F1 2017

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Arrivabene još neće pričati sa svojim vozačima o novim ugovorima

Prvi čovek Ferrarija kazao je da uskoro neće pričati sa svojim vozačima po pitanju produžetka saradnje.

Sebastian Vettel i Kimi Raikkonen imaju važeće ugovore sa timom do kraja ove sezone. Nemac je nekoliko puta povezivan o mogućem prelasku u Merecdes na kraju ove godine ukoliko tim iz Maranela ne uspe da dogovori novu saradnju sa njim. Ipak, Maurizio Arrivabene planira da oba svoja vozača zadrži u srećnom raspoloženju što je to duže moguće.
    “Pričati o novim ugovorima sada je veoma teška tema, jer bi to samo uznemirilo naše vozače. Želim da ih vidim srećne tokom sezone, jer ako je tako onda znači da je naš bolid brz.” kazao je šef tima.
    Sa druge strane provlače se priče da bi Kimi Raikkonen ove sezone mogao da okači kacigu o klin, što bi dovelo da situacije da će timu biti potreban neki novi vozač a kao moguće rešenje navodi se Antonio Giovinazzi koji je prošle nedelje debitovao za Sauber.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Ecclestone kupuje stazu Interlagos?

Bivši šef Formule 1 je navodno zainteresovan da kupi stazu Interlagos koja je dom Velike Nagrade Brazila.

Ecclestone je brzo sklonjen sa čela Formule 1 nakon što je sport preuzeo novi vlasnik Liberty Media. Međutim, čini se da Britanac želi da zadrži bitniju ulogu u sportu. On se susreo sa gradonačelnikom Sao Paula i oni su tokom razgovora razmatrali mogućnost prodaje staze u sklopu programa privatizacije.

Staza trenutno ima ugovor da do 2020. bude domaćin VN Brazila, a mediji prenose da se u budućnosti očekuju novi razgovori.

Felipe Massa je trenutno jedini brazilski vozač u Formuli 1 i on je pozdravio inicijativu Ecclestonea ako će ona doprineti sigurnoj budućnosti Interlagosa na kalendaru Formule 1.
      „Ako je neko zainteresovan da kupi Interlagos i napravi nešto kvalitetno i za stazu i za grad, onda je to dobro. Ali moramo da sačekamo i da se nadamo najboljem ishodu. Berni je čovek koji ne kupuje nešto ako misli da će od toga neće uspeti da napravi dobar posao. Ako je stvarno zainteresovan, ima moju punu podršku i poštovanje“, izjavio je Massa.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Hamilton ispred Vettela na kvalifikacijama za VN Kine

Vozač Mercedesa uspeo je da zabeleži novu pol poziciju na stazi u Šangaju.

