Alarmi - generalno

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dranix
    CBC Senator XXL
    • 04.10.2004
    • 3079
    • Antwerpen/Belgium
    • Saab 9-3

Razumeli smo se Kume. Da objasnim. Obicni ljudi mnogo ocekuju od alarma i naivni su a posle su im krivi takvi kao ti recimo sto ostaju bez auta. Najvaznije je da lopovi nemaju previse vremena a tu ne pomaze bas nista. Nije fora da se neko sa nekim bije ili pokusava da licno "odbrani" svoj auto. To je glupo i opasno. Bitno je da lopovu dosadi a da kad je vec napravio stetu ne ode sa plenom makar iz principa. Sto rece Brick da je vazna pedantnost sto je potpuno tacno. Ne sme nista da se vidi. U 150 i vise kilograma kablova kod Volvoa ne mozes da nadjes sta je sta ni za mesec dana. Pa svi se zale kako auto crkne i postaje potpuno mrtav zbog "kompjutera" a lopovi odvoze lako. Ne treba ocekivati da vecino obicnih ljudi ima znanje iz elektronike ali ima ko ima to znanje pa eto ideja koje jos nisu vidjene. Najbitnije je da se cuti. U tom slucaju sve je moguce pa je posao lopova jos tezi. Svima treba da bude jasno da lopovi bez obzira sta napadaju uvek biraju lake mete i brzo odustaju kad im ne ide. Da bi se zivelo bezbednije treba imati taktiku i malo drugaciju zivotnu filozofiju nego sto imaju ljudi koji kupuju bas taj i taj auto da bi se pokazali. Atraktivne stvari privlace suvise paznje svih. Prema tome ....

Comment

• KumM.M.
      CBC Član
      • 28.12.2004
      • 31
      • Loznica

Da, slazem se.
      nemam ja neko preterano znanje iz elektronike,nije sramota priznati,
      ja alarme ne ugradjujem jos od 99.-e godine.Uradio sam sam sebi(na proslom autu) kod jednog prijatelja jer ima alat i garazu i planiram sad ovih dana da stavim i na ovog "vremesnog" mercedesa,za svaki slucaj; mada su im brave teske na otvaranje,tako kazu...
      Brick, nisam mislio da samo relej prekine gorivo, vec se ceo alarm ukljuci(znaci sirena) i onda se usled toga aktivira i prestanak rada motora.
      Nekad ljudi opet ne koriste kako treba "skriveni prekidac" pa im se posle minut gasi auto,zato ga ja necu ni staviti,treba stalno da mislim...
      Inace,za struju u autu, ja nemam neko znanje; ono sto sam radio,radio sam dobro i ne na onim skupim autima.
      Nisam hteo toliku odgovornost;oni kazu ma ajde slobodno, ja ni da cujem.
      Treba posle da prodam celu askonu(tada vozio) za jedan kompjuter,neka hvala.
      Zbog toga smo se i razisli, hteo sam pomocnika, a oni ne; ja otisao kuci bez licence ali i mirne savesti.
      Trgovina zakon, razliku u ceni na racun, pa opet, ispocetka...
      Pozdrav
      I kad nisam aktivan,
      mnogo mi lepo na forumu.

Comment

• dranix
        CBC Senator XXL
        • 04.10.2004
        • 3079
        • Antwerpen/Belgium
        • Saab 9-3

Kad sam rekao "kompjuter" mislio sam na to da se moze prekinuti bilo sta i bilo gde da ga niko zivi ne moze naci. Za gorivo moze se prekinuti pumpa isto i zamaskirati. Sto auto ima vise elektrike (elektronike) to je laksi za blokadu. Mislio sam da kazem da automobili crknu i sami pa im niko ne moze pomoci akamoli da ne moze da se nesto prekine ili blokira. Vazna je ideja i po meni je svako resenje bolje od komercijalnog jer je pretpostavka da lopovi znaju fabricke sisteme ali ako im se prakticno simulira kvar na autu onda znaci da prvo trebaju da "poprave" kvar Svi su skloni da kazu da je najvaznije da se brzo udje u auto a posle je lopov "car". Recimo i da je delimicno tako ali ako se namesti neka caka ima da mu poraste brada dok bezuspesno pokusava da startuje motor. Uglavnom, sto je caka prostija to je zabluda veca. Cilj je da skoro svako moze da uradi nesto a da ne poseduje neko ne znam ni ja kakvo znanje. Naravno da "sistem" MORA da bude siguran i da se ni pod razno slucajno ne gasi motor jer to moze da bude veoma opasno. Ima jevtinih i lako dostupnih nacina koji to omogucavaju. Potrebno je samo malo biti kreativan. Busyness oko ugradnje komercijalnih alarmnih sistema je nesto drugo a cesto je samo psiholoskog karaktera jer se vrlo lako neutralisu pa na kraju ispadne da je bila obmana a ustvari nije. Niko nije kriv sto se stvari provale relativno brzo i onda ne vrede nista.

