Koji akumulator da kupim?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Franjo
    Banovan
    • 14.08.2009
    • 2831
    • Inđija - Beograd
    • Renault megan II res

Re: Koji akumulator?

Od kuda su ti podaci? I šta znači od 100 somboraca na reklamaciji, a šta pod nisu izdržali opterećenje? To su proizvoljne i veoma neodređene konstatacije. Na škodinim i zastavinim vozilima koristio sam somborce i bez problema 5-6 godina, uz redovno održavanje.

Comment

• chobo13
      CBC Senator XXL
      • 01.05.2009
      • 1274
      • pozega,srbija
      • AUDI,VW

proizvoljne konstatacije iz servisa akumulatora!iz visegodisnjeg iskustva u autoel.servisu,tacno je da su se stariji modeli somboraca,vesne i sl.,dobro pokazali,ali ovi accu novijeg datuma,od pre par godina su u problemu.ove zime sam imao silver horsa starih po nekoliko meseci koji su crkavali na -10!o letnjim vrucinama i da ne pricam. ato za opterecenje koje nisu izdrzali,odnosi se na ispitivanje accu u servisu,ako znas o cemu pricam!

Comment

• Franjo
        Banovan
        • 14.08.2009
        • 2831
        • Inđija - Beograd
        • Renault megan II res

Znam o čemu pričaš i zato ponavljam ista pitanja, jer nisi objasnio, o kakvim akumulatorima se radi. Ne mogu u isti koš akumulatori različitog kapaciteta, starosti, načina eksploatacije i slično. Da li se radi o reklamacijama u garantnom roku? Izneo si podatke, kao da se radi o studiji o akumulatorima, na osnovu radne evidencije servisa. Rekao sam o proizvoljnim podacima, jer si naveo sto bošovih i sto vartinih akumulatora. Ne verujem, da se radi baš o tom broju i pitanje je, kako si to sveo na 3%, a domaći akumulator na 30%?

Pošto radiš u servisu, bilo bi korisno, da izneseš iskustva sa na primer silver horse, ako si imao više problematičnih slučajeva. Ponavljam, sve je to relativno, jer ne raspolažemo podacima o zastupljenosti pojedinih marki u eksploataciji, već samo o broju reklamacija i utvrđenih defektaža na pregledanim, ispitanim akumulatorima.

Comment

• JAPANX
          CBC Senator XXL
          • 10.08.2006
          • 2159
          • Beograd

Gsn Franjo, ako covek iznosi podatak iz servisa ne mora sad da ti dokazuje, siguran sam da on licno nema nista od toga da favorizuje bosch spram vesne ili black horsa

uostalom, ponasate se kao republicki zavod za statistiku

Comment

• tomamega
            CBC Senator XXL
            • 19.03.2009
            • 715
            • Beograd / Crna burma, prim. prev.
            • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

@japanx

Ala si mu odgovorio, svaka čast

@Franjo

Tvoj pokušaj da budeš precizan i tačan u opisima bilo koje pojave na ovom forumu ponekad prevazilazi granice, i ide u onu krajnost gde ne može da se donese sud ni o čemu! Kakav način eksploatacije pominješ ako accu rikne posle par meseci. To je očigledno loš kvalitet.

P.S. Izvinjavam se na off

Comment

• kristina990
              Banovan
              • 13.04.2009
              • 1066
              • Srbija

uvek kupujem standardne akumulatore koji imaju klasične čepove za dosipanje destilovane vode.nivo elektrolita redovno kontrolišem ,naročito leti.imao sam jednom neki black horse bez čepova,samo zajednički poklopac,nakon dve godine crko zbog manjka elekrolita pa ne mogu da kažem da je zbog lošeg kvaliteta,već mojom krivicom.otad izbegavam one "bez održavanja".

Comment

• zoranbg
                CBC Senator XXL
                • 23.03.2005
                • 4098
                • Rooster's Hill , Beog
                • Grande Punto 1.2

Pa i taj sa zajedničkim poklopcem ima otvore za svaku ćeliju posebno,pa se vidi ako u nekoj ćeliji fali vode po propisu otprilike 1 santimetar iznad ploča.Imao sam takav znam sta pričam.
                Preterano je da se kaže da je bolje da kupi polovan akumulator na otpadu nego nov .. mene je crni Black Horse od 45 Ah služio 4 godine na bivšem automobilu..kada sam prodao auto,četvrtu zimu,već je bio pri kraju i zreo za zamenu.
                Na sadašnjem dizel automobilu imam EXIDE od 64 Ah i odlično me služi već drugu zimu.
                Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Franjo
                  Banovan
                  • 14.08.2009
                  • 2831
                  • Inđija - Beograd
                  • Renault megan II res

