RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke [ARHIVA]

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ivca
    CBC Član
    • 20.02.2009
    • 83
    • Negotin

Re: RENAULT Laguna II 1.9 dCi 120 KS - kakva su vasa isustva ?

Nadam se da cu se snaci sa jezikom, jer uglavnom se bavim programiranjem pa valjda nece biti problem.
    Pretpostavio sam da je tako sa navigacijom, nema veze iovako imam prestigio navigaciju, al malo je bezveze da pored svih tih cudesa unutra naguram i eksternu navigaciju hehe.

Postavicu slike i u ponedeljak radim servis, mislim kajs i sve to, ali sam. Kum mi je majstor u Peugeot servisu, pa ce mi zameniti sve, jer ovlasceni servis mi je na 200 km. Drug mi drzi rezervne delove, pa ce pokusati da mi nadje sto kvalitetnije od svega. Koliko spanera ima 1 ili 3.

Eee, Astra je bila na lanac, nisam morao ni da razmisljam o tome, al radela kao traktor. Jbg sve ima cenu.

Comment

• ivca
      CBC Član
      • 20.02.2009
      • 83
      • Negotin

E da, ima li neko uputstvo na Engleskom jeziku u pdf ili slicno da mi posalje.

I video sam da u meniju ima telefon i brojeve za biranje, kako to funkcionise, ako upste i radi kad nas.

Comment

• markofpi
        CBC Senator XXL
        • 27.07.2006
        • 1552
        • Bezanijska Kosa

Ni ja jos nisam skontao sta znace ti brojevi za biranje u meniju. Uputstvo na engleskom ni ja nemam, pokusavam da se snadjem u onom holandskom koje imam, a sta mi nije jasno pitam na ovom forumu i u vecini slucajeva brzo dobijem konkretan odgovor.
        Koliko spanera ima stvarno ne znam ali mislim da se oni dobijaju u kompletu sa zupcastim, znaci kad kupis set zupcastog dobijes sve sto ti treba. Kad budes kupovao delove ili ti neko drugi bude nabavljao pokusaj da zapamtis pojedinacne cene cisto poredjenja radi. Inace ja sam veliki servis na dci-u platio 300eur. U to spada set zupcastog kajsa, kanalni kajs, ulje za motor, svi filteri, antifriz, pumpa za vodu....ako sam nesto izostavio neko ce me vec ispraviti.

Comment

• Car
          CBC Senator XXL
          • 07.07.2005
          • 900
          • Beograd

Što se tiče osvetljenja tog displeja od klime, to je neverovatno čest problem na lagunama.
          Po stranim forumima su ljudi pisali da renault kao popravku predlaže zamenu čitavog tog dela table, i to naplaćuje nekih 400 evra
          Posle sam čitao da su ljudi sami rešavali taj hladan lem koji se negde pojavi, tako da je to relativno lako srediti, kad bi neko hteo da se bakće s tim.
          Probaj da tražiš malo po netu, skoro da sam 100% siguran da sam pre jedno dve godine naleteo na detaljno uputstvo kako to skinuti i popraviti, ali mi nije trebalo pa ga nisam ni sačuvao. Možda sam to video na www.renaultforums.co.uk , ili tako nekom reno forumu.

Srećno s novim prevozom.

Comment

• mupe
            CBC Senator XXL
            • 05.10.2006
            • 822
            • bg
            • Laguna 3 GT 2.0T 205

Originally posted by ivca
            Jedino što sam primetio da ne radi je osvelljenje ekrana na klimi, ali kada se malo drmne proradi, pa predpostavljam da je neki kontakt.
            Evo rešenja za taj problem - http://dafranze.homeunix.com/webspac...htungKlima.pdf

Auto ide kao LUD, mislim i Astra je bila 2.0 ali ovo je nesto drugačije, na šta se treba navići, jer do 80 km/h i ne osetiš kako si došao. Brzine su super urađene, u 3. bez problema održavaš na 50 km/h, što je na Astri bilo teško.
            Hm... ne znam baš šta si hteo da kažeš sa ovim održavanjem na 50 u 3. Ako voziš konstantno 50... ja ti predlažem da koristiš V brzinu, potrošnja je za jedno 2 litra manja na 100km.