Za razliku od jučerašnjeg dana vremenski uslovi bili su znatno bolji. Temperatura staze bila je 32 stepeni dok je za 10 stepena bilo hladnije na tribinama.
        Kao što praksa nalaže prvi na stazu pojavili su se vozači koji su imali određene probleme tokom vikenda, pa je tako prvo vreme zabeležio Antonio Giovinazzi – 1m35.437s. Već posle par minuta napravila su gužva na stazi a kolonu je predvodio Lewis Hamilton koji je zabeležio krug od 1m33.333s. Ipak koji momenat kasnije Sebastian Vettel probio se na čelo gde je za tri desetinke bio brži od vozača Mercdesa i to na mekoj kompnenti guma. Baležimo i okretanje Romaina Grosjeana koji se okrenuo po izlasku iz poslednje krivine.
        Vodeća šestorka je već na pola prvog dela završila svoj deo posla oko prolaska u drugi deo a za mesto u Q2 bitku su vodila 10 vozača a Max Verstappen se našao u ovoj grupi, gde je prijavljivao problem sa bolidom. Ipak, prvi deo kvalifikacija završio se nešto ranije, pošto je Antionio Giovinazzi imao udes na startnom-ciljnom pravcu po izasku iz poslednje krivine. To znači da u Q2 nisu prošli: Vandoorne, Grosjean, Palmer, Verstappen i Ocon.
        Zbog popravke ograde drugi deo kvalifikacija odložen je za pet minuta. Svi vozači su odmah izašli na stazu a posle prve runde krugova vodeće mesto zauzeo je Sebastian Vettel sa vremenom od 1m32.391s dok se iza njega nalazio Lewis Hamilton koji je zaostajao samo 15 hiljaditinki. Na trećem i četvrtom mestu nalazili su se Bottas i Raikkonen, koji su prema očekivanjima izborili ulazak u Q3. Svi ostali morali su da do kraja traže bolje vreme za nastavak učešća u kvalifikacijama. Na kraju posle velike borbe u završni deo nisu prošli Carlos Sainz, Kevin Magnussen, Fernando Alonso, Marcus Ericsson, i Antionio Giovinazzi koji nije ni izašao na stazu. Kimi Raikkonen se pridružio ostalima na pisti, pa je tako uspeo da na super mekim gumama zabeleži i najbolje vreme od 1m32.181s.
        Završni deo kvalifikavcija otvorio je Lewis Hamilton krugom od 1m31.902s.a iza nega našao se Sebastian Vettel koji je kasnio dve desetinke. Valtteri Bottas i Kimi Raikkonen bili su sledeći na listi dok je peto mesto zauzeo Daniel Ricciardo. U završnim pokušajima Hamilton je uspeo da poboljša svoje vreme za sve desetinke (1m31.678s) što je bilo dovoljno za novu pol poziciju dok je Vettel bio na drugom mestu ispred Bottasa za samo jednu hiljaditinku. Četvrti je bio Kimi Raikkonen a spisak prvi deset vozača zaključili su redom: Ricciardo, Massa, Hulkenberg, Perez, Kvyat i Stroll.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Hamilton očekuje žestoku borbu sa Ferrarijem

Britanac kaže da će trka za VN Kine biti neizvesna.

„Sutra će biti čudan da. Čujem da je moguća kiša i to već na startu. Još nisam vozio sa kišnim gumama i to će biti zabavno pošto ću naučiti nešto novo. Ferrari ima jako dobar bolid, koji je još bolji u trci, a u isto vreme je i nežan prema gumama, pogotovo u toplim vremenskim uslovima. Biće zanimljivo videti šta će nam doneti vremenske prilike. Ipak, kako god da bude, očekujem veoma neizvesnu trku“, izjavio je Hamilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Vettel zadovoljan drugim mestom

Nemac je rekao da mu znači što je uspeo da se ugura u prvi startni red.

„Sutra ćemo videti koliko je start iz prvog reda bitan, ali danas smo imali dobru sesiju i uživao sam na kvalifikacijama. Bilo bi još bolje da smo bili najbrži, ali mislim da sam bio pomalo nesiguran u poslednjoj krivini gde sam izgubio malo vremena. Na kraju je bilo jako blizu sa Veltterijem, ali odradili smo dovoljno dobar posao da se nađemo u prvom startnom redu. Misli da je naš bolid odličan bez obzira na uslovi, ali zavisi i od naših rivala i onoga što oni rade. U prethodnim sezonama smo videli da mogu u da izvuku maksimum u kvalifikacijama. Mislim da mi imamo još prostora za napredak i videćemo kako će biti na trci. Očekuju nas verovatno potpuno drugačiji vremenski uslovi. Možda treba sada odmah da napunimo bolide i da se trkamo. Ne znam šta će biti sutra“, izjavio je Vettel.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Alonso: Trinaesto mesto je poklon za nas

Španac smatra da je McLaren imao mnogo sreće na današnjim kvalifikacijama.

