Pomoć oko oduzetih vozila

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Franjo
    Banovan
    • 14.08.2009
    • 2831
    • Inđija - Beograd
    • Renault megan II res

Re: Pomoć oko oduzetih vozila

Ali ne na način: pucaj, ubi, pa viči policija!

Kad sam rekao, da je policija dala sebi preširoka ovlašćenja, koja joj po zakonu ne pripadaju, mislio sam na nešto, što mi nije dozvoljeno da iznesem, ali je to činjenica!
    Po kojem to članu i kojem zakonu imaju pravo da oduzmu vozilo (imovinu), na osnovu njihove, kako kažu "osnovane sumnje", tj. bez dokaza?

Comment

• djukic
      CBC Senator XXL
      • 27.03.2005
      • 2526
      • Beograd

Pa neoduzima policija vozilo, sud oduzima a policija privremeno oduzima zbog provere valjda tako ide
      https://t.me/pump_upp

Comment

• Franjo
        Banovan
        • 14.08.2009
        • 2831
        • Inđija - Beograd
        • Renault megan II res

Jesi li ti naivan, ili ne znaš kako se to radi? Ono sa nalozima suda vidiš samo u američkim filmovima. To važi samo za trajno oduzimanje. Ovde ti privremeno oduzmu, što znači do okončanja postupka, koji može da traje beskonačno.

* * *

Ako smo doterali cara do duvara, Prvi Opštinski Sud u Beogradu nas upućuje:

KAKO DO SUDA U STRAZBURU
        Među ostalim: Pojedinac može tražiti zaštitu samo onog navodno prekršenog prava koje je priznato i garantovano Evropskom konvencijom ili njenim protokolima 1, 4, 6, 7, 12 i 13.

Prava priznata i garantovana Protokolom broj 1 su:
        - pravo na neometano uživanje svoje imovine;

Za podnošenje predstavke nije potrebno da je podnosilac usled kršenja nekog prava pretrpeo bilo kakvu štetu, već samo da je žrtva kršenja nekog prava iz Konvencije. Šteta je važna samo u postupku poravnanja ili naknade.

Predstavku mogu podneti pojedinac, nevladina organizacija ili grupa lica koji tvrde da su žrtve povrede prava ustanovljenih Konvencijom ili protokolima uz nju, učinjene od strane države.

Nije dopuštena tužba u opštem interesu, odnosno stranka ne može da bude pojedinac koji se javlja u ime svih potencijalno ugroženih (actio popularis).

6. DOMAĆI PRAVNI LEKOVI
        Pre nego što se obrati Evropskom sudu, stranka mora da iscrpi sve pravne lekove koji joj stoje na raspolaganju u unutrašnjem zakonodavstvu. Međutim, čak iako nisu iskorišćeni svi domaći pravni lekovi, Sud može prihvatiti predstavku ukoliko podnosilac dokaže da su pravni lekovi nedostupni ili bi upotreba pravnih lekova bila neefikasna ili da bi trajala neopravdano dugo. Dostupnost pravnog leka podrazumeva mogućnost da se oštećeni, ukoliko mu je neko pravo povredio organ uprave ili sud, obrati žalbom ili prigovorom višem upravnom organu ili višem sudu koji će biti nezavisni od organa koji odlučuje u prvom stepenu.
        Dostupnost se ocenjuje i sa stanovišta koliko njegova upotreba materijalno iscrpljuje potencijalnu žrtvu, pa se smatra da pravni lek nije dostupan ako iziskuje velike troškove. Pravni lek je efikasan samo ako donosi rezultate odnosno ako izvršni organi stvarno postupaju prema odluci suda ili drugog nadležnog organa.
        Tužena država ima obavezu da dokaže da podnosilac predstavke nije iskoristio sve raspoložive pravne lekove a imao je pristup delotvornom pravnom leku.

Konvenciju je ratifikovala Srbija i Crna Gora, a ovo pravo je garantovano Ustavom.

3. ŠTA SE MOŽE TRAŽITI OD EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA?

