Novi Sad, prosla nedelja, ulazak na Petrovaradinsku tvrdjavu. Postoji semafor, ispred mene neki pajero BG table, prolazi na crveno, ja od jos par ljudi sam cuo da Beogradjani na tom semaforu prolaze na crveno....no coment!!!
Pre x dana, kad je ono padala kisa, podjem uvece na B.Brdo. I u Kneza Milosa, prolazim raskrsnicu sa Nemanjinom, sledeci semafor (valjda Bircaninova?) treptac, zuto...
Idem cirka 60ak na sat i odjednom treptac postaje crven!!!
Lik pored mene nije ni izvalio i samo prosao, ja se ubih koceci a u retrovizoru vidim onaj abnormalni Fiat Dukato, visok je mislim bar tri sprata.... popustim kocnicu i udjem malo u raskrsnicu da me covek ne bi pocistio...
Stajali smo 10ak sekundi a onda je crveno naprasno postalo zeleno...
I tako.... nekad nije bas sve ni do vozaca....
Mada da su ljudi nacisto poblesaveli - jesu... mislio sam da je do mene, da sam ja nesto omatorio pre vremena ali citajuci ovu temu vidim da nisam... =]
Transaxle u krvi...
"ne mozu oni da nam oduzmu kol'ko mi moz' da namocamo..." - Pretty Diana
idem ja tako iz grada, iskljucenje sa obrenovackog puta ka zarkovu...2 trake...ja idem nekih 80-100, leva traka, a lik ispred mene nekih 60 u desnoj traci...i lik krene da "sece" krivinu, bez migavca, morao sam da nabodem kocnicu da me ne bi udario...i josh se on dere na mene "kud si ti krenuo!?" a ja sve vreme u mojoj traci...
kolega danas na službenom putu imao saobraćajku, negde blizu kragujevca valjda, ne znam detalje, jer ga nismo videli ceo dan, ali valjda ga kamion udario od pozadi...
ajde ovako za pocetak
pre par godina, policija radila mesec pojacane kontrole prolazaka kroz crveno u bg - mozda neko moze da nadje i sluzbene rezultate.
prvo sto je iznenadilo jeste visok broj prolazaka.
drugo cifra od 40% prolazaka kroz crveno je pripala najvecem grupnom prestupniku - vozacima GSP-a. dakle likovi koj isvakodnevno provlace autobus sa 30-150 ljudi kroz crveno - sta raditi njima
u srbiji veeeliki problem predstavljaju vozaci sluzbenih vozila, jer nazalost ne odgovaraju za nastalu stetu, tj sve potpada pod dogovore sa fiirmom.
primer cacka gde pre par godina gradski bus odere mi komsiji krilo i vrat i vozac samo produzi, drugar po gasu i stigne ga, vozac mrtav ladan mu kaze da se javi u firmu.
posle odlaska kod advokata ovaj mu savetova da ode i sam plati popravku jer ce ga prevoz rasteze na sudu sto god moze i nikad nece videti neke pare.
pogotovo novija vremena, dosta firmi je pouzimalo nova auta, vecinom pod kaskom, vozaci voze tudja auta, znaju da imaju kasko, da nece specijalno odgovarati za to, pa sto onda ne bi jurcali
dalje generalni problem BG vozaca.
-Ekstremana nekultura u voznji
-Nervoza
-Nepostivanje vecine propisa u voznji
-Jurcanje
-Sviranje, trubljenje, jahanje po sireni ...
Ajde svi to pomalo radimo, al u beogradu to postaje normalan nacin voznje.
ako pitas nekog tipicnog beogradjanina dobices odgovore: -tako se vozi ovde, moras tako
hmm, ajde sada. nered ne prave bash svi vozachi al ovi koji prave nered su najupadljiviji pa odatle i ta generalizacija. al nazalost u bg-u ima mnogo ovih divljaci -ma znas ti koje su ovde guzve kad krenes negde pa ti treba sat vremena da predjes par km.
ok guzve su. konstantno su guzve, ok. sta ima veze to sa voznjom? normalno je iznervirati se povremeno. al biti konstatno nervozan zato sto su guzve, svirati ljudima koji staju na zuto jer je guzva?!? gaziti pesake jer je guzve, ajde molim te.
u cacku na par ulica je guzva po ceo dan, jel neko trubi, izlece, gazi, ne propusta ?! ne bash. doduse ne vole bash da staju pesacima
kraljevo, prelaz preko mosta na ibru, krkljanci non stup, al tihi krkljanci, bez trubljenja, nisu bash jaki na propustanju ljudi al ajde.
novi sad, guzva, neki sudar. zaglavim jedno sat vremena pomerajuci se metar po metar dok sam presao neka 2 km. i gle cuda niko ne svira.
beograd, guzva na nekoj raskrsnici, crveno svetlo, 20 auta u koloni. prva tri auta tiha ostalih 17 svira ovoj prvoj trojici. izgleda trebaju da prolete kroz crveno da ne bi ovi ovoliko cekali. pokusaj da se prestrojis negde.... niko nece da stane, al zato svi odreda trube.
