nova garaza

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • SAAB PoWeR
    CBC Senator XXL
    • 26.04.2005
    • 1394
    • tu iza coska(Milwaukee USA)

dozvolu ?? lislis da radis kao elektricar , ovde mozes imati koliko hoces zanata , odes na koledz platis casove zavrsis i dobijes diplomu , mozes ih imati koliko hoces .
    polako ce i kod vas poceti sa montaznim kucama , cekaj samo dok radna snaga i materijal malo poskupi , pa kad se preracunas ispasce montazna jeftinija ...

@djukic
    ova kuca koju sam ja uzeo napravljena je 1905 godine , prosecna starost kuca u americi je 60-70 godina ako ne i vise , sto znaci da traju , nemoj da te drvna konstrukcija zavarava ... mada meni se uopste ove drvenarije nesvidjaju , jedino sto mi se svidja je to sto ih mozes preurediti kako god hoces imenjati sobe ,ispomerati , sve tobez vecih muka , dok kodzidanih kuca sokro da je i neizvodljivo ...

e sada , danas stigao materijal za celu garazu , kako je smesno koliko malo materijala za celu garazu , ovo sto se vidi na slikama pretvorice se u ...
    te tritacke cu dopuniti kasnije

ovako je zavrena ploca ispala , veac sam je i zamrljao , procuo naftu slucajno

glavna vrata , naravno u delovima

pomocna vrata (ili kako se vec nazivaju )

rogovi (ili kako se nazivaju )

i ovo je kompletan materijal , koi je potreban da se garaza slozi od ploce do krova

_Svenska Aeroplan Aktie Bolaget _moj SAAB projekt ,moja photo galerija

Comment

• mb12
      CBC Senator XXL
      • 06.11.2006
      • 640
      • Vrbas
      • Mazda 626 2.0 TD

Originally posted by GadGet
      Jel tesko dobiti dozvolu za elektricara??

Ovde elektricari od 6-9e po sijalicnom mestu i zavisi kako koji racuna osigurace (neko 2,a neko 3 osiguraca = sijalicno mesto)

A da tu je laka gradnja, nema stemovanja, betona i sl. pa nece ni biti mnogo radnih sati. Tek sad vidim prednosti lakih konstrukcija

Ovde je takodje postala std pojava da vise platis ruke nego materijal iako je cvrsta gradnja, ali ne zbog majstorske pohlepe vec zbog potraznje kvaliteta za koje je potrebno mnogo vise radnih sati nego sto je normativom predvidjeno. Ovo se najvise oseti kod zavrsnih radova u gradjevinarstvu. Recimo konkretno moleraj kod nas zahteva 20% jaci standard od onog koji prolazi na zapadu (a za tih 20% na kvalitetu imas duplo vise utrosenih radnih sati). Zato ovde ljudi imaju utisak da je skupa usluga. Skoro pa normalna pojava ovde je i prosera**nje i angazovanje arhitekti i kojekakvih dizajnera kod svih zavrsnih radova, zbog kojih cenim da ce cene usluga ici samo navise. Tako se masa kapitala zarobi u nekretninama i u pm....I zasto sam ja ovo rekao? Uglavnom ne moze da skodi, a sto ne skodi znaci da koristi

Nije mi jasno zasto kod nas nema vise tih montaznih objekata iako smo ovako bedni???
      Pazi, sve zavisi od toga ko ti radi ( tebi, meni, janku, Marku... ) objekat.

Evo naprimer, ja sam dobio katalog jedne firme ( ako nekog zanima koja je firma u pitanju, neka zatrazi na PM, da ne ispadne reklama ) gde je za sistem ključ u ruke, najskuplja varijanta montažna kuća, a najjeftinija kuća od cigle sa istim koeficijentom toplotne izolacije

Mnogi u ovo neveruju, slušajući priče i reklama o ceni od 200-250 evra za metar kvadratni montažne kuće. Medjutim to je cena u sirovom stanju, bez mnoštva završnih radova i naravno bez PDV-a. Tako na kraju cena izađe blizu 400 , a u mnogim slučajevima i preko 400 evra.

Comment

• SAAB PoWeR
        CBC Senator XXL
        • 26.04.2005
        • 1394

e sada da dopunim one tri tacke , pao mrak i morao bataliti posao za danas , sutra nastavljam

znaci sve sastavim na ploci , dignem i nabacim na sarafe i zavrnem , to je cela skola , za sada je sve u vaservagi i ravno , ploca je skoro u balaku po merama , bar to tako mora biti kod mene ...

Comment

• djukic
          CBC Senator XXL
          • 27.03.2005
          • 2526
          • Beograd

Cek ti ubusavas srafove u coklu (stepenik na ploci) i za to pricvrscujes ovu resetku (drvenu). Posle toga ispuna zbog izlolacije, spolja ides sa OSB-om naravno onim rebrastim i unutra oblaganje sperplocom?