„Ovo je bio jedan od najboljih krugova u mojoj karijeri, baš kao u Australiji. Dobro se osećam u bolidu i verujem da mogu da guram do maksimuma. Naša predviđanja su bila pesimistična, pogotovo što juče nismo ni vozili. Jutros smo probali neke nove delove i sve je radilo kako treba. Ipak, imali smo tek 17. i 19. poziciju na treningu, tako da je ovaj rezultat pravi poklon“, izjavio je Alonso.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Verstappen se nada kišnoj trci

Holanđanin je imao problema na kvalifikacijama zbog čega je svoje učešće završio već nakon Q1.

„Po prvom izlasku iz boksa smo imali probleme pošto nisam imao snagu. Još uvek istražujemo i nismo želeli ovakav ishod kvalifikacija. Mislim da ćemo biti u boljoj formi ako padne kiša. Definitivno nismo na nivou Mercedesa i Ferrarija, ali ću dati sve od sebe da napredujem. Jednostavno želim da uživam na trci i nadam se dobrim duelima na stazi“, izjavio je Verstappen.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Bottas: Šteta je što sam ispustio prvi startni red

Finac je nakon kvalifikacija rekao da žali za ispuštenom prilikom.

„Jedna hiljaditinka! Ali šta da se radi. Prava je šteta sto se Vettel uvukao između Lewisa i mene. Trka je sutra, imamo dobre pozicije i a vremenski uslovi su nepredvidivi. Lewis je bio odličan danas, Ferrari je jak i očekivali smo veliku borbu. Siguran sam da će tako biti i sutra. Ekipa je obavila dobar posao s obzirom koliko smo vremena imali na raspolaganju za pripremu i bolid je bio dobar za vožnju“, izjavio je Bottas.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Giovanazzi se izvinio Sauberu zbog udesa

Italijan je u finišu Q1 potpuno uništio svoj Sauber na izlasku na glavni pravac.

„Ja sam u redu. Želim da se izvinim timu. Bio sam na limitu, zakačio sam travu na izlasku iz poslednje krivine i izgubio sam zadnji kraj bolida. Nisam mogao ništa da učinim. Imao sam bolja vremena u tom krugu, ali to je trkanje. Nadam se da će sutrašnji dan biti bolji“, izjavio je Giovanazzi.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Grosjean i Palmer kažnjeni zbog ignorisanja žutih zastava

Vozač Haasa i Renaulta dobili su kaznu pomeranjem za pet mesta na gridu.

Zbog toga će Romain Grosjean i Jolyan Palmer u sutrašnju trku krenuti sa 19. i 20. mesta, jer su sudije prilikom udesa Antonija Giovinazzia ocenile da Francuz i Britanac nisu dovoljno spustili brzinu u zoni gde je bila istaknuta žuta zastava. Na njihov zahtev pregledana je još jednom i telemetrija bolida, ali nije bilo nikakvih dokaza da se ova dva vozača oslobode ovih penala.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Raikkonena mučio prednji deo bolida na kvalifikacijama

Finac je tokom svog finalnog pokušaja imao problema sa pozicioniranjem bolida kroz krivine.

Finac je tokom današnjeg dana imao dobre kvalifikacije za VN Kine, čak je drugi deo završio na prvom mestu gde je postavio i najbrži krug. Ipak, po početku završne sesije, Raikkonen je počeo da ima problema sa prednjim delom, pa je tako na kraju zauzeo četvrtu poziciju sa 4 desetinke zaostatka za vodećim Hamiltonom.
                        “Nisam iznenađen rezultatom sa obzirom kakve smo perforamanse imali na Q2. Na kraju trećeg dela mučio sam se sa prednjim krajem, pre svega u prvom sektoru. Bilo je teško spojiti idealan krug jer nismo imali prilike da se bolje pripremimo zbog situacije koja je sve nas zadesila u petak. Sada ostaje da poradimo na nekim detaljima oko setupa, ali se nadam da mogu da imam bolju trku nego u Melburnu.” kazao je Raikkonen.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Perez zadovoljan svojim učinkom na kvalifikacijama

Vozač Force Indije zadovoljan je svojim učinkom i pored toga što je malo vremena proveo na stazi.