znas ovo je beograd i ovde se vozi mnogo brze nego u "unutrasnjosti" jer je i ritam zivljenja brzi
ajde keve ti. ovo mu dodje kao kulturnija verzija sledeceg odgovora.
beograd mozda ima vece guzve, sigurno jeste najveci grad u regionu, al to nije izgovor za tu zivahnu voznju.
i moja najmilija odgovora ma ovo je Beograd! sta vi iz unutrasnjosti znate sta je voznja, svi koji dodju u bg se uplase prave voznje pa samo prave nered. da nije ovih iz unutrasnjosti ne bi bilo toliko guzvi
vrhunski odgovor vecine novopecenih beogradjanina. u guzvi uvek nalaze neku zrtvu sa "unutrasnjim" tablicama koja je kriva za sve...
ne verujem da postoji resenje za ovakve likove, za ovo je ipak potrbna poduza psihoanaliza.
i na kraju pitanje
jel potrebno da se toliko jase po sirenama?
dal to moze da promeni svetlo na semaforu ili da pomeri onih 20 auta ispred vas u koloni...
Ovo poslednje ima istine, pogotovo u kruznim tokovima, kojih sva sreca nema mnogo. Jednostavno vecina se zbuni da svi oko njih brzaju, trube, psuju, a i kada ne znaju gde idu uspore do brzine puza...
Takodje sta "volim" kod Beograda je kada se parkiraju na sred ulice, u sred poslepodnevnog krkljanca i to u trenutku zakoce, bez ikakvog obavestavanja. Isti ti se parkiraju na tramvajske sine, pa tramvaj ceka po 10-15min da nastavi svoju voznju (gledao rodjenim ocima kako lik istrcava iz pekare NAKON sto je zavrsio dorucak, jer sam stajao i cekao da tramvaj pridje stanici).
Ima sve manje kulture u saobracaju, sto je zaista tuzno, a od kako su rekli da ce da usvoje novi zakon o polaganju auto skole su prepune i svi imaju ubrzani kurs... A od zakona vec godinu dana i jace nema nista...
ufff daaaa,
zaboravio sam zaustavljanja na cesti, to je nevidjeno. ne do bog jos da uznemiravas coveka usred dorucka da pomeri vozilo koje ometa ostalih 50 vozila.
ovo nazalost je veliki problem u dosta gradova, moj kolega padne voznju jer lik ispred njega usao u raskrsnicu i stao na cosku bez zmigavca i skoknuo do trafike po cigare. razlog za padanje - losa reakcija jer nije ocekivao da ce covek ispred njega da u raskrsnici iskoci iz auta po cigare.
vecernji casovi su katastrofa jer se svi osecaju pozvanima da parkiraju auta pored kafica gd ece da izadju.
a pitanje novog zakona o polaganju vozackog verovatno nikada i nece doci na dnevni red, posto se ono vrti vec nekih 5 godina ako ne i vise. i non stop neko pusti buvu pa se skole napune kandidatima. malo cudno zar ne.
ajde da ubacim jos jedan clanak pre nego me anatemisu i lincuju
tema:
Beogradjani van Beograda
setamo jedno vece pored crkve. Na semaforu kolona od desetak vozila. Crveno pocelo pre nekih 15-tak sekundi i jedno vozilo krece sa jahanjem sirene. vozilo je bilo 6-7 po redu. i idemo polako prema njemu, lik ne silazi sa sirene. I krecemo sa pricom koja je verovatnoca da je beogradjanin. i dok smo dosli do njega pogledamo tablice i nekim cudom, bozjim providjenjem ili cime vec ispostavi se da su na vozilu BG table. naravno njie uspeo sirenom da promeni svetlo na semaforu. pretpostavljam da je to hteo.
Dakle generalno, kad se krene putevima van beograda, pogotovo duze relacije, postaje upadljiva statistika divljih vozaca. Pri tom mislim na preticanje kolona u krivinama, uletanje u makazice, secenje pri preticanju .....
na prvo mesto dolaze vozaci sa BG tablicama,
na drugom ponosti vlasnici vozila sa crnogorskim tablicama
dalje vec postaje regionalno..
ovo ce mozda da zvuci kao generalizacija i preterivanje ali obratite malo paznju pa cete primetiti
Kroz prijateljsku pricu sa par takvih novopecnih beogradskih supervozaca skontao sam da ti ljudi zbilje ne vide razloge zbog kojih bi ispravili svoje ponasanje. Nazalost jedino sto mozes da uradis jeste da se naoruzas strpljenjem i da se smejes ******ma (ako te ne pregaze ).
Pritom izvinjavam se normalnim beogradjanima, ovo se odnosilo na onu grupaciju "bucnih" vozaca koji pronose sirom srbije i sveta slavu pravih vozaca beogradskih drumova.
Borise ti si ili neki šizofreničar ili nešto baš nije u redu sa tobom.