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141
          • Beograd, barajevo-zemun
          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

a jos kada se na stakla polepe nalepnice sa imenom alarma tako da lopov unapred zna sta ga (sa velikom verovatnocom) ocekuje
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• KumM.M.
            CBC Član
            • 28.12.2004
            • 31
            • Loznica

Da, nalepnica moze da odmogne,slazem se.
            Nego,brick, ti ces ovo bolje znati da objasnis:
            Dok mi nisu ukrali golfa, moj cale je otvarao haubu i raskacivao jedan mali kablic na motoru.Ne znam sta je ali motor ne pali vec samo vergla.On ga smo malo smakne sa kontakta tako da kad neko
            "proverava" ispod haube,ono sve na svom mestu;nije losa stvar ali ja to nisam radio(plasio sam se da nesto ne "raskopam") i
            eto: golfa ukradose (dizel je u pitanju), a meni ostade nauk za ubuduce.

Slozio bih se sa dranix-om da sto manje o ovome treba pricati;
            svako ce sam sebi najbolje pomoci; samo cutis i pravis se naivan.
            Moj auto su ocigledno "sacekivali" i pre toga, samo se cekao povoljan momenat,iskusno,nema sta.
            Prvi auto registrovan na moje ime,eto, bio je moj nepunih 5-6 dana(na caletovo ime oko 1,5 god.)
            Tuga,gepek pun alata i to pravog originalnog starog alata...
            Danas mu je trogodisnjica od "nestanka",veceras u 19:35h
            I kad nisam aktivan,
            mnogo mi lepo na forumu.

Comment

• dranix
              CBC Senator XXL
              • 04.10.2004
              • 3079
              • Antwerpen/Belgium
              • Saab 9-3

Ne vredi nam da budemo normalni kad je svet oko nas pomalo opterecen svakojakim problemima. Biti naivan nije korisno a brave ionako ne sluze da se nesto sacuva nego da se vidi ko je lopov a ko ne. Verovali ili ne ovde u Belgiji kad bi zatekao lopova kod kuce ne smes ni prstom da ga pipnes osim ako nije u samoodbrani. Ljudi robijaju sto su stitili svoju imovinu a nekoga ubili ili samo upucali. Za to vreme se pljacka na veliko ali ako policija nekoga zatekne onda ili hapsi ili ih stize olovna bombona. Oni smeju To se zove "humano drustvo" ili "vladavina prava".
              Sto se tice tehnickog aspekta blokiranja pokretanja motora to u velikoj meri zavisi od tipa vozila i od volje da se nesto uradi povrsno ili temeljno sto zahteva vise vremena i znanja. Ovde je recimo upotreba kandze sasvim normalna stvar i pored svih mogucih i nemogucih elektronskih naprava. Policija je cak i stampala jednu malu brosuru o tome sta je korisno za zastitu auta stanova itd (posebne brosure). Narod se informise ali ko reaguje a ko ne na sve to? Cvrsto sam ubedjen da bi lopovima bilo veoma tesko da ne vlada logika "nece valjda bas mene". Poljaci (najcesce) ovde kod nas kradu i ves sa zice za susenje pa vi gledajte onda sta radi alkoholizam. Sta da mu radis? Da ga ubijes? Da robija? Nije uvek organizovani kriminal u pitanju i to je problem. Kod auta najcesce jeste pa zato ne treba imati milosti ni na koji nacin.

Comment

• Eon
                Moderator
                • 10.03.2005
                • 4225
                • Beograd-NBG-44
                • Superb 2.0 4x4 DSG

Citajuci vase postove o autoalarmima, prosto sam oseti potrebu da i ja nesto dodam. Kao sto sam ranije pomenuo, ovlasceni sam distributer kucnih i autoalarma PREMIER (americki). Znaci roba nije kineska ili korejska koje su u stvari samo blede kopije.
                Sto se tice samih alarma, oni su vrlo slaba prepreka pravom znalcu (5% kriminalaca). U proseku mu oduzimaju 6 minuta, ali to ne znaci da ga ne treba ugraditi. Zasto? Jer se njim covek stiti od ostalih 95% amatera-lopova i onih koji obijaju automobile rekreativno ili da ukradu muziku.
                Po meni treba izbegavati sve te jeftine alarme, jer je sa njima i pokvarena reputacija istih. Za jedan alarm je bitan plivajuci kod, sok senzor, mikrotalas senzor, blokade, samonapajajuca sirena i dinamicka adaptabilnost alarma spoljnim uslovima, kao i dvozonski senzor.
                VIPER bih uvek preporucio, kao i PRO CAR koji je u stvari kopija PREMIERA.
                Ali ne zaboravite da je auto iskljucivo zasticen kada pored alarma ima i mehanicku zastitu. Pa razmislite!
                Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• sw.brick
                  CBC Senator XXL
                  • 09.10.2004
                  • 8141