“Veoma sam zadovoljan. Mislim da smo na ovim kvalifikacijama nadmašili svoja očekivanja.” kazao je Meksikanac koji je se našao na osmom mestu i to ispred Danila Kvyata samo za 13 hiljaditinki.
                          “Mi moramo da se poboljšamo kako bi bili dobri u svim delovima staze. Naravno da je na naše performanse uticalo to što nismo imali prilike da vozimo na slobodnim treninzima, ali to je bilo tako ne samo za nas, nego za sve učesnike. Sa druge strane, ako bude padala kiša onda mislim da će to nama baš lepo odgovarati.” kazao je Perez.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

FIA preduzela sve mere kako bi se održala trka za VN Kine

Vladajuće telo Formule 1 obezbedila je sve uslove kako se ne bi ponovila situacija koju je Formulu 1 pogodila u petak.

Zbog loših vremenskih uslova FIA je bila prinuđena da skrati prvi a da potpuno otkaže drugi slobodan trening, jer nisu se stekli svi uslovi kako bi medicinski helikopter mogao normalno da funkcioniše u slučaju određene nezgode. Istog dana je zbog toga odradjen i test na kome simularn prevoz ambulatnim kolima od staze do najbliže bolnice koje nažalost nije ispunio očekivanja, jer je ovo vreme bilo duže od propisanih 20 minuta.
                            Ipak, organizatori su uspeli da za ovaj slučaj obezbede i policijsku pratnju ambulatnih kola, što je dodano ubrzalo vreme za prevoz do bolnice. Sa druge strane, postoji još jedna manja bolnica koja se nalazi nekoliko kilometara bliže staze, koja nije bila opremljena za ovakve intervencije, ali je organizator uspeo da i nju opremi propisanom opremom za predviđene slučajeve.
                            Kako meteorolozi predviđaju, sutrašnja trka bi trebala da se vozi po kišnim uslovima, ali se FIA pobrinula da svi bezbednosni uslovi budu isponjeni kako ne bi došlo da eventualnog odlaganja.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Hamilton pobedio na VN Kine

Lewis Hamilton zabeležio je i petu pobedu na stazi u Šangaju ispred Sebastiana Vettela.

