonske jedinice, a uoči njihovog povratka u F1 sa McLarenom iduće godine.
    Japanski tim je privučen nazad u F1 jednim delom i radi novih pravila nakon šest godina, pošto su 2008.godine svoja prava prodali Rossu Brawnu. Poslednje generacije V6 motora i sistemi za obnavljanje energije koriste potpuno različite sisteme od prošlih Hondinih F1 motora, ali Arai kaže da oni sprovode opsežna istraživanja na tom polju, jer su novi u F1:
    "Uvek smo želeli da se vratimo u F1. Ovi propisi su jako pogodni za naš rad je Honda ima jako mnogo iskustva sa hibridnim pogonima. Uz to, smanjivanje dimenzija i korištenje turba sa direktnim ubrizgavanjem savladali smo još kod motora automobila za serijsku proizvodnju" reči su Yasuhise.
    Iskreno, razlog našeg povratka su ekološki propisi sa visokim nivoom sinergije i ja mislim da možemo pobedjivati već iduće sezone" kaže on.
    Hondin prvi zvanični test u Abu Dhabiju nije išao po planu i bilo je dosta problema sa pogonskom jedinicom. Ali sa zimom ispred sebe, Arai je upozorio protivnike da ne podcjenjuju nivo performansi koje Honda može ostvariti do proleća:
    "Sledeća sezona je jako važna za nas, jer mi uvek želimo pobeđivati. Možda ste saznali da radimo jako dobre pripreme za narednu sezonu i zato vas molim da imate dobra očekivanja. Mi želimo imati jako dobru poziciju na gridu za prvu trku u Australiji iduće sezone" rekao je Yasuhisa Arai okupljenim novinarima za kraj razgovora.

Last edited by Pro FX-Sniper; 18.09.2015, 13:38.
    You can run, but you can't hide.

Comment

• YUgisa
      CBC Senator XXL
      • 05.06.2008
      • 793
      • Subotica
      • Yugo 1.1 EFI

Oko Honde, verujem samo Alonsu kad daje izjave, ovi ostali su uvek u fazonu ko Del Boj: “Sledece godine u ovo vreme bicemo milioneri”
      Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

S' obzirom sta su sve promenili na bolidu, mozda bi im bilo bolje da promene zanimanje

Tamo jedino vrede Alonso i Baton.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Rosberg najbrži na prvom treningu u Singapuru

Nico Rosberg uspeo je da zabeleži najbolje vreme na prvom treningu na stazi Marina Bej.

Uslovi pred početak prvog treninga bili su veoma izazivajući za sve vozače. Tempertura u 18 sati po lokalnom vremenu bila je 30 a staze 36 stepeni, dok je vlažnost vazduha imala visoku vrednost od 75%.

Posle uvodnih deset minuta, prvo vreme na treningu postavio je Nico Rosberg, koji je stazu Marina Bej obišao za 1m50.393s. U daljem nastavku sesije Nemac u Mercedesu uspeo je da poboljša svoj krug na 1m49.473s, a u stopu su ga pratili Raikkonen, Vettel i Hamilton.
          Rosberg je polako i sigurno nastavio da poboljšava svoj krug (1m49.184s) dok se na drugo mesto probio Daniel Riccirado sa 4 desetinke zaostatka. Hamilton je na polovini sesije malo dodao gas i približio se svom timskom kolegi na smao tri desetinke zaostatka, pritom koristeći tvrdju komponentu guma. Nico je polako nastavio da spušta lestvicu sa najbržim vremenom, pa je tako njegov novi najbrži krug na 20 minuta pre kraja treninga iznosio 1m47.995s.
          U finalnih 10 minuta Sebastian Vettel bio je uzrok za izazivanje lokalne žute zastave, jer posle 16. krivine nije uspeo da iskontroliše bolid. Nemac se zaustavio malo ispred zaštitne ograde i uspešno se vratio na stazu. Sa druge strane Danil Kvyat imao je velikih problema sa sistemom za gorivo pa je zbog toga veliki deo treninga proveo u garaži.

