Napon sam merio preko punjača jel ima tu funkciju i stanje napunjenosti. Inače punio se sa 15,5v toliko mi je pokazao u automatskom režimu punjenja, kasnije je izašao napon na 16v a struja je pala na 1a i nešto kasnije na 0,8a
Problematika pražnjenja akumulatora!!!
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
mozda nisu losi oni mali solarni paneli,sto se kace iza soferke. pa kome vozilo stoji dugo napolju,odrzava akumulator koliko-toliko . po naponu se vidi,il ga puni ili ne.Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
Comment
-
-
da, na to sam mislio. videti neki koji se najvise prodaje,i ima najvise zadovoljnih kupaca. i naravno sto jaci to bolje ( 10w,20w) .ali bolje pravih 5w nego laznih 20w. treba da vidis dali ti radi upljac kada je auto ugasen,ako ne radi moras da provlacis zice do akumulatoraLakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
Comment
-
-
Neko je (viđam ga svaki dan ... u ogledalu) odavno pričao da pre zaključaka treba proveriti instrumente.
Ne nisam toliko pametan, ali sam se nagledao profi uređaja koji greše više od nominalnog (nisu baždareni ne pamti se). Osim toga čak i oni "bolji" (50 do 100 €) unimeri su u klasi 1-2% greške za struju a 0,5% za napon... pa ... ako (i dok) su unutar specifikacija još i nekako a posle nikako.
Sad znam kako je bilo jadnoj Kasandri.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Iscitao sam celu temu ali nisam nasao nista o novijim kolima sa CANBUS instalacijom. Koliko bi bila neka normalna struja koju vuce elektronika automobila iz akumulatora u mirovanju? Poslednjih mesec dana me muci brzo praznjenje akumulatora. Za jedan dan padne tacno 0.5 V a kad je akumulator raskacen onda je pad deset puta manji - 0.05 V. Napon pada sa 12.7 pa nanize, sve dok sistem za upravljanje baterijom ne ubaci auto u rezim ustede el.energije. Obavio sam neka ad hoc preliminarna merenja i nasao dva osiguraca na kojima struja iznosi 100 mA i 160-200 mA. Na ovaj poslednji su nakaceni aftermarket alarm i imobilajzer. Nisam sacekao da auto ode u sleep mod niti sam ga zakljucao (greska), to cu mozda veceras, vec samo 5-10 minuta. Auto je Golf 7 1.2 TSI, sa start-stop sistemom (kog uvek iskljucujem), prakticno nov, ima tacno 2 godine ali istina retko se vozi - na svakih 5-7 dana po 25 km i dva puta godisnje po 2000-3000 km (letovanja). Dodatno me muci sto je ugradjen aftermarket alarm i imobilajzer van ovlascenog servisa (pre skoro tacno godinu dana). Alarm je Cobra 4610 i po specifikacijama trosi 12mA u aktivnom stanju (nadzora) a neaktivan 8mA. Za imobilajzer nemam tacne podatke (serviser tvrdi da trosi isto 12mA ali nemam potvrdu te tvrdnje "na papiru"). Sutra ga svakako vozim u Porsche posto vise nemam zivaca da se bavim time, pa makar me i drkali za garanciju.
Akumulator je Exide u EFB tehnologiji, 59Ah.
Evo najnovijih rezultata: sa amper klestima (tacnost 0.1 A) vrednosti variraju (impulsno) od 0.0 do 0.1 A (sa povremenim skokovima do 0.2 A). Mereno na zakljucanom autu, u sleep modu, sa i bez alarma - identicno. Ne deluje jako patoloski, najverovatnije je samo oslabio akumulator. Identicno pokazuje i na drugom automobilu (koji nema CANBUS i na kog nemam primedbi). Radi kontrole uredjaja, sa ukljucenim potrosacima (sijalice, otkljucavanje-zakljucavanje, amper klesta pokazuju ocekivane vrednosti od par ampera)Last edited by observer; 17.01.2019, 00:26.
Comment
-
Comment