RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • SDSd
    CBC Član
    • 23.06.2010
    • 49
    • Beograd
    • VW touran 1.9 tdi

Hvala Franjo. Tražiću da mi majstor to proveri kada odem na mali servis.

Comment

• Acabatistuta
      CBC Član
      • 05.07.2013
      • 63
      • Zaječar
      • Laguna 1,9dci

Da se pohvalim za rešenje mog problema zašto Laguna nije htela da vuče i bila spora i kilava. Problem je bio u ventilu nekom koji se nalazi sa leve strane kada se otvori hauba. Evo slike:

Zamenjen je i stavljen polovan koji košta 30e. I sada to već liči na auto od 120ks.
      Imam još jedan problem a to je da mi crkava često F6 osigurač od 20A na koji su povezani:Štop svetlo, tempomat, sijalička za pojas i za otvorena vrata crvene boje na centralnom ekranu, brisači napred i pozadi i prskalica za iste i još nešto je na tom osiguraču. Da li je imao neko problem sa istim osiguračem i da li neko zna zbog čega je to ???
      Desilo mi se da je nešto počelo da se dimi kao neka paljevina žice neke i da smrdi na paljevinu ispod volana otprilike i ja brzo ugasim auto i skinem klemu od akumulatora. Nešto pravi problem na tom osiguraču i moraću kod dobrog električara pod hitno !
      Ko zna da mi kaže na multifunkcionalnom volanu čemu služe dva desna dugmeta ? Gornji je R, a ispod njega O. Levo na volanu su 2 dugmeta za tempomat a ta 2 desna nisam uspeo da provalim čemu služe. U pitanju je Laguna 1,9dci 88kw, 2003 god. karavan

Comment

• mupe
        CBC Senator XXL
        • 05.10.2006
        • 822
        • bg
        • Laguna 3 GT 2.0T 205

O deaktivira cruise control kao kada pipneš kočnicu, a R ga ponovo aktivira na ranije podešenoj brzini.

Comment

• Acabatistuta
          CBC Član
          • 05.07.2013
          • 63
          • Zaječar
          • Laguna 1,9dci

Originally posted by mupe View Post
          O deaktivira cruise control kao kada pipneš kočnicu, a R ga ponovo aktivira na ranije podešenoj brzini.
          Hvala. Kako se podešava sat na centralnom displeju ? I kako se skida tj. izvlači fabrički cd ? Ne valja mi antena za radio

Comment

• mupe
            CBC Senator XXL
            • 05.10.2006
            • 822
            • bg
            • Laguna 3 GT 2.0T 205

Izvlači se tako što uguraš 4 recimo šibice u one rupice u uglovima i onda povučeš uređaj napolje. Da li imaš navigaciju?

Comment

• Acabatistuta
              CBC Član
              • 05.07.2013
              • 63
              • Zaječar
              • Laguna 1,9dci

Originally posted by mupe View Post
              Izvlači se tako što uguraš 4 recimo šibice u one rupice u uglovima i onda povučeš uređaj napolje. Da li imaš navigaciju?
              Nemam navigaciju. A kaži mi kako podesim sat na displeju ?

Comment

• Franjo
                Banovan
                • 14.08.2009
                • 2831
                • Inđija - Beograd
                • Renault megan II res

Originally posted by Acabatistuta View Post
                ... kako da podesim sat na displeju ?
                Ako nemaš dugmiće za podešavanje, sat se automatski podešava preko satelita. Iako nema GPS, renault ima sistem za mrežno povezivanje, tzv. multiplexing, koji to odradi, svaki put, kad je vozilo u zoni satelitskog signala.

U čemu je problem? Ako ti pokazuje vreme po GMT, treba dijagnostikom podesiti vremensku zonu. Takođe i prikaz 12 ili 24 časovni.

Comment

• Acabatistuta
                  CBC Član
                  • 05.07.2013
                  • 63
                  • Zaječar
                  • Laguna 1,9dci

Originally posted by Franjo View Post
                  Ako nemaš dugmiće za podešavanje, sat se automatski podešava preko satelita. Iako nema GPS, renault ima sistem za mrežno povezivanje, tzv. multiplexing, koji to odradi, svaki put, kad je vozilo u zoni satelitskog signala.