Evropski sud za ljudska prava je potpuno nezavisan u radu i ne predstavlja neku višu instancu u odnosu na domaće sudove pa se od njega ne može tražiti da preinači, poništi ili ukine odluku domaćeg sudskog ili upravnog organa niti da svojom odlukom podnosiocu predstavke dodeli neko pravo koje mu je uskraćeno.

Od Suda se može tražiti samo da ustanovi da li je u konkretnom slučaju prekršeno neko pravo podnosioca predstavke i da odluči na koji način će oštećeni dobiti zadovoljenje ili odgovarajuću naknadu zbog štete koja mu je na taj način učinjena.

On takođe može da ukaže državi koja su zakonska rešenja u njenom zakonodavstvu nasaglasna sa Konvencijom i da joj naloži u kom delu i kako treba da izmeni praksu rada državnih organa.

Comment

• djukic
          CBC Senator XXL
          • 27.03.2005
          • 2526
          • Beograd

Ja razdvajam ova dva slucaja. U prvom slucaju, prevareni ste jer je drzavni sluzbenik registrovao vozila , a drzava nije imala mehanizam da proveri uplatu dazbina. Po meni vozila bi trebala da ostanu registrovana, drzava da snosi odgovornost zbog svojih propusta, a da se pare naplate od prekrsioca i da oni zavrse u zatvoru. Ti automobili su u skladu sa zakonom koliko kapiram te niko nemoze da ospori pravo na njihov uvoz. Treba naplatiti od krivaca carinu i porez a vamam vratiti automobile.

U drugom slucaju, svesno su se kupovali automobili koji nisu obuhvaceni uredbom, pravljeni su fals papiri i automobili su registrovani po uredbi. Drzavi treba vreme da utvrdi fals papire i da lepo te automobile oduzeme.
          https://t.me/pump_upp

Comment

• Franjo
            Banovan
            • 14.08.2009
            • 2831
            • Inđija - Beograd
            • Renault megan II res

Slažem se, ali šta sa onima, koji su promenili vlasnike? Prvi su prevaranti, a drugi prevareni, kao i mi. Verujem, da su novi kupci platili punu cenu i sigurno nisu znali za "muljanje". Što se tiče prevaranata, ja sam za Dušanov zakonik.

Comment

• ZIV
              CBC Senator
              • 06.07.2009
              • 299
              • Beograd

[quote="djukic"]Ja razdvajam ova dva slucaja. U prvom slucaju, prevareni ste jer je drzavni sluzbenik registrovao vozila , a drzava nije imala mehanizam da proveri uplatu dazbina.
              Ozbiljna država može u roku od 1 minut da proveri /koristeći bazu podataka UC/ da li je vozilo prošlo carinski postupak ili ne. I da svako vozilo UVEK proveri. Ali to ne radi... Zašto? Ko sprečava? Kome to nije u interesu?
              Sud u Strazburu je sasvim legitimno rešenje... privremenost oduzimanja naše imovine može da potraje još 2-3 godine a i više a da sve bude u skladu sa zakonom... Kada bi sud ,,rebnuo,, desetak carinika iz CI Batrovci, i iz Jagodine a plus i njihove šefove, a onda i pripadnike MUPA koji su vršili registraciju zbog nesavesnog rada u službi onda bi se led otopio i nešto bi počelo da se dešava... Ovako svi oni spavaju kao polarne mece i niko im ne može ništa... što peva ona pevaljka ,,Plači... moli..tu pomoći nema,,

Comment

• bugs bunny
                CBC Veteran
                • 24.10.2008
                • 167
                • Beograd, Medak III, Aranđelovac

Što se mog slučaja tiče on se kotrlja polako ka tome da će gospođa koja je krivac i koja se žalila u roku na doneseno rešenje najverovatnije platiti iznos za koji je terete odnosno sad se čeka konačna odluka Veća za drugostepene prekršajne postupke, koje pripada Ministarstvu finansija a nalazi se u Beogradu.Pošto sam našao broj telefona tog Veća zvao sam ih i dobio sledeći odgovor: da se moj predmet nalazi kod Šefa na odlučivanju i potpisivanju i to preko reda jer je slučaj urgentan odnosno naznačeno je na predmetu da je hitno odlučivanje i da ih zovem u sredu ili četvrtak pa će mi reći konačnu odluku njihovog šefa šta da radim dalje, tako da ćemo se čuti odnosno "pisati" preko foruma i napisaću o daljem postupku i rešavanju mog slučaja.

