F1 2016

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Hamilton kompletirao savršen vikend pobedom na Silverstonu

Britanac je sigurnom vožnjom došao do nove pobede kojom je smanjio zaostatak za timskim kolegom u šampionatu na četiri boda.

Vozače je na početku trke dočekala mokra staza zbog kiše koja je padala ranije. Ipak, padavina nije bilo na startu, a svi su bili u obavezi da trku započnu na wet komponenti. Ono što je mnoge ponovo iznerviralo je to što je trka počela iza vozila bezbednosti.

Trka je konačno krenula u 6. krugu a veliki broj vozača je odmah otišao u boks gde su montirali intermedijum gume. Prva četvorica su ostala na stazi, Hamilton je odmah otvorio prednost, dok je Verstappen napadao Rosberga za drugo mesto. Ricciardo je bio prvi od vodećih koji je otišao u boks, vratio se na stazu malo ispred Raikkonena. Hamilton, Rosberg i Verstappen su promenili gume u 10. Krugu u trenutku kada je na snazi bilo vitrualno vozilo bezbednosti nakon izletanja Wehtleina. Sa njima je u grupi bio i Perez koji je zahvaljujući tome što su ostali vozači bili sporiji, nadoknadio veliki broj pozicija pa se nakon prve runde pit-stopova našao na četvrtom mestu.
    Vettel je prvi montirao gume za suvo u 16. krugu, dok je samo nekoliko trenutaka nakon njegovog pit-stopa Verstappen napao Rosberga u Chappel krivini i prošao ga ne veliko oduševljenje britanske publike.
    U 18. krugu su pneumatike promenili Hamilton Rosberg i Perez, ali promena u pozicijama nije bilo.
    Ricciardo je nakon tog pit-stopa počeo ozbiljnije da pritiska Meksikanca i konačno ga je prošao u 22. krugu.
    Vozači su pravili brojne greške u krivini 1 u srednjem delu trke. Izletali su skori svi, bilo je povremenih promena u pozicijama zbog izletanja, ali se na kraju sve vraćalo na isto.
    Zanimljiv duel se vodio između Verstappena i Rosberga, a Nemac je bio sve opasniji kako se staza sušila i postajala brža. Holanđanin je napokon popustio u 39. krugu pošto su njegove zadnje gume izgubile performanse, pa se Rosberg nakon dugo vremena vratio na drugo mesto.
    U finišu je viđena drama kod Rosberga koji je imao problem sa menjačem i u poslednjih pet krugova je morao da izbegava sedmu brzinu. On je je do kraja ipak uspeo da izdrži nalet Verstappena i zadrži drugo mesto iza Hamiltona koji je bio jedan od retkih vozača danas koji nije pravio greške na stazi. Četvrto mesto je pripalo Ricciardu, dok je Raikkonen u finišu sustigao Pereza i prošao ga za peto mesto. Sedmi je bio Hulkenberg u drugoj Force Indiji, osmi Sainz u Toro Rossu, deveti Vettel, a deseti Kvyat.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Rosberg siguran da neće biti kažnjen

Nemac je nakon trke rekao da je siguran da neće biti kažnjen zbog radio poruka koje je dobio od tima u finišu trke.

„Problem je bio kritičan. Menjač mi se zaglavio u sedmoj brzini i bio sam na ivici da stanem. Ekipa mi je javila preko radija da na volanu vratim podrazumevana podešavanja i to je rešilo problem. Lewis je odradio odličan posao ovog vikenda i nisam mogao da ga ugrozim. Na startu je bilo nezgodno, pogotovo kada me je Max prošao, ali je trka sa njim bila zabavna. Po suvom je bilo odlično, on se dobro branio i bilo je super“, izjavio je Rosberg.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Hamilton presrećan nakon četvrte pobede u Britaniji

Za Britanca je ovo bila treća uzastopna pobeda na domaćem tlu.

„Ne znam da li neko može da bude ovoliko srećan kao ja sada. Kada smo izlazili na grid, bilo je suvo, ali je onda od jednom pala kiša i bilo je jako nezgodno. Kada je trka krenula,, ja sam bio prvi u koloni i ko je morao da se nađe u takvim uslovima. Zato sam pokušao da svedem greške na minimum. Ali zato i volim ovu trku, pošto nikada niste sigurni kakvo vas vreme čeka“, izjavio je Hamilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Verstappen: Uživao sam u borbi sa Rosbergom

Holanđanin je rekao da je trka bila uzbudljiva, pošto se tokom većeg dela borio sa Rosbergom za drugo mesto.

„Bilo je neverovatno i veoma uzbudljivo. Na početku sam se mučio sa vidljivošću, ali čim se raščistilo, počeo sam da pritiskam i prošao sam Nica. Nakon toga je tempo bio dobar, ali nismo želeli da prerano pređemo na slikove. Lewis se nije previše odvojio, Nico me je pritiskao i imali smo dobar duel. Malo sam se mučio na pravcima, a on je izveo sjajan manevar. Čuo sam da je u finišu imao i problem, ali kada ste u prljavom vazduhu, jako je teško preticati“, izjavio je Verstappen.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Vettel: Jednostavno nismo imali brzinu

Nemac je priznao da njegov tim danas nije bio dovoljno brz, ali i da su ga njegove brojne greške koštale boljeg plasmana.