Originally posted by markofpi
            Ni ja jos nisam ukapirao sta znace ti brojevi za biranje u meniju.
            Kakav bre telefon?? Vi to izgleda pričate o upisu šifre za expert menu. Šifra je 4112, ali vam i neće baš pomoći dok je jezik na ekranu nerazumljiv.

Comment

• markofpi
              CBC Senator XXL
              • 27.07.2006
              • 1552
              • Bezanijska Kosa

Kakav bre telefon?? Vi to izgleda pričate o upisu šifre za expert menu. Šifra je 4112, ali vam i neće baš pomoći dok je jezik na ekranu nerazumljiv.
              Ok i sta dobijam kucanjem te sifre i ulaskom u expert menu!??

Comment

• StudentBGD
                CBC Senator XXL
                • 18.12.2007
                • 1027
                • Beograd

Originally posted by mupe

Auto ide kao LUD, mislim i Astra je bila 2.0 ali ovo je nesto drugačije, na šta se treba navići, jer do 80 km/h i ne osetiš kako si došao. Brzine su super urađene, u 3. bez problema održavaš na 50 km/h, što je na Astri bilo teško.
                Hm... ne znam baš šta si hteo da kažeš sa ovim održavanjem na 50 u 3. Ako voziš konstantno 50... ja ti predlažem da koristiš V brzinu, potrošnja je za jedno 2 litra manja na 100km.
                5. brzinom na 50kmh? Idealno je da se motor drzi u opsegu gde je najveci obrtni moment, a to bi trebalo da je oko 1900-2500 obrtaja sto se postize 3. brzinom pri toj brzini. Voznja 5. na 50kmh drzi motor na manje od 1600obrtaja, sto mozda ima nesto manju potrosnju (sigurno ne 2l) ali je veliki napor za menjac, sto dugorocno gledano nece da se isplati...
                Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• ivca
                  CBC Član
                  • 20.02.2009
                  • 83
                  • Negotin

Hvala na ovom uputstvu za popravku ekrana.

Comment

• Car
                    CBC Senator XXL
                    • 07.07.2005
                    • 900
                    • Beograd

Ja mislim da vožnja na niskim obrtajima nije nikakva smetnja dokle god se iz tako niskih obrtaja ne nabija gas do poda, ili ako to nije na nekoj uzbrdici. Ima nekih dobrih postova o tome na temi o plivajućem zamajcu.

Comment

• markofpi
                      CBC Senator XXL
                      • 27.07.2006
                      • 1552
                      • Bezanijska Kosa

Ako se ima osecaj i ako se po tom osecaju zna sta motoru prija, a sta ne onda se ne treba previse opterecivati time i postavljati sebi zilion pitanja kako/zasto/zbog cega/na koji nacin. Generalno pravila koja vaze i za Yuga vaze i za ovaj dci sto sada imam. Slusaj motor, upoznaj ga i veoma brzo znace sta mu prija, kad treba da saltas,u visi, kad u nizi stepen. Takodje treba imati osecaj za vagu kvacilo-gas itd. itd. To su sve vec poznate stvari, pitanje je osecaja i toga da li neko zeli da vodi racuna o svemu tome ili ga je bas briga.

Comment

• mupe
                        CBC Senator XXL
                        • 05.10.2006
                        • 822
                        • bg
                        • Laguna 3 GT 2.0T 205

Originally posted by Car
                        Ja mislim da vožnja na niskim obrtajima nije nikakva smetnja dokle god se iz tako niskih obrtaja ne nabija gas do poda, ili ako to nije na nekoj uzbrdici. Ima nekih dobrih postova o tome na temi o plivajućem zamajcu.
                        Upravo tako. Ako samo održavaš brzinu na ravnom, bez problema to možeš da radiš u V ili VI brzini. Nagla ubrzavanja sa te brzine ne bi prijala motoru, u tim stepenima prenosa. Ne razumem samo zašto bi menjač bio opterećen...

Ko ne veruje, nek provoza Lagunu III koja pokazuje da li je potrebno promeniti stepen prenosa, pa će videti da i proizvođač savetuje upravo ovakvu vožnju.

@StudentBGD - Ne znam sada baš napamet cifre, ali u III brzini je na konstantnih 50 km/h potrošnja oko 6l/100km, a u V na istoj brzini je ispod 4... Znam da na 60-70 km/h u VI troši oko 3,5l/100km.

