Yugo 1.1 EFI Power

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • YUgisa
    CBC Senator XXL
    • 05.06.2008
    • 793
    • Subotica
    • Yugo 1.1 EFI

Nabavio jos metala
    Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• YUgisa
      CBC Senator XXL
      • 05.06.2008
      • 793
      • Subotica
      • Yugo 1.1 EFI

Lego kockice
      Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• YUgisa
        CBC Senator XXL
        • 05.06.2008
        • 793
        • Subotica
        • Yugo 1.1 EFI

Ovaj teaser nije vazeci, na zalost razum je pobedio pa sam odustao od ideje kvacila sa dve lamele:

Ali ovaj je vazeci

Comment

• BJL
          CBC Senator
          • 20.05.2013
          • 275
          • backa palanka
          • golf 3 1.8

Sta je ovo? Sinter lamela i olaksan zamajac

Comment

• YUgisa
            CBC Senator XXL
            • 05.06.2008
            • 793
            • Subotica
            • Yugo 1.1 EFI

Da

Comment

• BJL
              CBC Senator
              • 20.05.2013
              • 275
              • backa palanka
              • golf 3 1.8

Ima to i svoje prednosti a i mane

Comment

• YUgisa
                CBC Senator XXL
                • 05.06.2008
                • 793
                • Subotica
                • Yugo 1.1 EFI

Pa za zamajac cemo videti, a sinter je vec 8 godina na autu, tako da sve mane znam i bice ispravljene ovom prilikom Ali vise o tome kad se sve zavrsi

Comment

• YUgisa
                  CBC Senator XXL
                  • 05.06.2008
                  • 793
                  • Subotica
                  • Yugo 1.1 EFI

Onaj osecaj kad sklopis ceo menjac i pripremas se da stavis na auto pa skontas da ti ispala osovina 11x4mm...

Mora da je zato sto sam zaboravio da je 10to godisnjica otkad je kod mene bila pre dva dana...

Comment

• YUgisa
                    CBC Senator XXL
                    • 05.06.2008
                    • 793
                    • Subotica
                    • Yugo 1.1 EFI

Skoro pa gotovo:

Comment

• BJL
                      CBC Senator
                      • 20.05.2013
                      • 275
                      • backa palanka
                      • golf 3 1.8

Jesi pregledao okolo da nema kakvih osovinica ili srafova [emoji12]

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Ma nema veze, nekad sam sklapao celog stojadina pa ostane dve veš korpe delova i sve radi
                        Može i bez te osovinice samo će malo da ispada iz brzine i da meša ponekad... brzine naravno
                        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• YUgisa
                          CBC Senator XXL
                          • 05.06.2008
                          • 793
                          • Subotica
                          • Yugo 1.1 EFI

Ne moze bez osovinice jer blokira u dve brzine I nije bilo viska ovaj put

Comment

• stevak
                            CBC Senator XXL
                            • 31.05.2009
                            • 1215
                            • Zemun
                            • Saab 9000 cs 2.0T

Originally posted by YUgisa View Post
                            I nije bilo viska ovaj put
                            Eh, i ti baš nađeš da zaboraviš ono što ti je neophodno
                            ex SAABotražitelj

Comment

• YUgisa
                              CBC Senator XXL
                              • 05.06.2008
                              • 793
                              • Subotica
                              • Yugo 1.1 EFI

Pa kad sam poskidao sve sto nije potrebno

Comment

• YUgisa
                                CBC Senator XXL
                                • 05.06.2008
                                • 793
                                • Subotica
                                • Yugo 1.1 EFI

Pa da krenemo redom...

Ugradjen novi OCC od aluminijuma, prohroma i mesinga, situacija nakon 500km:

Zamenjena lambda sonda, stavljena originalna Bosch:

Posto je benzinski filter pravio probleme, stavljen Bosch i oprane brizgaljke:

Kupljeni novi prednji tapacirunci jer su moji dosta osteceni od strane bivseg vlasnika plus nemaju glupe rupe od zvucnika:

Uradjene su i neke izmene na airliftu, zamenio sam prikljucke na pneumatskim cilindrima, zamenio plasticne T racve sa mesinganim i uradio bolje fiksiranje kompresora:

I onda se vracamo na vec pisano.

