Kako povratiti sjaj boji automobila ? Polirati ili ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • slobodank
    Moderator
    • 26.11.2007
    • 1338
    • Stara Pazova
    • Fiat Idea 14.16v lpg

Re: Kako povratiti sjaj boji automobila ? Polirati ili ...

@montoya@
    Kako izgleda detailing preko moze da se vidi na ovom sajtu:

A forum community dedicated to UK-based automotive detailing enthusiasts. Come join the discussion about methods, materials, equipment, restoration, classifieds, troubleshooting, and more!

Extra sajt, sve što Vam treba tu se nalazi, dovoljno je da znate malo engleskog jezika i to je to.

Comment

• ivansamja
      CBC Početnik
      • 05.04.2010
      • 2
      • srbija,nis

ja poiro jedan auto tj rower, haubu,sa g10 i ispalo super ,ali pre toga morali da mi pokazu kako to ide da se nevidi krugovi po haubi od poliranja

Comment

• ile
        CBC Veteran
        • 15.03.2007
        • 101
        • Reading UK

Originally posted by StudentBGD
        hvala

Rekao mi je da mu se javim pred zimu za ponovno voskiranje, ali da trajnost voska najvise zavisi koliko cu cesto da ga perem, sto opet zavisi od kolicine voznje, musica, prljavstine... U principu, kaze da vosak ostaje 6-8 meseci u proseku.
        Studente,
        jako ti je lep auto! Svaka cast! Evo da ti i ja nesto predlozim kako da odrzis daj sjaj i dobru zastitu .

dugo me na forumu nije bilo jer su me neke opake radne muke saterale u cosak , ali srecom sve je proslo, pa sam opet tu.

prvo sto bih te savetovao je da svoj auto peres sam i to vrlo nezno. kad kazem nezno mislim na pranje jagnjecim krznom umesto sundjera i blagim samponima. fin sampon kog sigurno ima kod nas je turtle wax zipp wax. neznop pranje podrazumeva takozvanu metodu dve kante.

detaljnije ovde

CleanYourCar is the UK's leading supplier of car care, cleaning, and detailing products, offering top brands for a flawless vehicle finish.

perionice za tako nesto nemaju vremena i u principu vrate sve one fine tanke ogrebotine tzv swirl marks vec kroz 10 pranja na zalost.

a sto se voska i trajnosti tice moja preporuka je collinite 476. to je vosak koji nije mnogo skup a nadmasuje sve druge koje sam do sada sreo ( bilo ih je preko 50) po pitanju trajnosti.

evo koji je to:

http://www.cleanyourcar.co.uk/wax/colli ... d_207.html

dobra alternativa ovom collinite vosku po trajnosti je meguiars mirror glaze # 16.

znam da ga nije lako naci u srbiji, ali ima dosta sto engleskih sto maerickih firmi koje salju medjunarodno, a takodje tu je iu ebay na kome se te stvari mogu naci. nasa carina koliko znam nece bas odrati kozu s ledja za oovako nesto,

sjaj automobila je kako ovde kazu adiktivna stvar kojoj pre ili kasnije pocnes da robujes :-)

veliki pozdrav svima

igor

Comment

• nickname
          CBC Veteran
          • 01.07.2009
          • 116
          • Beograd
          • Toyota Corolla E11 LB 3ZZ-FE

Danas sam zvao par radnji da pitam za glinu. 3M i Meguiars su preko 4000din. Jel ima nešto jeftinije? Kolika su to pakovanja, za koliko upotreba su? Da li vredi uzimati pa podeliti pakovanje sa nekim. Meni treba za 2 auta da se povremeno srede, pa mi 4000+ dinara zvuči mnogo, pogotovo što tek posle treba kupovati paste i voskove.

Comment

• StudentBGD
            CBC Senator XXL
            • 18.12.2007
            • 1027
            • Beograd

@ile,

hvala na savetima i ostalom. Na zalost zivim u centru u zgradi, tako da nemam bas mnogo mogucnosti da sam odrzavam auto

Ali tvoji saveti ce svakako nekom biti od koristi
            Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• painter
              Banovan
              • 04.03.2010
              • 738
              • beograd,m.mostanica

Originally posted by zverko
              @painter:aco ,od cega zavisi da li ce lak popucati i oljustiti se ako dodje do nekog ostecenja ?

@ostali, ima ovaj decko taj magic vosak i nije skup pa mu piste na PP i dogovarajte se da uzmete i probate.
              Izvini,nije mi bilo ukljuceno pracenje teme,jbga! Nisam siguran sta pitas...meni se jedino ljustila boja sa sve lakom sa novih branika koji su u prajmeru,par puta,to definitivno nije do mene,valjda im taj prajmer ne valja. Ono kad vidim da je spao samo lak sa boje nemam pojma sta je! Skolski znam samo jedan razlog,to je kada se baza previse osusi pre lakiranja,preko pet sati ili krace ako je previse toplote. Da,bilo je kod mene slucajeva kad mi neki pomocnik nesto zabrlja ali to je sve ocekivano...