Ja sam odusevljen zato sto bih i ja tako da pravim garazu u Srbiji ali kad stavim na papir uvek me ispadne jeftinije zidanje siporeksom (ytong).

Pogotovo sto za ovakav (tvoj) nacin zidanja mogu da organizujem mogu, ono sve spremim na ploci i samo dizem s prijateljima...

Joj Srbijo!!!!
          https://t.me/pump_upp

Comment

• djukic
            CBC Senator XXL
            • 27.03.2005
            • 2526
            • Beograd

Jel imas keki projekat - proracun da stavim na papir ovde koliko bi to kostalo?
            https://t.me/pump_upp

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141
              • Beograd, barajevo-zemun
              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

onda verujem to i nebi bila varijanta za pod u garazi , radi prometa i klime ...
              to jeste varijanta za pod u garazi, posto je pretpostavka da ce garaza imati krov.

isto vazi i za beton koji nije otporan na vlagu i zamrzavanje.

uvek se pod garaze, ili bilo cega, zavrsava sa gaznom podlogom tj zavrsnim slojem.

to moze bili keramika, epoksidni pod, drvena obloga, nesto deseto.

to sto si opisao ovde zovu "helikopter" i koristi se za zagladjivanje kosuljica masinskim putem.

inace se moze raditi i rucno.

u beton se ubaci kemikalija koja usporava proces stezanja betona , tako se dobije na vremenu koje se iskoristi za uglacavanje podloge , trljanjem po ploci izvlacis vodu i sitan pesak na povrsinu i dobivas jako glatku povrsinu , i to sve zavrsis cementom ili kemikalijom neznam tacno sta koriste , za vece povrsine se koriste posebni alati
              to je slicno, jeftiniji nacin obrade povrsine betonske konstrukcije da se ustedi na vremenu i materijalu.

tih raznih aditiva za beton ima raznih tipova, od usporenja vezivanja do omogucava betoniranja na temperaturama ispod nula Celzijusa.

taj zavrsetak cementom, kako si nazvao, je ta izrada cementne kosuljice kako mi zovemo taj zavrsni glatki sloj.
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141

americke kuce jesu jeftine , ali ako gledas na materijal , materijan nije toliko skup ali dok platis ruke
                mislio sam prevashodno na materijal, jeftiniji i losijih osobina koji se primenjuje pri prosecnoj gradnji.

ruke su i ovde postale skupe kod nas lokalno, mada jos ni priblizno kao sto je u nekim delovima Evrope.

inace, ista je manje vise procedura. potreban je majstor sa licencom za radove, recimo taj pomenuti elektricar.
                i postoji obavezni nadzorni organ koji radi to sto ti navodis, kontrolise sve i na kraju svojim potpisom overava (i pred zakonom krivicno odgovara) da se objekat izgradjen prema glavnom projektu odnosno u svemu ispostovane gradjevinske norme i propisi.
                onda dolazi gradjevinska komisija, pregleda papire o gradnji, proverava objekat i izdaje upotrebnu dozvolu.

jedno OT pitanjce, kako se sada krecu prosecne prizemne kuce recimo u tvom kraju, velicine jedno 2500 kvadratnih stopa, po pitanju troska gradnje ?

zeleo bih da posedujem takvu informaciju pa da imam predstavu koliko su nase cene u svemu tome preterano porasle.

ovde elektricari naplacuju prosecno oko 80 $ do 100$ po satu
                ovde nije jos toliko, negde oko 50-60 $ po satu rada ispadne u proseku, mada nije retkost vise ni da se placa 100+$ ako je iole zahtevnije recimo neke varijante osvetljenja i slicno.
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                  CBC Senator XXL
                  • 09.10.2004
                  • 8141

Nije mi jasno zasto kod nas nema vise tih montaznih objekata iako smo ovako bedni
                  ja mislim zbog vise razloga-
                  -cena koja je prevelika za rohbau kako se uglavnom nude montazni objekti.

