Pomoć oko oduzetih vozila

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • samodapitam
    CBC Početnik
    • 13.05.2010
    • 1
    • rs

Re: Pomoć oko oduzetih vozila

Pozdrav svima. Molio bih nekog ko je siguran u svoj odgovor da mi kratko pojasni nedoumicu koja se tiče legalnosti uvoza "podmlađenog" vozila.
    Ovo su ukratko činjenice:

1. Vozilo proizvedeno u Italiji, prema Fiatovom ePer-u (njihov softver/baza proizvedenih vozila) auto je proizveden 12/1999.
    2. Ne mogu znati kako, ali je 2008 uveženo u BiH i registrovano sa godinom proizvodnje 2001, bar tako piše u domaćoj saobraćajnoj dozvoli (to je već maksimalnih 7 godina "starosti").
    3. Na mnogim forumima se spominje da vozilo nakon fabrike može duže vremena provesti u prodavnici/salonu, a naši uvoznici valjda predoče datum prve registracije kao godinu proizvodnje i carina/MUP to prihvataju zdravo za gotovo. Iako nema smisla da to priznaju kao starost.

A pitanje bi bilo, ako bi takvo vozilo bilo predmet naknadne istrage i provjere, a papiri valjda nisu falsifikovani, da li je tu nastao carinski prekršaj zbog čega bi vozilo trebalo biti oduzeto? Meni je logično da jeste, ali neki mi kažu i da nije. Kod vas zakon o vremenskoj starosti za uvoz više ne postoji, ali kod nas u RS/BiH da, pa je odgovor primjenljiv.

Od kupovine tog auta sam odustao zbog ove dileme, ali će odgovor pomoći i meni i ostalima za sledeće koje naiđe sa takvom "istorijom".

Znam da je pomalo izvan teme, ali kako je većina vas nažalost već u nevolji, pretpostavljam da ste mnogo toga shvatili i naučili u toj svojoj muci. Hvala unaprijed i iskreno držim fige da uspijete u borbi za pravdu.

Comment

• ZOKI ROVER
      CBC Član
      • 14.05.2010
      • 23
      • BEOGRAD

Zdrvo svima koji imaju istu muku kao i ja.Zelim svima da se ostvare zelje u vezi sa nasim ljubimcima cetvorotockasima.I ja sam jedan od vas koji je prevaren od strane prodavaca iz RUME,i nase ,,drzave SRBIJE,,Sto se tice mog auta on mi je bio oduzet u matru 2009 a vracen na cuvanje u avgustu 2009 i od tada niko me nista ne obavestava gde god pitam odgovor je to je sada kod nadledznog sudije u RUMI.Pitam sud oni kazu nismo jos nista poceli sa tim predmetima jer se nismo susretali sa takvim predmetima.Znaci oni dobili predmete a neznaju sta i kako sa njima da rade .To je strasno.Jedan od cinovnika u sudu u RUMI mi je rekao, da sudije koje su dobile ove nase predmete treba da idu na neko savetovaliste, da im se objasni i da im daju instrukcije sta da rade jer oni neznaju.Ja drugari predlazem da se organizujemo,i da nesto uradimo jer od sedenja i cekanja nemamo nista.Za pocetak ako sudije neznaju sta da rade neka pitaju nas,mi znamo sta treba raditi.VRATITI NAM VOZILA OMOGUCITI DA IH REGISTRUJEMO A ONAJ KOJI NIJE PLATIO CARINU NEKA LEPO TO PLATI ONI DOBRO ZNAJU KO JE TO.Samo neka se drzava zapita koliko je izgubila sto nam vozila stoje na parkinzima i carinskim placevima,koliko bi mi za sve ovo vreme kroz cenu gorva dali u budjet SRBIJE novca, za potroseno gorivo,pa putarine,pa po koja kaznica,pa kupovina delova za odrzavanje,pa registracije,itd...I na kraju ako je neko vec resio svoj problem neka nam kaze,ili da neku svoju ideju.DRUGARI PROBUDIMO SE moramo sada drzavne organe da pritisnemo nema vise cekanja vreme prolazi a nama nasi cetvorotoskasi propadaju.UDRUZIMO SE TAKO SMO JACI VELIKI POZDRAV

Comment

• ZOKI ROVER
        CBC Član
        • 14.05.2010
        • 23
        • BEOGRAD

DRUGARI imali sta novo u vezi nasih oduzetih vozila Dali je neko nesto saznao???????