Comment

• painter
                Banovan
                • 04.03.2010
                • 738
                • beograd,m.mostanica

Originally posted by laki
                Mora da se zasticuje. Tragovi od paste se jako tesko skidaju, mora sa nitro razredjivacem, tako da je meni mnogo lakse da ja sve zastitim. Ja ceo auto zastitim sam za neki sat i po vremena. Masinsko poliranje dosta prska pa tako stitim i stakla.
                Probaj sa novijim pastama sto se koriste na suvo,bez vode. Nema tih problema,samo se radi malo sporije,manji obrtaji...

Comment

• painter
                  Banovan
                  • 04.03.2010
                  • 738
                  • beograd,m.mostanica

Originally posted by nele1
                  Uh, pa nisam ja bas toliko strucan da ti dam savet u vezi toga. Ali ako je uljusten lak onda poliranje ne pomaze samo ponovno farbanje tih povrsina.
                  I koju Fareclu si koristio?
                  Thanks
                  pozz
                  Farecla Total...To univerzalna pasta za metalik i akrilne boje. Ja sam sa tom pastom prezadovoljan, a i vidi se efekat.
                  Pa "total" radi na suvo! I ne ostaje na kederima,i ne prska... Samo stavis traku na neke bas osetljive gume i rapave plastike,za svaki slucaj... A ono univerzalno znaci da je ujedno i gruba i fina! Kad je profi pasta podrazumeva se da je za sve boje,uostalom,metalik i akril nije podela boja,to ne znaci nista. Metalik je izgled boje a akril je vrsta boje po hemijskom sastavu! Na modernim metalik bojama je AKRILNI bezbojni lak! Farekla je uradila zanimljivu foru sa TOTALOM,to je gruba pasta ali kad duze poliras zrnca se lome,smanjuju,i postaje fina!!!

Comment

• painter
                    Banovan
                    • 04.03.2010
                    • 738
                    • beograd,m.mostanica

Originally posted by fantom
                    Da se nadovezem, interesuje me cime odrzavati ili polirati spoljasnu plastiku na autu...npr.crne lajsne na vratima, retrovizore, crne branike od plastike i sl...to je ona crna plastika koja nije fabricki farbana i koja malo "izmatira" i blago "posivi" vremenom...vec sam na nekoliko auta imao slican problem pa sada hocu napokon da ga resim:-)
                    Postoji pasta za poliranje plastike ali ne znam moze li se naci u maloprodaji.

Comment

• Corsa d
                      CBC Član
                      • 12.03.2009
                      • 50
                      • Pozarevac

Danas sam gledao paste za poliranje! 3M od 1l je 4000rsd a Farecla 400ml je 1200rsd! Plavi 3M sundjer je 750rsd!Da li su to te cene ili su ovi preskupi?

Comment

• zverko
                        CBC Senator XXL
                        • 19.08.2005
                        • 7085
                        • BGD
                        • Audi A4

to je to...
                        deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• painter
                          Banovan
                          • 04.03.2010
                          • 738
                          • beograd,m.mostanica

Pogledaj cene na vise mesta pa uporedi! Ja ne gledam cene,to mi je posao,moram da kupim,kupujem gde je najblize,i to je to. Ako bih gledao cene ne bi mi bilo dobro!

Comment

• Stilgar
                            CBC Član
                            • 16.04.2008
                            • 28
                            • Beograd

jel bi ste mogli da napisete adresu gde se mogu kupiti u Beogradu proizvodi 3M? ako nije problem

Comment

• painter
                              Banovan
                              • 04.03.2010
                              • 738
                              • beograd,m.mostanica

Ima u ehom-u,severni bulevar,oni su uvoznici Max Meyera itd. Ima u Spies Hecker-u,na Novom Beogradu preko puta ARENE,kad gledas od auto puta sa desne strane. Ma ima na dosta mesta,ne znam adrese pa da ne lupetam...

Comment

• Najed
                                CBC Početnik
                                • 04.09.2009
                                • 7
                                • N.Sad