Za jedan alarm je bitan plivajuci kod, sok senzor, mikrotalas senzor, blokade, samonapajajuca sirena i dinamicka adaptabilnost alarma spoljnim uslovima, kao i dvozonski senzor.
                  ovo nabrojano imaju alarmi proizvedeni u zadnjih 10 godina kao standard ili opciju i svakako da je to dobar spisak zeljenih karakteristika.

da li mozes da objasnis vise o toj dinamickoj adaptibilnosti spoljnim uslovima. sta konkretno ti znaci, sta je drugacije u funkcionisanju alarma ?

btw, za plivajuci kod je svejedno gde je alarm proziveden, ioanko postoje samo 2 (dva) proizvodjaca takvog cipseta od kojih je najpoznatiji fizicki lociran u Africi. tako je bilo kada sam se time zanimao do pre 3-4 godine, mozda su sada i Kinezi osvojili tu tehnologiju a Ameri to i dalje izgleda nemaju (?).
                  volvo
                  945 SE turbo lpg
                  344 GL lpg

Comment

• Eon
                    Moderator
                    • 10.03.2005
                    • 4225
                    • Beograd-NBG-44
                    • Superb 2.0 4x4 DSG

Ukratko, adaptabilnost znaci da ako se alarm vise puta pobudjuje na isti nacin, postaje sve manje osetljiv na tu zonu. Ali naravno do odredjenih granica. I u praksi ima nekih efekata.
                    Sto se tice ostalih segmenata koje treba da poseduje alarm, treba ozbiljno proveriti pre kupovine, je r kod nas dolaze i kopije vec iovako losih alarmnih sistema.

Comment

• sw.brick
                      CBC Senator XXL
                      • 09.10.2004
                      • 8141

hvala za objasnjenje, da deluje mi sada logicno i fino reseno.
                      volvo
                      945 SE turbo lpg
                      344 GL lpg

Comment

• bakara
                        CBC Senator XXL
                        • 29.01.2005
                        • 977
                        • nBGd

http://idata4.network.biggnet.net/presh ... php?t=1690
                        Auto pager zar to nije idealno resenje...izadjes pobijes govna i gotovo
                        pozdrav

Comment

• Eon
                          Moderator
                          • 10.03.2005
                          • 4225
                          • Beograd-NBG-44
                          • Superb 2.0 4x4 DSG

A mozda je i bolji GPS lokator sa samonapajajucom baterijom ( dobro sakriven ), koji se pali kada se aktivira alarm. Radim na tome!

Comment

• bakara
                            CBC Senator XXL
                            • 29.01.2005
                            • 977
                            • nBGd

Jeste ali to je skupo...ovo je jeftino

Edit 012: Ne citiraj post iznad.
                            pozdrav

Comment

• Eon
                              Moderator
                              • 10.03.2005
                              • 4225
                              • Beograd-NBG-44
                              • Superb 2.0 4x4 DSG

Pa nije sve u ceni zastite. Onda je bolje preskociti Lavlju kandzu i kupiti npr. Bullock koji je jeftiniji ili neku kinesku kopiju. Auto ili stitis ili ne. A fora sa jeftinim alarmima ili mehanickim zastitama i ne prolazi kod bolje obucenih lopova.

Comment

• E_K_V
                                CBC Senator
                                • 09.05.2005
                                • 220
                                • Podgorica

e imam i ja sad jedno pitanje da ne otvaram novi topic.....

imam pezo 406 i nemam daljinski od centralne brave jer kljucevi koje imam su kopije....e sad u pg mi traze i 100eur da mi ugrade samo uredjaj za daljinsko otkljucavanje.....u medjuvremenu vidjeh oglas nekog momka iz Bg koji prodaje neke alarme jeftino (40e) cini mi se da rece da je to neki alarm koji fabricki dolazi sa daewoo autima. e sad alarm mi i nije nesto toliko bitan, niti sam razmisljao o njegovoj ugradnji vec mi je bitnija funkcija daljinskog otkljucavanaj koju dobijam sa njim a vec ako nudi kakvu takvu zastitu onda se isplati sigurno.e sad interesuje me ugradnja...smijem li se upustiti u to? da li ima neka sema koja bi mi pomogla oko toga jer mi rekose da u bg traze od 20-50eur za ugradnju a u pg bi to bilo min 30-40e pa na dalje i to kod nekih ko zna kakvih majstora!
                                FERRARI THE ULTIMATE DREAM MACHINE

there is nothing like ferrari.georgeus design and precision performance are the hallmarks of Enzo Ferrari`s automobiles....

Comment

Working...
                                X