Comment

• ford focus
          CBC Početnik
          • 17.01.2010
          • 7
          • beograd

Milutine 85, sta ti radi „komsija” DRAZIC? Koji auto sad prodaje? Pa to nema nigde, on nastavlja sa prodajom takvih auta a nasi propadaju na parkingu. E SRBIJO, PROPALI SMO MI.

Comment

• Franjo
            Banovan
            • 14.08.2009
            • 2831
            • Inđija - Beograd
            • Renault megan II res

Originally posted by samodapitam
            ... nedoumicu koja se tiče legalnosti uvoza "podmlađenog" vozila.

1. Vozilo proizvedeno u Italiji, prema Fiatovom ePer-u (njihov softver/baza proizvedenih vozila) auto je proizveden 12/1999.

A pitanje bi bilo, ako bi takvo vozilo bilo predmet naknadne istrage i provjere, a papiri valjda nisu falsifikovani, da li je tu nastao carinski prekršaj zbog čega bi vozilo trebalo biti oduzeto? Meni je logično da jeste, ali neki mi kažu i da nije.
            Ako je vozilo "podmlađeno", radi se o krivičnom delu falsifikata i počinilac sa saučesnicima podleže krivičnoj odgovornosti.

Zbog toga je u RS/BiH u akciji Falsifikat BL MUP, u periodu 2004-2007, oduzeto više stotina vozila.
            O svemu su pisali Novi Reporter (29.09.2004) i Fokus (22.07.2007).

U Fokusu u članku V. Janjića: Falsifikat očerupao ljubimce - navedeno je, da su mnogi prevareni građani pokrenuli sudske procese i svi redom dobijali slučajeve u svoju korist. Stav RS/BiH pravosuđa je, da nije trebalo oduzimati vozila, već rešavati u upravnom postupku.

Comment

• cabrio fan
              CBC Član
              • 11.09.2009
              • 14
              • BG

Originally posted by ZOKI ROVER
              Samo neka se drzava zapita koliko je izgubila sto nam vozila stoje na parkinzima i carinskim placevima,koliko bi mi za sve ovo vreme kroz cenu gorva dali u budjet SRBIJE novca, za potroseno gorivo,pa putarine,pa po koja kaznica,pa kupovina delova za odrzavanje,pa registracije,itd...
              Postovani gospodine,

Drzava oduzimanjem vozila nista nije izgubila,vec je na velikom dobitku. Za vozila koja stoje na carinskim placevima bice naplacena lezarina. Veliki broj vozila ce biti prodat na javnoj aukciji. Pratim pozive preko stampe za javne aukcije za vozila koje su zaplenile carinarnice sirom Srbije. Svakih desetak dana se na javnu aukciju izlozi na desetine vozila.
              Dakle, jedini koji gubimo time smo mi,krajnji osteceni kupci.
              Mene samo zanima,da li cu uopste biti obavesten da ce moje vozilo biti izlozeno javnoj aukciji,posto vec 10 meseci nemam nikakvu informaciju od strane carinskih i sudskih organa o svom vozilu.

Comment

• Franjo
                Banovan
                • 14.08.2009
                • 2831
                • Inđija - Beograd
                • Renault megan II res

Pročitao sam tvoje postove, pa me zanima, šta se dešavalo sa tvojim vozilom od oktobra prošle godine? U vezi postavljenih pitanja,svi ćemo biti obavešteni o donetom rešenju. Za sada su u statusu privremeno oduzetih vozila i ne mogu se prodati, ni putem licitacije. Takav postupak je moguć samo u slučaju pravosnažnog rešenja o oduzimanju (trajno). Svako će dobiti rešenje u njegovom predmetu (slučaju). Kao što si pisao, tvoj slučaj u nekoliko se razlikuje od ostalih, ali u osnovi, radi se o istom - krijumčarenje vozila, ili njegovog dela (motor, šasija).

