I mene je zanimao taj problem, jer mi je na meganu počeo da javlja, umesto Oil o.k. sledeću poruku: Upozorenje uskoro nedostaje (Wartung bald faelig). Jer ulje menjam na 8 Kkm, a poruka je počela od 7.5 Kkm. Razlog je bio start odmah po ubacivanju kartice. Ako ne startujem odmah, već pričekam, sve normalno pokazuje prvo nivo ulja, tj. Oil o.k.
RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke
Collapse
X
-
Znam, šta znači ta poruka, samo sam doslovno preveo. U tvom slučaju je jasno: usled greške sa senzorom (otvoreno kolo) ADAC preskače stanje ulja i prelazi na prikaz pređene kilometraže. Isto bi se desilo, da si iščupane žice kratko spojio, jer bi kompjuter "izmerio" otpor manji od 3 ohm.
Razlog, što u ovakvom slučaju treba pričekati sa startom nekoliko sekundi, je potrebno vreme kompjuteru, da obradi dobijene podatke. To je posebno važno u slučaju problema sa ovim senzorom, jer kad motor krene, više nema merenja nivoa ulja. Pritiskom na dugme START kompjuter odlaže u najgorem slučaju, ekstremno niske temperature - vreme starta motora do 10 sekundi. A vreme merenja nivoa ulja može da traje i do 30 sekundi, nakon čega prelazi na prikaz kilometraže. Znači, ako motor okreće nakon nekoliko sekundi, a merenje nivoa ulja nije završeno, preći će na prikaz kilometraže.
Osim toga, ako se ne pojavi poruka o stanju ulja, može se ugasiti motor, sačekati najmanje 2 minuta i ponoviti start. Ako je sve u redu: dovoljno ulja i ispravan senzor - pojavit će se poruka o stanju ulja.
Comment
-
-
franjo,vec duze vremena pratim forum i primecujem da bas ubijas sa suvisnim znanjem i da namerno pravis zabune, kao sa prevodom poruke u prehodnoj poruci,uspori malo,vidi se da znas neke stvari ali bas umes da gusis i dovodis ljude u zabunu da bi im onda objasnio nesto sto je ocigledno
Comment
-
-
Znanje ne može biti nikad suvišno! Naveo sam tu poruku, jer može da zbuni svakoga, ko nije upućen, kako ADAC program funkcioniše. Ista poruka, može da se javi i u engleskoj verziji (izbor jezika), pa će umesto bald (ger) stajati soon (eng). Ili, srpski uskoro. Kod mene nakon 500 km upalit će lampicu SERVICE.
Btw. u pravu si, što se tiče smaranja, ali jednostavnije nisam mogao. Zapetljao se kao...!
Comment
-
-
franjo, ne znam sto se bunite kad je u vecini slucajeva tako.You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
Speed's just a question of money. How fast you wanna go?
Comment
-
-
nije linc u pitanju vec odgovor na prijavljenu poruku samo sto sam ovaj put odogovorio javno a ne kao prethodnih 999 puta, na pp.
i u pravu si, idemo dalje.You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
Speed's just a question of money. How fast you wanna go?
Comment
-
-
Pozdrav! Imam pitanje ako mi tko moze pomoci,ev ovako da docaram;kad ulazim u auto i upalim ga i pre nego sto cu ubacit u brzinu moram rucicom mjenjaca malo gore-dole jedno dva puta(prva-druga,pod pritisnutim kvacilom normalno)da ga "proradim",i taj postupak je samo kad palim "hladno auto-motor",dok je u woznji swe normalno?!
Ne znam zbog cega je to tako,promjenio sam ulje u mjenjacu misleci da nije tko nasuo gusce ulje u mjenjac(mislim na vlasnika prije mene),ispustio sam staro i nasuo sam drugo preporuceno za njezin mjenjac tj. 2.5l ulja posto toliko pise da ide u mjenjac taj 6 brzina manualni,i bilo je lakse saltat poslije tog postupka,prije toga je na pola hoda do brzine ko da nesto zasmeta i onda prokine i udje u brzinu-to je se desavalo u voznji,e toga nema vise al mi je i dalje ostalo ovo "proradjiwanje"!ne znam sta bi moglo bit u pitanju,molim za pomoc!?
U pitanju je laguna2,2004god,1.9dci
Comment
-
-
PK6 menjač prima 2.2 litra ulja, koje se ne menja.
Za JR5 i JH3 menjače, preporučeno je TransELF TR5 75W80W.
Uzrok, opisanog problema, može da bude i na drugom mestu, a vezano za kompjuter: servo uređaj, kočnice...
Comment
-
-
optimus, pokusaj da dva-tri puta pritisnes i pustis pedalu kvacila i javi da li je lakse menjac upao u 1. brzinu. Kada se ovo desava obicno je pri kraju cilindar kvacila, mislim da ih ima dva. Cini mi se da je bilo reci o ovom problemu, javice se vec neko koga je ovo mucilo.
Mogao bi da proveris i nivo ulja za kocnice jer hidraulicno kvacilo koristi to ulje, na bocici sa desne strane ima cevcica koja vodi ulje do cilindara za kvacilo. Kociono ulje ne sme biti ispod nivoa te "cevcice". Ovo ne bi trebalo da bude jer bi imao problem i u voznji, ali nije lose proveriti. Ako je ovo drugo, ulje ne dosipati, moraju nove kocione plocice.
pozdrav
Comment
-
-
ja sam isao do majstora i on je ukuco na komp podatke od lagune i reko je to 75W80W i da ide u mjenjac 2,4l !
a sad sam provjerio i nivo ulja hidraulicnog u bocici i na maximumu je,isprobao sam to sa kvacilom i nije nista,opet isto!
cuo sam to da se zna desit kad se pritisne pedala kvacila ostane zakovana o pod,tad je do cilindra-pricao mi kolega da je se to desilo kod njegowog brata na laguni,al mi se to nikad nije desilo!jedino mi preostaje kompjuter kao sto Franjo kaze!
Comment
-
-
Kompjuter ti je u redu, a rekao sam "vezano za kompjuter", misleći upravo na to što je napisao savidsi.
Kad startuješ motor, da li pritisneš pedalu kočnice? Mora, da bude veoma tvrda, a nakon starta da "propada". To je dokaz, da servo radi. UCH proverava, da li je komanda kočnice pritisnuta i menjač na praznom hodu, o čemu šalje info ecu. Nije u redu, da je kočiona tećnost napunjena do MAX, već na pola između MIN i MAX. Da li si i kada, menjao kočiono ulje?
Inače, taj PK6 menjač, kojeg imam na meganu je izvanredan: ide glatko i ne treba biti toliko precizan.
Comment
-
-
ne,ne prtiskam pedalu kocnice dok palim,prije sam pritiskao kvacilo dok nisam ovdje negdje procitao da nije dobro drzat pedalu kvacila pritisnutu dok se pali motor,od tada izbjegavam! a ulje nije bas na samom max,neg je malkice ispod i tako je nivo nepromjenjen od kad sam je kupio,ne nisam mjenjao ulje,mada ja bas i ne prelazim Bog zna koju kilometrazu (1 000 km mjesecno) !znaci potrebno je i drzat pedalu kocnice pritisnutu u procesu paljenja!?
Comment
-
Comment