Originally posted by markofpi
                        Ok i sta dobijam kucanjem te sifre i ulaskom u expert menu!??
                        Svašta, ali ništa spektakularno... Nivo prijema radio signala, razne testove... jedino što je stvarno korisno običnom vozaču je podatak o naponu akumulatora.

Comment

• StudentBGD
                          CBC Senator XXL
                          • 18.12.2007
                          • 1027
                          • Beograd

@StudentBGD - Ne znam sada baš napamet cifre, ali u III brzini je na konstantnih 50 km/h potrošnja oko 6l/100km, a u V na istoj brzini je ispod 4... Znam da na 60-70 km/h u VI troši oko 3,5l/100km.
                          Da li onda u 5. brzini na 60-70 trosi 2l? O tome ti pricam, ako vozis konstantno 3. brzinom na 50kmh trosice ti barem isto kao i da je u 5. brzini, isto kao sto ti pri const 70kmh u 4. brzini trosi 3,5l. U tome i jeste poenta price, optimalan stepen prenosa i optimalan broj obrtaja... Pricam iz iskustva sa istom Lagunom.
                          P.S. Nemoj da zovemo Click-a

Comment

• markofpi
                            CBC Senator XXL
                            • 27.07.2006
                            • 1552
                            • Bezanijska Kosa

Iz ovo malo iskustva koga imam od kad vozim Lagunu recimo da kostantno na ravnom mogu da vozim 50km/h u IV stepenu prenosa ali da periodicno treba ubaciti u stepen nize i malo podici broj obrtaja. Jednostavno motor po zvuku sam kaze sta mu treba. Opet se nadovezujem na Yuga koga sam sve ove godine od kad imam dozvolu vozio, ista prica naravano sa tom razlikom da je odnos broja obrtaja, brzine i stepena prenosa kod svakog motora drugaciji zbog samo konstrukcije, pogonskog goriva, tehnoloske generacije i sl. Za to se jednostavno ili ima neki osecaj ili nema ili se ponasa prema preporuci proizvodjaca.
                            Uostalom ko zivi u Bg-u zna da je sve gore receno tesko primenljivo u gradu i kad su guzve. Kad ides prva druga preko gazele, kad si na uzbrdici, kad juris da stignes na zeleno koje traje 10sec. i sl.

Comment

• mupe
                              CBC Senator XXL
                              • 05.10.2006
                              • 822
                              • bg
                              • Laguna 3 GT 2.0T 205

Originally posted by StudentBGD

Da li onda u 5. brzini na 60-70 trosi 2l? O tome ti pricam, ako vozis konstantno 3. brzinom na 50kmh trosice ti barem isto kao i da je u 5. brzini, isto kao sto ti pri const 70kmh u 4. brzini trosi 3,5l.
                              Mislim da si negde omanuo u čitanju moje poruke. Na konstantnih 70 u ŠESTOJ brzini troši 3,5. U četvrtoj bi na istoj brzini trošio blizu 6. Ne da mi se sad baš da isprobavam, ali ću pogledati sutra kad budem išao na posao. Uglavnom, nema nikakvog razloga da dizel voziš na preko 2000 obrtaja kada ne ubrzavaš.

Kao što rekoh, probaj lagunu III.

Comment

• StudentBGD
                                CBC Senator XXL
                                • 18.12.2007
                                • 1027
                                • Beograd

Ovde pricamo o Laguni 2. Samo sam reagovao na konstataciju da je preporucljivo da se auto vozi 5. brzinom 50kmh, jer se nikako ne slazem sa tim... 6. brzina sluzi za odrzavanje visokih brzina (autoput) na malim obrtajima cime se smanjuje potrosnja i nivo buke te povecava konfor putovanja i produzava se trajanje motora, nije namenjena da se vozi njome 70kmh. Ako se ne slazes sa mnom voleo bih da mi kazes zasto je to tako. Uostalom, kada ti deluje da motor lepse radi - kada vozis 70 u 4. ili u 6. brzini? Znam da moze da se vozi i 30kmh u 6. ali nije poenta sta moze,zar ne? moze auto i 3. brzinom da krene pa opet ubacujemo u prvu kada krecemo sa semafora...

Comment

Working...
                                X