O svemu je dosta pisano, pa i o ovome. Rešenje mora biti donešeno kad-tad, pa i u slučaju zastarevanja. Koji je rok u našem slučaju, nije jasno, zbog haosa u pravosuđu i zakonodavstvu.

Da se našalim: meni verovatno najstarijem je za utehu, da po Zakonu sva prava oštećenog, koji je u međuvremenu umro, pa i pravo na pravičnu naknadu pretrpljene štete, može da ostvari zakoniti naslednik!

Comment

• ZOKI ROVER
                  CBC Član
                  • 14.05.2010
                  • 23
                  • BEOGRAD

LJUDI ORGANIZUJMO SE Nasa vozila nemogu nigde prodati to su samo price.Moraju doneti neko resenje.Ako si savesan kupac nemoj oko toga da brines,ali ako nisi e onda se zamisli?????Za sada mozemo samo da izvrsimo pritisak na sudstvo da se nasi predmeti pocnu raditi samo neka krene ,a posle moramo da se angazujemo pa uz pomoc advokata pritisnuti sudstvo da se resi sto povoljnije po nas.Vrlo je zalosno sto vidim da malo ljudi komentarise ovaj nas problem.POZIVAM SVE DA SE OVIM PUTEM BILO KAKO OGLASE DA ZNAMO KOLIKO NAS JE JEDINSTVENO U NASIM ZAHTEVIMA O VRACANJU NASIH VOZILA NA LICNU UPOTREBU Pozdrav za Franju vidim da se svremena na vreme javis. MORAMO ISTRAJATI U NASIM ZELJAMA NESMEMO ODUSTATI POZDRAV

Comment

• fivewho
                    CBC Početnik
                    • 17.05.2010
                    • 3
                    • Beograd

Ljudi, ovaj forum i ovaj topic je mesto koje danima trazim.
                    Procitao sam svih 50 strana i ne mogu da verujem kakva smo mi banana republika...
                    Ja jos uvek nemam problem koji vi imate, ali strahujem da ne upadnem u nevolje i da mi se ne desi stvar slicna vasoj.
                    Potrebna mi je vasa pomoc u vidu saveta sta da radim.

Javila mi se sumnja u legalnost jednog automobila.
                    U pitanju je posao za detektiva

Covek prodaje Renault Clio 2004 god.
                    Njegova prica ide ovako.
                    Uzeo ga je pre manje od mesec dana od svojih ortaka u NS koji drze plac i bave su uvozom vozila. Vozilo je uvezeno iz EU.
                    Ti njegovi ortaci su mu satro dobri prijatelji i uzeli su mu dobar auto (pod tim verovatno podrazumeva sve, pa i ispravnost porekla vozila)
                    On je taj auto uzeo za svoju zenu.
                    Auto je registrovan na BG table aprila 2010 (pre manje od mesec dana). Na ramu rablica stoji naziv tog auto placa iz NS, u tom trenutku nisam zapamtio, ali znam gde zivi, mogu da odem da vidim ponovo sta pise, posto je auto na ulici.
                    Njegova zena je vlasnik automobila i ja sam danas isao da se nadjem sa njim da pogledam auto. Auto je stvarno dobar i u to necu da ulazim sada.
                    Nju nisam uspeo da vidim jer se navodno pre par dana porodila i bas posle vidjanja samnom je trebao da ide po nju da je pokupi iz porodilista.
                    Navodno, razlog prodaje automobila je taj sto se on zeznuo, odnosno da je pogresio u proceni odabira automobila za svoju zenu.
                    Ovaj auto ima 3 vrata, sto za zenu sa detetom po njemu nije pravi izbor, auto je iz limited edicije koja ima 20 konja vise od standardnog Clia, alu felne, alarm...ma auto je cist pederaj, prelep i cena mu je korektna.