Pozdrav svima.

Comment

• DAEWU
                  CBC Veteran
                  • 16.03.2009
                  • 194
                  • lazarevac

U nasem slucaju imaju pravo da oduzmu auto i do pet godina od dana prve registracije,to mi je licno rekao pravnik, ako je u pitanju carinski prekrsaj.Nas problem i ovaj novi i jesu i nisu isti ako ne slicni.U nasem slucaju mi nismo znali sta je muljano jer smo mi u vecini 2-3 pa i cetvrti vlasnici te stoga i nismo mogli znati kakva je prevara u pitanju,dok u ovome su vlasnici agencija sa znanjem vlasnika prepravljali datume[ima i izuzetaka ali vrlo malo].U svemu ovome je slicnost sto je i porazavajuce da je za sve to odgovorna drzava tj.neki njen sluzbenik koi nije radio svoj posao za koji je placen.Ja neznam za Bg. i za Ca. ili za neka druga mesta ali znam koja je to agencija radila u Lazarevcu.Mada je sve to nebitno, bitno je da smo svi mi u istim g...... i sve to uz blagoslov drzave.Pitanje je sta sad?Svi mi raspredamo ko je upravu a ko ne a niko nema ideju niti predlog sta dalje.I kako ovo da se resi?Pa nas necuju ni domaci sudovi a kamo li tamo neki Strazbur.Prosla je godina i kusur,jos toliko da prodje auto ce vec da istruli pa onda mi i nece trebati da ga registrujem i problem resen .POZDRAV..

Comment

• Franjo
                    Banovan
                    • 14.08.2009
                    • 2831
                    • Inđija - Beograd
                    • Renault megan II res

Taj rok od pet godina je propisan kao obaveza čuvanja carinske dokumentacije od strane uvoznika. Posle tog roka, slobodno može da uništi, pa se ne može vršiti kontrola od strane organa Uprave carina. Za prekršajni postupak važe drugi rokovi. Za pojedine radnje rokovi propisani ZUP, a za ceo postupak nije određen, osim što je uvetovan prethodnim radnjama i da se rešenje donese u razumnom roku.

Ovo pišem zbog drugih, jer tvoj slučaj je rešen u nekom, za njih razumnom roku. Svi koji su počinili carinski prekršaj, mogu očekivati u roku od pet godina, da im budu oduzeta vozila.

Ono, što stalno tvrdim, je nezakonit postupak oduzimanja imovine savesnim kupcima!

Comment

• Franjo
                      Banovan
                      • 14.08.2009
                      • 2831
                      • Inđija - Beograd
                      • Renault megan II res

Bolje da se pokriju ušima! Može se proveriti! Ako se ne čuvaju ovlašćenja, čuvaju se registri. Svima je jasno o čemu se radi. Dozvoljen je uvoz onima, koji su bili stvarni vlasnici, ali su zbog dobro poznatih problema, nastalih raspadom bivše države, vozili na ovlašćenje. Ovlašćenje je mogao dati isključivo vlasnik vozila po saobraćajnoj dozvoli. O očito falsifikovanim ovlašćenjima u našem slučaju sam već pisao, ali to je naknadna pamet. Organi gonjenja su se verovatno ispraksirali u otkrivanju falsifikata, samo ne znam, zašto su toliko čekali. Jedino opravdanje je izostanak saradnje sa organima bivše članice one zajednice država.

Gospoda, koja nisu koristila ta vozila pre 1.1.2008. i ne znaju vlasnika lično, već su saznali prilikom uvoza iz dokumentacije, jer je sve obavio posrednik (špediter), neka se oproste od vozila, jer su saučesnici krivičnog dela prevare.