OK, moguće je da imaš kompleks od ljudi iz Beograda, to je još i česta pojava, pogotovo u Šumadiji i na jugu. O tome već treba da se bave sociolozi.
Tvoje priče su priče identične, parafraziram, "ribe iz Jagodine su extra, a one iz Trstenika su ružne", tako nešto ne bi rekao ni moj 12godišnji sinovac.
Podela ljudi po teritorijama, po bilo kom osnovu, u najmanju ruku kosi sa šovinizmom, a to je veoma loša ljudska osobina.
Logično je da u najviše saobraćajnih sranja učestvuju BG table, jer su BG table najbrojnije na čitavom balkanu - prosta matematika.
Šta sad treba, da pišem eseje kako ljudi koji ne žive u Beogradu ne mogu da se snađu na kružnom toku na Autokomandi ili Slaviji i kako sam stigao 45 sekundi kasnije na odredište zato što su me neke non-BG table usporile? Pa ne pada mi na pamet. Svi mi u saobraćaju smo u jednom istom sosu i zajedno treba da se pomažemo.
I moram da ponovim, povezivanje nekih osobina ljudima zavisno od mesta u kome žive u najmanju ruku je prostački i primitivno.
nisam paranoican, nit iskompleksiran. vozam se redovno sirom srbije i zanimljivo mi je posmatrati ljude i stilove voznje.
ne znam dal sm pomenuo al jeste logicno da je u najveci broj prekrsaja umesane BG tablice, zbog najveceg broja istih.
moje primedbe su se oodnosile na ponasanje vozaca u bg-u i ponasanje bg vozaca van bg-a.
ali ... kad usred npr. pozarevca 5 puta naletis na manijaka koji trubi na semaforu i svih 5 puta su bg table,
kad te redovno kroz ovcarsko-kablarsku klisuru isece neko sa bg tablama.
kad na magistralnom putu , na 170 km od beograda pokusas propisno da se iskljucis na put sa leve strane normalno neko sa bg tablama obaveyno krece da te pretice, iako dajes zmigavac.
kad vidis bg table koje seku druge vozace pri preticanju
onda se upitas jel ima neko normalan u beogradu.
ako se vozim oko kraljeva, normalno je da u vecini ekscesa ucestvuju KV table pa posle CA, KG .... a ne BG
e o ovome govorim.
upravo se zato pozivam na teritorijalne pripadnosti.
ovo deluje malo paranoicno, al ovo je moje vidjenje ekscesa koji se desavaju usput. i to ne samo moje vec i dosta drugih ljudi, bilo da su iz beograda ili nekih drugih gradova.
...Svi mi u saobraćaju smo u jednom istom sosu i zajedno treba da se pomažemo.
E ovo je ono sto bi bilo lepo uspostaviti.
Trudim se da pomognem ljudima na cesti, par puta su i meni pomogli cak i kad sam se najmanje nadao. Par puta sam prosao pored nekoga ko je bio u nevolji i nisam se osecao lepo. Al kad vozim pokusavam da istolerisem druge i da ih ne ometam. Al ne zelim ni da dozvolim da drugi ometaju mene.
Bane jbg Boris je u pravu, sad sto vas ima dosta BG ovde neznaci da ste i vi predstavnici BGa po saobracajnoj kulturi.
Ali generalno gledajuci je u pravu
Evo, ja sam provincijalac i kocim saobracaj po BGu , OK ?
BG vozaci imaju samo jednu prednost u BGu a to je poznavanje teritorije i to je sve. U vecini slucajeva su ne odlucni vec jednostavno se ponasaju kao da je svaki milimetar puta samo njihov.
Razlog tome je pretpostavljam opsta nervoza i jurenje za opstankom, vreme koje je dragoceno za opstanak vam biva zarobljeno na putevima , za to nisu krivi ti koji "smetaju" na ulicama, politika je u pitanju i standard zivota a to nije tema za ovaj forum.
Jednostavno u BGu na ulicama gde nema nadzora nevaze saobracajna pravila, vec BG pravila. Ta ista se nazalost prenose van BGa sto je ocigledno.
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Pa ne znam bas, ja sam primetio da obicno preticu preko pune linije automobili sa crnogorskim tablicama, beogradskim i valjevskim. To za valjevske tablice je stvarno cudno, ali to je moje zapazanje, a vozim se svakodnevno po celoj nasoj lepoj Srbiji.
pre neki dan ovde vracajuci se sa posla treba da predjem ulicicu , pesacki ,bez semafora ali je to ovde normalno ako ide auto da ce te pustiti..onako zamisljen zakoracim i stanem na ulicu i taman da napravim drugi korak skontam da tip ne koci i da mi nece stati...trgnem se nazad ono gledam i neverujem ....hvatam s eza telefon da ga prijavim onda vidim ...sabacke tablice...vratim telefon u dzep i nastavim da kuliram prema stanu..nasi ljudi se ne menjaju nigde i sa sobom nos ei svoje navike
"I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me." No ROTOR no MOTOR...
Comment