E sad...moja nedoumica je ta da je auto registrovan pre manje od mesec dana i da kao i svi ostali ima zabranu otudjenja od 3 meseca, a on ga vec prodaje, i to ne vlasnik (njegova upravo porodjena zena), vec on kao njen muz.
                    Ukoliko se ja odlucim da kupim, ja bih kupoprodajni ugovor morao da potpisem sa njom, zar ne, a ne sa njim?
                    U tom slucaju bih dobio ovlascenje za upravljanje motornim vozilom i auto ne bih mogao da prebacim na svoje ime zar ne, barem dok ne prodje 60 dana?
                    Pa cak i onda, kupio bih macku u dzaku, jer nakon godinu, dve bi moglo da se otkrije da nesto nije ok i da mi ga zaplene?

Inace lik ima i 2 kodirana kljuca i servisnu kjnizicu i dozvoljava da ga vozimo u servis na dijagnostiku (sto bih inace i uradio), a pristaje i da mi da broj sasije i motora kako bih proverio u SUPu ili gde vec.

Da li ovo vama smrdi na prevaru i kako da budem siguran u legalnost ovog vozila?
                    Da li bi njegov pristanak (odnosno nepristanak) na odlazak u AMSS na proveru otklonio sumnje o tome da zna da auto nije legalan?

Pri tom, lik ne radi nigde i moze u bilo koje dana da ode samnom do servisa pod uslovom da je tog dana u Beogradu posto cesto putuje, lepo se oblaci, ne nosi burmu (to sam zapazio) i vozi taj, zenin auto, a ne neki svoj...

Mozda sam jednostavno preopterecen svim pricama, pa se tripujem, ali jednostavno sam oprezan, ne zelim da bacim u vetar novac koji sam jedva sakupio za auto.
                    A auto je predobar, nalozio sam se da ga uzmem samo tako.
                    Dajte mi neki konkretan savet, molim vas...

Unapred vam se zahvaljujem na odgovorima.

Comment

• bugs bunny
                      CBC Veteran
                      • 24.10.2008
                      • 167
                      • Beograd, Medak III, Aranđelovac

Kupoprodajni ugovor potpisujes sa vlasnikom vozila u agenciji ( po mogućstvu agenciju koju ti nadješ ), ali ne možeš da ga preneseš na sebe dok ne istekne zabrana otuđenja.
                      U AMSS ti ne daju garanciju da auto nije kraden odnosno da je legalan, oni proveravaju da nije udaran, farban, menjan broj šasije itd.
                      Proveri na netu broj šasije, na Interpolovom sajtu (oni čuvaju podatke o kradenim vozilima do 10 godina odnosno vozila koja su kradena na poternici stoje do 10 godina a posle toga se brišu), i nadji više sajtova za proveru šasije ili na Engleskom VIN ( Vehicle Indentification Number) pa proveri, proveri sa tim likom odakle je uvezeno vozilo odnosno iz koje zemlje, pa traži na netu za tu zemlju neki sajt za proveru VIN-a. A možda bi bilo najbolje da odeš sa njim u ovlašćeni servis Reno-a da ti oni provere kola.
                      Reci mi odakle je taj tip?
                      Ovo ti je internet adresa Reno klub Srbija: www.renaultklubsrbija.com, probaj sa njima da stupis u kontakt da ti preporuče kod kog ovlašćenog distributera za Reno da odeš.

Pozdrav i ne zaleći se.

Comment

• fivewho
                        CBC Početnik
                        • 17.05.2010
                        • 3
                        • Beograd

Nije mi sad bas jasno jer kazes da AMSS ne vrsi proveru porekla vozila, a na njihovom sajtu stoji ovako suprotno:
                        Informacije o registraciji vozila: registracija vozila, registracija vozila cene, kalkulator registracije vozila, kalkulator registracija, registracija automobila, polisa osiguranja, osiguranje vozila, osiguranje motornih vozila, cenovnik osiguranja, međunarodna vozačka dozvola, međunarodno ovlašćenje, zeleni karton, saobraćajna dozvola. Takse za registraciju vozila, uplatnice, kasko osiguranje vozila, kasko, procena vozila po katalogu amss, testovi za vozački, testovi za polaganje vozačkog ispita, promene cena pri registraciji vozila, agencija za registraciju vozila. Kupoprodajni ugovor, auto osiguranje, registracija vozila na rate,auto osiguranje. Sve agencije za registraciju na jednom mestu, Beograd, registracija vozila od 2023, 2024. Srbija , cena registracije vozila, ovlašćenje za upravljanje motornim vozilom, registracija auta, registracija kola, cena novih automobila u srbiji 2023, 2024 registracija kamiona, registracija motocikala , tehnički pregled, tehnički pregledi u srbiji, prenos vlasništva, provera porekla vozila, daljinar. Izdavanje registracione nalepnice bez odlaska u MUP.