Na dva minuta do kraja iskatkuta je crvena zastava jer je Alexander Rossi završio u zidu na prilasku 18. krivini. Amerikanac je izgubio zadnji kraj bolida, što ga je odbacilo u zaštitnu ogradu.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Danil Kvyat najbrži na drugom treningu na stazi Marina Bay

Ruski vozač uspeo je da noćnu sesiju završi ispred Kimija Raikkonena i Daniela Riccirda.

Kvyat je postavio vreme od 1m46.142s na super mekoj gumi, što je bilo za četiri stotinke brže od kruga koji je zabeležio Raikkonen koji je imao prednost 0.075s u odnosu na Ricciarda. Lewis Hamilton završio je trening na četvrtom mestu, jer je svoj krug na super mekim pneumaticima upropastio već na prvoj krivini.

Nico Rosberg bio je za tri mesta niže u odnosu na timskog kolegu a ispred njega našli su se Sebastian Vettel i Sergio Perez. Fernando Alonso ulio je tračak nade za McLaren-Hondu svojim osmim mestom na drugm treningu, ali je za vodećim zaostajao oko jedne sekunde. Jenson Button je zbog gužve na stazi prilikom svog brzog kruga morao da ostane na 14. poziciji, dok su spisak prvih deset vozača zaključili Nico Hulkenberg i Max Verstappen.
            Mehaničari Manora imali su više posla popravljajuće bolide svojih vozača, jer je na početku sesije Will Stevens imao udes, dok se još radilo na automobilu Alexandera Rossija koji je na prvi trening završio u ogradi.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Vettel: Mercedes ne pokazuje svoj pravi tempo

Sebastian Vettel veruje da Mercedes u Singapuru ne pokazuje svoj pravi tempo.

Lewis Hamilton je drugi trening za VN Singapura završio na četvrtoj poziciji, dok je Nico Rosberg pao na sedmo mesto, što možda ukazuje da nemački tim prikriva svoje performanse. Uprkos tome, Sebastian Vettel prikazao je jak tempo, posebno na dužim stintovima, dok je Kimi Raikkonen uspeo da se probije do drugog mesta u plasamnu.

"Uvek je teško da predvidite vremena tokom petka, ali mislim da smo mi odradili dobar posao. Bolid dobro radi i mislim da smo se poboljšali. Naravno da je Mercedes dosta brz, ne znam šta im se sada deslo ali izgledali su sporo. Uveren sam da će oni sutra pokzati svoj pravi tempo, znamo da oni umeju da ponekad sakriju svoje performanse. Mislim da nama ostaje da popravimo kraće stintove i kvalifikacioni tempo, ali sve u svemu ovo je pozitivan dan za nas." izjavio je Sebastian Vettel.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Ricciardo: Mercedes blefira

Australijanac kaže da ne bi bilo iznenađenje da Mercedes znatno pojača svoj tempo u nastavku vikenda nakon današnjih veoma mirnih treninga.

„Nadam se da je ovo njihov stvarni tempo. Ali iskreno, mislim da će sutra biti drugačije. Verovatno će pojačati tempo i ostati na vrhu. Mi ćemo ciljati na pol poziciju, a to da li ćemo uspeti ili ne je sasvim drugo pitanje. Skoro sam siguran da blefiraju, ali daćemo sve od sebe da im budemo što bliže. Današnji dan je za nas bio dobar. Potajno sam se nadao da bi bolid mogao da bude dobar ovde i to je na kraju i slučaj. Imamo još tempa u rezervi, ali treba imati u vidu i da Ferrari i Williams prave velike napretke subotom i videćemo kako će se razvijati situacija“, izjavio je Ricciardo.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Lotus: Naš bolid može da pruži još više

Britanski tim je danas imao dobar prvi, ali i loš drugi trening u Singapuru.

„Ovo je staza puna izazova i danas smo se malo mučili da izvučemo maksimalne performanse. Poradićemo večeras na podešavanjima, a uvek je bitno izbeći i gužvu na stazi. Moji krugovi na mekšoj komponenti nisu bili potpuno čisti i sigurno možemo biti bolji od šesnaestog mesta. Imamo ideju šta možemo da popravimo i siguran sam da ćemo biti u boljoj poziciji u kvalifikacijama“, izjavio je Grosjean.