„Odluka da pređemo na slikove je bila pravovremena i ispravna. Međutim, izgubio sam mnogo vremena kada sam se okrenuo na stazi, tako da sam izgubio sve što sam stekao u tih prvih nekoliko krugova na slikovima. Generalno, ovo nije bio naš dan. Jednostavno nismo bili dovoljno brzi“, izjavio je Vettel.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Alonso: Nisam imao tempo za bodove

Španac je rekao da tim ne može biti zadovoljan rezultatom i pored toga što se u trci borio sa Williamsom.

„Završili smo na 12. i 13. mestu, tako da mislim da ne možemo baš biti zadovoljni. Možda sam ja mogao do boda, ali bilo je teško preticati ljude koji su imali jače motore. Bio sam agresivan, ali sam onda i izleteo u krivini 1. Bila je teška trka i nismo imali tempo za bodove. U kišnim uslovima smo bili brži, ali kada se prosušilo smo počeli da se mučimo. Bili smo blizu sa Williamsom, ali nam još uvek fali trkačkog tempa“, izjavio je Alonso.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Ricciardo: Bilo je dosadno

Australijanac misli kako defintivno vredi više od četvrtog mesta.

On napušta Silverstone razočaran svojim plasmanom, smatrajući kako je mogao više.

"Mislim da je sve bilo dosadno. Malo smo unazađeni sa VSC i tad smo izgubili priključak za vodećim. Posle se nismo mogli vratiti i imali smo jednu jako dosadnu trku."
                On je priznao da četvrto mesto nije loše, ali da zaslužuje više.
                "To je peti put ove sezone. Jednostavno, nismo imali pogrešnu strategiju, jer smo dovoljno pričali o tome. Nismo imali nimalo sreće. Bilo mi je dosadno, nisam imao protiv koga da se trkam, ni sa kim da vozim. Bio sam željan akcije danas i malo borbe. Od toga izgleda nije bilo baš ništa, "rekao je na kraju Ricciardo.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Williams: Loš vikend pred domaćim navijačima

Problemi sa gujama koje je Williams imao u prva dva dana vikenda su se nastavili i na trci.

„Trka je bila razočaravajuća. Borili smo se puno ljudi tokom cele trke, ali po vlažnoj stazi je bilo jako nezgodno zbog preupravljanja. Pokušali smo da zadržimo tempo i poziciju, ali su se naše gume više trošile nego kod drugih. Zbog toga smo na kraju morali da obavimo stajanje više i ostali smo bez bodova. Kada su gume radile, tempo je bio u redu, ali kada nisu, je bilo jako teško“, izjavio je Massa.

„Razočaravajući dan. Izvrteo sam se na stazi i izgubio pozicije. Najveći problem je bio što nismo mogli da zagrejemo slikove kada su bili promenjivi uslovi. Imali smo slab tempo. Sada je jako bitno da analiziramo ovaj vikend. Ja kao vozač treba da naučim iz svojih grešaka. Sutra ću biti u simulatoru kako bi prošli kroz program za ovu nedelju“, rekao je Bottas.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Renault odustao radi problema sa menjačem

Vozači fabričkog tima Renault povukli su se iz današnje trke, nakon pogoršanja problema sa menjačem na njihovim bolidima, kodne oznake RS16.

Magnussen je rekao: "Dali smo sve od sebe, ali nismo uspeli. Pri kraju trke smo odustali, jer smo shvatili da se nešto čudno dešava sa menjačem bolida."

Palmer je dodao:
                    "Bolid je odlično funkcionisao na vlaznim gumama, a čak smo imali i jako dobro tajmiran stop. Kada sam bio u pitu za slikove, imao sam problem i posle sam dobio kaznu od 10 sekundi za nesigurno napuštanje stopa. Ono što se desilo jeste nezgoda, ali to se moglo desiti bilo kome. Povukli smo se iz trke radi predostrožnosti prema menjaču", kaze Palmer.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Perez smatra da je peto mesto bilo moguće bez izletanja

Meksikanac veruje da je mogao da izdrži nalet Raikkonena da nije napravio grešku.

„Ovo je dobar rezultat za tim pošto su oba bolida u bodovima. Ipak, mislim da sam mogao da zadržim peto mesto da se nisam izvrteo u Abbey krivini. Kada se to dogodilo, pomislio sam da mi je trka gotova, ali uspeo sam da spasem stvar. Na žalost, oštetio sam gume, i to me je koštalo do kraja trke. Dao sam sve od sebe kako bi zadržao Raikkonena i tek kada me je prošao sam umirio tempo i krenuo da čuvam gume“, izjavio je Perez.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Haas u problemima sa strujnim napajanjem

Šef tima Guenther Steiner kaže kako je ovo bio najteži dan za njegovu ekipu od početka F1 avanture.