Comment

• Chubbs
                          Everybody lies
                          • 29.01.2006
                          • 5807
                          • Novi Sad
                          • Audi A6 1.8T

viewtopic.php?f=7&t=49396
                          You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                          Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                          Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• bugs bunny
                            CBC Veteran
                            • 24.10.2008
                            • 167
                            • Beograd, Medak III, Aranđelovac

To je nešto novo ali neznam koliko si zainteresovan da platiš od 6500,00 do 12500,00 za vozilo pa da se ispostavi da je kradeno, u tom slučaju ti ne vraćaju pare i prijavljuju taj auto i tebe Mupu. A ako si zainteresovan da ga kupis i da ga voziš par godina a da ne razmišljaš da li će neki pandur da te zaustavi pa da ti ga oduzme, ti ga proveri preko spiska koji sam ti poslao, a da budeš siguran proveri i preko AMSS-a.

Pozdrav svima.

Comment

• ZIV
                              CBC Senator
                              • 06.07.2009
                              • 299
                              • Beograd

Nikad ne kupuj vozilo od osobe koja nije vlasnik istog! Osoba koja prodaje vozilo za nekog trećeg koga nikad nisi video je maksimalno sumnjiva. Može se desiti da svi jednostavno nestanu... Ne kupuj vozilo bez provere carinskih papira:.. Neko ih sigurno ima...bez njih nikad ili maksimalan oprez... Ako kupuješ vozilo od pravnih lica proveri kod agencije za privredne registre da li su uposlu minimum 5-10 godina i proveri da li im je račun u blokadi... Traži napismeno potvrdu o legalnosti... obavezno proveriti da li su brojevi prekucavani i preko EPERA godinu proizvodnje...
                              Posao registracije bi trebalo izmestiti iz MUPA i prebaciti u neku novo-formiranu vladinu agenciju za registraciju vozila... A ista treba da radi po potpuno drugim principima.... Trenutni nacin na koji sve funkcionise je vise nego bedan i bolje bi bilo da kupujemo na trafici neku nalepnicu za pojedine kategorije vozila i da time dokazujemo da smo platili za tu godinu neku taksu nego da cupkamo satima u redovima za registraciju da bi nam neko rekao kako ,,oni ne proveravaju validnost dokumentacije,,.. Pa šta drugo treba da rade ako to ne ...da li da proveravaju validnost bureka za doručak...../ne slažem se da smo banana država...ananas država bolje zvuči a i lepši je/...
                              Inspektor koji mi oduzimao vozilo mi je objasnio kako imaju računare na ,,udaranje,, neka praistorija.... Dakle umesto jedne moderne savremene, elektronski i komunikaciono umrežene države imamo srednji vek sa jedne a sa druge strane supermoderne automobile u republičkom voznom parku i milionske reprezentacije po ministarstvima... Ne isplati se ulagati u računare i komunikaciju... onda se ne bi moglo tako dugo i uspešno krasti..bez ikakvih sankcija i odgovornosti........

Comment

• fivewho
                                CBC Početnik
                                • 17.05.2010
                                • 3
                                • Beograd

Kako bih mogao da postupim u scenariju sa najgorim slucajem u kome ne bih proverio vozilo i kupio ga?
                                S obzirom da je on kupio od auto placa iz NS koji postoji vec od 2001. a ispostavi se da auto nesto nije uredu, ja bih mogao samo da tuzim njegovu zenu kao vlasnika, a ne auto plac od koga je on uzeo.
                                Jos uvek nije proslo tih 60 dana u kojima se vrsi provera.

Comment

Working...
                                X