Prvobitan plan je bio da se ugradi kvacilo sa 2 lamele i napravio sam pun plan i program, ali zbog nekih ogranicenja, cene i realno auto nema potrebe za time, odlucio sam se ipak za "standard". Pa je montirana nova MecArm korpa, Breda druk lezaj i nove Miba sinter ferode. Uradjene su asimetricne debljine feroda, 4mm debljine prema korpi i 3.6mm prema zamajcu, posto se strana prema korpi brze trosi. Za one koje eventualno interesuje zasto jednostavno ne svuda 4mm, zato sto ovako ima vise prostora da se namesti veci pritisak korpe. Ujedno je olaksan zamajac sa 6250g (koliko je fabricki, moj je bio 150g laksi) na 4250g. Za ljubitelje brojki (zamajac+lamela+korpa+druk lezaj):
                                Fabricki set: 10530g
                                Moj prethodni set: 9680g
                                Moj novi set: 7760g

Sto se tice zamajca, neke negativne posledice nisam osetio, mada nisam ga previse vozio iz razloga koje cu kasnije napisati. Po onom sto ja vidim je manje vise ocekivano, sto je nizi stepen prenosa to je osetnija razlika sto je posledica usustini toga da u nizim stepenima prenosa puno su brze promene obrtaja pri ubrzanju gde inercija igra ulogu. Takodje sto su nizi obrtaji to je veca razlika, pretpostavljam da opet ulogu ima odnos mase komponenti u motoru u odnosu na proizvedenu snagu u datim obrtajima. Takodje puno je lakse dodavati obrtaje pri saltanju u nizu brzinu.

Sledeci je menjac koji je zadao puno muka a ujedno nije ni gotova saga i jeste razlog sto auto nije puno vozen.
                                Uradjeno:
                                Ugradjen sper diferencijala sa linearnom blokadom od 42%
                                Pojacano kacenje nosaca na kuciste menjaca
                                Zamenjeni sateliti i osovina diferencijala (verovatno osteceni usled polomljenog zegera na krstu poluosovine)
                                Zamenjeni zegeri na krstovima poluosovina
                                Zamenjen zupcanik druge brzine koji je dotrajao skroz (kod sinhrona)
                                Zamenjen preventivno zupcanik trece brzine koji je bio potrosen nekih 40% (ostale brzine su potrosene oko 20% kod sinhrona)
                                Zamenjena potrosena viljuska prve/druge brzine (stanjena sa 4.5 na 3.5mm)
                                Zamenjen "o" ring osovine rikverca, pinjona, poklopca poluosovine i semering spojnicke
                                Zamenjene matice snopova
                                Zamenjen lezaj spojnicke
                                Obradjene ivice gde naleze birac na sipkama
                                Pojacane opruge na sipkama sa cauricama
                                Zamenjen prekidac rikverca
                                Preradjeno kacenje nosaca auspuha
                                Kompletno ociscen i ofarban

Na zalost problem se nije tu zavrsio, iako je sper odlicno radio, lepo je blokirao, auto nije trzao, imao je neku blagu vibraciju na volanu pri agresivnim promenama pravca, nesto slicno vibraciji papucice kocnice kad se aktivira ABS sto nije mozda bilo lose osetiti kao pokazatelj da je se auto bori za trakciju, ali nakon malo vise testiranja prestao je da funkcionise, pretpostavljam da su opruge popucale, tako da sledi ponovo rasturanje i provera da li je problem do kvaliteta opruga ili je problem do dizajna nesto. Tako da nesto moram napraviti jer mi se osladilo, ali sta tacno jos nije 100% sigurno.

Ofarbane sanke i menjac namontirani:

Napravljen olaksan nosac auspuha:

Posto me izludjivalo stalno curenje po karteru i nagadjanje koliko dotegnuti dihtung, uzeo sam kuglice iz lezaja i stavio svuda u dodatne rupice na dihtungu kartera i stegao sve srafove dokle moze, plus je ofarban karter ponovo:

Comment

Working...
                                X