Treba uzeti i druge parametre! Iz one tabele u drugoj temi, videt ćeš, da ti je accu pun oko 40%. A, prevideo si, da svi kažu, da je accu sa kapacitetom ispod 70% - LOŠ!
Koji akumulator da kupim?
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
he, šta je onda tek sa tvojim sa 11,78 V
dakle, on nije naveo na kojoj temp. je mjereno...vjerovatno na + 25
a ja sam mjerio na 0 stepeni
dalje, sam kažeš da se mora obratiti pažnja i na parametar stanja elektrolita
ako je on "dobar" neće biti isto stanje ispražnjenosti kao po prikazanoj tablici
Comment
-
-
Ako nemaš - kupi Bometar i izmeri gustinu elektrolita, pa uporedi sa tablicom. Ja, na mom accu ne mogu, jer je drugi tip - hermetički zatvoren!
A, nakon praznika, sledi kupovina novog - samo, nisam odlučio excide, ili fire cell!
Comment
-
-
zašto ?
pa 12,2 V na 0 stepeni je OK
jedino ako ovaj naš drug ne griješi
Originally posted by expendable View PostMoram malo da Vas korigujem (poštovani g. Franjo). Odnosi su tu negde ali:
Pun akumulator (eh sad, kako koji) je sa 12,80V (12,7V za Sb-Ca, 12,8V za AGM, "Gel" i Ca-Ca 12,9V).
Obično se uzima 12,72 ili 12,78V na 20 do 25 cel.
Na nižim temp. korigovati za cca. 40 mV na svakih 10 cel. (po ćeliji) pa na nula stepeni to bude 12,30 V.
Comment
-
-
Već sam odgovorio - zašto? A, poštovani Profa u brzini (predpraznička atmosfera i bombardovan tvojim pitanjima), očito je pogrešio! U računici: jer, pad napona od 40mV na svakih 10 stepeni C iznosi 2x40mV, pa je napon na "0" stepeni 12,800-0,080=12,720V!
I, kao što poštovani mladi prijatelj Zverko ima običaj da kaže: ENDE!!! Jer nisi ništa naučio, niti ti se može nešto dokazati.
Comment
-
-
ili da ti i dr Miša kaže (ipak ti ne čitaš jaro) po 1% ukupnog kapaciteta SA SVAKIM STEPENOM niže temperature, već od referentnih 25 celzija !!!
tako da je to na 0 stepeni već za 20tak posto manji kapacitet i nema šansi da bude "poznatih" 12,78 V
Ako se u obzir uzme i to da je zima i da snaga akumulatora drastično pada sa temperaturom, (ugrubo, sa svakim stepenom temeperature za 1 procenat, počev od 25 stepeni), stvari postaju jasne.Last edited by Bossanac; 07.01.2015, 15:47.
Comment
-
-
kakva sad snaga ? koja je mjerna jedinica ?
kapacitet i napon su valjda u nekom direktnom odnosu, ako je opao kapacitet mora i napon
jel to ostaješ pri tome da nisi pogriješio u svojoj računici, da nisi "obračunao" pad napona po ĆELIJI
odnosno da na 0 stepeni nije 12,2 V kolko je drug ex naveo ?
Comment
-
-
U pravu si: ne radi se o snazi, već jačini struje!
Takođe, Profa je u pravu, jer sam mislio na pražnjenje accu usled stajanja (van upotrebe), koje je normalno 1 promil dnevno.
Topbuzz Web Site - Technical Information - Car Battery Explained @ www.topbuzz.co.uk
Comment
-
-
i to pražnjenje zavisi od mnogo faktora, po njemu maximalno dozvoljeno 50 mA na dan
opet ne čitaš
Akumulatori:sve zablude i misterije: Da li skidati kleme sa akumulatora...? I kada? Pitanje je sad!!!
Napisah (dobri stari aorist!!!) da su neke granice za potrošnju kad vozilo ne radi od 30 do 50 miliampera. Taj podatak može svuda da se nađe. Sve iznad 50mA je nešto što ne valja sa elektrikom u vozilu.