Originally posted by JAPANX
                  Gsn Franjo, ako covek iznosi podatak iz servisa ne mora sad da ti dokazuje, siguran sam da on licno nema nista od toga da favorizuje bosch spram vesne ili black horsa
                  I ja sam u to siguran, da nema ništa od toga, ali mi nije odgovorio šta je mislio pod tim na reklamaciji! I kad već iznosi takve stvari treba da napiše: od 101, ili 121 akumulatora bilo je neispravno 29. Ovako od 100, zašto baš 100 i neispravno 30, a ne 29 ili 31. Okruglo pa na ćoše dovodi u sumnju. Ni ja nemam ništa od toga, ali razmišljam o kupovini silver horsa (ili white), pa me zanimaju iskustva. Osim toga, kao oficir bio sam na službi u Požezi 1968-71. god. pa me zanima kakav je to servis. Prolazim pored Požege (obilaznicom) i čini mi se, da nema velikih promena od tog vremena. Možda se i varam!

A o onima što se uvlače gde ne trebaju, imam posebno mišljenje.

Comment

• chobo13
                    CBC Senator XXL
                    • 01.05.2009
                    • 1274
                    • pozega,srbija
                    • AUDI,VW

izvini oficiru,sto se mog grada tice,mnogo sto sta se promenilo od kad si ti bio ovde,tako da je glupo da ti o tom pricam.s druge strane,govorim o 100 kom radi lakse procene i odnosa istih,a samo cu ti reci da sam prosle i ove zime ugradio boshovih accu oko 60 kom,a zamenjeni su bili horse[bleck ili white,silver] i vesna.bilo je i nekoliko varte i bosha ali starih oko 7 8 god.svrati negde u tvojoj blizini pa nek ti kazu ovlasteni serviseri koji im je procenat zamene accu domace radinosti,ako uopste hoce da iznesu podatak.da ne govorim o zavlacenju istih servisa za reklamaciju accu koji kad im doneses accu na pregled,prvo se hvataju da nesto nije u redu na autu,pa te onda vozaju,kao pun je pa sluzi nekoliko dana,pa opet tako,pa opet ti nesto nije u redu i tako dok ne iscezne garancija.glupo bi bilo da ni auti nisu 100 posto ispravni,ali ono sto posaljem na reklamaciju je vec provereno,ali oni opet teraju svoje>nemam nista protiv domacih proizvodjaca,ali za mene je bosh i varta tata sto se toga tice,jer u okruzenju trenutno nema bolje!u mojim autima su bosh accu,jedan ima vec 4god i radi besprekorno i to bez odrzavanja.na sajmu varta nudi accu i to im ne treba serviser,nego ako se pojavi problem,dodju ljudi zamene,dobijes drugi a ovaj ide na ispit.kod horsa covek otera auto da proveri accu,serviser mu kaze,teraj dok ne nadjem drugi test accu,koji mu je duzan staviti dok se ovaj ispita!evo,imam jos kolega na forumu i reci ce i oni svoje misljenje,pa ako nisam bar donekle u pravu,neka kazu.samo pricam kakva je realna slika kod nas u ovoj oblasti acca!pozz

Comment

• Franjo
                      Banovan
                      • 14.08.2009
                      • 2831
                      • Inđija - Beograd
                      • Renault megan II res

Drago mi je, da je tvoja Požega napredovala, jer je ona i rodno mesto mog sina Branka, koji sada kao mlad penzioner živi i radi kao profesionalni vozač u Parizu. Nisam neko zakeralo, ali sam ubeđen, da nije tolika razlika u kvalitetu samih accu. Ne može se pobijati činjenica, da su boš i varta bolji, ali kao što sam rekao, ne možemo trpati sve u isti koš. Kad sam spomenuo eksploataciju, mislio sam i na to, ko ih koristi i na kojim vozilima. Siguran sam, da je većina zastavinih vozila opremljena sa somborcima, iz ekonomskih razloga, a i većina stranih krševa. Bošovi i drugi kvalitetniji accu su na novijim vozilima, mnogo bolje elektronski zaštićeni u radu, nego na primer na starom yugu, pa makar na njemu bio boš regler, komutator i drugi kvalitetniji uređaji. Ali to je već druga tema.

Osim toga, radio sam i na aerodromu u Somboru, pa mi je poznata situacija. Ne radi se o domaćoj radinosti, već o ozbiljnoj fabrici. Dokaz je i white horse izrađen po novijoj tehnologiji.