„Bolid je bio dobar u prvoj sesiji i naš tempo nije bio loš. U drugom treningu su se stvari pogoršale i moramo da vidimo zašto su promene koje smo napravili proizvele negativne rezultate. Na prvom treningu sam imao probleme sa senzorom zbog čega sam morao ranije da završim sesiju. Ipak, nije bilo većih problema sa bolidom“, rekao je Maldonado.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Mercedes: Trudimo se da izvučemo maksimum iz bolida

Ovo je bila veoma interesantna sesija za oba vozača Mercedesa.

"Obe sesije bile su veoma dobre jer smo uspeli da završimo naš program. Veoma sam uživao u vožnji na stazi. Bolid se dobro ponašao ali su ostali timovi mnogo bliži nego na prošloj trci. Mi želimo da radimo još jače kako bi mogli ponovo da napravimo željenu razliku. Kvalifikacije biće veoma bitne, ali videćemo šta će se sutra dešavati." kazao je Lewis Hamilton.

"Tokom prvog treninga bolid se ponašao odlično, a između sesija sam napravio određene promene u set upu i mislim da je sve to otišlo u lošem smeru. To je za sve nas bilo značajno iskustvo i sada znam šta trebam sutra da uradim. Staza je veoma zahtevna za bolid i gume." dodao je Nico Rosberg.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Sauber: Interesantan dan za sve nas

Švajcarski tim je tokom današnjeg dana isprobao novi aero paket.

"Ovo je bio interesantan dan za sve nas. Probali smo nekoliko različitih stvari sa novim delovima, pa samo tako bili u prilici da sakupimo dosta podataka. Sada nam ostaje da analiziramo sve ove detalje kako bi preko noći mogli da ostavrimo napredak. To znači da nam ostaje još dosta posla." kazao je Marcus Ericsson.

"Ja sam zadovoljan sam obe sesije. Veoma nam je bitno to što smo uspeli da sakupimo veliku količinu podataka. Bilo je teško da damo određeni zaključak, pa zato ćemo morati da određene odluke donesemo preko noći. Sutra nam ostaje rad na set upu." rekao je Marcus Ericsson.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Pozitivan dan za Toro Rosso u Singapuru

Oba vozača uspela su da završe svoj zacrtani plan i program.

"Ovo je bila moja prva vožnja na ovoj stazi. Tokom jutra sam morao da naučim stazu pa samo zato krenuli polako sa programom. Posle toga sam napravio određeni napredak i zadovoljan sam učinkom. Nisam dodirnuo zid i uspeo sam da što više vremena provedem na stazi. Novi delovi koji smo spremili za ovde dobro su se pokazali, pre svega sa mekom komponentom guma. Sada nam ostaje da sredimo balans sa super mekim pneumatikom." rekao je Max Verstappen.

"Prvi trenining je bio dobar za sve nas. Uspeli smo da odradimo ceo program, što je bio naš glavni cilj. Zakačio sam zid na petoj krivini, što je izazvalo pucanje mog pneumatika. Zbog toga smo izgubili određeno vreme na stazi. Pored toga ova trka jako je fizički zahtevna pre svega zbog velike vrućine." dodao je Carlos Sainc.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Williams: Imamo malo posla pred sobom

Ekipa iz Grova nije bila potpuno zadovoljna današnjim treninzima.

„U petak je uvek glavni cilj da razumemo ponašanje guma i vidimo kako bolid ide. Ova staza je teška i ono što smo videli je bilo očekivano. Moramo da popravimo performanse do kvalifikacija. Znamo da su timovi oko nas ovde konkurentniji i možda čak i bliži Mercedesu nego što je to slučaj na ostalim stazama“, izjavio je Massa.