Od septembra prosle godine iz potaje pratim raspravu na temu poliranja automobila.
                                Pa sam mislio da iznesem svoja iskustva sa poliranjem u zemlji Srbiji.
                                Ne bih da zvucim narocito pametno al sve sto je izneo Ila je bukvar poliranje.
                                Nazalost zivimo gde zivimo te nam je izbor politora i voskova vrlo ogranicen.
                                Sve sto sam nasao su 3M,Farecla i Meguirs.
                                Od masina Makita, Metabo, Festool za oko 300 evrica i vise i kinezi sa pijace bez elektronske zastite od preopterecenja za oko 40 pa navise.
                                Radim sa kinezom samo se mora konstantno "dodavati" brzina jer sa kontaktom sundjera i lima opada.
                                E sad zvao sam sve zive uvoznike i davio i davio. Moram Vam priznati da su svi bili vise nego ljubazni.
                                Posto sam morao da balansiram sa parama koje sam imao pronjuskao sam sve sto se u nas moze naci.
                                Po mom iskustvu bez 250 - 300 evrica mozda ne odjedamput ali to je neka minimum.
                                Farecla je klasika samo je teska za rad jer se koristi mlogo vode, mada imaju i novih proizvoda koji su vec"podmazani" imaju odlicne krpe za poliranje a i crni sundjer za fino poliranje je odlican.
                                3M skup kod nas "profesionalci" koriste fast cut+ za sve samo budite obazrivi to im je najagresivniji proizvod i bolje ga koristite samo kad morate.
                                Ja sam kupio Meguirs i zbog kvaliteta i zbog cene upola je jeftiniji od 3M a najmanje istog kvaliteta. Lane je 3M preuzeo Meguirs jos jedna potvrda da valjaju.
                                Prodaje ga covek iz S.Karlovaca i ima manje vise sve. Po razumnim cenama.
                                Nemojte koristiti all in one proizvode i pre nego sto pridjete svom ljubimcu prvo na otpad po neku haubu i vezbajte na njoj sto vise i sa svim kombinaciijama
                                napravite ogrebotine, kljuceve u ruke ...
                                Trebalo bi imati tri politure finu, srednju i agresivnu.
                                I tri sundjera razlicite "agresivnosti". Kombinujte paste i sundjere mozda finija pasta i grublji sundjer rese problem. Ne preterujte sa pastom ostaju hologrami koji se tesko skidaju. Prvo malo naprskajte sundjer vodom pa 4 zrna graska i polako, u sledecem mazanju stavite manje, sundjer je zasicen. Nakon rada operite sundjere vodom ili mozda nekim blagim samponom. Ne mesajte paste na istom sundjeru.
                                Za zavrsno poliranje isto jedan dva voska tecna ili paste imate meg # 16 za malo svetlije boje i #26 za tamnije. Ima i 3M ali ... Turtle je vise nego OK.
                                Zastita bi trebalo da traje 2-3 meseca mozda i malo duze.
                                Glina obavezno ne prilazite limu bez nje moze biti skuplja dara nego mera. I nikako agresivne gline to sto kupite za 4-5000 RSD mozete iskoristiti za dva automobila najvise.
                                Prvo pranje sa dve kofe tehnikom, moze se par sto dinara naci mikrofiber rukavica po radnjama nesto kvalitetnije u nas i nema.
                                Ila je pisao o toj tehnici, pa glina sa obaveznim "podmazivanjem" mesavina vode i sampona ili specijalne tekucine. Pa oped pranje.
                                Zastitite sve brave lajsne, farove i ostalo nekom trakom da se ne isfleka
                                Tek onda masina u ruke pa polako ide se od naj finije kombinacije pasta sundjer od 600 obrtaja pa na vise ne vise od 1500 - 1800 na maloj povrsini od recimo 30 x 30 cm ili 50 x 50 cm pa jedan dva premaza na 600 rpm pa 1-2 na 900 pa 3-4 na 1200 pa 3-4 na 1500 -1800 pa smanjite na 1200 jedan do dva pa jos jednom na 900 sve je rutina i ne pritiskajte previse proveravajte da li se lim zagrejao ako jeste prekidaj. Zato je Farecla dobra jer se koristi voda ali se tesko razbija.
                                Prvo hauba pa krov pa na dole istim redosledom i perete i dekontaminirate glinom.
                                Laka nema previse budite obazrivi Sve mozete naci ako ukucate u google detailingworld odlican forum potrazite tamo lika pod nikom DaveKG on je napisao odlicne tutoriale za svaku operaciju ponaosob. Za svaki problem ili dilemu moze se naci resenje na tom forumu.
                                I da skoro da zaboravim postoje spravice za merenje debljine laka na metalu i nemetalu kostaju od 150 ...
                                Nazalost skupo. Ima ih i u zemlji Srbiji jos nisam smogao snage da si priustim jedan.
                                Odrzavanje unutrasnjosti i motora su posebne price za jkoje nisam bas vican
                                Ako mislite da je sve ovo skupo nadjite srodne duse pa podelite troskove ali nabavite sto kvalitetniji materijal.
                                Moze se manje vise svi defekti u farbi ispraviti osim ako je ostecenje preduboko. A mozda i tu uz cetkicu malo farbe i vodene smirgle moze dosta da se uradi.
                                Nadam se da nisam bio konfuzan i nije mi bila namera da solim pamet.
                                Nisam profesionalac i ne radim za nikoga cist amater pocetnik.
                                Ako nko ima neko pitanje nek gurne poruku.

Comment

Working...
                                X