Uzeću najgori scenario (tako se radi ) da je potrošnja 50 mA.
To mu dođe na dnevnom nivou :
24 h x 50 mA= 1,2Ah
A na mesečnom 30 x 1,2Ah= 36Ah
Temperature matters! Heat kills car batteries and cold reduces the available capacity.
Last edited by Bossanac; 07.01.2015, 17:35.
Comment
-
-
A ja mislio da si već kupio novi akumulator.
Mani da zamajavaš g. Franju (a i mene), već si na granici "trolovanja" (pa ako nastaviš tako da "driblaš" sledi ti (makar) suspenzija ... dok se ne ol'adiš).
Ne mislim ništa loše ALI (jarne) ovako dalje ne ide (diskusija).
Bombarduješ gomilom pitanja ljude koji imaju i druga posla (i dobre su volje bili da ti pomognu) što je još i išlo (nije bilo maliciozno) e sad si počeo da meriš svaku reč i g. Franji i meni (kao na sudu ... i još gore, kao da smo na ispitu ... pa nismo mi tu da bi se branili i ponovo dokazivali da li nešto znamo ili ne). Tu i tamo omašimo termin (nije za pohvalu i tu si u pravu ali ti to ne daje pravo za tako oštru kritiku, jer ne znaš koliko mi ili više nego naprotiv, manje) a ti salvu pametovanja.
Ovaj poslednji post je kandidat da bude zaista poslednji (bar u ovoj temi). Ako jarane toliko znaš a što onda pitaš. Ako želiš podeliti znanje, o.k. otvori svoju temu (ili bolje forum) pa udri "copy - paste" do mile volje.
Sada dokazuješ "papirima" da neko ovde nije u pravu, pa dobro, nismo za svaku napisanu reč (ovo je ipak forum nije stručna literatura ili naučna, pa i tamo promakne štogod i posle višestrukih recenzija).
Jednostavno nemaš osnova znanja pa ispada tragi-komično kada udariš na visoku nauku (i struku). Ne obara kapacitet napon (na primer) ... napon opada jer opada hemijski potencijal sistema (sa temperaturom) ... što je isti uzrok i za kapacitet (ne "obara" jedno drugo) ... ali to je duga priča i za to se ide u školu a ne uči na forumu.
Evo ti savet (još jedan) i ENDE. (dobio si saveta više nego što se može očekivati na (bilo kom) forumu ... dopisna škola je drugo nešto).
Napon otvorenog kola (kada meriš direktno instrumentom) je samo jedan od uslova koji pokazuje "napunjenost" akumulatora.
I to najlošiji. Iskreno, ne znači skoro ništa. Naime znači za nov (i potpuno ispravan) akumulator, inače može biti i 12,79V (na 25 cel.) i da od akum. nema ništa.
Gosn Franjo ti je lepo rekao, ako hoćeš da znaš pravo stanje akumulatora moraš u servis (merenje "startne struje" je bolji pokazatelj a merenje napona pri velikom opterećenju još bolji ... i više nema (u servisu) šta bi mogao da saznaš o njemu a i ne treba, kapacitet se meri drugačije).
Indirektno ćeš znati po tome kako (napunjen ili "napunjen") startuje na niskim temperaturama i koliko "drži" (ne samo napon otvorenog kola).
MOžda je još upotrebljiv (nešto posebno dobar posle 5 god. sigurno nije) a možda i nije. Umesto da platiš servisu možda je bolje da odvojiš pare za nov pa ako ne zatreba zimi možda (ali samo možda) doguraš do sledeće pa tad kupiš isti.
U temi "koji akumulator da kupim?" nema više šta da se kaže (a i u ostalim srodnim, al' da vidim čega tamo ima možda ti tamo još nije "odzvonilo").
Sve najbolje tvom Golf-u VI u Novoj 2015.
ENDE.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
Comment