Rešenje za tebe se zove CTEK...
Koji akumulator da kupim?
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
"Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
"Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."
-
-
CTEK je o.k. ali čini mi se da su im svi modeli za 12V.
U svakom slučaju "inteligentni" punjači (sa mogućnošću održavanja napunjenosti i automatskim režimima u skladu sa stanjem akumulatora) jesu rešenje. Za više od njih treba i znanje ili baš izuzetno skup uređaj koji se za korisničku primenu ne isplati.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Originally posted by Siera View PostDanas sam počeo pregovore oko nekog "pametnog punjača" Gaus ...
Comment
-
-
Što sam pronašao na netu a da bi imao primenu od tog CTEK ako sam dobro video je cca 1000€ e sad pribavio bi ja tu iljadarku al deluje mi d ata sprava ne bi bila iskorišćena za nekih 6 akumulatora koliko se vrti kod mene, druga stvar koju moram da "zaobidjem" je moja supruga i knjigovodjane šta nemaju razumevanje za moje 'kumulatore u p.m. tako da i tu bi možda morao da pravim neke egzibicije, pa reko malo da to stane da ispipam situaciju
kud da navučem sebi na vrat ženu i knjigovodju užas jedan.
Ovaj moj predmetni akumulator (sad ga premerih) drži 12,93V u kući na 23° čekam 24h pa da ga nosim na test da mu dam još jednu šansu u protivnom će da završi na kiloRed Bull daje krila al zato rakija daje quatrro
Comment
-
-
Od akum. možda i bidne nešto (ako ništa drugo nije bilo inverzije i nije odmah za reciklažu ... mada se i to često može rešiti ... ali ne sa standardnom opremom i ne bez dovoljno znanja; CTEK i slični za takve slučajeve su potpuno beskorisni).
Što se CTEK-a tiče ... trebao sam da odem na zvanični sajt (co.uk) gde sve piše. Imaju (dakle) i 24V a i 24/12V.
Ne mora baš MTXS 70/50 i (celih) 1000 funti (1250 evra). Pa čak ni MTXS 40 (i cca. 800€).
MTX 14 kao 24V (14A) punjač sa 250€ + MXS kao 12V (25A) i istih 250€ je već negde upola (ili trećina). Mogu se kupiti jedan pa drugi, tj. prvo drugi pa eventualno prvi.
Nema nekih posebnih džidžu-midža (traže napajanje sa mreže dok neki mogu i sa agregata) ali ti rešavaju sve (standardne) probleme.
Osim toga ima i drugih proizvođača (ali očekivana cena je u ±20%).Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Kako god ali poslovodja i knjigovodja a zajedno sa ženom će ga umlatiti
Comment
-
-
Umesto CTEK predlazem da pogledas Genius Noco Genius Battery Chargers | Car, Boat, Motorcycle, Auto & On-Board, vise funkcija po manjoj ceni. Imam modek G3500 i obavlja posao bez problema. Za tebe su napredniji modeli.
Comment
-
-
Ma ima raznih ... zbog funkcija (idi-mi-dođi-mi) manje-više ali zbog niže cene, naravno.
G26000 (26000 mA kako se lepo navodi na sajtu ili prostije rečeno 26,0(00) A) je tek 350$ (plus dostava; cena sa sajta proizvođača).
To ti rešava sve (tehničke) probleme (i manje batina ako ništa drugo) jer je 12/24V.
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Znači ovaj G26000 bi bio 2 u 1juče sam dobio ponude za Gaus GC 12/24V 24A-Pars navodn ima mogućnost promene amperaže prilikom punjenja, sad puno se ne razumem al bi trebao prvo da krenem u "obradu" žene i knjigovodje mislim biće manje problema za mene tipa
Red Bull daje krila al zato rakija daje quatrro
Comment
-
-
Red Bull daje krila al zato rakija daje quatrro
Comment
-
-
I još pitanje imam 2 aku Topla Energy 225ah 1300en napunio sam ih punjačem na 24v Završio punjenje napolju temp +6° posle 4h stajanja u jednom je napon 13,14v u drugom 13,22v ima li potrebe za nekim eventualnim dopunjavanjem ovog akumulatora sa manjim naponom ili da ostanu tako?
Medjuvremeno stigla i sklopka koju ću da ugradim za svaki slučaj da prekine struju za vreme kada mi agregat nije u upotrebi, mada ću pregledati i instalaciju za svaki slučaj, jedina sumnja je termograf da troši struju
Last edited by Siera; 25.11.2014, 18:53.Red Bull daje krila al zato rakija daje quatrro
Comment
-
-
Originally posted by Siera View PostDa li je ovo vidljivo tj čitljivo u .... Prilikom testa napon nije padao ispod 10,3v ako sam to zapamtio dobro
Pre će biti po EN-u nego DIN-u al' ajd'.
Na sobnoj temp. ne treba da padne napon ispod 10,2V (prosto je neverovatno kako 80% reklamiranih akum. ima baš 10,3V).
Ako je od početka pa do kraja bilo 10,3V onda je to "šatro test" (za odbijanje garancije).
Ako je padao (napon) od 10,5 ili tako nešto pa na kraju bio 10,3V onda je o.k.
Po tome nije ti ni tako loš akumulator (prosto neverovatno, ne bih očekivao ovakav rezultat).
Test ništa (ali N I Š T A) ne znači ako nema oznake standarda po kome je rađen ili makar jačine struje kojom je A bio otperećen (tj. otporom koji je toliku struju izazvao, konstantnu, a napon pri tome pada ali treba da bude umereno).
Gaus je praktično standard za ovu vrstu uređaja za testiranje (najčešće i korišćen u većem delu Evrope).
Inače test treba da se izvodi polovinom deklarisane startne struje (dakle pri I=380A) da bi bio merodavan.
Po pravilu se akum. meri (utvrđuje mu se masa) što je za servisera (a ima i zašto) veoma važan podatak (postoji tačno koliko odstupanje može biti za napunjen ... i test zahteva potpuno napunjen akum.).
Ovaj test je merodavniji od merenja "startne struje" (preko otpora) mada je to slična metodologija (i nije mi jasno zašto se ne daju oba podatka, ali ajd' mora da im je skup radni sat ... pa da ... sve Tesla do Tesle).Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Oni akum. su ti o.k.
Ti naponi će pasti na cca. 12,9V ali to je (bar) 80-90% napunjenosti. Ovako ti mogu stajati i tri meseca (pa i do 6).
Ili ih na 3 meseca dopunjavaj ili ako ti trebaju zimi sa full kapacitetom da ih ostaviš na naponu za održavanje napunjenosti (cca. 13,8V da bi posle skidanja sa uređaja bilo 13,2V a bez polarizacije onih 12,8-13V na sobnoj ili 12,6 do 12,8 na oko nula cel.). To održavanje imaju i veoma jeftini punjači a ako nemaš Gaus sigurno ima (i ne troši skoro ništa struju). Proveri instalaciju! Bez toga ti neće pomoći ni nuklearni reaktor.
Za automobile je dozvoljeno 50mA a kamione ... verovatno 200 ili 250mA. Ako je više od toga brzo će ti se isprazniti i najbolji akum.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
Comment