"Bilo je nekoliko stvari koje su nas danas veoma mučile", kaze Steiner.

"U pitanju je bio pad napajanja na našem kompletnom sistemu. Za primer, nismo imali GPS mape, tako da nismo znali gde je koji vozač u kom trenutku i kako ih pozvati u boksove. Na drugom stajanju, imali smo problem sa izmenom Estebanovih guma, da bi na kraju Romain odustao radi kvara na transmisiji bolida."
                        Gutierrez je dodao:
                        "Ovo je bio jako komplikovan dan sa VF16. Naš tempo nije bio dovoljan za napredak na gridu, ali već se okrećemo narednom trkačkom vikendu.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Bottas najverovatnije ostaje u Williamsu i posle 2016.

Kako prenose finski mediji Valtteri Bottas ostaće u timu iz Gruva i naredne sezone.

Nije tajna da je ovaj talentovani Finac već duže vreme pokušavao da pronađe angažman u nekom boljem timu, a kao jedan od njih na toj listi bio je i Ferrari. Ipak, Bottas je za svo ovo vreme ostao tu gde jeste, a isto mišljenje po pitanju za narednu sezonu ima i Mika Salo.

"On više ne žuri oko angažmana. Mercedes, Ferrari i Red Bull su popunjeni. Sledeći tim je Williams i on bi trebao da ostane sa njima. Valtteri je veoma dobar vozač, jasno je da ga čeka bolja budućnost samo je pitanje trenutka." kazao je Salo.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Raikkonen sam vodio pregovore oko novog ugovora sa Ferrarijem

Kimi Raikkonen je bez prisustva svog menadžera zaključio novi ugovor sa timom iz Maranela.

Ovu informaciju potvrdio je i njegov dugogodišnji menadžer Steve Robertson:
                            "On je ovoj dogovor sklopio potpuno sam."

Iako je Ferrari tražio i druge opcije i moguće zamene za svog poslednjeg šampiona, obe strane su se odlučile da za vikend produže saradnju.
                            "Kimi me je zvao u četvrtak gde mi je rekao da Ferrari želi da nastavi saradnju sa njim i zamolio me da unajmim advokate koji će pregledati papirologuju. To se sve desilo u jednom danu i samo je par ljudi znalo za sve ovo. Raikkonen mi je još na proleće rekao da želi da ostane ovde. Zaista sam srećan što se na kraju sve tako i desilo." dodao je Robertson.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Honda možda ne ugasi svoju fabriku tokom avgusta

Kako se priča japanski proizvođač mozda tokom leta ne prikine sa radom.

Kako bi se smanjili troškovi šampionata, timovi su se složili da svoje fabrike "ugase" u periodu između VN Nemačke i VN Belgije, odnosno da svim svojim članovima daju kolektivni godišnji odmor. Ali između dobavljača ovaj dogovor ne važi, pa to znači da bi McLarenov parner Honda mogla da nastvai sa radom u ovom periodu.

"Mislim da svim timovi koji rade na šasiji moraće da naprave ovu pauzu. Što se tiče Honde, oni će morati da rade i u avgustu. Situacija sa Ferrarijem i Renaultom možda bude drugačija, jer su oni organizovani na drugi način." kazao je šef Mclarena Ron Dennis.
                              Ovu priču potvrdio je i Yusuke Hasegawa: "Mi imamo plan da radimo u avgustu, samo moramo da sve to proverimo u pravilniku."

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Alonso najbrži na prvom danu testa u Silverstonu

Španski vozač postavio je najbrže vreme na testu na kojem su vladali promenljivi vremenski uslovi.

Fernando Alonso postavio je vreme od 1m31.290s na super mekim gumama tokom jutra, što je za 1.5 sekundu bilo brže od vremena koje je postavio Esteban Ocon u Mercedesu. Vozač Honde je bio za 0.450s brži od najboljeg vremena koje je zabeleženo u kvalifikacijama, a ostali vozači nisu imali šanse da zabeleže bolji krug je jer kasnije na stazi padala kiša.

Mercedes je za ovu priliku koristio svoj junior program, jer se za volanom našao Esteban Ocon, koji je ujedno i treći vozač Renaulta. Francuz je odradeo 123 krugova i najbrži krug vredeo je 1m32.833s. Alex Lynn j bio treće plasiran sa Williamsom, dok je vatreno kršenje imao i Charles Leclerc koji se našao u Ferrariju. Ovaj Modagašanin prešao je samo 17 krugova i veći deo svog vremena proveo je u garaži. Ruski vozač Nikita Mazepin debitovao je u timu Force Indie a u generalnom plasmanu našao se ispred Carlosa Sainza.
                                Takođe, razlog za zadovoljstvo imao je i Santino Ferrucci koji je seo u Haasov bolid, dok je Pascal Wehrlein imao priliku da vozi Merceedsov bolid iz 2017. gde je testirao Pirellijeve gume za 2017. godinu. Red Bull je za ovaj test zadužio Pierre Gasly, koji je test završio na pslednjoj poziciji.

Comment

Working...
                                X