U čemu je problem? Ako ti pokazuje vreme po GMT, treba dijagnostikom podesiti vremensku zonu. Takođe i prikaz 12 ili 24 časovni.
                  Uopšte ne pokazuje vreme koje treba. Verujem da bi se automatski sam podesio da ima taj sistem a nema nikakve dugmiće. I kažite mi na kartici treće dugme tj. ''lock+auto'' kakvu funkciju ima osim što ima da zaključa auto i zatvori automatski prozore ??

Comment

• Franjo
                    Banovan
                    • 14.08.2009
                    • 2831
                    • Inđija - Beograd
                    • Renault megan II res

Uopšte ne pokazuje vreme koje treba. Verujem da bi se automatski sam podesio da ima taj sistem a nema nikakve dugmiće. I kažite mi na kartici treće dugme tj. ''lock+auto'' kakvu funkciju ima osim što ima da zaključa auto i zatvori automatski prozore ??
                    U kom smislu sat ne pokazuje vreme koje treba? Netačno sati i minuti, ili samo sati?

Treće dugme na kartici, označeno "lock+auto", aktivira handsfree funkciju, držanjem 3 sekunde. Pritiskom na dugmad lock, ili unlock - ta funkcija se blokira (inhibiše). Ovo neće raditi, ako je podešavanjem ta funkcija isključena! Radit će kao "obična" kartica sa dva dugmeta: lock i unlock.

Imaš li korisničko uputstvo za rukovanje vozilom?

Comment

• Acabatistuta
                      CBC Član
                      • 05.07.2013
                      • 63
                      • Zaječar
                      • Laguna 1,9dci

U kom smislu sat ne pokazuje vreme koje treba? Netačno sati i minuti, ili samo sati?

Treće dugme na kartici, označeno "lock+auto", aktivira handsfree funkciju, držanjem 3 sekunde. Pritiskom na dugmad lock, ili unlock - ta funkcija se blokira (inhibiše). Ovo neće raditi, ako je podešavanjem ta funkcija isključena! Radit će kao "obična" kartica sa dva dugmeta: lock i unlock.

Imaš li korisničko uputstvo za rukovanje vozilom?
                      U smislu da neznam kako da naštelujem sat, recimo kada se otkači klema od akumulatora i vrati pa sat kreće od 00:00h. I ja neznam kako da ga naštelujem na tačno vreme.
                      Kod mene kada je auto otključan i kada su prozori otvoreni, kada držim ''lock+auto'' 3 sekunde, zaključa se auto i zatvore se svi prozori.
                      U autu ima iznad vozačeve glave mikrofon i ima priključak za tel u naslonu ispod ruke. Kako ovo funkcioniše zna li neko ?
                      Inače nemam korisničko uputstvo za rukovanje

Comment

• Franjo
                        Banovan
                        • 14.08.2009
                        • 2831
                        • Inđija - Beograd
                        • Renault megan II res

Kod mene kada je auto otključan i kada su prozori otvoreni, kada držim ''lock+auto'' 3 sekunde, zaključa se auto i zatvore se svi prozori.
                        Uradi tako, udalji se od vozila nekoliko metara, vrati se kod vozačevih vrata, bez pritiskanja bilo kog dugmeta na kartici, ako je hands-free aktiviran - vrata se moraju otključati sama. Ako nisu otključana, "prošetaj" karticu pored prozora vozačevih vrata i blizu krova, trebalo bi, da se otključaju, jer je jedna od antena handsfree smeštena ispod krova.

Znači, zaključavanje i otključavanje s hands-free karticom, vrši se bez pritiskanja dugmadi. Svako pritiskanje lock, ili unlock dugmeta u dometu vozila - poništava funkciju lock AUTO. Da bi se ponovo aktivirala, otvoriti vrata, pritisnuti to dugme 3 sekunde, zatvoriti vrata i udaljiti se od vozila. Vrata će se automatski zaključati, javit će svetlosni i zvučni signal!

U autu ima iznad vozačeve glave mikrofon i ima priključak za tel u naslonu ispod ruke. Kako ovo funkcioniše?
                        Ako imaš odgovarajući telefon, postaviš ga u hands-free držač i sa drugog telefona pozoveš broj tog telefona. Kad zvoni, prihvatiš poziv. Ili, pozivaš sa tog telefona "ubodenog" u hands-free držač (interfejs) i sve slušaš na zvučniku radija. Ako je instalacija u redu, komunikacija teče bez problema preko mikrofona i zvučnika u kolima.