„Bolid je danas bio dobar i pronašli smo odgovarajući balans. Malo smo se mučili na opcionoj gumi i moramo da vidimo kako možemo da izvučemo više performansi i z nje. Dugi stintovi su bili konstantni i zato nam je mekša guma sada prioritet“, rekao je Bottas.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Force India: Naši vozači su zadovoljni

Indijski tim je imao pozitivne treninge za VN Singapura.

„Današnji dan je prošao glatko. Prošli smo kroz ceo program bez većih drama i prikupili smo dosta podataka. Performanse su dobre, ali tek je petak. Očekujem da će sutra svi pojačati tempo. Naš bolid ima dobar potencijal, ali ima prostora za napredak po pitanju balansa, pre svega u dugim stintovima“, izjavio je Hulkenberg.

„Zadovoljan sam onime što smo danas uradili. Postoje neke stvari koje ćemo morati da analiziramo i popravimo do kvalifikacija, ali već sada imam samopouzdanje da upravljam bolidom onako kako želim. Uslovi na stazi su bili dobri i nešto hladniji u poređenju sa prethodnim godinama. Vozili smo duge stintove na obe komponente guma i imamo informacije koje nam trebaju za nastavak vikenda“, reako je Perez.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Alonso: Osmo mesto je reprezentativno

Španac je bio zadovoljan kako se njegov bolid ponašao na treninzima u Singapuru.

„Mislim da bi smo u kvalifikacijama mogli da budemo solidni. Ferrari, Red Bull i Mercedes su jako brzi, a nakon njih ide jedna veća grupa i mi se nadamo da ćemo se boriti u njoj. Mislim da će rezlike između 7. i 14. mesta biti minimalne i zato ćemo morati da damo svoj maksimum u kvalifikacijama ako želimo šansu da prođemo u Q3. Yadovoljni smo onime što smo videli danas, ali vikend je dug, a kvalifikacije će kao što sam rekao biti ključne“, izjavio je Alonso.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Volkswagen kupuje Red Bull

Danas je tu tezu izneo ugledni glavni analitičar za F1 poznate britanske tv kuće BBC, Eddie Jordan.

Prema navodima, sporazum podrazumeva da će VW kupiti tim i napraviti svoj motor, dok će Red Bull biti glavni sponzor tima.

Jordan kaže kako će Red Bull ugovor sa Renaultom raskinuti na kraju ove sezone, a da VW motor neće ući u F1 do 2018. godine. Do tada će novi tim koristiti Ferrarijevu pogonsku jedinicu za svoje bolide.
                                "Red Bull i Volkswagen su u pregovorima već više od godinu dana i kako sam razumeo, složili su se oko osnovnih načela za prodaju tima", rekao je Jordan.
                                "Aranžman podrazumeva VW kao četvrtog velikog proizvođača u F1, a Red Bull bi i dalje uživao u sponzorstvu visokog profila koje bi donelo obostranu korist i zadovoljstvo."
                                Ostaje još nedefinisano pod logom kog brenda VW ulazi u F1 jer je vlasnik više njih, ali,trenutno prednjači Audi nakon glasina od ovog leta.
                                Takođe, ovaj ulazak je uspeh i za trenutnog predsednika upravnog odbora VW, Martin Winterkorna u internoj borbi za vlast. On je i pre bio poznat kao glavni zagovarač ulaska ovog proizvođača u F1, ali je bio sprečen od strane tadašnjeg prvog čovjeka VW Ferdinanda Pieha, koji je sa funkcije odstupio u aprilu.
                                Winterkorn se složio sa odredbama ugovora i pristao je na dogovor sa vlasnikom Red Bulla.
                                Da napomenemo da je prema navodima BBC-ja, Winterkorn nastojao i da kupi Red Bull prošle zime, ali je taj dogovor takođe bio sprečen.
                                Bilo kako bilo, izgleda da je vest istinita jer je i sam Helmut Marko u maju rekao:
                                "Ako nemamo konkurentan motor, mi idemo iz F1, a tim kupuje Audi."
                                Šef tima Red Bulla Christian Horner je negirao navode, ali izgleda da on nastoji da sakrije stvar do zvaničnih izjava vezanih za kupovinu tima.

Comment

Working...
                                X