Comment

• chobo13
                        CBC Senator XXL
                        • 01.05.2009
                        • 1274
                        • pozega,srbija
                        • AUDI,VW

ma ljudi vise i ne pitaju za cenu,samo da bude kvalitet,jer nisu bas velike oscilacije za accu do 60A od domacih i stranih proizvodjaca!i jugo i ostali stariji auti se mogu lepo srediti tako da accu radi kao i kod noviji auta nesmetano.nadam se da ce domaci proizvodjaci krenuti ozbiljnije da vode racuna o kvalitetu accua,inace ima da ih nema,ionako dolazi polako ali sigurno era vozila na accu pogon!inace,u pozegi je ostala samo kasarna koja im sluzi kao magacin rezervnih delova i opreme,i deo kaca za skladistenje goriva!kasarna koja je bila do stadiona je zatvorena i prazna.pozz

Comment

• kristina990
                          Banovan
                          • 13.04.2009
                          • 1066
                          • Srbija

slažem se da stanje vozila najviše utiče na trajnost akumulatora.najduže traje onaj fabrički koji dobijete na novom autu
                          zato što je sve novo i anlaser se vrti kao pero.uz održavanje(čitaj kontrolu elektrolita i dolivanje dest. vode)može s lakoćom da traje i više od deset godina(iskustvo sa poljskim 34 Ah u peglici 1990-2000)
                          anlaser koji se čini dobar i koji vrti,pogotovo na kratkim relacijama i čestim startovanjem,može biti glavni uzrok pražnjenja
                          zbog velikog mehaničkog otpora koji vuče mnogo struje
                          zato svima predlažem kad im crkne mlad akumulator ispitaju sve od alternatora do anlasera i naprave remont anlasera pa
                          tek onda da stavljaju nov akumulator

Comment

• ragazzoni
                            CBC Senator XXL
                            • 24.02.2009
                            • 774
                            • Obrenovac i okolina
                            • Opel Omega 2.0i-16v

Ja akomulatore kontrolišem testerom BOSCH BAT 121, i govorim vam iz iskustva: BLACK HORSE dešavalo se kod novog akomulatora da je startna snaga oko 60% i napon posle punjenja 12.1-12.2v. Za mene je to LOŠ akomulator, vozio sam ih na Ladi, Zastavi i Opelu. Vek kratak, reklamaciju NIKADA nisam ostvario. Što se njih tiče za mene END. Naročito posle nalepnice BEZ ODRŽAVANJA, a u uputstvu stoji da ako nivo elektrolita padne, treba doliti...... Šta je tu bez održavanja? Na minus 15, ujutro mu je napon 9.5v. Na novom akomulatoru, poziciona svetla, akomulator od 66Ah, i****ju za 2 sata. Šta je tu OK?
                            O ostalima nemam puno iskustva da bih vam rekao, mada i mene interesuje, koji su dobri? Čitaj dugovečni, sa pravilnim naponom, sa ispravnim kapacitetom i sl.
                            ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
                            Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• kristina990
                              Banovan
                              • 13.04.2009
                              • 1066
                              • Srbija

ja imam black horse standard serija S03 66 Ah.već godinu i po i stvarno nikakvih problema.a znao sam zimus da ostavim upaljena svetla i po 5 sati,GREJAČI mi rade do 3 minute posle paljenja kad je motor hladan a uvek je hladan,kratke relacije više puta na dan do 3,4 km.+dizelaš,uvek je palio što kažu na pola ključa(ili najviše tri četvrtine)
                              napon akumlatora sam baš danas izmerio jedno 15 minuta posle vožnje napon 12,9(mereno iskrinim automerom 02)
                              zapravo i nikad nisam imao problema sa akumulatorima,a skoro uvek su bili black horse,osim jednom kad sam mislio da bez održavanja znači i bez dolivanja pa je crko negde posle dve godine taman koji mesec posle isteka garancije.no to je ipak moja greška,da sam dolio d. vode možda bi radio i 6 godina.i uvek ću ponovo kupiti black horse.

Comment

• Srdjan
                                CBC Senator XXL
                                • 30.09.2004
                                • 2416
                                • Bajina Basta/Beograd

Ja kupio Vartu od ovlascenog prodavca. I to onu sa jacom startnom snagom, Varta Silver dynamic. Kostao me 100eur za 66ah. Dakle dao sam pare da ne mislim vise o stavci zvana akumulator. U servisu kazu moracemo da testiramo auto odnosno alternator sa nekom boschovom spravicom da bi mi dali garanciju. Nikakavih problema nije bilo. Ugrade mi akumulator, daju racun i garanciju. Proslo nekoliko meseci, jedan dan auto nije paljen i sledeci dan nema snage da zavergla. Ok pomislim negde vuce struju. Odem ponovo kod njih ali sve idealno. Ostavim im akumulator na reklamaciju i sad cekam. Dobio sam od njih drugi da se sluzim dok mi ovaj ne zamene. Zadovoljan sam njihovom uslugom ali ocigledno Varta ima problem sa kontrolom kvaliteta.
                                Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

Working...
                                X