-nemanje mogucnosti kupovine po sistemu kljuc u ruke

- izrada po tehnologiji kratkih panela od 120cm sirine uglavnom

- los imidz kod onih koji imaju para

- banke nerado uzimaju hipoteku kada je montazni objekat u pitanju

- mala ponuda, tj mali izbor a uz losiji marketing pa puno ljudi i ne zna o prednostima i manama montaznog sistema gradnje.

i u klasicnoj gradnji se sve vise primenjuje tehnologija montazne gradnje a to je kod nas u porastu.

uglavnom kada se sve sabere i oduzme, montazna gradnja kod nas lako moze da bude skuplja od klasicne a mora da se plati odjednom, na gomili, a gradnja u fazama je jako otezana.
                  volvo
                  945 SE turbo lpg
                  344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141

jedino sto mi se svidja je to sto ih mozes preurediti kako god hoces imenjati sobe ,ispomerati , sve tobez vecih muka , dok kodzidanih kuca sokro da je i neizvodljivo ...
                    kako to ??

i kod montaznih je isto kao kod zidanih, postoje noseci i pregradni zidovi.

nosece zidove ne mozes pomerati nikako ni kod montazne (koliko znam i koliko pricaju u svojim brosurama fabrike montaznih kuca).

montazne i zidane su gotovo iste u vecini elemenata, temelji, podovi, kroviste, instalacije, sanitarije, fasadna stolacija, grejanje hladjenje i ventilacija, fasada, unutrasnje oblaganje zidova sve je potpuno identicno i po materijalima i po nacinu rada.

jedina razlika je upotreba drvenog skeleta sa obostranom oblogom ploca umesto opeke/ betona.

kod montaznih kuca najveci problem je mala masa i mala toplotna inercija zidova pa nisu udobne u letnjoj vrucoj klimi bez aktivne klimatizacije.

kod zidane moze se napraviti i pasivna klimatizacija leti, time postaje i ekonomicnija upotreba leti. (ne treba klima uredjaj).
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                      CBC Senator XXL
                      • 09.10.2004
                      • 8141

Evo naprimer, ja sam dobio katalog jedne firme ( ako nekog zanima koja je firma u pitanju, neka zatrazi na PM, da ne ispadne reklama ) gde je za sistem ključ u ruke, najskuplja varijanta montažna kuća, a najjeftinija kuća od cigle sa istim koeficijentom toplotne izolacije

Mnogi u ovo neveruju, slušajući priče i reklama o ceni od 200-250 evra za metar kvadratni montažne kuće. Medjutim to je cena u sirovom stanju, bez mnoštva završnih radova i naravno bez PDV-a. Tako na kraju cena izađe blizu 400 , a u mnogim slučajevima i preko 400 evra.
                      zainteresovan, posalji na PM.

montazne kuce su obicno do faze useljenja, oko 700-800 evra za kvadrat, onako srednjeg kvaliteta materijala i srednje cene opreme kuce.

one bolje idu i preko 1.000evra po kvadratu ko od sale, koliko citam iz cenovnika.
                      volvo
                      945 SE turbo lpg
                      344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141

Ja sam odusevljen zato sto bih i ja tako da pravim garazu u Srbiji ali kad stavim na papir uvek me ispadne jeftinije zidanje siporeksom (ytong
                        da i meni se cini da je skuplja varijanta na taj nacin, pre svega zbog skupog kvalitetnog obradjenog drveta.
                        rad na taj nacin je savim moguc u DIY varijanti, oprobao se i nije previse zahtevno

ako ne placas rad, cak moze da bude i jeftinije od klasicne gradnje.
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• SAAB PoWeR
                          CBC Senator XXL
                          • 26.04.2005
                          • 1394

@brick

neko je pomenuo da se kosuljica nabacuje kada se ploca osusi i da se cement mesa sitnim peskom , zato sam mislio da to nebi bilo idealno za provrsinu na kojoj ce biti promete .
                          kada bi bila bloca vlazna (friska) iprevukla se kosuljica onda da , ali ako bi se prevlacila preko suve , tu bi dobijao dva sloja , plocu i kosuljicu , zato sam mislio da se vremenom i od vlade taj gornji sloj nebi poceo odlepljivati , ovo sa cementom i glacanjem doj je sve frisko zvudi odlicna varijanta , ali ja sam za to zakasnio
                          ovo gore za dva sloja je moje pretpostavka da nece drzati ...

sto se tice nove gradnje u mom kraju i okolici , nema novih kuca , prvo nema gde da se napravi jer je sav prostor zauzet a drugo neisplati se srusiti staru i napraviti novu , za te $$ mozes kupiti zemlju van grada i napraviti ne kucu nego kucerinu ...

najvise novih kuca se mogu videti van grada , gde su nekada bili sumarci i njive , dodje firma zakupi celi prostor i sve izgrade i tako prodju da bi vratili i zaradili $$

naravno nude i parcele za prodaju koje mozes kupiti i raditi sam .

drugar je pre 3 godine uzeo kredit od 300.000 $ , sa tim je kupio zemlju napravio kucerinu koju mnogi ovde zele imati , prvo je zemlju kupio na jako lepoj lokaciji , kuca je sa 3 kupatila 6 soba dve garaze jedna za 3 a druga za 4 auta , veliko dvoriste iza kuce , bazen , unutar kuce je stvarno uradjen da nemas reci , kada je sve zavrsio ostalo mu oko 50.000 $ u dzepu ,sada posle tri godine moze za tu kucu dobiti preko 500.000 $

sada da ti kazem koliko kvadrat kosta neizvodljivo , jer se neprodaju po kvadratu , ovde najvecu ulogu igra lokacija, mozes ti kupiti kucu za 40.000 $ koja je u odlicnom stanju,dok recimo ista takva kuca na boljoj lokaciji te moze kostati 200.000$