Kao što se i najavljivalo, kišni uslovi stvarili su se pred početak trke za VN Kine. Staza je bila natopljena vodom, a njena temperatura iznosila je samo 18 stepeni dok je temperatura vauzduha bila samo 12.
                              Pošto je početak trke proglašen za kišne uslove, vozači su imali pravo da ne koriste gume sa kojima su se obavezali tokom kvalifikacija. Svi vozači su za startni pneumatik izabrali intermidijat komponentu, dok je Carlos Sainz rešio da u trku krene sa super mekim gumama. Hamilton je uspeo da povede kolonu na startu ispred Vettela i Bottasa, dok je Raikkonen izgubio mesto od Riccirda. Lance Strol je izleteo već u prvom krugu na 10. krivini, pa je zbog toga na stazu izbačeno stanje virtuelnog sigurnosnog automobila. Max Versappen i Fernando Alonso imali su dobre startove, pa su se nalazili na 7. i 8. poziciji.
                              Nico Hulekneberg je već u drugom krugu otišao do boksa i intermidijat gume zamenio je meku komponentu. U krugu kasnije skoro svi vozači su odabrali zamenu pneumatika i stavili gume za suvo, ali među njima nije bio vodeći Hamilton. Koji momenat kasnije na stazi je ponovo bila zelena zastava, koje je prekinuta udesom Antonija Giovanazzia na startnom-ciljnom pravcu.
                              To su iskoristili Bottas, Hamilton, Ricciardo kako bi odardeli svoju prvu zamenu guma. Australijanac je ovom prilikom i dalje koristio intermidijat pneumatik dok se Hamilton odlučio za meku gumu. U 8. krugu trka je ponovo puštena, a Versappen je uspeo da obiđe Raikkonena a Vettel je odmah zatim pod psristisak stavio svog timskog kolegu. Od tada interni duel vodili su vozači Red Bulla i Ferrarija, a Verstappen je uspeo da obiđe i svog timskog kolegu.
                              Stofel Vandoorne je u 19. krugu morao da odustane zbog problema sa gorivom na svom agregatu, a Sebastian Vettel je u tim momentima obišao Kimija raikkonena i odmah se upustio u borbu sa Danielom Ricciardom. U 22. krugu Nemac je obišao Australijanaca na prilazu za 6. krivinu i to sa spoljne strane i tako se probio do treće pozicije. Vettel je u Ferrariju odmah zatim postavio najbrži krug i počeo je ozbiljno da smanjuje zaostatak za Versappenom.
                              29. krug nam donosi trenutak kada je Vettel obišao Versappena i tako dospeo na drugo mesto i to na 14. krivini, kada je Holađanin prekasnio kočio i tako proširio putanju. Tom prilikom vozač Red Bulla je oštetio svoje pneumatike pa je morao odmah da ode na zamenu i tako uzme nove super meke pneumatike. Od tada Versappen je počeo da beleži najbrže krugove dok je Vettel smanjivao zaostatak za Hamiltonom.
                              Nešto kasnije na zamenu guma otišao je i Ricciardo koji je opet uzeo super meke pneumatike a odmah zatim u boks je svratio i Vettel koji se odlučio za meku gumu u trenucima kada je Alonso odustao od trke zbog problema sa bolidom. Sledeći na servisu bio je Bottas koji je kopirao Vettelov recept a Mercedes je istu stvar uradio i sa Hamiltonom.
                              Na 16. kruogva do kraja Kimi Raikkonen je otišao do boksa i tom prilikom uzeo je super meke gume, što ga je izbacilo na šestu poziciju po povrtaku na stazu. Vettel je od tada krenuo u lov na Hamiltona dok je Raikkonen pokuašo da sustigne dvojac Red Bulla. Zanimljiva borba vodila se za poslednji bod u kome su duel imali Felipe Massa i Esteban Ocon.
                              U samom finišu trke Ricciardo i Versappen imali su još jedan duel ali je Holanđanin uspeo da se odrani od napada svog timskog kolege. Do kraja Hamilton je sigurnom vožnjom pobedio na VN kine ispred Vettela i dvojca Red Bulla dok je na petom mestu bio Kimi Raikkonen. Bottas je bio na šestom mestu a spisak prvih deset zakljkučili su Sainz, Magnussen, Perez i Ocon.

Last edited by Pro FX-Sniper; 09.04.2017, 10:57.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Hamilton ushićen nakon pobede u Kini

Britanac je bez većih problema ostvario pobedu na VN Kine.

„Bilo je neverovatno. Svima nam je bilo teško zbog vremenskih uslova. Na putu za grid sam prvo probao intermedijum dume, pa potom slikove. Svi smo započeli na intermedijum gumama i bilo je jako teško pošto je bilo puno prosušenih delova. Bilo je teško kontrolisati bolid, a u isto vreme je trebalo održati i gume u životu. Mislim da će ovo biti jedna od najneizvesniji sezona u mojoj karijeri. Radujem se borbi ne samo sa Sebastianom, već i sa ostalima koji će se umešati. Ferrari je obavio odličan posao i bilo je sjajno videti da smo na kraju trke i mi i oni pritiskali. Stalno su mi javljali njegova vremena, ali sam na kraju uspeo da održim prednost“, izjavio je Hamilton.

Comment

Working...
                                X