Svi oni, koji su imali overeno ovlašćenje izdato pre tog datuma, pa su ga izgubili, ili uništili zbog isteka roka važnosti i zamenili novim, nije problem da se pribavi overena kopija, ako znaju kada je staro ovlašćenje overeno. U Srbiji i CG rokovi čuvanja u arhivi su duži. Proveru je moguće izvršiti uvidom u registar, a organima MUP može da posluži kao dokaz potvrda, da je vlasnik overio ovlašćenje broj xx dana d.m.g., overena potpisom i pečatom.

Comment

• ZIV
                        CBC Senator
                        • 06.07.2009
                        • 299
                        • Beograd

Lični akcioni plan - 2010 godina.
                        1. Poslati svim sudijama koji sude ,,carinskoj mafiji,, dopis-zamolnicu da konačno počnu nešto da rade uz prateću dokumentaciju dobijenu iz UC.
                        2. Pripremiti krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u MUPU Inđija /a u prilogu opet dokumentacija iz UC/.
                        3. Pripremiti krivičnu prijavu /sam ili sa nekolicionom sapatnika/ protiv države srbije..
                        4. U junu/julu pripremiti svu dokumentaciju i pripremiti se za Strazbur - makar dobro pripremljeno uvodno pismo sa zahtevom za mišljenje - konsultaciju...
                        Procena: Regularna sudska procedura će trajati 2-3 godine i koštaće od 300-500 EVRA /minimum/..
                        problem: vozilo posle 2-3 godine ima samo simboličnu vrednost.
                        Pitanje: ko će da plati sve ovo
                        Drugi ugao gledanja:
                        Da smo dobili mogućnost da privremeno koristimo naša vozila bez prava otuđenja... platili bi smo registraciju za 2009 godinu /ulaz u državni budžet/.. kupovali bismo gorivo /50-60% od cene goriva je akciza..ulaz u državni budžet/... kupovali bismo rezervne delove i opremu /PDV opet ulaz u državni budžet/...o ostalo neka drugi dodaju....
                        Ko je sve ovde na gubitku? Zašto? Ko se štiti? Ko je i od koga jači? Ima li bilo kakve logike u ovoj celoj mučnoj priči?

Comment

• aleksN
                          CBC Početnik
                          • 22.12.2009
                          • 2
                          • srbija

Da li moze neko da odgovori na pitanje, koji je put izlaska i da li ga ima u slucaju da vozilo koje je carinjeno u uredbi letos a inace sad registrovano u slucaju provere ustanove da ugovor nije orginalan izmedju kupca i prodavca i nakon toga oduzmu vozilo a sve ostalo potpuno ispravno.Sta tad raditi koja tuzba advokat itd..Takvi slucaji su bili to je provera koja se vrsi samo u Velikoj Plani

Comment

• mistermobil
                            CBC Senator XXL
                            • 09.11.2008
                            • 469
                            • pecinci

Mislis ZA SADA samo u Velikoj Plani provera...
                            Ko leti,vrijedi
                            Ko vrijedi,leti
                            Ko ne leti,ne vrijedi..
                            (Grunf,TNT..)

Comment

• DAEWU
                              CBC Veteran
                              • 16.03.2009
                              • 194
                              • lazarevac

Ja nemozem da ti dam savet jer ni za sebe nemogu da smislim nista pametno.Jedino sto sam smislio je da kupim druga kola jer od ovih po svoj prilici nema nista.

Comment

• Indigoplava
                                CBC Član
                                • 23.12.2009
                                • 57
                                • vrnjacka banja

Evo i mene..jedna od ojadjenih..Pozdrav svima... .najnovija informacija je da je "slucaj mog oduzetog automobila"zbog fals deklaracije,ponovo vracen na sud!I posto je ovo zemlja Srbija ,ponovo YOU WELCOME! A sada je reizbor sudija... I ovo mi situacija iz zalosne prelazi u smesnu!U medjuvremenu vozim yugo A to je sada ista "firma" sa fiatom pa racunam pomocice nam italijani da svu ovu zbrku oko fals carina sredimo...Po novoj godini 2019...otprilike
                                "Ako nije kako ja hocu,onda necu!"

Comment

Working...
                                X