@djukic
                          sarafe mozes ubusiti ako hoces a mozes ih staviti u beton ,posto sam ja (stepenik) pravio posebno , ja sam ih ubusio u plocu i zalepio sa epoxy za beton i onda zalio stepenik .
                          razmak ismedju 2x4 (letve ) mora biti 16 incha jer je to po kodu grada , da izvana nabacis OSB ploce kao i po krovu , iznutra nema potrebe stavljati izolaciju ostavis kako je , tvoja stvar ako hoces izolaciju ili da uredis unutrasnjost , ja cu sebi ubaciti izolaciju samo zato sto cu sve sa posla doneti dzabe

kada zavrsim napisacu cega sam i koliko koristio , neznam kako je kod nas dali ti treba dozvola za garazu , ali nema potrebe ici ovako blizu sa letvama mozes staviti veci razmak , ali tako traze .

imam negde mali program u kome mozes sam nacrtati celi nacrt , ubacis sta ces koristiti i sve ti izracuna koliko ti treba materijala

da za promer evo bas gledam racun iz prodavnice imam 74 letve sto ce mi biti taman sada racunaj koliko dodje kod vas jedna
                          23komada 7/16 4x8 OSB
                          21 komad 1/2 4x8 OSB ploca mada mozes koristiti sve iste debljine

Comment

• sw.brick
                            CBC Senator XXL
                            • 09.10.2004
                            • 8141

sada da ti kazem koliko kvadrat kosta neizvodljivo , jer se neprodaju po kvadratu , ovde najvecu ulogu igra lokacija, mozes ti kupiti kucu za 40.000 $ koja je u odlicnom stanju,dok recimo ista takva kuca na boljoj lokaciji te moze kostati 200.000$
                            ne mislim na tu prodajnu cenu nego koliko kosta izgradnja u smislu materijal+ rad da se napravi a bez komunalnih taksi, bez zemljista.

dakle, ona cena fizicke gradnje koja ne zavisi toliko od lokacije a vise zavisi od izbora kvaliteta materijala i nivoa opremljenosti kuce.

ovde je trenutno oko 900-1400 $ po kvadratnom metru neka srednja do luksuzna kuca.

standardno se podrazumeva 3-5 kupatila i 5-8 spavacih soba + veliki salon, neki evropski nacin / standard gradnje kuca.
                            bazen je extra, ne ulazi u tu cenu.

2500 kv stopa je nesto manje od 250kvadrata, to ovde ne bi premasilo komplet sa porezom i taksama vise od 350.000-400.000 $ a bez zemljista.

i ovde zavisi prodajna cena od lokacije.
                            takva jedna kuca, mozda 350-400 kvadrata na nekoj cenjenijoj lokaciji kosta ovde oko 1.5-2 miliona $.
                            tek poneka dogura vecu cenu, bas zbog lokacije tj zemljista.

koliko kosta izgradnja kuce koju si opisao recimo negde na zemljistu van grada, neka prosecna cena makar okvirno ?
                            volvo
                            945 SE turbo lpg
                            344 GL lpg

Comment

• SAAB PoWeR
                              CBC Senator XXL
                              • 26.04.2005
                              • 1394

neznam tu informaciju , raspitacu se , inace ovaj drugar je cini mi se zemlju platio oko 80.000 $ i sve sto je mogao radio je sam bas cu ga pitati kad ga vidim ...

nova dopuna za danas , imao sam pomoc ,bilo nas je cetvorica i nismo nesto posebno uradili , previse smo se zezali ali opet niko nema pojma sta treba raditi , zeznemo se u proracunu i tako , ali sve u svemu za nekoga ko nikada nije ni slicno ovome radio ovo je stvarno vrhunsko delo , sto je najbolje sve je u dlaku po metru i vaservazi

i opet je ovaj loader dobro dosao

Comment

• mb12
                                CBC Senator XXL
                                • 06.11.2006
                                • 640
                                • Vrbas
                                • Mazda 626 2.0 TD

Originally posted by sw.brick

zainteresovan, posalji na PM.

montazne kuce su obicno do faze useljenja, oko 700-800 evra za kvadrat, onako srednjeg kvaliteta materijala i srednje cene opreme kuce.

one bolje idu i preko 1.000evra po kvadratu ko od sale, koliko citam iz cenovnika.
                                Poslao...

Comment

Working...
                                X