Pozivanje je olakšano, ako imaš brojeve za brzo pozivanje.

Comment

• Acabatistuta
                          CBC Član
                          • 05.07.2013
                          • 63
                          • Zaječar
                          • Laguna 1,9dci

Uradi tako, udalji se od vozila nekoliko metara, vrati se kod vozačevih vrata, bez pritiskanja bilo kog dugmeta na kartici, ako je hands-free aktiviran - vrata se moraju otključati sama. Ako nisu otključana, "prošetaj" karticu pored prozora vozačevih vrata i blizu krova, trebalo bi, da se otključaju, jer je jedna od antena handsfree smeštena ispod krova.

Znači, zaključavanje i otključavanje s hands-free karticom, vrši se bez pritiskanja dugmadi. Svako pritiskanje lock, ili unlock dugmeta u dometu vozila - poništava funkciju lock AUTO. Da bi se ponovo aktivirala, otvoriti vrata, pritisnuti to dugme 3 sekunde, zatvoriti vrata i udaljiti se od vozila. Vrata će se automatski zaključati, javit će svetlosni i zvučni signal!

Ako imaš odgovarajući telefon, postaviš ga u hands-free držač i sa drugog telefona pozoveš broj tog telefona. Kad zvoni, prihvatiš poziv. Ili, pozivaš sa tog telefona "ubodenog" u hands-free držač (interfejs) i sve slušaš na zvučniku radija. Ako je instalacija u redu, komunikacija teče bez problema preko mikrofona i zvučnika u kolima.

Pozivanje je olakšano, ako imaš brojeve za brzo pozivanje.
                          Hvala na informacijama

Comment

• Acabatistuta
                            CBC Član
                            • 05.07.2013
                            • 63
                            • Zaječar
                            • Laguna 1,9dci

Imam još jedan problemčić. Naime neki senzor zeza koji se nalazi napred na braniku ispod xenon svetla koji služi kao prskalica za hlađenje xenona koliko sam ja čuo ako je to uopšte fukcija tih prskalica. Kada upalim auto pojavi se žuta kockica i unutar te kockice kao voda otprilike ili kao kišobrančić i piše SERVICE i to prikazuje 2 min. otprilike i izgubi se i posle nekog vremena se opet pojavi 2 min i izgubi i tako non-stop. Proverio sam i dolio sredstvo za pranje stakala ali nije to problem, nego neki od ta 2 senzora napred ali neznam kako da rešim to da ne prijavljuje više tu grešku.
                            Da li neko zna o čemu se radi ?

Comment

• mrsale
                              CBC Član
                              • 03.11.2012
                              • 23
                              • Sivac
                              • Laguna II 1.8 16V

Nema tu nikakvih senzora,prskalice sluze samo za pranje ksenona,nema to veze sa hladjenjem. Dospi tecnosti za pranje na maksimalno pa se nece paliti lampica, a i ona sluzi samo kao upozorenje da treba dosuti tecnosti,medjutim u bocu staje 5,5l vode a ona se pali vec na 4l. sad tek videh da ti pali i service.... nemam pojma....
                              Last edited by mrsale; 15.07.2013, 16:32.

Comment

• Franjo
                                Banovan
                                • 14.08.2009
                                • 2831
                                • Inđija - Beograd
                                • Renault megan II res

... Kada upalim auto pojavi se žuta kockica i unutar te kockice kao voda otprilike ili kao kišobrančić i piše SERVICE.
                                Da li ti funkcioniše pranje farova? Radi li pumpa za pranje farova? Moguće, da je neispravan senzor nivoa tećnosti za pranje, ili problem u crevima od pumpe do prskalica. Treba pregledati i konektore pumpe i senzora, očistiti kontakte i pregledati ožičenje. Indikator >SERVICE< ukazuje na moguću grešku u vezi sa elektrikom, pa preporučujem posetu autoelektričaru.

Btw. postoje napred dva senzora u vezi xenona, ali to što vidiš su prskalice za pranje farova. Ne zbog hlađenja, već čistoće farova, da ne bi rasipali svetlosni snop.

Comment

Working...
                                X